Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A milliárdos, aki az innováció és digitaliziáció mánia áldozata lett és a felhője se maradhat szárazon ( Story Kínából, újabb indok a felhő ellen )

2021. január 09. - GABOR2

Olyan ez mint az álom... Kis emberként elkezdesz szorgalmasan dolgozni és feljutsz a csúcsra és milliárdos leszel és... celeb. Mindenki példaképnek állít be, lesz saját TV show-d is és a sok felédáramló dícsérettől és szeretetszerűségtől úgy érzed bármit megtehetsz és átépheted a vonalat amit senki más se mer...

És ezután az álom még mindig folytatódik... csak rémálommá válik, ugyanis Kínában álmodozol.

A pénz hatalom, de csak akkor ha odaadod valakinek, hogy tegyen érted valamit, az nem elég, hogy csak úgy milliárdos vagy... talán egy jogállamban igen, de Kínában... nem. Ott van egy olyan is, hogy Kínai Kommunista Párt és ha ők nem a haverjaid, akkor lehetsz milliárdos, de nem te vagy legfelül.

Történetünk főszereplője Jack Ma kínai üzeletember, milliárdos, a világ egyik leggazdagabb embere ( ha még él ); övé például az Alibaba.

Mesébeillő életet élt, addig amíg az innováció és digitalizáció  ( és a még sokkal több pénz ) iránti fékezhetetlen vágya arra nem sarkalta, hogy megtegyen egy öngyilkos lépést.

Pár nappal azelőtt, hogy megcsinálhatta volna a világ legnagyobb részvénykibocsátását, nagy mámorában nekiesett a kínai vezetésnek, hogy milyen sz@r már, mert nem engedi, hogy még több mindent digitálissá tegyen.

És a kínai vezetés megint megmutatta, hogy ha egy diktatúra vagy, akkor lehet nagyon gyors döntéseket hozni... és még egy milliárdos se érinthetetlen. A kínai vezetés simán visszavonta a részvénykibocsátás engedélyét és elkezdte pokollát tenni a vállalatcsoport életét, ami pedig Ma-t illeti... azóta eltünt. Egy kommunista diktatúrában ez általában egyenlő azzal, hogy az illetőt el tették lábalol.

Az, hogy mi történt, több forrásból kell összerakni.

"Miután kritizálta a kínai pénzügyi felügyeletet, Jack Ma teljesen eltűnt a nyilvánosság elől"

"Két hónapja nem látták Kína leggazdagabb emberét, feléledtek a spekulációk"

"Egyszerűen köddé vált a világ egyik legbefolyásosabb techguruja - mi történhetett?"

"...Ma nem sokkal korábban élesen bírálta a kínai pénzügyi szabályzórendszert és hatóságokat. Az ANT Group a pénzügyi szolgáltatások terén akart még komolyabb változásokat elérni, a már országszerte rendkívül elterjedt mobilos fizetés mellett kisebb összegű hitelek felvételét is lehetővé kívánták tenni." 

"Jack Mának több nyilvános szereplése is lett volna az elmúlt hónapokban, de még saját tehetségkutatóján, az Africa’s Business Heroes-on sem jelent meg, ahol bíróként arról döntött volna, hogy ki kapja meg az 1,5 millió dolláros fődíjat.

Jack Ma nyilvános szereplései mellett internetes tevékenységével is felhagyott: október 10. óta egyetlen egy Twitter-üzenetet sem írt ki. Korábban Jack Ma rengeteget szerepelt nyilvánosan és a közösségi médiában is aktív volt."

"A legtöbb hírügynökség szerint Jack Ma eltűnése egy október 24-én adott beszéddel lehet összefüggésben, mely során az Alibaba-Ant Group alapítója arról beszélt, hogy Peking pénzügyi felügyeleti intézkedései „megfojtják az innovációt.” A kommunista párt emberei által létrehozott szabályozást az üzletember "öregemberek klubjának” és „az ipari kor hagyatékának” nevezte, majd reformra szólította fel a döntéshozókat."

Ha elolvasod a linkelt cikkeket, akkor sokkal részletesebben tájékozódhatsz, de amint látod a lényeg az, hogy

ez a millárdos megrészegült a "nagyságától" és bírálta a Pártot úgy, hogy nem tudta eléggé "barátaivá" tenni azt. Azt hitte a celebség ereje majd meghatja a kínai Pártot... nem hiába mondják, hogy a gazdagok egy külön világban élnek.

És most persze talán azt gondolod, hogy szegény millárdos emberke, csak a jót akarta mindenkinek, teríteni akarta az innovációt és digitalziációt.

Pedig úgy is lehetne nézni, hogy egy önző, geci milliárdos volt, aki még több pénzt, akart úgy, hogy lesz@rja, hogy ezzel Kína sírját ássa.

Ugye megintcsak visszakéne olvasnod... foglalkoztam már Kínával többször és az a helyzet vele, hogy mire végre mindenki tudatáig elért az, hogy nem egy gagyi szegény ország, hanem éppenséggel lehet belőle világhatalom, akkor hiper-szuper gyorsan ennek alapjait elkezdték szétverni. Például úgy, hogy iszonyatos mértékben eladósodott rendkívül kevés idő alatt; és sokan nem "update"-elték magukat... például Matolcsy is még ott tart mintha ez az eladósodás nem történt volna meg és indokolt lenne még mindig nagyon bizakodóan tekinteniük a jövőjükre. Pedig népesedés szempontjából hatalmas bajban vannak és mostmár valóságos adósság óceánban úsznak. Korábban folyton beszámoltak arról, hogy milyen hatalmas a kínai devizatartalék, ma már nem téma egyrészről, mert az adóssághoz képest már egy apróság az egész, másrészről az adósság ma már dollárban van részben ami azt jelenti, hogy ha Kína megpróbálná megint a "csodafegyverével" növelni a termékei versenyképességét, vagyis gyöngítené saját fizetőeszközét, mostmár ezzel automatikusan növekedne a gigantikus adóssága.

Kína egyik "rákfenéje" az "árnyékbankrendszer" lett. Ennek egyik módja az volt, hogy ugye korábban az volt a megszokott, hogyha valamibe belekezdenek Kínában az sikeres lesz és mindig minden csak nől, bővül. Viszont ez megtorpant, de egyesek nem hitték el, mert Kínával kapcsolatban már rengetegszer vártak megtorpanást és nem törént meg.

És akkor mi történt? A kínai hatóságok nagyon megszigorították a hitelezést. Emiatt rengeteg cég aminek nem volt elég jó a reputációja nem kapott pénzt a bankoktól. Így hát... odamentek cégekhez, amiknek rendben volt a reputációja és a bankoknak megfelelő cégek felvették a hitelt és tovább passzolták a bankoknak nem megfelelő cégeknek és magánszemélyeknek. Azt hitték, hogy ez Kína, itt igazából nincs kockázat, most mindenki csak nől, mint az utóbbi időben mindig. Csakhogy inkább tömegesen nem jöttek be a számítások, sőt sokan inkább úgy áltak hozzá, hogy ez az utolsó esély  ameggazdagodásra, vágjuk át azokat akik adják a pénzt. Így csődbementek a nem megfelelő és a megfelelő, amúgy jól működő cégek is. Gigantikus méretekben.

Ugye Orbánék feljében még az van, hogy Kína teli van pénzzel, de itt van egy 2019-es cikk ami szerint akkor már a GDP 300%-ánál nagyobb mértékben el volt adósodva:

"China's debt tops 300% of GDP, now 15% of global total: IIF"

Viszont vannak itt sokkal frissebb cikkek is arról, hogy aggódnak nagyon, hogy az immár eladósodott cégek mennyien sokan nem tudják már a tartozás kamatát se fizetni, nemhogy visszafizetni az egészet:

"Why China’s Debt Defaults Are More Alarming This Time"

Egy  másik cikk szerint pedig Kína gazdasági szektorának adóssága a legnagyobbak között van és egyre csak nől:

"China's high and rising corporate debt"

" China’s corporate debt to GDP ratio, a measure of corporate leverage, is now among the very highest globally. "

Az ábrárol le lehet olvasni, hogy a gazdasági szektor adóssága több mint a GDP 150%-a... és figyelem ez csak a gazdasági szektoré.

És Matolcsy és társai még mindig arról fantáziálnak, hogy Kínáé a jövő. Mentségére nincs semmi, de azt el kell ismerni, hogy tényleg nagyon kevés idő alatt lőtt ez ki.

És akkor képzeld el, hogy miközben ebben a sz@rtengerben úszik az ország, egyszercsak előáll egy milliárdos mesébeillő, mindent is tudó celeb azzal, hogy szeretné ilyen egykoppintásos digitális sz@rsággal "innoválni" a hitelpiacot; hogy ezután még sokkal felelőtlenebbűl lehessen pénzt felvenni és akik ezt akadályoznák azok "öregemberek klubjába" tartoznak, meg minden egyéb elmaradott sz@rok.

Az egyik cikkben írják is, hogy Ma a kkv-k megmentőjének vagy minek tartják:

" „kisemberek megmentője,” aki olyan kkv-kat segít ki a bajból, amelyekkel a „múltban rekedt állami bankok” nem állnak szóba."

Igen, ez tök szimpatikusnak tűnik, de a kínai hatóságok ebben talán inkább az ország sírásását látják.

Ha a kínai emberkék a kínai hatóságok szabályozása szerint jártak volna el,  akkor nem lett volna ez a rengeteg baj ami előállt és akkor a "mindenki kedvence" celeb milliárdos azzal áll elő, hogy még tovább kéne ásni a gödröt, legyen még felelőtlenebb a hitelosztás hisz ő ezzel nagyon szépen keresne... ja és akinek ez nem tetszik, egy elmaradott sz@r.

Nem Kínában, nem Kínában...

"Elemzők akkor arról írtak, hogy a döntés nem feltétlen politikai természetű volt, hanem a hatóságoknál őszinte aggodalmat kelthetett, hogy az új, óriásra növő szereplő tényleg komoly kihívást jelenthet a kínai pénzügyi rendszer stabilitására. "

Ez nem a Nyugat, ahol a milliárdosok irányítják a politikát igazából, hanem Kína és amikor ez a milliárdos annyira nyugatinak tartotta magát, hogy azt hitte, hogy ilyet játszhat Kínában, rögtön el is kezdték pokollá tenni a cégei életét, ő maga "eltünt" és...

... kirabolják a felhőjét. Pedig korábban "garanciát adott", hogy a Kínai Kommunista Párt ahhoz nem fér hozzá... pedig, de fog:

"Kína arra használná az Alibaba-alapítóval való csörtét, hogy egymilliárd ember bizalmas adatait szerezze meg"

"Azt szeretnék elérni Kína felügyeleti szervei, hogy Jack Ma engedjen hozzáférést az Ant Group által tárolt bizalmas ügyféladatokhoz az állam szervezetei számára. Eddig ennek a kérésnek ellenállt a milliárdos, most viszont több büntetőeljárást is indított ellene a kommunista párt, melyekkel arra presszionálhatják, hogy tegyen eleget a korábbi kérésnek – írja a Wall Street Journal."

Őszintén szólva szerintem eddig is hozzáfért a kínai titkosszolgálat ezekhez az adatokhoz, de így kényelmesebb lenne... és mint tudjuk a mai világ legnagyobb formáló ereje ( és sírásója) a kényelemszeretet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1016378546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zriff 2021.01.09. 19:08:26

Eszembe jutott egy másik tanulság cikkből, a hatalom a rossz és a másfajta rossz kezében van. Vagy régi diktatúra vs feltörekvő diktatúra. Szép kilátások, orwell egy próféta volt.

Madarász Henrik 2021.01.09. 19:24:02

@zriff: Igazából a kommunista Kína és pc terror alatt élő nyugati világ is szar, elnyomó rezsim, csak nyugaton jobban él az átlag ember, még.

GABOR2 2021.01.09. 23:44:01

@zriff: Teljesen igaz. Amúgy a kommunista párt magának akarja részben a cégeit, erről is szó van és akkor kaphatsz mindkettő rosszból.

Madarász Henrik: Nyugaton sok "ugyanaz rosszt" csak jobban adnak el. Pl. kémkedés helyett: "a felhasználói élmény javítása érdekében zajló adatgyűjtés"
süti beállítások módosítása