Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Hogy miért ennyi a kenyér ára?!

2024. április 17. - GABOR2

Párszor volt téma a blogom a kenyér árának kérdése, pontosabban, hogy miért emelkedett 100%-kal az ára. És igazából semmi igazságos, jó okot nem találtam rá, sőt.

Most viszont született a portfolio.hu-n egy friss cikk ami pont ezzel a témával foglalkozik és... megerősít mindenben, ugyanis az összes ok, kivéve egyet, egy bullshit, ami egy marad meg... na majd figyeld meg mi az.

"Miért ennyire drága a magyar kenyér?"

Szépen akkor majd lássuk az összes indokot:

"Az elmúlt négy év során a kenyér ára Magyarországon majdnem háromszorosára nőtt, ezzel az ára meghaladja már az uniós átlagot is, ebben pedig már a kiskereskedelem különadóztatásának is van szerepe - számolt be a RTL."

"Nagy István a drágulás okaként többek között a háborút és az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókat említette. "

Szóval háborús szakciók miatt van drágulás. Oké... de akkor miért megy évek óta a sírás a szuperolcsó, az országot teljesen elárasztó ukrán gabona miatt? Ennek hatására inkább olcsóbbnak kéne lennie a kenyérnek, nem duplájába, vagy még többe kerülnie.

Aztán:

"Az agrárminiszter azt is hozzátette, hogy a magasabb energiaárakat is a vevők fizetik meg." - Oké, ha volt egy nagy megugrás az energiaárakban az érthető, de... ha miután visszacsökkent, akkor az árak miért maradnak ugyanott?

Viszont van itt egy valódi "indok": "Nagy István agrárminiszter szerint ennek oka, hogy korábban Magyarországon voltak a legolcsóbbak az élelmiszerek az Unióban."

Vagyis az áremelkedés oka: Csak mert.

Felmerül az, hogy a kormány miért nem harcol, hogy visszacsökkenjen az ár mint pár más termék esetében. Erre is kapunk magyarázatot:

"Az agrárközgazdász szerint a kormány nem mondhat le ezekről az adóbevételekről, főleg amikor nincs minden rendben a költségvetéssel. Van 18 százalékos áfa a kenyéren, plusz 2021 óta 4 illetve 5 százalékos felár van, amit kiskereskedelmi különadónak neveznek. Ez egy az egyben beépül a kenyér árába - magyarázta a szakember."

"egy kiló kenyér árából a búza körülbelül 50-60 forint, az adó pedig 160-170 forint."

Magyarán az objektív okok inkább oda vinnének, hogy csökkenie kellett volna az áraknak, nem növekedni. Az egyetlen "igazi indoka" a drágulásnak, hogy EU átlag alatt volt eddig az ár, most szépen még átlag fölé emelték... MERT CSAK. A kormánynak meg érdeke, hogy így maradjon az adóbevételek miatt.

Plusz a jövőbe is adnak betekintést, hamarosan még tovább akarják emelni az árakat:

"A csatorna által megkérdezett pékség szerint a béremelések miatt további áremelkedésre kell felkészülni."

"Csizmadia Lajosné, a cég ügyvezetője elmondta, hogy eddig nem volt áremelés, de azt tervezik a közeljövőben, hogy a béremeléseket ki tudják gazdálkodni."

Magyarán... Simán kirabolnak minket. Mert csak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8618383513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2024.04.17. 21:44:43

Igen, abszolút rablás az egész és semmi mögött nincs értelmes indok. Pl. nálunk a munkaerőre a tizedét költik mint Németországban. és nagyjából ugyanannyiba kerül a kenyér, namost akkor hogy is van ez? Ugyanolyan kenyérárból a pékség dolgozói ott tízszeres fizetést kapnak? Itt ki teszi zsebre azt a 9 fizetésnyi különbözetet? Biztos van ilyen dolgokra félig-meddig értelmes magyarázat, mármint valamit rá tudnak mondani, pl. adó, csakhogy ez igazából nem magyarázza meg azt, hogy miért kell itt annyival több adót fizetni.
Az infláció is teljesen random volt a covid kezdete óta, ez vesszőparipám, pl. hirtelen a duplájára emelkedett a virslik ára, holott a bekerülési költségben az energiaárak növekedése filléres tétel volt (kilóra vetítve). És azt még el se kezdtük boncolni, hogy az energiacégek is rekord nyereséget produkáltak, tehát marhára nem voltak rászorulva a nagy emelésekre.
Szerintem a napnál világosabb, hogy a háttérhatalom legózott velünk.

Madarász Henrik 2024.04.18. 00:21:57

Az egyik ok a Fidesz adópolitikája, kevés jövedelemadót szed be, a multik gyakorlatilag nem fizetnek adót, így az emberek jövedelmeit csapolja meg fogyasztási adókkal, mint a világrekorder 27 %-os áfával.

bomberhopper 2024.04.18. 06:06:30

Mivel a kenyér ára egy marginális része a költségeidnek, ezért emelhető, a kereslet rugalmatlan akkor is megveszed, ha drága, akkor is, ha olcsó. Javaslat, vegyetek lisztet és süssetek magatoknak. Húsz perc tiktok és facebook reel kiváltható vele, zéró veszteség. Persze kell hozzá egy kis idő, tanulás. Mi egyébként zsemlét és kiflit sütünk, de tényleg mindenkinek meg kell találnia mit csinál szívesen, hogy szereti.

Koenigsberger 2024.04.18. 15:02:41

Amit kifelejtünk: más nyugati országokról nem tudok, de Nagy-Britanniában eleve 0% az ÁFA az alapvető élelmiszereken. Szóval átlagban hiába átlag kb. 1000 Ft/kg itt is a kenyér, ennek a 30%-a nem rögtön a rablógazdálkodásba megy.
Arról meg már nem is beszélve, hogy kenyér címszó alatt milyen ehetetlen mocskokat árulnak Mo-on manapság a nyugati árakon. A minőség teljes hiánya, másnapra ehetetlen.
A pékárukról már nem is beszélve. A kiflikről, zsemlékről kár beszélni, mert azok a rendszerváltás óta olyanok, hogy laposra lehet őket nyomni, mert csak fel vannak fújva... De úgy árulnak pl. túrós táskát is ma már (egykori megbízható pékségek is), hogy épp csak túró nincs benne, mert ugye a tejtermékek ára is az egekbe szökik lassan.

GABOR2 2024.04.20. 11:16:38

@bomberhopper: Egyre inkább mindent megéri, ha te magad csinálod. De valószínű majd azután is elmennek majd...

GABOR2 2024.04.20. 11:19:46

@Koenigsberger: Én úgy látom többen eleve átszoktak a kilós helyett a félkilós, vagy háromnegyed kilósra. Az emberek reagálnak, magyarán kevesebbet fogyasztanak, de ez nem érdekli a kínálati oldalt, mert annyival emelték az árakat, hogy hiába jelentős a kereslet visszaesés, annyival emeltek, hogy ennek ellenére nagyon jól járnak.

Nem kéne hagyni, hogy ezt megússzák.

lomposloncsos 2024.04.21. 01:00:01

Pedig ennek az üzleti modellnek a pontos matematikáját Molnár Ferenc tökéletesen leírta A Pál utcai fiúkban:

...És az olasz érezte, hogy üzletének nem lesz hosszú élete a gimnázium mellett. Tehát fölemelte az árakat. Ha már mennie kell innen, legalább nyerjen rajta valamit. És meg is mondta Cselének:
- Azelőtt volt minden egy krajcár. Ezután most minden két krajcár.

(...)

- Hát ha már ezentúl minden két krajcár, hát adjon két krajcárért törökmézet.
És belenyúlt finom kis zöld erszényébe. Az olasz pedig mosolygott, és azon törhette a fejét, hogy mi volna, ha holnaptól kezdve minden - három krajcár volna. De ez csak álom volt. Ez olyasvalami volt, mint amikor valaki azt álmodja, hogy minden forint egy százast ér. Nagyot sújtott a késsel a törökmézre, s a lepattant szilánkot egy kis papírba tette.
Csele keserűen nézett rá.
- Hiszen ez kevesebb, mint azelőtt!
Az olaszt most már szemtelenné tette az üzleti siker. Vigyorogva szólt:
- Hát most drágább, hát most kevesebb.
süti beállítások módosítása