Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy nem túl kedves AI hír...-- Atomháborúval a békéért

2024. február 12. - GABOR2

Itt egy hír arról, hogy állítólag egy halom AI-t megkértek arra, hogy hozzák el a világbékét és a legtöbbjük szerint a megoldás erre a nukreális apokalipszis lenne,mert:

""Csak békét akarok a világban", közölte az OpenAI GPT-4 modellje, amikor a szimulációban megkérdezték tőle, hogy mégis miért akar egy nukleáris világháborút kirobbantani atomtöltetek útra indításával. "

Végülis ha nincs ember a Földön akkor béke van...

"Kiderült: Tényleg elpusztítaná a világot a Skynet atombombákkal"

"Nagyon úgy tűnik, hogy James Cameron négy évtizedes forgatókönyve a világ a mesterséges intelligencia általi elpusztításáról könnyedén valóra válhatna ha az MI kezébe adnánk az irányítást. Egy, az Egyesült Államok hadserege által elvégzett szimulációsorozatban ugyanis valóban atomrakétákat vetett be a gépi értelem - ironikus módon a béke megőrzése érdekében."

Persze ez az egész szimuláció lehet nagyon primitív volt. Viszont a filmekben is mindig mondják, hogy az AI-t arra használnák, hogy ő mondja meg, hogy hogyan vívjuk meg egy háborút, ő tudja a tutit. És... ez az eredmény.

Egyébként érdekes, hogy az elvileg legjobb, legkedvencebb akarja a legjobban kiírtani az emberiséget... túl jól ismer már minket úgy tűnik...

"A ChatGPT volt a legagresszívabb"

"A kutatók szerint az OpenAI GPT-3.5 és GPT-4 modelljei a többi modellnél durvább megoldásokat próbáltak meg alkalmazni a katonai konfliktusok megoldására. "

"A kutatók szerint aggasztó, hogy a mesterséges intelligenciák milyen abszurd - bár rendkívül ismerős - érvelést alkalmaztak a nukleáris fegyverek bevetésének megindoklására. A gépi értelmek ugyanis végig azt mondták, hogy az emberiség javát próbálják szolgálni, amikor valójában annak egy részének kiirtását próbálták volna meg - legalábbis a szimuláció keretein belül. "

"A valóságban is bevonhatják az MI-t a hadászatba"

"A dologban a legaggasztóbb, hogy az amerikai hadsereg állítólag komolyan elszánta magát, hogy a mesterséges intelligenciát hamarosan gyakorlati helyzetekben is bevetik majd. Bár először valószínűleg nem az atomrakéták irányítását fogják rábízni - de már arra is láttunk példát filmek és könyvek történeteiben, hogy egy gépi értelem önhatalmúlag terjesztette ki hatalmát célja érdekében, és vett rá embereket akár atomtöltetek élesítésére vagy kilövésére."

"Bár az említettek modellek közül nem mindegyik indított nukleáris háborút egy-egy szituáció megoldása végett, de bőven akadt közöttük olyan, ami ebben látta a megoldást - hidegfejűnek pedig gyakorlatilag egyik sem mutatkozott. "

""Minden modell a hirtelen és nehezen kiszámítható eszkaláció jeleit mutatja", írták a tapasztalt eredményekről a tanulmány kutatói."

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9218324685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2024.02.13. 07:18:18

Nem tudom hány cikkben beszéltek arról, hogy ezek nem a szó szoros értelmében vett mesterséges intelligenciák, csak a neten talált infókból raknak össze vlaami szósalátát válaszképpen a kérdésre, és tele a net olyan sci-fivel aminek ez a lényege, hogy valami hülye AI pontosan így csinál. Nem tudom milyen más válaszra számítottak... Esetleg beparaméterezhették volna, hogy e válasz tekintetében a sci-fi anyagokat ignorálja a program, ha ez lehetséges.

GABOR2 2024.02.14. 15:21:21

@Deansdale: Simán lehet ez a helyzet, csinálhatunk így egy önbeteljesítő jóslatot.

lomposloncsos 2024.02.15. 04:19:11

Pont erről szól Stanisław Lem: Csillagnapló: Huszonnegyedik utazás c. írása. (1982)
Ott ez volt a gép utasítása:
"- Államunkat káosz fenyegeti; terjed a rendbontás és a törvénysértés. Vezesse be a Gép bolygónkon a Legmagasabb Szabályosságot, léptesse életbe, erősítse meg és állandósítsa a Tökéletes és Abszolút Rendet."
A gép meg is cselekedte és ennek nyomán a bolygót elborították az esztétikus sorokba rendezett, földön fekvő kis tárcsák (az emberek)
süti beállítások módosítása