Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az életszínvonal emelkedése a fizetés emelkedésével csak illúzió, a plusz pénz nem marad nálad... ( albérlet árak )

2024. április 17. - GABOR2

Ez a cikk a budapesti albérletárakról szól.Vagyis inkább arról, hogy a lakástulajdonosok azt csinálják, hogy figyelik a híreket arról, hogy mennyivel nőnek a fizetések és szépen annyival többe kerül az albérleted.

Az utóbbi pár évben Budapest valóságos kis külön gazdasággá vált, olyanná ami nem ad többet neked a sok pénzedért, de kizár szinte mindenki mást az országban. A ház/lakás árak pár év alatt kilőttek Budapesten és a környezetében is és az albérletárak is olyanok, hogy szinte elviszik a fizetésed, ha nem Budapesten dolgozol... ha meg ott dolgozol nem vagy bentebb, mert amennyivel többet keresel azt el is veszik tőled.

A mostani cikk arról szól, hogy a lakástulajdonosok megfigyelik mennyivel kereshetsz többet és azt szépen elkérik maguknak, annyival emelik az árat. Vagyis igazából aki gazdagszik itt azok a budapesti lakástulajdonosok, akik kiadják a lakásukat.

"Átlagosan már 270 ezer forintba kerül egy budapesti albérlet"

"2024. januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt."

Vagyis az átlag budapesti albérletár elviszi a magyar átlagfizetés jóval több mint felét és jönne még a rezsi stb..

Szerintem ez nem normális és nem igazságos.

És akkor a cikk:

"Budapesten 1,8, országos átlagban pedig 0,8 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek márciusban az egy hónappal korábbihoz képest a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint, írja az ingatlan.com közleményében."

"Tavaly márciushoz képest az országos albérletárak 11,7 százalékkal, a fővárosiak pedig 12,4 százalékkal emelkedtek. Április közepén Budapesten átlagosan 270 ezer forint a kiadó lakások havi bérleti díja, a különböző kerületekben 180 ezertől 380 ezer forint közötti sávban mozogtak a lakbérek. A vármegyeszékhelyeken pedig 90-220 ezer forint közötti tartományban szóródtak az albérletárak."

Szerették volna többel emelni, de nem tudnák megfizetni az emberek:

"Elmondta azt is, hogy az országos lakbéremelkedés havi lassulása elsősorban a kereslet fizetőképességének korlátainak köszönhető. "

"A szakértő szerint ugyanis a bérleti díjak növekedése nem az inflációval, hanem sokkal inkább a fizetések emelkedésével mutat párhuzamot."

És itt is van... Nől a fizetésed? Az életed nem lesz jobb, mert annyival szépen növelik is az árát ugyannak... nem kapsz jobbat, sőt a lakás felújítás nélkül egyre inkább pukkad le, de te ugyanzért többet fogsz fizetni, mert a lakástulajdonosok megtudták, hogy több pénzt kapsz és ők szépen azt el akarják venni tőled. És figyeled a szöveget... itt az előző hónaphoz mérték a növekedés ütemét az egyik idézetben, a növekedés non-stop megy.

“Ha a fizetések növekedési üteme nem lassul, akkor jövőre elérhetjük a 300 ezer forintos átlagos bérleti díjszintet Budapesten."

És még egyszer... nem infláció az oka, csak az, hogy tudják több pénzt keresel és úgy döntöttek, hogy azt szépen oda kell nekik adnod.

Nem elég nekik a fizetésed több mint fele... Felháborító.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7818383517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2024.04.17. 21:51:22

Inkább laknék a kocsimban, mint hogy havi 300-at fizessek albira, bakker. Abszolút nem normális ez a helyzet.
Amúgy érdekes, hogy az USA-ban mondhatni hétköznapi dolog hogy embertömegek laknak furgonokban, idehaza meg gyakorlatilag teljesen ismeretlen jelenség (pedig ott is vannak hideg telek).

Koenigsberger 2024.04.19. 04:21:34

Civilizált országokban nem fogadnak el járművet lakcímnek. :D

Nem lep meg a budapesti albérlethelyzet. Rosszabb is lesz még. Pl. Londonban már egy cipősdobozt is kiadnának albérletbe, ha elférne benne egy ember.

Arról már nem is beszélve, hogy Mo-on minden nyugati problémát még súlyosbít is a korrupció, lásd az airBnB-t, amíg meg nem regulázták. Az albérletek nagy része is feketén van kiadva.

GABOR2 2024.04.20. 11:12:14

@Deansdale: Nálunk a szocializmus alatt sokaknak lett lakása, nálunk egy átmenet van abba, hogy elvegyék tőlünk, Orbán ezt megszakította, de annó volt ugye ingatlanadó... Nálunk is elkezdődött a folyamat, Budapesten az utóbbi pár évben kilőttek az árak; a ház Budapest mellett amit annó tán 11 millióból építetett pár éve ismerősöm, mostmár valami 60+ millióba kerülne, vagy már még többe. Csak ki kell tőlük is csalni aztán itt lesz a megfizethetetlen szálláshely, amit max. bérelni tudsz; de a bérleti ár is olyan lesz, hogy valóssággal kirabolnak, pedig hogy legyen fedél a fejed fölött alap dolog az embernek.

GABOR2 2024.04.20. 11:14:16

@Koenigsberger: A neten mint rémtörténet Kanada van, de őszintén... a legfrissebb adatok birtokában Budapest rosszabb... ha az arányokat nézzük.

Deansdale 2024.04.20. 11:27:05

@Koenigsberger: "Civilizált országokban nem fogadnak el járművet lakcímnek. :D"

Ennek ellenére az USA-ban nagy divatja van a kocsiban élésnek. A lakcím olyan probléma amit nem nehéz áthidalni. És persze nem azt mondom, hogy lakjon mindenki furgonban mert az csodálatos, csak furcsállom, hogy a "lehetőségek hazájában" hétköznapi dolog, itt a csóró keleten meg ismeretlen.

Erős feltételezésem, hogy az árak emelkedése piaci manipuláció eredménye - kissé túlegyszerűsítve a Blackrock a nyugati világ minden pontján folyamatosan veri fel az árakat, ezzel is készülnek a nagy reszetre. A másik tényező ami ezt a piacot nyomorgatja az a migráció, ami persze szintén a globalisták műve. Ezek mellett az egyszerű emberi kapzsiság már csak hab a tortán. Ha nem lenne akkora kereslet, nyilván lemennének az árak.

Deansdale 2024.04.20. 11:34:10

@GABOR2: Ha mindenki maradna a p*csáján akkor a potenciális főbérlőknek felkopna az álla. Beteg ez a globalista rendszer amiben az a "normális", hogy embertömegek mozognak össze-vissza, üldözve a megélhetést mint anno amerikában az aranyláz idején az aranyásók. Ha a kormánynak érdeke lenne rendet teremteni, kicsit jobban odafigyelnének, hogy ne minden új munkahely a megyeszékhelyekre települjön, vagy MINIMUM a közszféra munkahelyeit megpróbálnák úgy pakolni, hogy lehetőleg a vidék fejlődjön. Amúgy nem lenne nehéz pár törvénnyel elérni, hogy javuljon a helyzet, mondjuk ha a termékek szállítását adóztatnák vagy korlátoznák akkor sokkal több dolgot kellene helyben gyártani, csakhát ezt gondolom még az EU is elkaszálná.
süti beállítások módosítása