Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az állam az okostelefonjainkba fog költözni... I don't feel comfortable

2023. október 30. - GABOR2

Én személy szerint a rádióból hallottam meg miszerint az állam a mobilunkba költözne... És rögtön arra gondoltam, hogy... nem érzik úgy, hogy ezt egyesek mondjuk akár... fenyegetésszerűén élik meg? Mondjuk akik átélték a kommunizmust mit szólnak hozzá, hogy az állam beköltözik abba az eszközbe "ami nélkül már nem is tudnánk élni".

Meg mi ez a megfogalmazás: "A digitális állampolgárság az államot is kötelezi arra, hogy digitális állam legyen."

Szóval, hogy én... mi vagyunk a hibásak, mi kényszerítjük őket, hogy ezt tegyék? Mert használok számítógépet, okostelefont... Ohhh...

Nos megint elmondom, hogy ez szerintem rossz ötlet. Miért? Azért mert az állam feladata:

"Feladata az adott társadalmi és gazdasági viszonyok rendszerének lényegi fenntartása, a külső védelem biztosítása, a társadalom szervezése, irányítása és vezetése."

Viszont mit lehet elmondani a netrekötött számítástechnika biztonságosságáról? Azt hogy lényegében nem létezik és nem is fog. Ezért fontos dolgokat nem szabadna rábízni ilyen rendszerekre. Ha egy államot túlságosan ettől teszel függővé... a létét veszélyezteted. A béke időben meg kémkedés megy ellene ezerrel. De ha nem is lenne ilyen problémái... nem érzem jó ötletnek, hogy "az állam a telefonomban van". Ilyen hatalmat nem adnék a kezébe. Mégha Orbántól nem is kell félni... jöhetnek később mások akiktől igen.

Nézzünk meg csak most frissen milyen hírek vannak egyébként az okostelefonok biztonságáról:

"Nagyon beégett a Samsung Galaxy csúcstelefonja a hackerversenyen"

Legfrissebb, legújabb, legjobb, legbiztonságosabb:

"Bár a Samsung szinte minden Galaxy telefonja kiadásakor annak bejelentésében igen fontosnak tartja kiemelni, hogy a készülékek milyen fejlett biztonsági rendszerrel érkeznek, utóbbi a jelek szerint nem csak hogy nem hatja meg a hackereket, de nem is tartja vissza attól, hogy feltörjék azokat. Legalábbis ezt látszik bizonyítani egy, a napokban tartott hackerverseny eredménye, ahol nem is egy, hanem mindjárt két alkalommal is feltörték a dél-koreai gyártó zászlóshajóját, a Galaxy S23-at."

"Ráadásul ehhez nem is kellett fizikailag hozzáférniük a telefonokhoz vagy a felhasználókat kifejezetten gyanús tevékenységekre rávenniük. Ehelyett a töréshez elég volt a Galaxy S23 tulajdonosát egy általuk küldött link megnyitására ösztönözniük a Samsung saját böngészőjében ahhoz, hogy hozzáférést nyerjenek a készüléken tárolt adatokhoz és tetszőleges programkódot futtassanak azon."

Aztán nézzünk valami frisset digitális állam témában:

"632 ezer amerikai kormányzati dolgozó adatait szerezte meg egy orosz hackercsoport"

"Az adatszivárogtatás az igazságügyi és a védelmi minisztériumot is érintette - derül ki egy jelentésből"

"Az érintett alkalmazottak az Igazságügyi Minisztérium és a Védelmi Minisztérium különböző részlegeihez tartoztak, beleértve a Légierőt, a Hadsereget, az Amerikai Hadsereg Mérnöki Testületét, a Védelmi Titkárság Hivatalát, a Védelmi Vezérkar, valamint a Védelmi Ügynökségek és Terepi Tevékenységeket."

Más amerikai ügynökségek, például az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma, a Mezőgazdasági Minisztérium és az Általános Szolgáltatási Igazgatóság szintén megerősítették, hogy érintettek voltak a MOVEit hibáit kihasználó támadásban. A betörés után váltságdíjkérelmeket az Energiaügyi Minisztérium kapott a hackerektől, miután két alárendeltségébe tartozó szervezet is áldozatul esett.

Szóval az ilyesmi hírek valahogy a magyar politikusokat sohase érdeklik... mindig csak a szép és jó, ha digitális államról van szó.

"Rogán Antal bejelentette: az állam a mobiljainkba költözik"

És persze mit látok... a portfolio.hu ezt így jelentette be:

"Rogán Antal hatalmas újdonságot jelentett be, magyarok milliói örülhetnek"

"Jövő július és szeptember között indul el a Digitális állampolgárság program, így az azonosítás, az igazolvány és az állam a mobilba költözik - mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter csütörtökön Budapesten."

Szóval csak örülni lehet, semmi, a legkisebb sötét kis felhőcske nincs az égen?

És akkor emellett jött egy ilyen szemétbevaló, de nem csupán szemétbevaló, hanem fura cikk:

"Valóban lehallgatnak minket az okostelefonjaink?"

Ilyeneket írnak:

"A témában végzett kutatások és vizsgálatok többsége azt mutatja, hogy bár lehetséges az okostelefonok rosszindulatú használata, ez rendkívül ritka"

What the fuuuu...?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aztán azt hiszem szívrohamot kapok:

" A nagy technológiai cégek, mint például Apple és Google, komoly erőforrásokat fektetnek a felhasználói adatok védelmébe."

Kecskére a káposztát?

De aztán kifejezetten fura lesz:

"Bár sokan gondolják, hogy az okostelefonok mikrofonjai által "lehallgatnak", erre rendkívül kevés bizonyíték van."

Szóval... vannak bizonyítékok...

 "Emellett, ha egy alkalmazás hozzáférne a mikrofonhoz anélkül, hogy ehhez explicit engedélyt kapott volna, az súlyos adatvédelmi jogsértés lenne."

Már volt a múltban pár hasonló jogsértés és mi lett következménye a nagy techcégekre nézve: Semmi.

Aztán persze jönnie kell az ilyen cikkekben annak a résznek amitől leolvad az agyam:

"Hogyan védekezzünk":

"Adatvédelmi beállítások: Használjuk a telefon adatvédelmi beállításait, hogy korlátozzuk, mely alkalmazások férhetnek hozzá az eszköz szenzoraihoz."

Így van, használd csak nyugodtan és higgyél benne, hogy ér is valamit. Mint pl. a pár cikkel lentebbi esetnél amit írtam, amikor is kiderült, hogy az Iphone privátszfrát védő egyik "megoldása" sohase működött mint kiderült, évekkel később. Valahogy nem... A másik meg... alkalmazásoknál nézzük meg milyen jogot adunk meg? Kérnek sokszor indokolatlanul mindent és ha nemet mondasz: akkor nem működik a szoftver... és sír a gyerek és végül inkább megadod az engedélyt.

"Frissítések: Tartsuk naprakészen a telefon operációs rendszerét és alkalmazásait, hogy a legújabb biztonsági frissítések is települjenek."

Ez Windowsnál maga is egy biztonsági kockázat mint láthattunk nem egyszer, nem kétszer... De igazából a hackereknek mindig van rengeteg másik módja, hogy bejusson egy gépbe. Ha veszel egy hacker kit-et, mindig adják hozzá a friss újabb sebezhetőségeket, mindig be tudsz lépni gyakorlatilag az összes "népi" rendszerbe. Talán ha vadiúj akkor egy rövid ideig még nem.

"Biztonsági alkalmazások: Használjunk megfelelő antivirus és anti-malware programokat."

Szintén... non-stop kínálnak olyat ami kijátsza ezeket, sőt akár ki is kapcsolja.

A tanácsok végére értünk... nem, ezek nem oldják meg a problémákat.

De a cikk folytatódik:

"Akkor tehát lehallgatnak minket az okostelefonok?"

"A kérdés komplex és sokrétű, de a valószínű válasz az, hogy nem valószínű, legalábbis nem a mikrofonon keresztül."

Hát, legalább nem vágott rá egy határozott nem-et.

De nézzük akkor az én válaszomat mostmár:

A telefonok egy része úgy kerül ki a gyárakból sokszor, hogy van rajta kémprogramm, de igazából nem kell hogy legyen rajta.

Ugyanis amint letöltesz a telefonra egy alkalmazást, szinte mind kérni fog tőled mindenféle hozzáférést és ha megtagadod, akkor nem használhatod az appot. Tehát megadod és ezzel megadod a jogot az alkalmazásnak, hogy jobban kémkedjenek utánnad mint amiről egy kémprogram készítője álmodozik. Tadááám... ennyi, és innentől legális. Meg mondjuk adnak neki valami szép eufemiztikus szavat, "szoftver használat kutatás"... vagy valami hasonló. De igen, elolvashatják az SMS-eket, bekapcsolhatják a mikrofont.

És aztán ezentúl ott van, hogy szét is lehet őket hackelni.

Meg az NSA féle globális kémkedés...

És a magyar állam arra készül, hogy fontos dolgainkat ilyen, sebezhető rendszerekre bízza, miközben a Davos-os Klaus Schwab olyanokat beszél, hogy következő koronavírushoz hasonló nagy társadalmi sokk egy giga-mega hackertámadásból fog jönni, ami térdrekényszeríti majd a nyugati népeket. És a davosi jóslatok valahogy be szoktak jönni... De akkor miért csinál úgy pl. Magyarország, hogy minél fájdalmasabb legyen neki, minél inkább ki legyen egy ilyennek téve?

És még valami... ezek a telefonok olykor hamar lemerülnek, elvesznek... ha mindent csak azzal intézek, akkor egyrészről hamarabb merül majd le, másrészről ha elveszted, vagy tönrkemegy nagyobb bajban leszel mint eddig, meg majd talán valami állami díjat is kell ezután fizetned, majd kitalálnak valamit.

És az állam mindig ott lesz majd veled... érzed ezt kényelmes érzést?! Ateisták majd tudnak beszélni a telefonhoz és közvetlenül Orbán Viktort megszólithatják majd... lehet, hogy válaszolni fog.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2918246935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2023.10.30. 23:05:04

Igen, kifejezetten jó ötlet az okostelefonok használatára kényszeríteni mindenkit. Jól jár az állam mert megfigyelhet mindenkit, jól jár a telefontárasság a beszedett havi díjakkal és persze a bűnözők is mert így ellophatják az emberek pénzét könnyedén.

GABOR2 2023.10.30. 23:23:04

@Madarász Henrik: Sőt a bűnözők is talán tudják majd azonosítani pontosan kié a telefon...

Deansdale 2023.10.31. 08:05:25

Akkor se érdekel ha kötelezővé teszik.
A Rogános cikkből idézek: "A fejlesztés alapelve, hogy minden, az állammal kapcsolatos adatnak végső soron az állampolgár a tulajdonosa, ezért az állampolgár rendelkezik arról, hogy adatait felhasználhatják-e."
Na ha az és tulajdonom és az én döntésem, akkor nem járulok hozzá semmihéz és még be is kaphatják.

GABOR2 2023.10.31. 11:58:59

@Deansdale: Ja ha én vagyok a tulajdonosa, akkor kérhetem, hogy az állam ne tudjon rólam semmit? A válasz nem. Tehát ez csak egy blabla.

Koenigsberger 2023.11.03. 05:28:32

Bezzeg ha arról van szó, hogy én használjam ugyanerre a saját telefonomat, azt mondvacsinált adatvédelmi okokból korlátozzák! A hívások hangfelvételét önkényesen letiltották néhány éve. A teló indiai verziójában megvan, az európaiban nincs. A cégek vígan készíthetnek felvételt a hívásokról, még csak látszatlehetőséged sincs nemet mondani — nyilván az se változtatna semmit, de most lényegtelen —, én nem tehetem meg ugyanazt a másik oldalon. Mert okos jogászok megint csak eldöntötték, hogy ne.

Sok mindent el lehet mondani a Google-ról, de ott legalább én is hozzáférek a saját adataimhoz és statisztikáimhoz (lábjegyzet: általában véve normális formátumban és használható kezelőfelületen!), ha már úgyis minden lépésemet rögzítik. Illetve exportálhatok is minden adatot saját használatra. Vajon az államtól kérhetem-e ugyanezt? Költői kérdés...

Koenigsberger 2023.11.03. 05:45:07

Egy vicces adalék. Itt már anekdotaszámba megy, milyen azzal szembesülni, hogy te és a te az összes adatod két különálló entitás. Tudathasadásos állapot. Velem is előfordult, egyébként piszlicsáré ügyekben. Pl. chat-en, telefonon nem adhatják ki *neked* a *rólad* összegyűjtött információt. Pl. a fizetés nem működött és totóznom kellett, hogy melyik adat van másképp a rendszerükben - nem az, hogy megmondta, hogy a qrva címhez a megyét is írjam be a számlázási adatoknál, mert azért nem veszi be a rendszerük.

Addig megértem, hogy így csalóknak véletlenül se adják ki rólad az infót - csak miután a kötelező azonosítókörökön túl se lehet ép kommunikációt folytatni veled a saját adataidról... az az agyf*sz kategóriája.

lomposloncsos 2023.11.04. 00:21:30

@Koenigsberger: Pedig maga a hívásrögzítés nem alapvetően jogellenes (ahogy azt sokan sulykolják), egy 2016-os hatósági állásfoglalás szerint az ügyfél is rögzítheti a beszélgetést, de csak jogvitákhoz használható fel. 10. oldal. Hogy 2023-ban mi az álláspont, ebbe nem ástam bele. Kötsög gdpr meg eldöntötte, hogy az euro-kolhozban egyáltalán nem rögzíthetnek és kész.
naih.hu/files/2016_05_09_tajekoztato_hangfelvetelekrol.pdf
Én mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy ha meg tudja oldani, már holnaptól rögzítsen, de hallgasson róla.
süti beállítások módosítása