Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A kormány koronavírus körüli "lazasága" még ma is nagyon fáj mindenkinek... +update

2023. május 30. - GABOR2

A koronavírus előtti pillanatban a kormány örülhetett. Sok-sok akadályon volt túl, sok szerencsével, vagy inkább isteni segítséggel ahogy egyesek hiszik. Ez viszont tán olyanná tette mintha arra számítana ezután, hogy mindig így lesz. Ez az alap, ez a természetes... hogy valahogy a dolgok jól alakulnak. Az utóbbi években viszont nem igazán alakultak jól.

A koronavírus előtti pillanatban volt egy majdnem teljes foglalkoztatottság, tíz éven keresztül ment az adósság leépítése, a jegybank együttműködött... olyan szépnek tünt minden.

Éppen ezért gondolhatta a kormány azt, hogyha a koronavírusra hivatkozva a tíz év spórolását pár hónap alatt... semmivé tesszik, kiosztják gazdaságvédelem címszó alatt, abból nem lesz baj, mert az egyéb körülmények jók, sőt mivel most bezuhan majd a gazdaság, jövőre könnyű lesz látszólag hatalmasat nőni.

És annyira mohók voltak, hogy igazából egy év alatt több pénzt szortak el, mint amit 10 év alatt megspóroltak. ( adósságcsökkentettek ) Ezért kellett annyiszor korábban "meghúzni a nadrágszíjat", hogy pár hónap alatt elpazarolják mindet. Nagyon kevés ment ebből az összegből igazi gazdaságvédelemre, voltak cikkek korábban amik megmutatták mire megy a pénz, én ezekről írtam is és bizony gazdaságvédelmre csak nyomokban ment. És ha még emlékszel Orbán is annó azt mondta, hogy a magyarnak nem segély kell, hanem munka ( bár az meg pont nem volt sokaknak a vírus miatti tiltások miatt... ).

Csakhogy nem azt történt, amit vártak, nem ment minden szerencsésen ezután:

1. A drága ellenzékünk, - akik Orbánék minden hibája mellett sokkal rosszabbak lennének, - és "Brüsszel", sikeresen akadályozzák a nekünk járó EU-s pénzek lehívását, jó hosszú időn keresztül.

2. Matolcsy hatás. Erről is sokat írtam. Matolcsy elkezdett nagyon írígy lenni Varga Mihályra és mivel magának nem talált kielégülést, igazából a kormány ellensége lett már egy ideje. Nyiltan bevallotta, hogy a jegybank és a kormány egymás ellenébe megy. Most friss ugye, hogy eljátsza mintha megint együttműködne, de látszik, hogy ez nem igaz.

Korábban a jegybank megspórolt sok-sok százmilliárdot a kormánynak, most viszont egyszerre okoz hatalmas kárt a gazdaságnak és a költségvetésnek. A százmilliárdos plusszokból több mint ezer milliárd negatív lett csak a költségvetésnek:

"Belerokkanhat Magyarország az extrém magas kamatkiadásokba"

" szinte a teljes költségvetési hiány adósságszolgálatra megy majd el, az enélkül számított elsődleges egyenleg majdnem egyensúlyban lehet."

Matolcsy Varga kezéből ki akarja csavarni az utolsó eszközt, hogy növelni tudja a GDP-t.

"És ez még várhatóan évekig így is marad, vagyis a kormány mozgástere nagyon beszűkül a gazdaságélénkítés szempontjából."

"2022-höz képest több mint ezer milliárd forinttal emelkedhetnek a költségvetés kamatkiadásai egyértelműen a magas kamatok következménye a portál szerint. Mint fogalmaztak, most köszön vissza annak hatása, hogy az MNB-nek októberben 18 százalékra kellett emelnie az irányadó kamatot ahhoz, hogy a forint stabilitását visszaállítsák."

És ne felejtsük el, hogy mindez azért volt papiron, hogy ne legyen magas az infláció... de valahogy az sohase jött össze. Csak a károkozás sikerült.

És amúgy van egy olyan probléma is, hogy a kormányok örülnek a magas inflációnak, mert az elinflálja az adósságot is. ( a hazai fizetőeszközben levőt )  A lakosság persze szenved ettől, mégis Matolcsyt látszólag akkor próbálta csak Orbán igazán befenyíteni, amikor a költségvetési problémák közeledtek.

"Idén az infláció még megmenti a magyar adósságcsökkentést, de mi lesz jövőre?"

"Idén az erős nominális GDP-növekedés biztosan megment attól, hogy emelkedő pályára álljon az államadósság, azonban ennek elsődleges oka a magas infláció lesz. A 2024-es év már sokkal nagyobb kérdőjeleket tartogat, ha nem sikerül eléggé felpörgetni a gazdasági növekedést és fennmaradnak a költségvetésben most körvonalazódó kockázatok, akkor akár aggódhat is a kormány az adósságráta miatt. Ez pedig a piaci megítélésünk vagy a hitelminősítésünk szempontjából nem lenne kedvező hír."

Nos, Matolcsy dolgozik azon, hogy ez a rossz forgatókönyv valósuljon meg.

Mindemellett a kedves külföldi elemzők is és Matolcsy is azt akarja, hogy "ne költekezzünk túl"... Túlköltekezés... hmmm... Ott van, hogy kamatkiadások nélkül nem is lenne költségvetési hiány, plusz a másik, hogy fennáll a veszélye, hogy ha nem nől eléggé a GDP - ami kb. csak költségvetési támogatással tud majd nőni, mert a piaci hitelezést már hazavágta Matolcsy - akkor abból lesz baj. Ha "túlköltekezünk", vagyis nemcsak kamatkiadásokra vennénk fel plusz forrást, hanem gazdaság élinkítenénk, abból baj lenne, de amúgy ha nem élinkül a magyar gazdaság... nos, abból is baj lesz.

"Nagy bajba került a kormány, és ezt már külföldön is látják"

"Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormányát egyre több kritika éri a költségvetési gazdálkodásával kapcsolatban, és egyre nagyobb az aggodalom, hogy a gazdaság negatív spirálba kerülhet. Eimear Daly, a NatWest Markets stratégája szerint "a fiskális romlás mértéke nagyban eltér a feltörekvő piacok között, és Magyarország az egyik legkirívóbb bűnös". Hangsúlyozza továbbá annak potenciális kockázatát, hogy a piac középtávon a monetáris politikáról a fiskális politikára helyezi át a hangsúlyt."

"Ami Magyarország költségvetési helyzetét illeti, Eimear Daly, a NatWest Markets stratégája kifejti, hogy a hiánycélok elmulasztása, az adóbevételek csökkenése és a túlköltekezés körülbelül 3 milliárd dolláros költségvetési lyukat okozott. Kiemeli, hogy Magyarország sebezhető finanszírozási helyzetben van."

A magas kamatok, infláció óriási károkat okoznak mindnekinek, de nézzünk egy másik példát, hogy ez a helyzet amibe került a kormány, hogyan árthat a népszerűségének.

Rezsicsökkentés...

Ha azon izgulnál, hogy a jelenlegi rezsicsökkentés változik a körülmények miatt és többet kell fizetned majd, mint eddig... nos nemrég megnyugtattak:

"Bejelentette a kormány, mi lesz jövőre a rezsicsökkentéssel"

" Az Európai Bizottság friss javaslata ellenére sem vezeti ki a magyar rezsicsökkentési rendszert a kormány, és szociális jelleget sem visz bele, tehát minden háztartásnak járni fog az átlagfogyasztásig jár a rezsivédett ár, felette pedig a magasabb ár – gyakorlatilag ezt mondta több kérdésre adott válaszában a mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter."

Ez most lehet úgy hangzik, hogy de jó, minden nehézség ellenére a kormány legalább megtartja ezt így, nem lesz nagyobb a teher...

Csakhogy van egy kis bökkenő, amit talán sokan nem tudnak.

Ez pedig az, hogy... a "piaci" rezsiárunk, jelenleg, igazából... majdnem ötször magasabb mint az igazi piaci ár. Jelenleg sokkal többet fizetsz, mint az igazi piaci ár, pedig ugye... elvileg a piaci árat fizetnéd...

"Elképesztő zuhanás: már csak ötödannyi a piaci gázár, mint a magasabb rezsiár"

"az Európában irányadó TTF gázár, ami azt jelenti, hogy már csak 100 forintba kerül egy köbméter ára a tőzsdén. Ez kevesebb, mint az ötöde annak, mint amennyit (580 forintot) az átlagfogyasztás felett kell fizetnie a magyar háztartásoknak a rezsicsökkentés új rendszerében, és könnyen lehet, hogy még tovább szakad a tőzsdei gázár. Mindez látszólag egyre inkább lehetőséget ad arra, hogy a kormány ősszel levágja az átlagfogyasztás feletti részre a gázárat, ha arra a költségvetési helyzet lehetőséget, az inflációs pálya pedig szükséget ad, ám vannak további nehezítő tényezők."

Szóval kb. ötször többet kell fizetned a gázért a piaci árnál... mert a költségvetési helyzet ilyen. Közben meg azt mondják, a piaci árat fizeted... nem, igazából ötszörösét fizeted annak.

Ha annó a kormány nem pazarolja el tíz év sporolását, most simán megtehetné, hogy bevezti a valódi piaci árat, vagyis ötödét kéne fizetned annak amit fizetsz. De nem teheti meg. Ha pedig az emberek ezt... észrevennék, akkor a népszerűség is csökkene valószínű jócskán, hisz... a piaci árat nem csak akkor kéne fizetnünk, amikor az  magas.

"A 25 eurós tőzsdei gázár azt jelenti, hogy most 100 forintba kerül egy köbméter gáz piaci ára, amire szintén két éve volt utoljára példa, és az ötöde annak az árnak, amit a rezsicsökkentés új rendszerében az átlagfogyasztás feletti részre kell kifizetni."

"100 forint körüli piaci ár mellett az 580 forintos „versenypiaci költségeket tükröző” rezsiár kiugróan magas. Így ha arra a most még kifeszített, aknákkal teli, költségvetési helyzet ősz körül lehetőséget ad, és/vagy a 10% alá szorítandó infláció miatt szükség lesz rá, akkor

EGYRE NÖVEKVŐ ESÉLYÉT LÁTJUK ANNAK, HOGY A KORMÁNY LEVÁGJA MAJD AZ 580 FORINTOS REZSIÁRAT AZ ENERGIAHIVATAL SEGÍTSÉGÉVEL,"

Szóval a kormány nem tudja megtenni ezt a népszerű lépést ( és igazából... fair, nekünk járó lépést ), plusz még mindig piacinak nevezi az árat, ami nem piaci, mindenzt csak hogy a költségvetési lyukakat foltozza, amik kb. csak a Matolcsy hatás miatt vannak. Ez amúgy... teljesen jogtalan tán; azt mondják, hogy piaci árat fizetsz, de ennek semmi köze a piaci árhoz.

Meg azt mondja a cikk... majd talán összel lesz valami csökkentés. De akkor meg valószínű elkezdődik a betárazás a télre megint, tehát drágul majd a gáz... és a piaci árnak csak sz@póágát tapasztalhatja meg a magyar lakosság.

"Így tehát az említett 580 forintos gázár levágása döntő részben azon múlik, hogy lesz-e rá költségvetési mozgástér ősz körül, illetve lesz-e rá szükség az év végi egyszámjegyű inflációhoz."

Ez viszont úgy hangzik, hogy totál jogtalan elvétele a pénzednek.

Ó és persze ez segítené az infláció elleni harcot is, de ez se elég nagy indok.

De azért ugye milyen jó érzés, hogy legalább nem lesz rosszabb, legalábbis most ezt igérik, akkor amikor igazából sokat kéne csökkenteniük az árból?

És itt van a mai döntés, ez már nemcsak elmélet:

Marad a "piaci" gázár, ami igazából kb. ötször több mint az igazi piaci ár:

"Varga Mihály bejelentette: maradnak az extraprofitadók, így változnak a nyugdíjak jövőre"

"A szolgáltatók amikor szerződést kötöttek korábban, akkor magasabb díjon állapodtak meg, ezért még mindig magas összeg a rezsivédelem költsége. Ezek lassabban futnak ki a rendszerből, mint azt a napi árváltozások indokolnák - jelezte."

Megintcsak... csak ha drágább a piaci ár, akkor követjük, de akkor azonnal, ha akár jóval kevesebb... kösz nem. Mi magyarok sz@punk.

És megintcsak... mindez azért van, ami a koronavírusnál kezdődött. Ha akkor nem indulnak el az irányba, amibe elindultak, most simán lehetne csökkenteni az árakat és a kormány népszerűsége nőne. Tíz évnyi spórolással a hátad mögött a Matolcsy és minden más negatív hatást sokkal könnyebben tudnál kezelni, nem kéne folyton a kötélen táncolni.

Dehát... ez van.

Update: Friss: A kormány úgy döntött nem téríti meg a jegybanki veszteségeket... Matolcsy vs Varga folytatódik:

"Szép csendben burkolt megszorításra készül a kormány jövőre"

"Nemcsak az extraprofitadók - eredeti ígéretekkel szemben történő - fenntartása és a jegybanki veszteségtérítés elmulasztása a legnagyobb érdekesség a kedden beterjesztett 2024-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban. A 242 oldalas dokumentum egy eldugott szeletéből ugyanis kiderül: takarékossági intézkedésekről is döntött a kormány."

Úgy tűnik, hogy bizonytalan ideig tartó elhasztásról van szó + nem hisznek Matolcsy számainak, annyira nem, hogy benne van a pakliban, hogy nem fizetnek végül semmit:

"A jegybanki veszteségtérítéssel kapcsolatos kérdésre Varga Mihály azt felelte: a hatályos törvényeket be kell tartani, ha pedig vesztesége van a jegybanknak, akkor azt meg fogjuk téríteni. De még pontosításra szorul ez a számítás. A Költségvetési Tanács már adott egy jelzésértékű számot a GDP arányában. Most zajlanak a számítások, hogy milyen mértékű a veszteség - magyarázta a miniszter. Ez után fog kiderülni, hogy szükség van-e ennek a térítésnek a kompenzálására a költségvetésben, és hogy milyen formában - tette hozzá."

Matolcsy közvetlen szemetét nem akarja Varga úgy tűnik benyelni. Matolcsy sértődött... nagyon sértődött válasza várható lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr718135456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2023.05.30. 17:30:49

Én nem látom hogy annyira aggódna Orbán az államadósság miatt, idén megvették 700 milliárdért a Vodafon céget, nemrég Katarban mondta Orbán hogy ott akar hitelt felvenni a 1600 milliárd forintba kerülő repülőtér megvételére. A 400 milliárd forintba kerülő kínai Fudan egyetemről sem mondtak le.

GABOR2 2023.05.30. 18:01:08

@Madarász Henrik: Az igazán rossz dolgok ezután jönnek, mert lejárnak majd a korábbi kötvények és újakat kéne kötni, csak már sokkal drágább lesz. Plusz bizonyos dolgok még mindig jók, pl. magas a foglalkoztatottság. De pl. a kamatkiadások már idén 100%-kal nöttek tavalyhoz képest, több százmilliárddal bentebb lehetnénk ha pl. ez nem lenne. Szóval sokkal jobb lenne a folyó fizetési helyzet és meglenne a tízévnyi tartalék... annál ami van sokkal, de sokkal jobb lenne.

GABOR2 2023.05.30. 18:22:15

Update... Most Vargáék úgy döntöttek, hogy nem hisznek Matolcsy számainak és nem fizetik a jegybanki veszteséget... Matolcsy bepipult válasza várható lesz...

Borathan 2023.05.30. 19:44:38

ez az 100 Ft-os gázár azért nem egészen így van
Ez az azonnali gázár, amikor a vevő vállalja, hogy most azonnal el is viszi a gázt (fizikailag)
Mivel a tározók nagyjából tele vannak (egész Európában), ezért van most ilyen alacsonyan a gáz
Majd, amikor fűteni kell, akkor majd fogyni fog a tározóból a gáz, lesz helye a gáznak, akkor majd följebb megy. (Hogy mennyivel, az kérdés

GABOR2 2023.05.30. 20:03:09

@Borathan: Nem, ez tőzsdei ár. Pontosabban a következő havi szállítás ára.

A tározók Európában most 68%-on állnak, itt láthatod élőben: agsi.gie.eu/#/
Magyarországon 54%.

A német recesszió híre, a várható USA recesszió, az oroszok megemelkedett kínálata, ahol még megmaradt, a szuperenyhe tél és sporolás együttese hozta ezt el.

De majd tényleg meglátjuk mi lesz tél felé közeledve...
süti beállítások módosítása