Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Orbán megnyitotta a "pokol kapuját", de kapott egy perc haladékot az ország, hogy átmenjen rajta ( jogállamisági mehanizmus, vétóügy )

2020. december 12. - GABOR2

Szeretnék írni errről az EU költségvetési-jogállamisági ügyről pár gondolatot, ugyanis szerintem az egyik legfontosabb ügy volt mostanában, ami az EU jövőjét befolyásolja.

Miről volt szó; a baloldali, progresszív erők,-  amik sokkal nagyobbak mint magában az EU pártjaiban levő hivatalosan is ilyen erők, mert egy hatalmas hálózat ez - szépen kijelentették, hogy kell nekik a hatalom, hogy ezután úgy szétszivathassák a "retinens" államokat ahogy akarják; szeretnék a hatalmat, hogy ezután mindig csak az legyen amit ők akarnak. Igen ám, de Orbán kezében ott volt az abszolút hatalom, hogy ezt megakadályozza; csak annyit kellett volna mondania, hogy: nem. Mégse mondta, hanem belement egy kompromisszumba, egy alkuba... Bár korábban kijelentette, hogy ebben az ügyben, ez nem lehet, baleknak nézik ha azt hiszik ő megteszi ezt... Mint tudjuk: megtette.

Nézzük mit ér az alku... Egészen elfogadhatónak tűnik, de:

1. Igazából Orbán csak időt nyert, ami, mi ahhoz képest, hogy az egész rémséget elkerülhette volna az ország egy nemmel... ez hatalmas ár, a lényegében semmiért.

2. Orbán talán megússza teljesen a rémségeket, de... őszintén ki érdekel. Hisz azok akik le akarják uralni az országunkat, nem pár évben, meg négy évben gondolkodnak. Azt mondják, hogy oké... Orbán megússza, de... kis türelem még és miénk az ország.

Viszont Orbánnak szinte adnak látszólag egy egérutat, az arcmentéshez, hisz most a média azt akarja, hogy arra fókuszálj, hogy rövidtávon mit jelent ez, hogy jaj a következő magyar választás előtt vajon már szívathatják-e vele az országot. Kit érdekel... ezek az erők nem pár évben gondolkodnak, a lényeget megnyerték... pár év várakozásért cserébe ezután minden célukat elérhetik majd. Ezt Orbán is látta, és ki is mondta, hogy így lesz.

Aztán lehet, hogy Soros szomorú, mert már a kora miatt lehet már ma meghal és nem 100%-ban, hanem csak 97%-ban ért el mindent amit akart... Ó egyébként, aranyos, hogy a baloldali média ami szerint Soros csak egy polgár a sok közül, mégis címlapon nyomathatja a gondolatait náluk. De igazából még az erről szóló cikkekben is megírják picit kódoltan:

"Mindez azt jelenti, hogy rövid távon a magyar és a lengyel kormány „győzött” a hónapok óta tartó egyre erőteljesebb vitában, de valójában tágabb perspektívában nézve az egész EU nyert ezzel,"

3. Orbán most győzelemnek mondja ezt az alkut, de... Miért megy bele valaki egy alkuba, ha pont azzal kezdődött az egész, hogy már nyáron volt egy alku, amit nem tarottak be? Akkor szépen szavazott velük és nem tarották be az alkut, most miért vájra, hogy majd betartják?

És nézzük is csak... igazából fentebb írtam, hogy a "győzelem" nagy része arról szól, hogy Orbán maga időt nyer, meg még őt pont nem érinti majd az egész, de... igazából erre sincs semmi garancia.

A progresszív tomboló tömegek egyik előnye az, hogy rátámadnak a saját embereikre is és azok, hogy meneküljenek a "törlés" elől, gyorsan elárulják valódi szándékukat.

Például Donáth Anna előadta, hogy ők győztek, de a kommentelő tömeg csak a rövid távot szemléli és kiakadt, hogy Orbán maga megúszhatja és Donáth Anna úgy beijedt, hogy úgy tűnik elárulta előre, hogy... bizony még ilyen szempontból is átverték Orbánt.

Ugye az egyik megállapodás szerint az egész dolog csak akkor élesedik, ha az Európai Bíróság leokézza egy norma kontrollal és ezért Orbán arra gondolhat, hogy a következő választást még megússza zsarolás nélkül. Viszont a baloldali erők egy hálózat, ami a bíróságokat is mozgatja és képes elérni, hogy "csoda történjen" és ne úgy viselkedjen ahogy "normálisan kéne" és... majd az lesz, hogy minden más ügyet félre fognak dobni, hogy mégis meglegyen a választás előtt ez a zsaroló eszköz... Bár mint mondtam... miért érdekelné ezeket az erőket igazából, hogy még egy választ ki nyer, ha azután úgyis az lesz amit őt akarnak.

Itt van Donáth Anna írása, hogy "elképzelhető", hogy gyorsabban fog megszületni a bírósági ítélet mint "gondolnánk".

És annyira nyeregben érzik magukat ezek az erők, hogy igazából nem kellett már 24 órának se eltelnie, és már a mainstreamben nyiltan mehet, hogy még az alku ezen apróságait se fogják valószínű tiszteletben tartani:

"Mégis jön az EU-pénzes szankció a magyar választások előtt?"

"Miután a tegnap esti EU-csúcson megszületett a jogállamisági mechanizmus ügyében a kompromisszum, hogy elháruljon a belengetett magyar és lengyel költségvetési vétó, két olyan jelzés is érkezett fontos brüsszeli emberektől, amelyek azt sugallják, hogy szó sincs arról: évekre kitolták a mechanizmus alkalmazhatóságát. A két jelzés egyértelműen azt rögzíti, hogy néhány hónapon belül jönni fog az Európai Bíróság ítélete a jogállamisági mechanizmusról. Így ezekkel azt is sugallják, hogy még a 2022-es magyar parlamenti választások előtt is döntés születhet EU-pénzes szankciókról. "

Mindazonáltal a cikk arra jut, hogy ezt az egy választást még utoljára megúszhatja Orbán... de ezért még tepernie kell, akadályokat kell gördíteni a dolog útjába, nem pedig arról van szó, hogy valóban betartják a megállapodást:

"A fentiek mellett, ha minden jog adta lehetséges eszközt ki tud használni a magyar kormány, akkor nem látszik olyan életszerű forgatókönyv, amely mentén hamarabb róhatna ki EU-pénzes szankciókat a Tanács a 2022-es választásoknál."

De kit érdekel, hogy a következő két évben még megússza Orbán, ha ezután viszont az ország nem fogja megúszni?!

A politikusok amíg látják a kívánatos dolgokat maguk körül és tudják, hogy csak pár trükközés kell hozzá, hogy megszerezzék maguknak... meg fogják tenni... pártállástól függetlenül.

Vagyis garantált, hogy a baloldali erőknek lesz "muninciója" bárki ellen, akár a saját retinensei ellen is; magyarul a kormányokat simán tudják majd zsarolni.

Ja, merthogy ez nemcsak a "jogállamiságról" szólt, hanem az EU pénzek elosztásának EU-s vizsgálatáról... amiben Orbán szintén elvileg talán nyert magának időt... de ez nem sokat jelent az országnak, mert mindenki mást utánnna majd szívathatnak.

Ami a jogállamiságot illeti... maga Orbán mondta, hogy bármire ráhúzhatják és Orbán szerint ez lesz a fő eszköz a migránsok beengedésére... most meg beérte annyival kb. hogy "megígérték", hogy lesz konkrét definiciója... aztán ha szavaz és nem tartják be az ígeret... Akkor mi lesz? Vagy ha lesz is valami szöveg, Orbán elhiszi, hogy nem lesz majd "táganértelmezhető"? Nem arról ordibált, hogy a nyári megállapodást is teljesen felrúgták? Miért várja, hogy most másként lesz? Szerintem nem lesz másként.

Felmerül még pár dolog... miért nem nagyon csatlakoztak mások?

Talán azért mert bíztak abban, hogy Orbán nekik is elintézi a jót, míg ők "jó fiúk" maradhatnak, talán azért, mert már annyi önállóságuk sincs... Pedig valóban nyilvánvaló... ezután a "retinesek" szét lesznek szívatva.

Lengyelország csatlakozott, de aztán fura mód, a betonbiztos kitartásnak előadott dolog után hírtelen kihátrált... Pedig még a parlament is megszavazta, hogy vétózzon, mellesleg mondom, Orbán is nem tartja be amit a parlament megszavazott... Szóval gondolom a lengyelek villámgyors és váratlan kihátárása mögött bizony titkosszolgálati erők álltak; valami szöveg volt, hogy belpolitikai okok állnak a döntés mögött... persze erről csak most hírtelen tud mindenki...persze... Akárhogyis... ott is megelégedtek pár évvel, amit talán még nyertek.

Egyébként meg ha már titkosszolgálati módszerek... Az alku után az ellenzékből is arra utaltak, hogy bizony a Szájer ügy is egy... eszköz volt rá, hogy Orbán bedobja a törölközőt:

"Orbán élet-halál harcot hirdetett Brüsszel ellen, amiért egyáltalán felvetették a jogállamiságot, mint feltételt. Jött a vétó, az EU megbénítására tett kísérlet, jött a több hónapos küzdelem ígérete, ahol nem lehet kompromisszumot kötni, mert nem vagyunk hülyék - mondta a miniszterelnök, sőt már azt is belengette nagy mellénnyel, hogy jobb az unión kívül, mint belül. Aztán jött a Szájer-botrány, és a Kedves Vezető szíve hirtelen meglágyult.""

Miután kiderült, hogy voltak ott más politikusok is a "buliban", de ő róluk nem beszélt a média... hát elég valószínű.

Vagyis... Orbán vesztett, de az ország még inkább vesztett, de a legnagyobb vesztes tán az EU gondololata lesz.

Az egész folyamat undorító volt; a déi államokat zsarolták, akik utálták a kelet-európaikat, hogy húzzák az időt miközben nekik kellene a lóvé azonnal... ment itt a zsarolás ezerrel; Soros felvetette amúgy megint az "örökjáradék" dolgot is, ha Orbán nem akarná az EU-s hitelt...

Mindezek viszont apróságok ahhoz képest, hogy eztután az államok vezetői és az országok sarokba lesznek szórítva. Az országok lakossága lázadozni fog majd, hisz a választott vezetői meg fognak hajolni minden döntés előtt ami az országuknak árt, de maguk a vezetők is utálni fogják az egészet, hisz lopni akarnak majd, de nem akarnak azért ők se totális csikák lenni. Valószínű extrém csoportok fognak erősödni, akik nem középutat keresnek majd, hanem a végleges szakítást, hisz EU-n belül majd nem lehet semmi igazi változást elérni. A progresszív erők pedig sietni fognak más lakosságot betelepíteni mindenhova. Orbán szerint is erről van szó:

„Ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, aki beengedi a migránsokat a hazájába. Aki megvédi a határait és megvédi országát a migrációtól, Brüsszelben már nem minősülhet jogállamnak. A jelenlegi javaslat elfogadása után pedig nem lenne akadálya annak, hogy a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, és a migrációt ellenző országokat költségvetési eszközökkel megzsarolják.”

Biden is miután azt mondta, hogy győzött első intézkedései közé rakta, hogy több mint tízmillió illegálisnak ad polgárságot, hogy azután szavazhassanak... rájuk. Ezt is világosan látta Orbán előre.

"Itt van Joe Biden világraszóló bejelentése: állampolgárságot kap 11 millió illegális bevándorló Amerikában"

Vagyis "győzött" Orbán, "győzött" az ország és "győztek" a progressív erők... az EU.

Az EU alighanem megásta saját sírját és sohase lesz egy nagy "birodalom".

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8416329488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2020.12.12. 11:37:53

Persze van az a mondás: Aki időt nyer, életet nyer...

Wildhunt 2020.12.12. 19:50:29

Én (lehet, hogy hibásan) kicsit többet látok az egészbe. Mellékes hír volt tegnap, hogy megérkezett Kalinyingrádba az orosz mélytengeri csőfektető hajó, ami a sekélyvízi párjával (Fortuna) be tudja fejezni az Északi Áramlat 2-t. Ami miatt ez (szerintem) kapcsolatban van a vétóüggyel és persze Európa jövőjével:
1. Arról volt szó, hogy ez a hajó valamikor tavasszal fog csak ideérni. Az USA akkorra készítette volna a további szankciókat a vezeték ellen, akkorra Biden lesz az elnök (vagy Kamal, ugye), és ezzel véglegesen lezárják ezt a bosszantó ügyet, hogy Európa függetlenedni akarna. Nomost az oroszok ránézésre átvágtak kb. mindenkit, mert a hajó már itt van, tegnap el is kezdte a munkát. Ha minden OK, Január végéig elkészülhet a vezeték, Bident akkor fogják beiktatni. Bármilyen szankció-zsarolás eső után köpönyeg lesz, a szenátusnak pedig most egyéb dolga is van, mint ezzel (a csövekkel) foglalkozni.
2. A másik hajó (Fortuna) egy lengyel hajó, amit "eladtak" az oroszoknak, mivel ők az USA nyomására nem dolgozhattak a csöveken. Az egész vétózósdi így valószínűleg a lengyeleken dőlt el, akik mögé így beálltunk és learattuk az eredményt. Cserébe persze Orbán viszi el a balhét ha valami nem úgy sikerül, de ehhez már amúgy is szokva van. Vagyis ez az egész (ennek alapján) egy színjáték volt, a németek első lépése az USA befolyásának (aka Soros) leépítésére.
3. Az USA revolvere, amivel most sakkban tartja az EU-t - Ukrajna a gézvezeték miatt. E nélkül ugyanis jelen esetben az EU gazdasága energiahiány miatt leáll. Az északi csővel a revolverben csak vaktöltény marad.
Összefoglalva: szerintem a németek elérkezettnek látják az időt a nagytestvértől való függetlenedésre, és ezek az első lépések. Bidenék hirtelen mégsem viszik haza a Németországban állomásozó amerikai katonákat, vagyis nekik ez biztosan nem tetszik. Persze elsőre ilyen kérdésben a nyílt konfrontáció lehetetlen, vagyis a szerepet megkapta az eddigi "fenegyerek" - Orbán.
Ebben az esetben pedig bőven elég, ha időt nyerünk. Ha ugyanis jövőre a vezetéket beüzemelik, és a németek azt mondják a Barátság-ra, hogy köszönik, ennyi elég volt, akkor a MOL marad az egyetlen cég, ami itten azon a csövön még gázügyleteket tud lebonyolítani. Ami hirtelen igancsak jó pozícióba helyez minket a szlovákokkal, ukránokkal és románokkal szemben.
Szerinted?

GABOR2 2020.12.12. 20:45:51

@Wildhunt: Ez egy érdekes kérdés... Az biztos, hogy az átmeneti időszakban (elnökváltás) sok ügyet meg akarnak oldani sokan, hogy az új elnök már kész tények előtt álljon. Pl. Izrael szívesen kivégezné a fél iráni tudományos világot...

A németeknek az a vezeték pedig nagyon fontos, mert emlékszem, hogy amikor a legdurvább szankciók voltak az oroszokkal szemben és pl. nekünk is megtiltották a kereskedést velük és mindenkire csúnyán néztek ha kis országból való volt és tárgyalt az oroszokkal.. nos a vezeték ügye még akkor is simán ment.

Egy nemrégi példa erre, de a legdurvább időszakban is ez ment:

"Nem számítanak az amerikai szankciók, Angela Merkel az orosz elnök mellé állt"
infostart.hu/kulfold/2020/01/11/nem-szamitanak-az-amerikai-szankciok-angela-merkel-az-orosz-elnok-melle-allt

A németeknek kell az olcsó nyersanyag, hisz ugye a zöld csoportok elérték, hogy ne legyen atomenergia, az USA palaolaja meg sokkal drágább és nem is igazán kellemes.

Tehát a németeknek ez kell, az USA-nak meg az, hogy az ő sokkal drágább cucca legyen.

Orbán itt nem szereplő, max csak úgy viheti el a balhét, hogy a médiánál elérik, hogy egy teljsen másik ügyben fókuszáljanak rá.

Németek függetlensége... ahhoz még mindig sok minden kellene ezenkívül, de lehet van egy titkos elképzelésük a jövőről, ahol az USA nem olyan szorosan... szövetséges. Azt is tudni lehet, hogy USA stretégiai gondolkozói is az EU-t inkább mint vetélytárs nézik, tehát nem lenne meglepő ha a németek is így gondolkodnak titokban. Tehát az USA hátráltatná a klasszikus "németek adják a technológiát, oroszok az olcsó nyersanyagot" felállást. Abba is szívesen beleszólnának, hogy ne a kínaiak építsék ki nekünk az 5G-t. Azt az anyagot olvastad tőlem? Az amerikai nagykövet símán kijelentette, hogy ezen fog múlni az országunk jövője:

ujtechkor.blog.hu/2019/03/27/egy_apro_gonosz_elszolas_a_dolgok_valodi_sulyarol

Aztán más cikkekben ezt kielemeztem, hogy mit is jelent, pl.:

ujtechkor.blog.hu/2019/12/06/az_5g_a_hatalomrol_szol

Plusz Snowdentől is tudjuk, hogy bár a németek szövetségesek, mégis lehallgatják őket és lopják tőlük a gazdasági titkokat ezerrel.

GABOR2 2020.12.12. 20:55:12

@GABOR2: Csak nehogy félreértés legyen... Trumpnak még mindig van esélye... mostanában nem írtam erről.

Wildhunt 2020.12.12. 21:00:08

@GABOR2: "Orbán itt nem szereplő, max csak úgy viheti el a balhét, hogy a médiánál elérik, hogy egy teljsen másik ügyben fókuszáljanak rá." - pont így szereplő.
Olvastam az összes cikked, az én olvasatomban a linkelt anyag is arra mutat hogy a németek rángatják a pórázt. Szerintem úgy érzik hogy már el is tudnák szakítani.

Wildhunt 2020.12.12. 21:01:08

@GABOR2: ha Trump marad, az izolációs politikája fel fogja gyorsítani ezt az egészet.

GABOR2 2020.12.12. 21:18:34

@Wildhunt: Trump egy jó ok volt már eddig is arra, hogy az európaik távolodjanak... morális okokat mondogatnak, de igazából másról van szó... De Biden is rögtön kijelentette tán, attól még, hogy ő lesz az elnök az európaik ne számítsanak arra, hogy Trump dolgait mind megszünteti.

Az EU is úgy hogy azt hitte Biden tuti győz, vámot emelt az USA -val szemben:

"Az EU büntetővámokkal köszönti Joe Biden elnökségét"
hu.euronews.com/2020/11/09/az-eu-buntetovamokkal-koszonti-joe-biden-elnokseget

Aztán vannak itt a hírek, hogy nagyon szeretnének az EU-sok megegyezni, de...
www.portfolio.hu/gazdasag/20201202/az-eu-nagyon-erolteti-hogy-biden-megvalasztasa-utan-amerika-bekuljon-ki-veluk-460058

Igazából Biden nem nagyon akar:

" Azt gondolom, hogy a kommunikáció hangneme jelentősen javulna egy Biden adminisztráció során, de a probléma ennél sokkal bonyolultabb. A Szilikon-völgy informatikai óriásainak, a Google-nek és a Facebooknak a megadóztatását a demokraták sem néznék jó szemmel és Biden sem állna az Airbus mellé a Boeing elleni versenyben."

hu.euronews.com/2020/10/30/biden-gyozelme-jobb-lenne-az-eu-nak-de-nem-oldana-meg-minden-gondot

Ami pedig az orosz vezetéket illeti, ugyanazt gondolják róla:

"Európai vélemények: az Északi Áramlat ügyében egyetérthet Trump és Biden"

infostart.hu/tudositoink/2020/11/27/biden-fejezheti-be-amit-trump-elkezdett-merkel-legnagyobb-banatara

"Európai illetékesek szerint Joe Biden megválasztott amerikai elnök az Északi Áramlat 2 gázvezeték feladására kényszerítheti Angela Merkel német kancellárt. A vezeték Ukrajna elkerülésével szállítana orosz gázt Németországba és Donald Trump jelenlegi amerikai elnök is élesen ellenezte."

Milyen aranyos szövetséges... "kényszeríti" a szövetségesét.

Madarász Henrik 2020.12.13. 11:08:14

@GABOR2: Nagy USA szolga Merkel, de szerintem ezt most nem fogja leállítani, mindjárt kész lesz és rengeteg pénzt vesztenének a németek, ha nem fejezik be.

Madarász Henrik 2020.12.13. 11:22:39

@Wildhunt: A németeken kívül azért a mi térségünknek nagy szívás lenne, ha az ukránok leállítanák a gázszállítást a Barátság vezetéken, még nincs kész a Török Áramlat és az amerikaiak mindent megtesznek hogy ne üzemelljék be és a bolgárok egyszer már keresztbe tettek a Déli áramlatnak amerikai utasításra.

Wildhunt 2020.12.13. 12:04:18

@Madarász Henrik: ahogy a spártaiak mondták a perzsáknak: Ha. Mert fenyegetőzni lehet, de ami nekünk többletköltség, az nekik a teljes összeomlás. Szerintem nem véletlenül zsarolnak most minket a kárpátaljai magyarokkal.

Wildhunt 2020.12.13. 12:06:34

@Madarász Henrik: valamint amikor a németek függetlenednek az USA - tól, abban a pillanatban állnak át Európa olyan legendásan hűséges népei is mint a románok és a délszlávok.

Wildhunt 2020.12.13. 12:56:41

@Madarász Henrik: meg aztán (bár lassan már spammelek) szeretném szt hinni, hogy én becsülöm túl a cső jelentőségét, de e miat a cső (vagyis a rajta folyó gáz miatt) miatt valahogy megérte meghekkelni Ukrajnát, megzsarolni a bolgárokat, felb..szni a törököket, katonailag fenyegetni a svédeket, valamint minden nemzetközi joggal szembemenő szankciókat alkalmazni mindenféle cégek ellen. Ja, ezt mind az USA csinálta, tehát nem baj.

Madarász Henrik 2020.12.13. 13:32:58

@Wildhunt: Szerintem Ukrajna esetében többről volt szó. Annak idején a részeges Jelcin alatt már készen voltak az amerikai tervek hogy megszerzik a tolvaj orosz oligarcháktól az orosz ásványkincseket az amerikai vállalatok, az olajat, a földgázt, aranyat, színesfémeket, ebbe köpött bele Putyin hatalomra kerülése. Azóta mindent megtesznek hogy elszigeteljék az oroszokat a szomszédos országoktól, erről szóltak színes forradalmak és a a 2010-es évek forradalmai, Grúzia és Ukrajna már amerikai érdekszféra, Azerbajdzsán a törökök vazallusa lett, idén majdnem megbukott az oroszbarát rendszer Belorussziában, ha sikerülne az oroszokat amerikai csatlós országokkal körbevenni, akkor a gazdasági szankciók után jöhetne az orosz szállítási útvonalak lezárása. Az orosz gazdasági összeomlás előidézése után pedig a jelenlegi vezetés bukása és egy USA barát kormány felállítása, amely megkezdené az orosz állami tulajdon privatizálását az amerikai cégeknek.

Wildhunt 2020.12.13. 13:46:44

@Madarász Henrik: DE ha megvan az északi vezeték a németek a Balti tengeren fenn tudják tartani a kereskedelmet. Az USA pedig egyre messzebb kerül nyugat Európától. A franciák is hirtelen kegyvesztettek lettek, miután belekezdtek a kontinentális haderő felállításába. Az ukránok meg a beloruszok persze összeomlanak ha sem az amcsik sem a ruszkik nem pénzelik őket tovább, de nem hiszem hogy a németek ezzel foglalkoznának. Az oroszok is max. annyira hogy elveszik a nekik szükséges területeket.

GABOR2 2020.12.14. 18:53:48

@Nahoten: Waó! Ez abszolút ide illik a blogomra, kösz szépen, hogy megosztottad!
süti beállítások módosítása