Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az 5G a hatalomról szól...

2019. december 06. - GABOR2

Megintcsak kibújt a szög a zsákból. Megintcsak, szinte mondhatni nyiltan, beszéltek arról, hogy az 5G arra lesz igazából jó, hogy a kisebb országokat zsarolhassák. Viktornak is elég világosan fogalmazott az amerikai nagykövet nemrég:

"miután magukkal hozzák az új 5G-technológiát, ők fogják irányítani annak felhasználását is. A kínai kormány kezére akarja játszani a saját és gyermekei jövőjét? Én aggódnék emiatt."

Az amerikaik viszont nem csak nálunk aggódnak és most ez az eset is betekintést enged abba, hogy mit is gondolnak az egész 5G technológiáról:

"Pompeo ezt megelőzte: az amerikai diplomácia vezetője katonás egyértelműséggel fogalmazott: az 5G-rendszert a huszonegyedik századi társadalmak vérkeringéséhez hasonlította. Éppen ezért döntő fontosságú szerinte, hogy ezt a rendszert ne adják olyan kínai társaságok kezére, mint a Huawei vagy a ZTE."

Vagyis úgy képzelik el, hogy tényleg majd a jövőben minden netre és felhőbe lesz kötve és ez az 5G-n keresztül megy majd. Vagyis, az önvezetőautók, ipari termelés, okosotthonok, digitális állam stb. minden majd ezen keresztül megy majd. És... fél, hogy a kínaik ezen keresztül majd zsarolhatnak országokat. Csakhogy, mi van, ha... az USA is ezt tenné? Vagy a cégei... azt mondják mondjuk, hogy amíg az az ország nem választ magának PC vezetőt, addig az ipara le lesz kapcsolva. Ha azt hinnéd, hogy ez nem lehet, gondolj csak az idei év sztorijaira, mint pl. hogy a Youtube számtalan csatornát törölt ezért, és még több milliárd és milliárdnyi nézettséget dobott el magától és ezért csak kezdésként veszített 70 billió dollárt, vagy emlékezz arra, hogy a Microsoft arra hivatkozva vonta volna meg milliós nagyságrendű felhasználói számmal rendelkező közösségi oldaltól a felhőjét, hogy nem tetszett neki ott kettő bejegyzés. Akkor nehogy azt hidd, hogy egy magyarországnyi méretű országgal ne kekeckednének majd.

Mindazonáltal szerintem az 5G köré épült technológiák zsákutcának bizonyulnak majd, nem akarom annyiszor ismételni magam, most csak egy példa, hogy miért nem fog működni.

Ami meg itthon van ennek függvényében... ugye Viktor nagyon rajong a szuverén állam iránt, de ebben a tekintetben Magyarország sebezhetőségét gyorsan növeli, a kudarcok pedig mintha csak növélnék az étvágyát a kormánynak a digitális állam iránt.

Pedig mint a cikk is fogalmaz, komoly lehetne a "kitettség" következménye:

"a Fülöp-szigeteken egy szenátor már azt állította, hogy Pekingből irányítva már lekapcsolhatják a villanyt országukban, ha úgy akarják. "

De persze nem csak Viktor az, aki nem képes a digitalizált országban meglátni a "kockázatokat":

"Angela Merkel nem zárja ki a Huaweit. „Ne szigeteljük el magunkat a világtól!” – válaszolta kritikusainak a német kancellár, akit sokan a CDU-ban is a nagy nemzetbiztonsági kockázatra figyelmeztetnek. "

Nagyon kellenének már normális vezetők ebben a témában.

"Kína visszavág a Huaweit támadó Mike Pompeónak: és az NSA rendben van?"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5715341428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása