Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Digitalizáltság... 100 cikkből 99 ezt ajánlja koronavírus idején... én nem ajánlom

2020. április 30. - GABOR2

Annyira okosak lesznek az emberek digitalizáltság tekintetében a vírus vészhelyzet után, hisz millió cikk magyarázza el, hogy ez jó és ez lesz a jövő és nincs semmi rossz oldala.

Sőt vannak olyan morbid állítások, hogy a biztonság növekszik ez által... vagy inkább a biztonságérzet, ami két nagyon különböző dolog.

"A járványhelyzet berobbantja az új digitális eszközöket"

A digitalizáltság megment a vírustól... csakhogy szegény digitális eszközöknek is megvannak a maguk vírusai... ami ellen nem tud védekezni.

A felhős cégek is igyekeznek feltámadni és az ártatlan gyereken keresztül új piachoz jutni:

"Az IBM és a Cisco közösen segíti a távoktatást"

"A felhőalapú Webex olyan virtuális osztálytermek létrehozását teszi lehetővé, ahol a videókonferencia mellett dokumentumokat és alkalmazásokat is megoszthatnak egymással a résztvevők. A diákok akár előzetes regisztráció nélkül is csatlakozhatnak a Webexen tartott virtuális tanórákhoz. Ez a szolgáltatás alkalmas a napi tanórák megtartásához általános vagy középiskolákban, vagy a kisebb csoportokban zajló felsőoktatási órákon."

Viszont jin-jang... jin-jang... és ezzel meg is volt ebben a cikkben a kis kör a jin a jang-ban vagy bizonyos szempontból a jang a jin-ben.

Magyarul innentől kezdve arról lesz szó, hogy miért nem sunshine nekünk a digitalizáltság előretörése pár friss eset kapcsán.

Kezdjük is: Egyre inkább könnyeben fog minket ellenőrzini a hatalom:

"Ausztrália is beveti a nyomkövető mobilalkalmazást"

"Az ausztrál kormány bejelentette, hogy szigorúbb felügyeleti rendszerre van szükség, ha meg akarják állítani a vírust, ezért kifejlesztettek egy applikációt, ami nyomon tudja követni a betegek mozgását.

Scott Morrison, Ausztrália miniszterelnöke bejelentette, hogy „szélesebb körű felügyeleti rendszert” kell bevezetni, ha meg akarják állítani a vírust. Szerinte a megfigyelőrendszer segítségével gyorsabban reagálhatnak majd a vírus kitörési pontjaira."

Hát igen erre nagy szükség van... igaz az rendben van, hogy bár már mondjuk 10.000-szer nagyobb a vírus elterjedsége, azért mégis menj be dolgozni.

Aztán:

"Több országban mobiltelefonos alkalmazással akarják figyelni a koronavírus terjedését"

"Kína, Észak-Macedónia, Csehország, Ghána után a franciák is elindítják a saját, Bluetooth-alapú mobilalkalmazásukat. Ám a kutatók szerint ahhoz, hogy az alkalmazás hatékonyan működjön, a lakosság 80 százalékának le kellene töltenie azt minden országban - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség."

Legyél jó polgár, töltsd le... vagy tudod mit... kötelezővé tehetjük. De azért menj be dolgozni.

A mi digitális országunk is fejlődött, ami meglepett, mert ilyen lépéseket más helyeken megelőz valami társadalmi párbeszéd... lehet nálunk is volt, de én nem hallottam róla, hanem egyszerűen... holnaptól így lesz.

"Holnaptól jön az automatikus arcfelismerés rendőri igazoltatásnál"

"A péntektől hatályba lépő szabályok szerint amennyiben valaki megtagadja személyazonosságának igazolását, a rendőrség feltartóztathatja, és ha más módon nem sikerül a személyazonosságát igazolni, fényképfelvételt készíthet róla, amelyet egy arcképelemző rendszeren keresztülfuttatva, automatizált eljárásban összevetnek a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő adatokkal (például a személyi készítésekor készült képpel), majd az eredmények alapján, a célra szolgáló eszköz segítségével a nyilvántartásból lekérheti a személyazonosító adatokat és fényképeket az igazoltatott azonosításához."

Aztán persze ezen új feljesztések többsége nem tudna meglenni okostelefonok nélkül, lássuk, azok hogyan szerepeltek:

"8 éves gyerek talált rést az iPhone-ok biztonsági rendszerén"

"Bár az Apple készülékei biztonsági szempontból eddig sem számítottak igazán piacvezetőnek, a napokban a cég újabb, banális buktát könyvelhetett el ezen a téren. Kiderült ugyanis, hogy egy alig 8 éves gyereknek is sikerült teljesen önállóan fogást találnia az iPhone-ok biztonsági rendszerén, amit pofonegyszerűen kit tudott játszani."

Aztán:

"Pár karaktertől lefagynak az iEszközök"

Aztán egy szimbolikus eset... a koronavírus ellen fel tudják venni a harcot, a digitális veszély ellen nem:

"Hackerek célkeresztjében a Covid-19-en dolgozó amerikai cégek"

"Külföldi kormányok megbízásából törtek be hackerek több olyan vállalat rendszerébe, amelyek az új típusú koronavírus által okozott Covid-19 nevű betegséget kutatják"

Aztán vannak ám még hasonló esetek:

"Kibertámadások Csehországban: a prágai reptér és több kórház is a célpontok között"

Amúgy a leírása a storynak elég fura, mert erre úgy tűnik számítottak, hogy be fog következni és valamiért az amerikai külügyminiszter is felszólalt a témában, pedig ez Csehországba történt. Nem tudom miért, talán épp ott járt és megkérdezték az újságírók, dehát akkor sem szólhat bele más ország ügyeibe.

"Az ügyben pénteken megszólalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is, aki aggodalmát fejezte ki a cseh intézményeket ért kibertámadások miatt, és hozzátette, hogy az ilyen tevékenység nem maradhat következmények nélkül."

"A Reuters beszámolója szerint hackerek a cseh főváros repterének weboldalát tervezték megtámadni, de még az előkészítő szakaszban sikerült blokkolni a támadásokat, így azok gyakorlatilag nem okoztak károkat."

Szóval erről valahogy értesültek előre.

De még folytatódik a lista, WHO, Gates Foundation...

"WHO, CDC, Gates Foundation all hacked: thousands of passwords leaked"

"CDC, Gates Foundation, NIH, WHO, and the World Bank hacked: 25,000 email addresses, passwords get leaked"

Próbálják a hangsúlyt arra helyezni, hogy egyesek milyen béna jelszót adtak meg, hogy mi derült ki... arról nincs szó, viszont már hangolnak, miszerint szélső-jobbosok, nácik és összeesküvés elmélet hívők szálltak rá az új jelszavakkal ezekre a címekre... hogy ezt honnan tudják, hogy azok teszik... tényleg vajon honnan?

"The SITE Intelligence Group monitors online extremism and terrorist organizations said that on Sunday, the email logins were shared -- and 24 hours later they were used in hacking and harassment attempts by "far-right extremists".

Rita Katz, SITE's executive director, explained: "Neo-Nazis and white supremacists capitalized on the lists and published them aggressively across their venues. Using the data, far-right extremists were calling for a harassment campaign while sharing conspiracy theories about the coronavirus pandemic. The distribution of these alleged email credentials were just another part of a months-long initiative across the far right to weaponize the COVID-19 pandemic".

Majd talán kiderül miről van szó, mindenesetre félnek, hogy az ott találtakat "fegyvernek" akarják használni.

Aztán az is kiderült, hogy Izrael szerint jó ötlet a vízhálózatot fellőni a netre... dehát persze az így támadható:

"Kibertámadás érte az izraeli víziközműveket"

"Az izraeli Nemzeti Kibervédelmi Igazgatóság pár napja figyelmeztetést adott ki, melyben arról tájékoztatják az érintetteket, hogy április 23-án kibertámadás érte az ország víziközmű-szolgáltatóit: a behatolók megpróbálták átvenni az irányítást a víztározók és szivattyútelepek vezérlőrendszerei fölött."

"A figyelmeztetésben felhívják a vállalatokat, hogy azonnal cseréljék le a jelszavakat az internethez csatlakozó rendszerekben, illetve – ha eddig nem tették meg –, hogy frissítsék az érintett berendezések firmware-eit. Amennyiben a jelszócsere egyelőre nem lehetséges, írják, válasszák le a rendszereket az internetről mindaddig, amíg biztonságos szoftverek nem kerülnek a régiek helyére. Egy helyi tudósítás szerint külön kiemelik, hogy az operációs rendszerek, valamint a klóradagolást végző berendezések esetében mindenképp változtassák meg a jelszavakat, mert a feltételezés szerint ezek voltak a fő célpontok."

Biztonságos szoftverek... olyanok nincsenek, tehát egy következő támadás lehetséges lesz. De ez meg milyen már... még a jelszót se lehet lecserélni... igazán "felkészülten" lőtték fel netre ezt az apróságot... amiről úgy beszélnek, hogy fontosabb lesz mint az arany hamarosan.

 "Jelentésükben állítólag az olvasható, hogy azonosítottak egy Jerusalem Electronic Army (J.E.Army) nevű iszlamista csoportot a közösségi médiában – szinte minden nagyobb platformon jelen vannak –, akik azt terjesztik, hogy számtalan izraeli állami rendszerbe sikeresen törtek be."

Aztán egy igazán jövő hangulatú cikk:

"Villanykapcsolóról üzemelt a netes bűnhálózat"

"Négyszázezer fertőzött eszközből állt a tajvani botnet."

És végül a nagy "megmentőnk" a mesterséges intelligencia is besült:

"Felsült a Google mesterséges intelligenciája, 10 perc helyett 10 hétig vizsgálta a beteg szemét"

"A Google a cukorbetegség okozta vakság jeleit kutató mesterséges intelligenciát kezdett el tesztelni Thaiföldön, de az első tapasztalatok nem túl kecsegtetők."

A jövő orvoslásában a mesterséges intelligencia igen komoly szerephez juthat majd – a gyógyszerek kifejlesztésétől a gyors és pontos diagnózis felállításáig lényegében bármilyen területen be lehet vetni. De vannak jelek, melyek alapján úgy tűnik, még nem igazán érett meg a technológiai fejlettség arra, hogy gépekre és szoftverekre bízzuk egészségünket.

Talán a nekünk, más esetekben is nyomatot adatokat, hogy mennyire hatékony a "mesterséges intelligencia" szintén manipulálják? Nem lepődnék meg:

"bár a tesztek során nagyon jól muzsikált az algoritmus – 90 százalékos pontossággal ismerte fel a szemben történt elváltozásokat –, a való életben már kevésbé volt ennyire hatékony. "

"A Google nyolc hónap alatt Thaiföld mintegy 11 klinikáján tesztelte a mesterséges intelligenciát, ami sokkal lassabban dolgozott, mint korábban. Előfordult olyan eset, hogy a beteg szeméről készült felvételt 10 héten át elemezte a gép, ami finoman szólva sem könnyített az orvos dolgán."

Kifogás: a való élet problematikus

"A fejlesztők szerint az okozhatta a problémát, hogy a mesterséges intelligenciát nagy felbontású képekkel tanították meg a diagnosztizálásra, az éles teszt során viszont nem ilyeneket kapott. Ráadásul – mondják a fejlesztők – az internetkapcsolat is meglehetősen gyenge volt, ami tovább lassította a folyamatot.

A Google algoritmusa a betegek ötödénél nem tudott semmilyen eredményt felmutatni, ezért őket vissza kellett rendelni még egy vizsgálatra.

A cég elismerte, hogy van még mit fejleszteni a technológián, hogy az a valós élet körülményeihez is képes legyen alkalmazkodni."

Szóval látható... koronavírus ide, koronavírus oda... sebezhető rendszerekre bízni fontos dolgokat továbbra se jó ötlet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1515650154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása