Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Épül szépen a magyar digitális állam, miközben a Fidesz még a párttagok adatait sem védi

2018. február 22. - GABOR2

A Fidesz digitális állam imádatának hála egyre nagyobb károkat tud majd okozni az országnak egy hackertámadás.

"Arató Dávid, a konzorciumot vezető IdomSoft Zrt.vezérigazgatója közölte: új személyiadat- és lakcímnyilvántartást kezelő szakrendszer jön létre, bővülni fog az ügyfelek által jelenleg is elektronikusan intézhető ügyekben a használható ügyintézési csatornák és ügyek száma. Példaként említette, hogy könnyebben lesz kezelhető az indító adat megadása, az e-személyi vagy személyi szám megadásával a szükséges űrlapok automatikusan kitöltődnek a személyes adatokkal. Bevezetik az elektronikus lakcímbejelentést, az ügyek köre kibővül a tartózkodási hely bejelentésével, hosszabbításával, és egyebek között az érvényesség-ellenőrzéssel is. A közlekedési nyilvántartás megújításával és továbbfejlesztésével pedig egyebek között a járművek első forgalomba helyezését online lehet majd intézni." 

"Az államtitkár hozzátette: a fejlesztés lényege, hogy a közigazgatási szervezetek nem saját nyilvántartásokat építenek és fejlesztenek, hanem a közhiteles adatbázisokból kapják meg a legfrissebb adatokat."

Vagyis valami felhőből... talán még csak nem is államiból, hanem privátból. Amúgy ezzel szembe megyünk nemzetközi trendeknek:

"A társaság felsővezetője elmondta, hogy manapság sok országban vizsgálják a kormányzatok egy saját tulajdonú, csak hazai kártyás elszámolási rendszer kialakítását, de viszonylag ritkán jutnak el odáig, hogy ki is alakítsák, ez egy rendkívül bonyolult és költséges feladat. De ha mégis ilyenre kerül sor, ott mindig barátságosan állnak a kormányzathoz. Oroszországban például a MasterCard saját maga segít bevezetni az új rendszert. Felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy míg a technológiai fejlődés a felhő irányába mutat, addig a kormányzatok sokszor ezzel éppen ellentétes törekvéseket mutatnak."

Azok a kormányzatok mennek jó irányba amelyek nem azon munkálkodnak, hogy digitálisan sebezhető országot hozzanak létre. Mert Orbán Viktor maga sem fogja tudni megvédeni ettől az országot ha kiépül a digitális állam. Nem segít majd a Nemzeti Tűzfal. Amúgy nem kéne már mindent "nemzetinek" nevezni.

"Nemzeti Adatvagyon Szolgáltatásfejlesztés " Ez egy tökéletes név... jól jelzi, hogy ez egy "vagyon" amit el lehet lopni. És nyugodt lehet mindenki... el fogják lopni. Nem Orbánék, hanem a hackerek, hogy nehogy valaki félreértse.

Egyébként ha a BKK story nem lett volna elég, hogy érezd jó kezekben van a digitális állam kiépítése, most itt van egy újabb.

Az adatvédelmi hatóság letesztelte a pártok honlapját milyen biztonságosak és a Fidesz is megbukott.

"Nem tartja be a kormánypárt, de több más párt sem az információvédelmi hivatal ajánlásait a párthonlapok és az adatkezelés tekintetében. Aki a Fideszbe akar lépni, biztonsági kockázatnak teszi ki magát."

"A pártok honlapjainak adatvédelmével foglalkozik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). A hatóság már négy éve tisztázta a választási eljárással kapcsolatos adatkezelés adatvédelmi követelményeit, ezek nem változtak, és most megvizsgálta Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a pártok honlapjait is."

Négy év nem volt elég.

"A egyik fő szempont volt, hogy a ártok weboldalai mennyire teljesítik a https, azaz a biztonságos netes kapcsolatot. Ez leginkább a tagfelvételi kérelem esetében fontos, mert ekkor az állampolgár személyes adatokat küld a pártnak, és nem mindegy, hogy ezeket a netes kapcsolat mennyire titkosítja, rejti, és mennyire nem."

"Megnéztük, a nagyobb pártoknál mi a helyzet. A kép elég siralmas: a Fidesz, az MSZP, a DK, az LMP nagy ívben tesz az internetbiztonságra, a Jobbik, a KDNP és a Momentum pedig teljesíti a https protokollt."

"A mulasztás, amelyet akár törvényi mulasztásnak is lehet venni, az Infotörvény rendelkezéseinek a NAIH általi értelmezésének semmibe vételeként értelmezhető, különösen a Fidesz részéről visszás, mivel a kormánypárt folyamatosan a magyarok biztonságának megvédéséről szónokol."

Arról szónokol miközben a digitális fronton letoljuk a gatyánkat.

"A NAIH azt tapasztalta, hogy néhány párt harmadik országban letelepedett cégek szolgáltatását veszi igénybe a honlapon keresztül végzett adatkezeléshez, például a külföldi cégek által kínált hírlevélküldő és adatbázis-kezelő szolgáltatását. A NAIH azt tartja a jó gyakorlatnak, ha a pártok európai uniós cégek hasonló szolgáltatásait választják, amivel csökkenthetik az adatvédelmi kockázatokat, a legjobb megoldásnak pedig azt tartja, ha magyar cégek szolgáltatásait veszik igénybe."

Azt hiszem ennek alapnak kellene lennie.

Szóval ez mutatja mennyire van komolyan véve a dolog. Kb. semennyire. Az azért érdekes, hogy a legújabb pártok és a KDNP voltak akik legalább részben megfeleltek. A régiek közül még erre se gondolnak, de ezek a védelmek is igazából még kevesek.

Sajnos a pártok között egyik se olyan ami megfelelően tekint a számítástechnikára úgyhogy a választás után is marad a rossz irány.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5913690434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása