Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A techiparból kihalt a kreativitás és átálltak arra, hogy átverés-sel szerezzenek tőled pénzt

2024. augusztus 26. - GABOR2

A techipar lényegében kezd teljesen átállani arra, hogy ahelyett, hogy létrehozna egy terméket, ami neked jó és hasznos és öszintén kéred, ezek helyett átállna arra, hogy valahogy akkor is kapjon pénzt, ha igazából semmi új, hasznos dolgot nem hoz létre. Rá akar csatlakozni az emberiség pénzére, mint a fa a folyó vizére, hogy ne számítson, hogy szárazság és hőség van, hogy nem esik az eső (hogy nincs ötlet): ő akkor is jól elvan, mert a gyökere a folyóból veszi fel a vizet; ugyanúgy a techcégek szeretnék, hogy te csak úgy ad nekik a pénzt, csak úgy, bármiféle teljesítmény nélkül, valami régi dologért amit egyszer alkottak meg, de te fizess érte örökké.

Legújabb példa, amit megállított a közfelháborodás:

"Áll a bál: meghátrált a Logitech, nem lesz havidíjas, előfizetéses egér"

"A Logitech vezérigazgatója megálmodta a havidíjas, előfizetéses egeret, de a nagy felháborodások után azt mondja, a forever mouse csak egy ötlet volt, nem konkrét termék."

"Egy ideje már nyilvánvaló, hogy a régi nagy cégek közül a Logitech-nél is mielőbbi és nagy változtatásokra van szükség. A cég vezérigazgatója azt gondolhatta, hogy a régóta divatos előfizetési modell talán minden bajukat megoldaná, így előállt a forever mouse ötletével. Az egérrel, amiért örökre havidíjat kell fizetni."

Forever mouse... inkább forever give me your money!

"Végül olyan sokan felháborodtak azon, hogy már egy PC-s egeret is előfizetésessé akarnak tenni, hogy Nicole Kenyon kommunikációs igazgató igyekezett kimagyarázni Hanneke Faber vezérigazgató kijelentéseit. A cég szerint nincs tervben az előfizetéses egér."

Egyenez a felhő, hogy fizess a tárhelyért örökké, az AI, az, hogy reklám legyen mindenhol ahol nem kéne lennie...

De ezekről sokszor írtam...

Most hagy írjak valaki másról. Dr. Emmanuel Maggiori fiatal software engineer elárult sok érdekes dolgot a techiparról, nevezetesen, hogy hogyan b@sznának át minket, olyan módszerekről is beszélt, amikről én nem szoktam.

És ez a fickó bár nagyon fiatal, de PhD doktor és azért is tud olyan sokat az átb@szásokról, mert elárulja, hogy... ő is részt vett bennük ezerrel.

De mondhatnád, hogy héj, hülye ez, hogy bevallja mindenkinek? És az ő válasza erre az, hogy:

Minden abszolút legális. Éppen ezért tartja ezeket a tökéletes büncselekménynek...

És válaszokat kapunk égető kérdésekre mint: Miért van annyi hülye tech ötlet amiről mindenki tudja, hogy kudarc lesz.

Sok storyja van...

Kezdjük azzal, hogy a techipar miért duzzadt fel annyira létszámban.

Erre nekünk van egy hagyományos válaszunk: diverzitás kvótákat fel kell tölteni. És ez igaz, de ő ad még egyéb magyarázatokat is.

Vele is megtették és ő is megtette másokkal: Volt, hogy felvették őt egy céghez és abszolút nem kellett neki se, és a barátjának se, akit felvettek vele együtt, csinálnia a cégnél semmit.

Pedig ő PhD doktor és tényleg képes lenne alkotni dolgokat, de mint mondta, nem kellett csinálnia semmit, csak begyűjtenie a csekket.

És volt amikor ő volt a másik oldalon: Ő vett fel tömegesen embereket, akiknek nem adott munkát. És elárulta, hogy miért tette.

Elindult ez az AI örület és az ő cége is beszállt. Ő volt az aki tárgyalt a kockázati befektetőkkel. Rájött arra, hogyha azt mondja a kockázati befektetőknek, akik s@gghülyék az AI-hoz, hogy van egy cégünk, ami létrehoz egy részleget 7 emberrel akik az AI-val foglalkoznak, akkor azt a kockázati befektetők nem szeretik. Ha viszont azt mondja, hogy létrehoznak egy részleget 70 emberrel... akkor azt gondolják, hogy az sokkal komolyabb mint a 7 ember és abba adnak pénzt.

Igazából viszont szerinte átlagosan a techcégeknél a munka 50%-át az alkalmazottak 10%-a végzi el, és sok ember igazából nem csinál semmit. És most ezért is lehet kirúgni látszólag sokakat: igazából nem csináltak semmit és ugyanúgy tud működni a cég tovább.

Egyébként a kockázati befektetőket nem kell keresniük, maguktól jönnek és mindenáron azt akarják, hogy bevonhassák a techcégeket a portfoliójukba.

És nagyon könnyen át lehet őket verni, mert semmit se értenek az AI-hoz. A munkát amit el lehet végezni 12 óra alatt, lehet nekik azt mondani, hogy egy hónapba kerül és ez ilyen sok pénz és megadják...

Viszont ha nagyon sajnálnád szegény kockázati befektetőket Emmanuel elárulja, hogy ők is átbasszák az ügyfelüket és abszolút számolnak azzal, hogy a techcégek átverik őket.

A kockázati befektetők igazából nem a saját pénzüket használják, hanem mások pénzét összegyűjtik és befektetik. A munkájukért százalék alapon pénzt kapnak. És nem számít, hogy termelnek nyereséget, vagy veszteségesek, bizonyos százalékot mindig kapnak.

Erre viszont azt mondják, hogy igen, de ha nyereséget termelnek sokkal jobban járnak, tehát erre törekednek majd...

Viszont Emmanuel elárulja, hogy igazából nem. A cégek amikkel foglalkoznak 80%-ban nem termelnek profitot, mikor bekerülnek az alapba...

És a kockázati befektetők a következőt teszik: Van egy fura szabály: Milyen ez tözsde nyilvánosságra kell hozni adatokat arról, hogy milyen teljesítményt nyújtottak, viszont mivel ez üzleti titok, hogy milyen portfoliót állítottak össsze, ezért elég csak két egymást követő évre elkészíteni ezt és sohatöbbé nem kell. És az szokott lenni általában, hogy az első két év adatait mutatják be. Átlagosan viszont az szokott lenni, hogy az első két év után ezek a cégek elkezdenek zuhanni értékben, egy csomó egyszerűen zsákutca. Tehát így próbálnak még több embert bevonzani, de igazából a cégek csak pénznyelők. A legtöbb techcég az.

És akkor felmerül, hogy dehát nekik is sokkal jobban megérné, ha nyereségesek lennének, mert több pénzt kapnának. De nem, ők más utat választanak: Azt, hogy létrehoznak sok-sok-sok portfoliót, lesz@rják, hogy nyereségesek vagy nem, mert ők akkor is kapnak százalékot utánnuk, ha veszteségesek és ők inkább azt a játékot játszák, hogy legyen sok portfolióm, ami akár veszteséges a tényleges befeketetőknek, de nekem akkor is garantáltan adnak pénzt. És mondott is egy konkrét példát, hogy az egyik ilyen abszolút veszteséges kockázati tőkés 500 millió dollárt kereset magának. És ezért is volt, hogy őket is annó mindenáron be akarták venni a porftoliójukba: A mennyiség a fontos nekik, nem a minőség.

Aztán mesélt más érdekes történetet is, olyat, hogy a kockázati befektetők mégis szeretnék, hogy nyereséges legyen egy cég és rá akarnak jönni a "nyertes formulára".

Ő, Emmanuel részt vett ilyenekben, szervezett ilyet.

És ez magyarázatot ad arra, miért van annyi hülye ötlet a techiparban.

Azt találták ki ugyanis egyes kockázati tőkések, hogy fognak egy tucat már nagyon sikeres embert, bezárják őket mondjuk két hétre, bizonyos különleges helyekre, ellátják őket mindennel és nekik semmi más dolguk nincs mint ötleteket gyártani és ezér kapnak egy csomó pénzt. Valaki mások meg megvalósítják azt amit kitalálnak.

Szóval az volt az elképzelés, hogy sok, már sikeres ember biztos előáll valamivel ami biztos siker lesz.

És miért születik annyi hülye ötlet:

1. Ha valakinek már van eleve egy ötlete az nem jöhet résztvevőnek, mert az ötletelés a fontos, nem az ötlet maga, mert akkor leragadsz egy dolognál... és az szerintük nem jó, tehát "tisztán", ötlet nélkül kell menned.

2. Eleve kizárják mint létező kategóriát, hogy "hülye ötlet" valami. És ennek három oka van. Az egyik, hogy azt mondják, hogy ez eleve egy kísérlet, tehát nincs olyan hogy hülyeség.

3. A másik ok, hogy eleve "hülye ötleteket" akarnak. És ez azért van, mert szerintük, ha valaki előállna egy sok milliárdot érő ötlettel, de az valami banális dolog lenne és mindenkinek érthető, hogy hasznos, miután kitalálták, akkor előbb-utóbb a versenytársak is beszállnának és az egész story átalakulna egy árversennyé, ami alacsony megtérülést jelent. Viszont ha az ötlet "hülye", akkor egy rakás pénzt tudnak keresni vele mielőtt a versenytársak kapcsolnak.

4. A harmadik ok amiért a "hülye ötletekre" hajtanak az az, hogy az előbbi pontra van két, valóéletbeli példájuk, vagyis két korábbi ötlet amire mindenki azt mondta, hogy hülyeség, mégis működött és egy halom pénzt kerestek vele akik kitalálták...

Mindazonáltal Emmanuel, aki maga is részt vett ilyen rendezmények megszervezésében, elárulta, hogy igazából ezek a rendezvények teljes kudarccal zárultak. Mind, nemcsak azok amiket ő szervezett, ezek a rendezvények zéró eredménnyel zárultak, viszont némelyik sok kárt okozott a befektetőknek, mert túl későn kukázták az ötletet.

Konkrétan elárulta, hogy volt egy olyan ötlet, hogy azt találták ki, hogy a gyümölcsital piacot akarták forradalmasítani úgy, hogy egy olyan gépet hoztak létre, amibe befektetni eleve sok száz dollár lett volna és utánna még úgy alakították ki a gépeket, hogy csak úgy működjnek, hogy rendszesen, minden préselésért kelljen fizetned, vagyis ez is egy olyan termék lett volna, aminek használatáért örökké kell fizetned.

El is készítettek ebből a gépből jópárat... aztán kiderült senki se veszi meg. Mert fogok a kezembe egy gyümölcsöt és összenyomom, hogy jöjjön lé, vagy valami egyszerű prést használok erre vs sok-sok-sok százdollárért teszi meg nekem ezt egy gép... az emberek szemében nem volt jó ötlet és senkinek se kellett és totál bukás lett.

De az irányt jól mutatja és ezt akarják elérni az ötleteléseikkel: Legyen egy probléma ami simán megoldható, hülye lenne az emberiség a techcégek ötletét átvenni, hogy úgy oldják meg... de valamiért az emberiség tényleg meghülyül a reményeik szerint és elfogadja a techcégek megoldását, ami majd lehuzza örökkön örökké pénzzel őket a semmiért. És az ötlet ne legyen hasznos igazából, hogy ne legyen sok versenytárs minden pénz az övéké legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3718475941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2024.08.26. 21:36:09

Mindig csodálkoztam hogy mit csinál ez a sok ember a techcégeknél, szóval ezt, így tényleg könnyű leépíteni.

Deansdale 2024.08.27. 07:30:51

Nem tudom eldönteni, hogy a mindent is havidíjassá tétellel csak a bevételeket akarják növelni, vagy már a nagy reszet utáni mentalitást készítik elő, ahol ugye mindent bérelni fogsz. Inkább az utóbbi felé hajlok, vagyis hogy megkezdték az emberek hozzászoktatását a mindentbérelsz mentalitáshoz, mert amúgy elképesztően barom ötlet a havidíjas egér, vagy pl. az autóknál a fizikailag meglévő berendezések havidíjas szolgáltatássá tétele.

Deansdale 2024.08.27. 07:50:03

A cikk második felére, ezzel is a nagyorrúak teszik tönkre az emberiséget. Ha egy "értelmes" cégnél akarsz tisztesen dolgozni akkor ezer emberrel kell versenyezned egy munkahelyért, és megpróbálják annyira leszorítani a béredet amennyire csak lehetséges, vagyis az értékteremtő munka általában alul van értékelve és annyira megnehezítenek vele kapcsolatban mindent, amennyire csak lehetséges. Ezzel szemben a mások lehúzása, a csalások, az ügyeskedés ezerrel pörög, dollármilliárdokat szórnak el értelmetlen baromságokra csak azért, mert valakiknek pont az a jó üzlet, ha mások pénzét megcsapolhatják valami mesével, hogy "ha beüt a téma akkor ezerszeres a haszon". És nem akarok egysíkú lenni de ez baromira a zsidó mentalitás, a legtöbb ilyen szar mögött ők állnak. Évezredek óta ismertek arról, hogy az értékteremtéstől irtóznak, mert az ugye munka, inkább képesek napi 24 órát agyalni hogy hogyan lehetne a gójok lehúzásával munka nélkül sok pénzhez jutni. Ha rákeres az ember a startup botrányokra vagy hasonló témákra, a csalók neve szinte mindig valamilyen -berg vagy -stein... Vagy épp Sam Bankman-Fried, szintén nagyorrú, a közelmúlt legnagyobb ilyen botrányának főkolomposa.
süti beállítások módosítása