Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Hackelések

2024. augusztus 26. - GABOR2

Mostanában is történt néhány "megdöbbentő" hackelés. Hogy miért megdöbbentő, én nem tudom, inkább abszolút szokásos történet, hogy valamiről kiderül, hogy hackelhető, de a mainstream média valamiért újra és újra sokkolódik, de nem szorgalmaz változást ami ér valamit.

És mint látjuk majd megint, olyan rendszerek lógnak neten amik nem igazán hasznosak, hogy neten lógnak, mert ha baj lesz... akkor bizony nagy lesz a baj. Tehát nem logikus, hogy neten lógjanak, dehát mégis így van, most is...

Kezdjük is egy olyan sztorival mintha visszaménnnék a 80-as 90-es évek sci-fi-jébe amikor idegen támadók, vagy valami hatalmas nagy gonosz ember azt csinálja, hogy az egész világon meghackel minden tv csatornát, hogy ott elmondhassa a beszédét.

Az ukránok most valami ilyesmit csináltak:

"Több orosz tévécsatornát is feltört az ukrán titkosszolgálat"

"Az ukrán titkosszolgálat a támadás mellett több orosz tévécsatornát is feltört, hogy bemutassa a háború valóságát

– szúrta ki a Világgazdaság. A Nexta arról számolt be, hogy a katonai titkosszolgálat (GUR) specialistái hatoltak be az orosz csatornák szervereire, és főműsoridőben mutatták be a GUR videóját, méghozzá három alkalommal is."

"A Nexta információi szerint a kérdéses csatornák Andrej Komarov médiaholdingjának tulajdonában voltak. Az incidens miatt egyébként több tévécsatorna hosszabb időre kénytelen volt szüneteltetni is a műsorát."

Aztán ideje, hogy újra megdöbbenj:

"Megdöbbentő eset derült ki: óriási kockázatot futnak a napelem-tulajdonosok"

"Több millió hollandiai okos napelemes rendszer felett szerezhette volna meg az irányítást egy etikus hekker, felfedve azok sebezhetőségét a kibertámadásokkal szemben. Az EU villamosenergia-rendszere az energiaátmenet következtében növekvő mértékben digitalizált, ami a kapcsolódó kiberkockázatok növekedését vonja maga után."

Hát igen... ugyanis bár tudjuk, hogy minden hackelhető, de hogy a holland napelemes rendszerek is... na ez totál váratlan, még azok is. Bármi csak azok ne...

"Ezek szerint a napelemek által termelt elektromosságot hálózat-kompatibilissé alakító konverterek, amelyek - okos rendszerek esetében - általában az internethez is kapcsolódnak,

könnyen feltörhetőek, távolról letilthatóak vagy felhasználhatóak az úgynevezett túlterheléses (DDoS) támadásokhoz."

"az Unió lényegében felkészületlen az energetikai infrastruktúrája elleni összehangolt támadásra,

érkezzen az akár harmadik ország vagy rosszindulatú belső támadók részéről."

A kockázatokat tökéletesen kiküszöbölő megoldás a szakértők szerint sem létezik, miután a nagyon gyakran kormányok támogatását is élvező kiberbűnözők egy lépéssel a kibervédelmi fejlesztések előtt járnak. 

Szóval nem létezik tökéletes megoldás, a támadók mindig előrébb járnak... mi lenne ha nem kötnénk netre? Vagy áááá, a kényelem fontosabb mint egy ország túlélése?

Aztán...  milyen jó ötlet, hogyha sok bank csatlakozik egy nagy felhőhöz:

"Kiütötte a kisebb bankokat a zsarolóvírus"

"Bár eddig is nyilvánvaló volt, hogy a bankok sem igazán készültek fel 100 százalékosan a mai digitális világ veszélyeire, a különböző szervezetek ilyen vagy olyan okok kapcsán újra és újra figyelmeztetnek. Most újabb példa került elő: egy technológiai szolgáltatót ért zsarolótámadás, aminek következtében Indiában nagyjából 300 kisebb banknál álltak le a fizetési rendszerek."

Egy támadás minusz 300 üzemképes bank... Bankok... ahol elvileg biztonságban kéne lennie a pénzemnek.

Aztán... az ipari IoT nagyon jó dolog, biztos kitermeli ezt a kárt is:

"Kibertámadás miatt drágulhat az üzemanyag"

"Kibertámadás áldozata lett a világ egyik legnagyobb olajszolgáltatója, az amerikai Halliburton. A cég tud a történtekről, elemzik a probléma okát és hatásait, valamint külső szakértőkkel dolgoznak a rendszerek javításain.

A cég Houstonban lévő kampusza mellett a globális hálózatát is érintették a történtek, ami azért fontos, mert az egyik legnagyobb olajszolgáltató cégről van szó, amely fúrási szolgáltatást és felszerelést biztosít a nagy energiatermelőknek világszerte. 48 ezer dolgozója van, több mint 70 országban működik."

"Az utóbbi években számos óriáscéget ért az USA-ban is zsarolótámadás: a UnitedHealth Group, az MGM, a Caesars és a Clorox elleni is hatalmas botrányt okozott.

Azt részletesen még mindig nem tudni, hogy pontosan mi történt a Halliburtonnél."

És az a klassz ebben, hogy egyből rád lehet terhelni a kárt, simán csak növelni kell az üzemanyagárat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr218476019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása