Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy vs Varga: a háború egyre nyiltabbá válik

2023. november 27. - GABOR2

Én már évek óta láttam, hogy Matolcsy György és Varga Mihály közötti viszony egyre rosszabbá válik, már akkor láttam amikor még mindezek ellenére együttműködtek.

Varga Mihálynak is évek óta tudnia kell ezt már. És Orbán is tudja már több éve, legalább onnantól elkezdve, hogy a költségvetést és gazdaságot komolyan érinti, hogy Matolcsy elkezdett keresztbefeküdni a kormány intézkedéseinek.

Mind Orbán és mind Varga valamiért játsza a játékot és nem intéznek durva kirohanást Matolcsy ellen, nem követelik azonnali lemondását. Ez lehet azért van, mert Matolcsy Orbán régi barátja és tudhat dolgokat...

Viszont az óriási kár amit okozott Matolcsy egyre nyilvánvalóbb és egyre több szereplőnek tűnik fel.

És egyre többen nem hallgatnak, hanem kimondják teljesen nyiltan mi helyzet: Matolcsy tönkrevág mindent.

Most legújabban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László mondta azt amit én már itt évek óta mondok: Matolcsy abszolút káros.

De adjuk át neki a szót:

"Bírálta az MNB túl kicsi kamatvágását Parragh László, és elrontott tíz évről beszélt"

"a jegybanki működést bírálva kijelentette: „a következő tíz évünket elrontottuk, magasabb kamatozással és díjazással kell törleszteni a kötvényeinket”."

"Szerinte, ha ciklusban – 3-4 éves időtávon – vizsgáljuk a jegybanki döntéseket, akkor 4000 és 6000 milliárd forint között van a többletteher. Ennyivel drágul csak az állam finanszírozási igénye, a fogyasztási problémák ebben nincsenek benne. „Ha ezt lefordítom hétköznapi nyelvre, akkor egy évnyi nyugdíjat lehetne adni mindenkinek” – fogalmazta meg."

"a következő tíz évünket elrontottuk, magasabb kamatozással és díjazással kell törleszteni a kötvényeinket."

Sőt szerinte a Jegybank a viselkedésével törvényt sért...

"Érthetetlen, hogy ennek ellenére miért nem vágtak legalább 100 bázispontot, ráadásul a piac ezt beárazta.

Azt is felrótta, hogy „Normális gazdaságban a fiskális és a monetáris politika együtt működik, a régi szabályok szerint rendszeresek az egyeztetések. Ez Magyarországon teljesen hiánycikk lett."

" A kamarai elnök szerint a jegybank szakembereinek sokkal alaposabban kellene olvasni a saját törvényüket: a 3. paragrafus szerint elsődleges cél az árstabilitás elérése, ám annak veszélyeztetése nélkül köteles támogatni a gazdaságpolitikát. "

 "Azt is mondta, csalódottságot érez, és szerinte a monetáris politika „szűklátókörűsége”, sőt, „csőlátása” mára akadálya a gazdasági kilábalásnak."

Ha emlékeztek az előző pár Matolcsy vs Varga részre Matolcsy mindeközben vadul próbálja úgy beállítani a dolgokat, hogy ő mindent jól csinált és minden rossz Vargától és a kormánytól jön.

Pedig... Matolcsy károkozása tényszerű és tagadhatatlan annak aki tanult közgazdaságot. Amit tett egy közgazdasági horror.

Viszont Matolcsy nem hagyta szónélkül a dolgot, mi az, hogy őt hibáztassák; visszavágott, egy tíz oldalas "tanulmánnyal":

"Egy egész tanulmányban szólt oda Nagy Mártonnak és Parragh Lászlónak a Nemzeti Bank"

Amiket írnak a tanulmányban egyébként nem teljesen hülyeség, csakhogy Matolcsy nem csak egy picit, vagy a picitnél picit jobban lőtt túl a célon, hanem olyan szinten ha egy nyugati valaki látna ilyen adatokat a saját országánál ott helyben agyvérzést kapna és lefordulna a székről. Matolcsy lépései nagyon durván hatnak, rengeteg cikk született óra, hogy a hitel piacok lényegében totál összeomlottak az országban, hogy nincs ember aki ilyen kondiciókba belemenne, a meglevő tartozások... az államé is óriási mértékben nől Matolcsy miatt stb. Szóval az, hogy ó, ők nem csináltak semmit rosszul, mindenért Varga a hibás... nem műkődik. De... Matolcsy megpróbálja; viszont mivel egyre több embernek nyilvánvaló mekkora kárt okozott a bukási pályája talán el is kezdődött.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4218268711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2023.11.28. 00:20:42

Hitelminősítők is látják: "Aggódva figyelik a hitelminősítők az MNB és a kormány harcát"

www.portfolio.hu/gazdasag/20231127/aggodva-figyelik-a-hitelminositok-az-mnb-es-a-kormany-harcat-654185
süti beállítások módosítása