Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Kommentár nélkül: "Kínai hackerek már képesek lekapcsolni a villanyt amerikai támaszpontokon"

2023. augusztus 02. - GABOR2

"Május végén derült ki, hogy a Microsoft titokzatos számítógépes kódot észlelt a távközlési rendszerekben Guamban. Lehetséges hatásuk azonban messze túlmutat a távközlési rendszereken. A napvilágra került információk szerint a Volt Typhoon névre keresztelt hackercsoport eszköze képes arra, hogy behatoljon a kommunikációs hálózatokon túl a vízellátás irányításába és az elektromos hálózatokba. "

 

"Arról pedig, hogy mi a szándéka ennek a vírusnak, egyelőre viták folynak a különböző hírszerzési szervek között. Az azonban biztos, hogy Kína a forrása ésképes arra, hogy megszakítsa az amerikai katonai bázisok áram- és vízellátását, valamint arra is, hogy megzavarja a kommunikációjukat."

 

Így a vírus képes lehet arra, hogy egyszerűen lekapcsolja az áramot, vagy épp megszüntesse a vízellátást, vagy a kommunikációs csatornákat, ha aktiválódik.

"Az is felmerült a vírus megtalálása után, hogy nem nyúlnak hozzá és nem hozzák nyilvánosságra, hanem csendben megfigyelik a kódot és terveket készítenek annak semlegesítésére, ha egyáltalán aktiválódik. Így az amerikai félnek alkalma lett volna arra, hogy többet tudjon meg a kínai képességekről, és abba a hamis érzésbe ringathatták volna a hackereket, hogy a behatolásuk nem derül ki. A Fehér Házban azonban az a döntés született, hogy bölcsebb lenne a kártevő program minél gyorsabb kiiktatása. Ennek azonban vannak kockázatai.

". A mostani lebuktatásuk azzal a kockázattal jár, hogy az egyre tehetségesebb kínai hackerek továbbfejlesztik a technikáikat és méginkább észrevehetetlen módon rejtik el hosszú ideig lappangó vírusaikat."

"A Colonial Pipeline vezetékei fontos szerepet töltenek be az üzemanyagellátásban Amerika-szerte. 2021-ben több állam benzinkútjain egyszerűen kifogyott az üzemanyag, mert a vezetékek irányítórendszerét egy zsarolóvírus blokkolta. A Colonial Pipeline végül 4,4 millió dollárt fizetett a DarkSide nevű hackercsoportnak, hogy szedje le a vírust a vezetékükről. A DarkSide-ról is kiderült aztán, hogy oroszokból áll."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9618184787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása