Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy ezt tette le nekünk az asztalra: rekord jegybanki veszteség

2023. június 01. - GABOR2

Pár napja Varga Mihály kijelentette, hogy nem fogadják el a jegybank számításait saját veszteségéről és csak azután fizetik ki, miután ők ez újraszámolták és jogosnak tartják. Viszont beszédes, hogy a költségvetési tervezetbe egyáltalán nem számolnak vele és elemzők szerint ez azt jelenti, hogy aligha fogják kifizetni.

Vártam Matolcsy gyors válaszát, de lehet most jobban teszi ha hallgat, mert most friss hír, hogy rekord mértékű veszteséget hozott nekünk össze, amit elvileg ugye  költségvetésből kéne kipótolni.

"Brutális mínuszt produkált a Matolcsy vezette jegybank: mi lesz így a magyar gazdasággal?"

Szóval Matolcsy a magas inflációra hivatkozva - ami minden intézkedése mellett megmaradt - tönkrevágta a privát hitelezést a magas jegybanki alapkamatjával, aztán a költségvetésnek is a kamatkiadását tavalyhoz képest 100%-kal növelte és ez csak rosszabb lesz a közeljövőben... sokkal, plusz most még közvetlenül is a kötlségvetésből kivenne 400 milliárdot...

Ugye én a blogomon évek óta követem ezt a Varga-Matolcsy háborút, már akkor amikor még csak jelek mutatkoztak. Ez viszont már lényegében a kiteljesedés. Matolcsy fullosan kárt okoz... illetve még kis idő és eléri a lehető legnagyobb károkozást.

Viszont a kormány most beintett, Matolcsy nyakában fogja hagyni a veszteséget amit csinált.

Mennyi nyavajgás lesz ebből... De igazából, Matolcsyt sürgősen el kéne távolítani a poziciójából, ha már a bajt nem előzték meg, gyorsan le kéne ezt zárni.

"Történelmi veszteséggel zárta a tavalyi évet a Magyar Nemzeti Bank, a kormánynak pedig a jegybanktörvény értelmében fizetnie kellene, de nem valószínű, hogy fog.

402 milliárd forintos mínuszt hozott össze a Magyar Nemzeti Bank 2022-ban, ez derült ki a közzétett beszámolóból. A jegybank bár szépen keresett a forint árfolyamának csökkenésén, a durva kamatok sokkal nagyobb veszteségeket generáltak - írja a HVG."

Ezt is tette Matolcsy a jegybanki alapkamat brutális emelésével:

"A forintban elszámolt kamatkiadások 1,2 ezermilliárd forintra rúgtak tavaly, ez az összeg tavalyelőtt "csak" 207 milliárd volt"

" Az összesen 402 milliárdos veszteség a jegybank történelmének legkomolyabb mínusza."

Hát Matolcsy is valahogy a történelem könyvekbe akar kerülni, ha nem megy jó teljesítménnyel, hát megy rosszal.

"Matolcsy György:„megfelelően jártunk el” – 400 milliárdos rekordveszteséget produkált az MNB"

"Mint írja az rtl.hu,  a brutális veszteséget a kamatkiadások okozták, a forintban elszámolt kamatkiadások 1,2 ezermilliárd forintra rúgtak tavaly. Eközben a forint árfolyamának 2022-es mélyrepülése valamelyest javított az összképen, devizaárfolyamok változásán a jegybanknak 806 milliárd forint nyeresége keletkezett, míg csak 8,6 milliárd forint vesztesége.

Emlékeztetnek rá: a „csillagászati”, 18 százalékos irányadó kamatot októberben éppen a forint árfolyamának szabadesése miatt kellett bevezetnie a jegybanknak."

Pontosítsunk... ez volt a kamu indok, bár sokkal inkább az infláció elleni harc volt a másik kamu indok. Onnan lehet tudni, hogy kamu indok, hogy a környék országai ugyanazt élték át, de ők egyáltalán nem emelték ennyivel a jegyanki alapkamatjukat és mégis sokkal jobban állnak, az infációs adatok is sokkal jobbak.

Ellenben a károk amit okoz Matolcsy nagyon valósak.

Matolcsy egyébként hamarosan lerombol minden pozitív örökséget és a jegybank saját tőkéjét is negatívba fogja húzni. 

"Azt is megírták, hogy a Költségvetési Tanács nehezményezte, hogy a kormány nem tervezett be a büdzsébe fedezetet a Magyar Nemzeti Bank veszteségtérítésére, holott az MNB tőkéje 2023 végére várhatóan negatívba fordul."

"A jegybank saját tőkéje 256 milliárd forintra olvadt és a portál szerint könnyen lehet, hogy a a jegybank kamatvesztesége idén is brutális lesz."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1718136860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.06.02. 08:54:09

Matolcsynak még hány éve van?

GABOR2 2023.06.02. 11:38:13

@gigabursch: Nem tudom. Lehet tudja zsarolni Orbánt. Azt viszont lehet tudni, hogy tovább akar maradni, sőőőőőtttt... állítólag nemrég azt követelte, hogy élete végéig az maradjon. Mikor ezt elutasították, jött a következő durva kormánykritika:

www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/12/elete-vegeig-jegybankelnok-akart-maradni-matolcsy-gyorgy
süti beállítások módosítása