Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A Microsoft a Black Mirrortól vesz "fejlesztési" ötleteket és persze akad itt más probléma is...

2021. január 09. - GABOR2

Á a Microsoft... most gondolt ránk, mert van jó pár hír vele kapcsolatban.

Itt van kapásból a Black Mirror-os.

Ez egy sorozat, ami tech rémálom-jövőképeket mutat be és az egyik részében van az, amit most a Microsoft "kitalált":

"Halottakkal beszélgetést lehetővé tevő szoftvert csinálna a Microsoft"

" A cég ugyanis egy olyan szoftver koncepcióját védette le, ami lehetővé teheti a még élő emberek számára a már hallott személyekkel történő társalgást."

" Vagy legalábbis egy olyanét, ami ennek az illúzióját lenne képes nyújtani az élők számára egy, az egykor élt ember személyiségjegyeit tökéletesen utánzó mesterséges intelligencia révén. Tehát végső soron a megoldásban a felhasználó egy számítógépes chatbottal beszélgetne, de az pontosan úgy viselkedne és válaszolna ennek keretében, ahogy azt az egykoron élt személy is tette volna vagy tenné, ha még élne."

Hát persze, hisz köztudott, hogy az emberek a valóéletben pont úgy viselkednek, mint a közösségi médiában látható image...

"Ehhez a Microsoft megoldása az illető korábban eltárolt, illetve az internetre feltöltött fotóit, hanganyagait, videót, kommentjeit és emailjeit használná fel, amik a mesterséges intelligencia kvázi betanításának alapját képezhetnék. Az ezekből gyűjtött információk alapján aztán utóbbi képes lenne az adott személyre jellemző egyedi sajátosságokat replikálni, azt az érzetet keltve a felhasználókban, mint ha azok időközben már elhunyt személlyel kommunikálnának."

Remélem nem néznek meg több részt, mert találnak ott még rengeteg... érdekes dolgot. Ezért a dologért viszont a Black Mirroros író kérhet majd némi pénzecskét a Microsofttól...

Aztán kiderült az, amint azt vártam, hogy amikor a hackerek behatoltak hozzájuk, a nagy amerikai digitális állam feltörés során, amiről nemrég írtam, úgy voltak vele, hogyha már egy hackeléssel feltörtek mindent... nem végeznek fél munkát; ugye az ilyen felhős feltöréseknél az első cikkeknél mindig azt sejtetik, hogy nem is akkora a baj mint lehetne, pedig nem logikus, hisz ha valaki hónapokig ki-be járhat a felhőben... miért ne lopna el mindent? 

Most is vittek mindent, de ezt csak később tudhattad meg... amikor már nem figyel a többség:

"Hackerek törtek be a Microsoft-hoz, hozzáfértek a cég szoftvereinek forráskódjaihoz is"

Ugye ilyen apróságokról, hogy ellopták az összes Microsoftos forráskódot a "szuperbiztonságos" felhőjükből, ami miatt majd még több sebezhetőséget találnak a hackerek... nem is érdemes tudni.

"A Microsoft az év utolsó napján újabb információkat hozott nyilvánosságra a céget is érintő SolarWinds támadással kapcsolatban. Ezek szerint a redmondi konszernhez korábban behatoló hackerek nem csak munkaállomásokat törtek fel a vállalatnál, de hozzáférést szereztek a vállalat legféltettebb kincseihez: alaphangon is dollárszázmilliárdokat érő programjai forráskódjaihoz is."

"A Microsoft szerint ezt a támadás kivizsgálására indított - jelenleg is folyó - nyomozás keretében tudták meg, ami kiderítette, hogy a hackereknek sikerült egy olyan fiókot is feltörniük a cégnél, amin keresztül aztán az említett forráskódokhoz is hozzáfértek. Ugyanakkor a vállalat szerint az adott fiók csak olvasási joggal rendelkezett a kódok vonatkozásában, így szerintük a támadók nem tudtak módosításokat elvégezni előbbieken, és pl. biztonsági réseket, hátsó kapukat csempészni vagy kémprogramokat csempészni a cég szoftvereibe."

Tehát a hackereket, akik fel tudták törni "legalább az amerikai zárak felét" meg lettek állítva, mert egy Microsoft termék csak olvasási jogot adott... Hát nem tudom, talán pár hét múlva egy aprócska cikkecskében lesz ennek folytatása... De amúgy meg, mostcsak hisznek... ez vicc? Nem tudják egy összehasonlító programmal biztosan megállapítani az eltéréseket? Ez ugye csak vicc? Nincsenek  forráskód másolatok elzárt rendszereken, minden tényleg fel van lőve felhőbe? Nem hiszem, de ők azt akarják, hogy valamiért ezt hidd és ez fura és rosszat sejtet...

Most a nagy Microsoft kirablás miatt értesülhettünk tán erről is:

"Netre szivárgott a Windows egy eddig ismeretlen változata"

Aztán... a Microsoft segít:

"Elrontja a lemezeket a Windows 10 lemezjavító segédprogramja"

"A Microsoft a napokban egy már-már tragikomikusnak ható kiegészítéssel volt kénytelen bővíteni a szokásos keddi foltnapon közzétett javítócsomagja hibalistáját. Kiderült ugyanis, hogy a frissítés telepítését követően egyes gépeken az eredetileg a lemezek (háttértároló egységek) hibáit javítani hivatott chkdsk segédprogram valójában elrontja azokat - de nagyon."

"Kiszivárgott" ez is:

"Újfajta Outlookot készít a Microsoft, lecserél vele két alkalmazást a Windows 10-ben"

"Kiszivárgott egy új, még fejlesztés alatt álló Outlook alkalmazás, amit a Windows 10-be tenne bele a Microsoft. A cég végső terve, hogy egységesítse a különböző platformokra elérhető levelezőjét."

Ezután már ki se kell jönnie az új cuccoknak, a hackereknek már egyből lesz támadókódjuk.

Aztán... megintcsak láthatod, hogy amit "végleg" letöröltél igazából talán mégse törölted le:

"Vissza tudja majd állítani a "végleg" törölt fájlokat is a Windows 10"

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7116379008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása