Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Visszatekintés 2019-re, ami egy nagyszerű év volt

2020. január 04. - GABOR2

Itt az ideje, hogy visszatekintsünk a 2019-es évre, ami nagyszerű év volt, sok fontos dolog történt, pozítív is, negatív is. Több dolog is végleg beérett és valami új kezdődhet emiatt.

Hát nem is tudod, mert neked ugyanolyan uncsi év volt? Hát akkor gyere és olvasd el tőlem miért is volt különleges év 2019. Esetleg hűséges olvasom vagy és mindent olvastál amit írtam? Ismétles a tudás anyja, plusz lesz pár story ami új, ami azóta történt, hogy legutóbb írtam. Ráadásul nem is akármilyen.

Szóval nézzük is...

Hogy a blognak megfelelő hangulatot keltsünk kezdjük is egyből negatív dolgokkal.

2019-ben a nagy techcégek simán kizártak embereket a szolgáltatásaikból úgy is, hogy azok nem szegtek meg törvényt, előírást, egyszerűen csak nem tetszett nekik a politikai nézetük.

A techcégek bevállaltak hatalmas veszteségeket is, ami ezzel járt. Gondoljunk csak a Google 70 billió dolláros veszteségére, ami csak egy érvágás volt a sok közül.

A Google ráadásul bevállalta azt is, hogy egy egész országot büntessen, amiért őt megbüntették.

Ez a trend folytatódhat, de lehet abbahagyják, mert túl sokba kerül. Sokan csődbementek az ilyen SJW hozzáállás miatt idén is.

Az 5G pedig új szintre emelheti a techcégek zsarolási potenciálját és ebből a politikusok nem is nagyon csinálnak titkot. Mindezek ellenére ezerrel építenék ki.

Negatív tendencia itthon, hogy a kormányunk még mindig mániákusan építené a digitális országot. Idén megtörtént az "elképzelhetetlen" és hackerek betegek egészségügyi adatait lophatták el tömegesen. Reakció? Még több adatot töltsünk fel.

Újdonságok közé sorolható a mesterséges intelligencia is... Ami igazából nem létezik. Vajóban amit mesteséges intelligenciának adnának el, alig több mint a felhő és a Big Data álcamaszkban. Régebben olyan cikkeket olvashattál, hogy a felhő és Big Data az "elkerülhetetlen jövőben" így vagy úgy megmenti a világot, most csak annyit írnak, hogy ugyanezt az AI teszi meg. A felhő szó már lejáratodott amúgy is. Friss példának itt van ez: 2013-ban a felhő és a Big Data mentett volna meg a ráktól "5 év múlva", ma meg a Google AI-ja tenné ugyanezt. Az AI pedig a "felhőbe lakik" és mivel ez "mesterséges intelligencia" "nem várhatjuk el", hogy olcsó legyen. A felhőnél is felhagytak már ezzel. Szóval idei tendencia, hogy mostmár aztán tényleg minden "mesterséges intelligenciát" használ.

Negatív tendencia az is, hogy azt akarják, hogy eltünjön a készpénz, párhuzamosan pedig kijelentik, hogy ők nem szolgálnak ki embereket, akiknek nem tetszik a politikai nézete.

Legyen szó jó dolgokról is amik 2019-ben történtek. De nyugi... a negatív storyknak még közel sincs vége.

Szerintem az idei év legnagyobb pozitív szenzációja az volt, hogy egy felhős marketing anyag elismerte, hogy a cégek kifarolnak a felhőből tömegesen. Az eredeti nagy terv végleg összeomlott, mind a magánszemélyek, mind a cégek nem váltják be a felhős cégek eredeti gonosz megalomán reményeit. Ez az terv pedig ennek a blognak az egyik legfontosabb témája volt kezdetben, szóval ez egy igazán nagyszerű dolog.

Aztán rengeteg felmérés volt ami mutatta, hogy az emberek -és igen, a fiatalok is- nem kérnek a techcégek elképzeléseiből. A teljesség igénye nélkül:

https://ujtechkor.blog.hu/2019/04/30/a_kovetkezmenyek_es_az_ujtechkor_is_jon

https://ujtechkor.blog.hu/2019/01/22/a_magyar_gazdasagnak_nincs_jovoje_az_nmhh_sajat_kutatasa_szerint_onvezeto_autok

https://ujtechkor.blog.hu/2019/05/22/a_fiatalok_aggodnak_a_digitalis_biztonsag_hianya_miatt_es_tusznak_erzik_magukat

https://ujtechkor.blog.hu/2019/12/06/a_begyepesedettseg_eszmenykepe_az_amit_a_startupokkal_muvel_a_media

https://ujtechkor.blog.hu/2019/03/12/digitalis_penzugyek_jonnek_megha_zsakutca_is_es_nem_is_akarjak_oket

https://ujtechkor.blog.hu/2019/04/10/egy_biztato_felmeres_a_bizalmatlansagrol_onvezeto_autok

Pozitív dolog volt az is, hogy a józan ész első jelei kezdtek bizonyos helyeken a politkában is megjelenni; olyan helyeken ahol, eddig bár nagy szükség lett volna rá, de nem volt jelen.

Például idén felvetették, hogy talán ha mindenki attól retteg, hogy a választásokat az USA-ban meghackelik, akkor... minő revoluciós gondolat... a biztonság kedvéért legyen paprion is nyoma a szavazatoknak.

https://ujtechkor.blog.hu/2019/07/29/legyen_biztonsag_kedveert_papir_is_egy_ujabb_ujtechkor_momentum_elektronikus_szavazas

" emellett kötelezővé tenné, hogy ne csak elektronikusan, hanem papíron is rögzítsék a szavazatokat, hogy csupán az adatbázisok törlésével ne lehessen befolyásolni a választás kimenetét. „Ez nem demokrata vagy republikánus, liberális, mérsékelt vagy konzervatív ügy, hanem hazafias, nemzetbiztonsági kérdés. Az amerikai demokrácia fedhetetlensége a tét, amiért annyi ősünk áldozta életét" - válaszolta McConnell bírálatára Chuck Schumer, a szenátusi demokrata frakció vezetője."

Aztán egy másik értelmes lépés, ami igazán éppenséggel most is jól jönne az USA-nak, hogyha már régebben meg lett volna...

Rájöttek arra a forradalmi dologra, hogyha nem tudják megoldani, hogy pl. az energiaellátásuk digitális része sebezhetetlen legyen távoli támadás ellen, akkor... akkor... talán kevesebb digitalizációra lenne szükség. WOW. Ez persze számomra világos mint a Nap, de ezt látni a politikában... ez igazán új.

https://ujtechkor.blog.hu/2019/07/09/vegre_egy_ertelmes_lepes_visszalepes_a_digitalis_allamtol_egy_ujtechkor_momentum

"Még a múlt hónap végén történt meg, hogy az Egyesült Államok szenátusa elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, mely szerint a villamosenergia-hálózat vezérlését és kontrollját jelentősen átalakítanák. Mégpedig úgy, hogy nagy szerepet adnának a „retro” (analóg, manuális) megoldásoknak. Mindennek célja, hogy az ilyen típusú elszigeteléssel mérsékeljék a fejlett digitális technológiák által lehetővé vált támadások kockázatát."

"a szakemberek vizsgálják felül a jelenleg működő rendszereket, és állapítsák meg, hogy a hálózatokban hol lehetne lecserélni az automatizált vezérlő rendszereket olyanokra, melyeket emberek kezelnek manuálisan, vagyis csökkentsék az automatizáltság mértékét. A törvényjavaslat (Securing Energy Infrastructure Act – SEIA) kidolgozóinak az a reménye, hogy a digitális függőség mérséklése megnehezíti az esetleges támadók dolgát, hiszen egy sikeres akcióhoz fizikailag is a hálózati vezérlés közelébe kell jutniuk."

Miért is írtam, hogyha ez már meglenne jól jönne most az USA-nak? Nos, volt egy USA támadás egy magas rangú iráni tiszt ellen. És itthon én még egy betűt nem láttam róla írva, de angol nyelvű források megírták, hogy most az USA-ban megy a rettegés, hogy Irán a kibertérben fog visszavágni és pl. lekapcsolhatja az USA teljes áramellátását.

Sok a rettegős ellenzéki politikus és újságíró, most csak berakok egyet, ami mérsékelt. Mérsékelt= meg tudnának támadni, de csak kicsit fognak, mert egy nagy támadás öngyilkosság lenne számukra.

A legnagyobb trend pedig a "III. világháború".

Most lehet, hogy itt a sok jó hírt olvasva kiakadsz, hogy te nem ezért jöttél ide, meg milyen már, hogy szó se esik több százmilliós adatszívárgásokról egy ilyen nagy összefoglalónál. Nos, eljött ennek is az ideje.

Igazából idén az is kiderült, hogy a felhők, amik Intel chippet használnak még jó sokáig, jól ismert kaput nyitnak a felhőkre még évekig a hackerek számára. Nem mintha nem lenne még ezernyi más mód, de ez itt van és itt is marad és a felhős cégek megoldása: csináljunk úgy, mintha ez a dolog nem is létezne:

"Mégsem lehet javítani a processzorok veszélyes biztonsági hibáit"

"Bár az Intel és más piaci szereplők is arról győzködték az elmúlt év során a nyilvánosságot, hogy a processzorokban felfedezett Spectre sebezhetőségeket a chipek cseréje nélkül is lehet javítani, ez a jelek szerint nincs így. Legalábbis ezt állítják a Google kutatói, akik alaposan megvizsgálták a szóban forgó gyengeségek sajátosságait, és azt állapították meg: pusztán szoftveres úton nem lehet a hibák kihasználását megakadályozni."

"A hatfős szakértőcsoport szerint a Spectre-sebezhetőségekkel szemben sem a programozási nyelvek és fordítók módosításai, sem az operációs rendszerek átalakításai nem képesek teljes védelmet nyújtani. A védett adatokhoz történő hozzáférést biztosító sebezhetőségeket megfelelő energiabefektetéssel ezek mellett továbbra is ki lehet használni."

A kutatók különösen a Spectre 4-es variánsával kapcsolatban nyilatkoztak lesújtóan, aminek kihasználása ellen semmilyen eddig látott vagy elképzelhetőnek tartott megoldás nem tud védeni. A Google maga is megpróbált beépíteni a Spectre elleni védelmét pl. Chrome böngészőjébe is, de a mostani elemzés szerint ez is hiábavaló volt: ugyanis a védelem - miközben durván lassítja a böngésző működését - valójában nem képes a sebezhetőség kihasználását megakadályozni.

"A Google mérnökei szerint ennek ellenére az átlagfelhasználóknak nincs okuk aggodalomra, mert a sebezhetőségek kihasználása továbbra sem triviális - így az erre alkalmas kódokat vélhetően csak nagyon ritkán és célzott módon, kormányzati, katonai és banki szervek ellen fogják csak bevetni, nagy értékű támadások keretében."

"Végleges és teljes védelmet ugyanakkor a szakértők szerint csak új processzoroktól lehet várni, amik hardveresen is segítenek majd egymástól elválasztani az adatokat és a folyamatokat, és így a Spectre-jellegű támadások kivitelezését megakadályozni."

Aztán ha még többre vágysz itt van egy elsietett cikk, a legnagyobb ismert adatszivárgásokról 2019-ben:

https://www.cnbc.com/2019/12/17/the-5-biggest-data-hacks-of-2019.html

Aztán itt van egy "felhő erejéhez" méltó eset is:

"Újabb hatalmas Facebook-botrány: 267 millió ember adatai szivárogtak ki"

Aztán írtak ám már a "fényes jövőről" is, ami várható:

"Tömeges adatvesztések és rendszerfeltörések várhatók jövőre"

Szóval nyugi, minden bizonnyal jövőre is biztosítani fogják nekünk a felhős cégek a több százmilliós adatszivárgásos story-kat, csak... mivel a cégek kezdenek kifarolni belülük a kár egyre kisebb lesz.

Aztán ami még nagyon vicces, vagy tragikus... Ezt tényleg nézzétek meg. Én csak a feléig néztem eredetileg, mert nem láttam értelmét továbbnézni...

Szóval azt történt, hogy valahogy okos ötletnek tartották az állami televíziónál, hogy meghívjanak egy "informatikai biztonsági szakértőt".

"Okosotthon-forradalom előtt állunk"

Kötelező meghallgatni. Kínszenvedés lesz, de kötelező meghallgatni. Én most meghallgattam végül végig. Miért is kínszenvedés? Azért mert az interjúalany látszik, hogy lámpalázas és ezen a műsorvezető összevissza kérdezése sem javít. A végén meg a reakció, hogy "végre vége" + "mi az, hogy köszönöd az interjút, ez az egész egy nagy sz@r volt" testbeszéd reakció az interjúalanytól.

De amúgy vicces, mert megint elmondják pl. hogy "okosotthonforradalom jön", miközben előtte, meg utánna elmondják, hogy védekezni igazán nem fog sikerülni, tehát... arra nem is gondolnak, hogy valaki esetleg... egy olyan következtetésre jut, már csak őket nézve is, hogy "Héj, épp most mondta el előtte ez a faszi, hogy ezeket a szarokat nem fogják tudni megvédeni, meg hé, közvetlenül ezután is pont ezt mondja, hogy a hackerek mindig előbb járnak. Meg hé, arra a kérdésre, hogy milyen lesz a következő év a fickó azt mondja, hogy borzalmasan rossz, infobiztonság szempontjából, akkor... akkor, mi a sz@rért gondolják, hogy én okosházat akarok majd magamnak?" De nem, ez simán mehet akár így totál egymás után... kijelentik, a biztonság csődöt fog mondani, aztán meg, de azért mindenki ezt akarja majd, aztán szépen utánna jöhet, hogy borzalmas lesz a jövő. Szuper, ez 2019-ben egy beszélgetés az infobiztonságról.

De a legjobb rész... Ugye felveti a riporer, hogy Ororszország "leválik" a globális internetről  és erről mondjon valamit. Aztán a fickó lazán kijelenti, hogy... szerinte az internet ahogy ma van fenntarthatatlan, és az egész digitális állam elképzelésnek a mai internet felépítésben nem lehet jövője... Na most... szerinted ha egy ilyen bombát ledob a szakértő, vajon mit kérdezhet a műsorvezető következőnek? Hisz... ez eszméletlen, most mondta el a szakember, hogy a biztonság olyan sz@r, hogy a digitális állam léte veszélybe forog, tehát logikus lenne felvetni, hogy óóóóó, dehát Magyarország is ezerrel digitális államot épít, akkor... akkor most mi lesz? Mit javasol, álljunk le vele? Hisz éppen most jelentette ki, már sokadjára, hogy nincs esélyünk, a hackerek nyernek. Meg mit jelent ez annak szempontjából, hogy a kormány egyre több mindent a gazdaságban is digitalizálni akar... Annyi, de annyi elképesztően fontos kérdést lehetne feltenni ezután a kijelentés után... Na, mit kérdezett a mi műsorvezetőnk, na mit? Azt kérdezte, hogy... Na és mit tehetnek az egyszerű felhasználók a biztonságuk javítása érdekében? !!!!!! Vagyis... a műsorvezető úr, egyszerűen lesz@rta azt, hogy épp most mondta el egy szakértő, hogy a kormány egyik legkimeltebb projektje zsákutca, de ez valahogy... szóra se érdemes a továbbiakban.

Na jó, menjünk mi is csak úgy tovább, egy újabb negatív trendre, ez pedig az... hogy megmondják, hogy mit akarnak majd a "Z generációs fiatalok".

Rengeteg elemzés született 2019-ben, amikből kiderült az, hogy egyrészről mennyire nyomorultak szerintük a Z generáció és elég furák, mert képzeljétek, úgy tűnik valami angyalka szállt beléjük és az eszenciájának egy része bennük is maradt, mert állítólag rühellik a gondolatot, hogy legyen saját tulajdonuk... Bizony, például nem akarnak majd saját autót. Még szerencse, hogy vannak cégek akik jönnek, hogy megmentsék őket attól az undorító birtoklási kényszertől azáltal, hogy felveszik magukra azt a terhet, hogy ők maguk birtokolnák majd az összes kocsit és majd bérelni lehetne tőlük. Annyira jók ezek a cégek, hát nem?! Ráadásul nem csak a saját kocsi terhétől szabadítanának meg, más dolgokat is bérelhetnél tőlük... Aminek persze az a vége, hogy ha megszűnik az állandó bevételed nem lesz semmid, pedig kifizetted a teljes ár többszörösét.

Viszont hé... csak kielégítik az igényeket. Nem igaz? Nos... megjelent egy kis kaki a marketingesek levesében, mert a valóság úgy tűnik azt mutatja, hogy nem... "sajnos" a Z gerenáció is normálisnak bizonyul ilyen szempontból.

Duplán csalódás, hogy ez legjobban ott látható ahol pár éve elkezdődött a "forradalom", pedig ott nagyon sok "alternatív" figura él, akik szavakban nagyon elkötelezettek a természetvédelem ügyének.

Nem, nem, ők már dobják ki az egészet a kukába.

Ráadásul ami még "tetszik" a történetben, hogy miután született ezer cikk arról, hogy igen, ők tényleg komolyan gondolják, hogy megszüntetnék a privát autózást, még a honlapjukra is felteszik, meg kijelentik interjúkban, és miután hosszan vitatkoztunk fórumokon, hogy ez miért hülyeség, most hogy kijöttek az "elkeserítő" számok, a fórumokban jönnek emberkék és kijelentik, hogy... jaj igazából az sose volt cél, hogy ezzel kiváltsák a saját tulajdonú autót. De ami mégjobb, hogy volt egy valaki, aki mindezek ellenére kijelentette, hogy márpedig biztos, hogy ennek van jövője. Oké... De ez csak ilyen kis privát élményem. Lássuk a valóságot.

"Több országban megszűnik a BMW és a Daimler autómegosztó szolgáltatása"

"Nem igazán jött be a Share Now néven futó közös projekt, bár egyelőre úgy tűnik, Budapesten még maradnak."

"Amerikában, Kanadában, Londonban, Firenzében és Brüsszelben 2020. február 29-én megszűnik a Share Now, a BMW és a Daimler cégek közös autómegosztós szolgáltatása. A cég a növekvő fenntartási költségekkel és az alacsony érdeklődéssel magyarázza a lépést, vagyis valószínű, hogy nem tudtak elég nyereséget termelni úgy, hogy piacszinten is versenyképes árakat kínáltak."

 Habár drasztikusnak tűnik a lépés, nem egyedülálló a műfajban, a General Motors és a Ford is túlbecsülte az autómegosztó szolgáltatása iránt várható érdeklődést.

Áááá, de ez már megint csak egy rövd magyar cikk. Érdekelnek a részletek, hogy lehet az, hogy valami még pár hónapja az "elkerülhetetlen jövő" volt, most meg az egész megy a szemétbe? Mi van például azzal a csúnya birtoklási vággyal, talán felvágták az ereiket ezek a Z generációs fiatalok és eltüntek így a piacról? Ennyire akarják védeni a környzetet?

Igazából, hogy láthasd a teljesebb képet az angol nyelvű források között is kicsit mélyebbre kellet ásni, de kiderült a szörnyű igazság.

A szörnyű igazság pedig az, hogy azokon a helyeken ahol kb. elindult ez az egész, ahol van sok ilyen techcég, startup egy helyen, ahol sok a "liberális", meg zöld fiatal, akik mutatják az irányt a világnak, nos ők... amilyen hirtelen és teljes bedobással elkezdték a "forradalmat", ugyanolyan gyorsasággal dobták el az egészet a szemétbe és biza a fiatal, fura hajú liberális gyerekek, akik egy éve még kioktatták a világot, hogy miért olyan, hülye, hogy saját autót akar... minő csapás... saját autót használ idén már és az eredeti "kísérleti telepen", ahol az ilyen liberális, nagyon trendi gyerekekből túladagolást lehet kapni... kipuszult az összes ilyen startup... egy se képes életben maradni ma már, pedig tavaly még a világot akarták letarolni.

"Car-sharing boom goes bust: Surprise and dismay in Seattle as last free-floating service disappears"

"High-tech cities like Seattle have become test labs for new mobility services, from e-bikes to car-sharing. New mobility is a fast-moving industry in which innovations can take over cities only to go belly-up a few months later. It’s a phenomenon that has already played out in Seattle and abroad. Experts don’t believe these experiments are over, but what has happened in Seattle illustrates how difficult it is to operate this type of service economically — despite its popularity with customers."

Aztán kiderült az is, hogy a marketing osztály ezen cégeken belül megint erősen túlműködött és előbb lehetett a világ minden országában mindenkinek olvasnia azt, hogy "ez lesz az elkerülhetetlen jövő" minthogy a cégen belül megvizsgálták volna a számokat, amik... borzalmas képet mutatnak. Ez az egész nem csak kicsit rossz üzlet a cégeknek, hanem nagyon.

" But these projects are generally big money-losers, and car companies increasingly find themselves unable to stomach the strain these services put on their budgets."

Azoknak is berakok ide részletet, akik most hirtelen váltanának és azt mondanák az ezernyi cikk ellenére, hogy ezek a cégek nem akarták megszüntetni a "saját kocsit":

"We started in London in December 2014 with the vision to change urban mobility and offer a flexible and attractive mobility solution which is in combination with public transport and is an alternative to the private car."

Saját honlapjukon pedig elolvashatod a "viziójukat". Amúgy érdekes, hogy nem csak környezetvédelemmel akarják ezt eladni, bár azért persze, azzal is, hogy "tudjál újra lélegezni a városokban". Azzal akarják eladni, hogy ezzel visszanyered a szabadságot és gyorsabb és mobilisabb leszel. Nem tudom arra a részre nem gondoltak, hogy amikor megrendelem a kocsit akkor várnom kell mindig míg odaér, ahelyett, hogy egyből beszállnák a sajátomba és mennék? Vagy hogy, a saját kocsim ott parkol a közelembe, mig a béreltnek még oda is kell érnie hozzám ami erőforrásba kerül? Na mind1.

Szóval ezek a szolgáltatások kidöglöttek az amerikai lbsi fellegvárokban is, akkor máshol hogy volna esélyük? Ez nem forradalom volt, hanem egy önmutogatási divathullám. Viszont amint a fiatal, libsi, városi gyerekek rájöttek, hogy héj... ez most akkor azt jelenti, hogy... kényelmetlenebbül kell élnem mint lehetne, mérlegretették, hogy környezetvédelem vs kényelmem és mehhh, természetesen nyert a kényelem és dobták az ötletet mint Karácsony Gergő a biciklijét a második munkanapján, amikor már nem figyeltek a kamerák.

Ez a cég tehát visszavonult a világ minden tájáról Európa néhány nagyvárosába, de pl. még Londonban is megszünt. Ha egyszer észreveszik a nyugati, libsi fiatalok, hogy az USA-ban már nem menő ez a divat, Európában is ki fog halni.

Aztán itt van egy érdekes hír a jövőrenézve. Ugye mondják, hogy az ipari termelés netrekötése a jövő, ipari IoT, Ipar 4.0 stb....

Oké, akkor nézd meg ezt a hírt, hogy micsoda sírás és veszteség keletkezet, azért mert... volt egy kemény egy perces áramszünet egy gyárban:

"Áramszünet okozott zavart a Samsung egyik chipgyárában"

"A komplex csúcstechnológia miatt egy pár napos kiesés is millió dolláros veszteséget okoz."

A Samsung bejelentette, hogy tegnap, december 31-én délután egy igen rövid, mintegy egyperces áramszünet következett be a dél-koreai Hwaseong városában lévő chipgyárában, ám ez a kiesés is elegendő volt ahhoz, hogy a komplexum egyes részein le kelljen állítani a termelést.

"...a helyreállítási munkák két-három napig is eltartanak."

"A Samsung bejelentette, hogy egyelőre vizsgálják, hogy mikor indulhatnak meg a gyártósorok, és ezzel párhuzamosan igyekeznek felmérni, hogy a leállás mekkora veszteséget okoz. Összegszerűen még becslést sem közöltek, egy helyi forrás szerint nem kiemelkedő a kár, de a termelés volumene miatt még így is valószínűleg több millió dollárral lehet számolni – 2018-ban történt egy hasonló eset vállalat Pyeongtaek városában található chipgyárában, akkor egy félórás áramszünet nyomán körülbelül 43 millió dolláros veszteséget számoltak ki a cégnél."

Na most kérdem én... ha egy kemény egy perces áramkimaradás miatt ilyen sok milliós kiesés lehet és telisírják vele a világsajtót... akkor mi lesz majd, ha a hackerek kedvenc hobbija lesz folyton leállítgatni a termelést? Ennek fényébe még mibe kell kerüljön, hogy felismerjék, hogy az egész elképzelés egy zsákutca?

Aztán... ugye az ilyen techcégek szeretik olyannak mutatni magukat, hogy milyen környezetvédők. Nos, környezetvédők, de... fizessél extrán és akkor talán kielévezheted valamennyivel jobban a környezetvédő autónk valódi képességeit és akkor talán nem kell annyiszor töltögetni az autót és előbb szervízbe vinni...ahol cserélgetni kéne az akkumlátort a sok felesleges töltések miatt, ami nem környezetbarát ugye...

"Fizetős szoftverfrissítéssel gyorsulhat a Tesla Model 3"

"Az Electrec utánanézett a szoftver forráskódjában az újításnak és annyit tudtak kideríteni, hogy egy elég drága, 2000 dolláros (~600 ezer forintos) upgrade-ről van szó."

Ez is biztos a fiataloknak szól, akiknek fontos a környezetvédelem és akik megszokták, hogy az eredeti játékokat, háromszoros áron veszik meg manapság, DLC-kbe csomagolva. Hát miért ne lehetne hasonló a kocsiknál?

Még pár érdekesség:

Bident, aki a demokrata elnökjelöltek közül a legesélyesebb, megvizsgálta egy orvos és kijelentette, hogy nagyon nem egészséges:

"'Lot of issues': Former Obama doctor says Biden 'not a healthy guy’"

Ő amúgy is minthacsak azon dolgozna, hogy ne válasszák meg. Kijelentette, hogy környezetvédelmi okokból több százezer ember munkáját akarja megszüntetni és amikor kérdezték, hogy igen, na és mi lesz azokkal az emberekkel akik elveszítik a munkájukat, simán csak annyit felelt, hogy legyenek programozók. Merthogy simán aki korábban bányász volt, tuti egyből jó programozó lesz, nem igaz?

"Biden tells coal miners to "learn to code"

Aztán kiderült, hogy igazából technikai értelemben Trump nem is lett Impeachelve:

"A Law Professor’s Provocative Argument: Trump Has Not Yet Been Impeached"

Aztán kiderült sok "független" újságíróról is, amit mindenki tud, hogy nem független, de tán néhányat kénytelenek is voltak kirúgni, miután Trump impeachelése alkalmából olyan fotókat tettek ki, hogy ezért partikat csaptak:

https://www.foxnews.com/media/washington-post-reporters-merry-impeachmas

Aztán itt volt a Karácsony is, úgyhogy természetesen ehhez is hozzá kellett az SJW-knak szólnia. Most például azt követelték, hogy a Télapó legyen inkább nő, vagy "gender semleges".

"People say Santa should now be female or gender neutral - sparking debate"

Aztán egy érdekes önleleplező cikk.

Vox ( ami erősen balos ) cikke elismeri, hogy az amerikai gazdaság Trump alatt jól megy, és hogy erre a demokratáknak az a "válasza", hogy simán azt mondják, hogy nem is, vagy csak a nagyon gazdagoknak:

"Democrats’ 2020 economy dilemma, explained"

"At Thursday’s debate, there seemed to be a firm consensus among the candidates that the right path is simply to deny that the economy really is performing all that strongly.

“The wealthy, very wealthy are growing. Ordinary people are not growing,” said former Vice President Joe Biden, probably the least radical candidate in the field. “They are not happy with where they are. And that’s why we must change this presidency now.”"

Igazából ez részben sikeres, mert egy felmérés szerint pl. sikerült elhitetni a lakosság jórészével, hogy pl. nem kap tán meg valami adókedvezményt, miközben igen.

(Sőt az egész impeachelés is arra megy ki tán, hogy úgyse olvasnak más médiát a ballibek, tehát elhiszik, hogy impeachelték Trumpot. Egyesek a Twitteren tényleg azt hitték, hogy Trump most ezzel kikerült a Fehér Házból. Majd később rájönnek...)

Viszont a szerző szerint mostmár gáz van, mert többé a lakosságnak nem lehet ezt beadni és valóság az, hogy az emberek élete nagyon szépen feljavul Trump alatt gazdasági szempontból.

"This might work. Certainly Trump massively overstated problems with the economy in 2016 — making up wildly inflated unemployment numbers — and won the election. But legitimately, most indicators really are looking good these days. And that’s not just superficial ones that mask hideous problems beneath the surface."

A cikk figyelmeztet, hogy miközben a lakosság nagyon elégedett, elég értelmetlen szembeszállni a ténnyel... a gazdaság jól megy és bizony Trump miatt megy jól. Inkább jobb nem is beszélni róla mint tovább hazudozni.

Aztán még... A Microsofttól előállt egy emberke és mindenkit megnyugtatott, hogy a "Xbox Game Pass" fenntartható. Ez az amire a Pamkutyás reklámban nemrég azt mondták, hogy a reklámban látott figura állapotát stabilizálja, "de a pénztárcája nem fogja bírni a tempót".

"Fenntartható az Xbox Game Pass"

Szóval megint megtudhattuk, hogy "minden oké", csak mint a felhős cuccoknál is... amikor az jönne, hogy akkor légyszi, hagy kapjunk már pár konkrét számot is, akkor... őőőő... azt inkább nem!!!

"Phil Spencer szerint semmi ok az aggodalomra."

"Természetesen felmerülhet a kérdés, hogy a havi 3000 forintos (az Xbox Game Pass for PC a bétaidőszak alatt 1390 forint) előfizetés mennyire éri meg a fejlesztőknek és a kiadóknak, különösen mikor azt szeretné a Microsoft, hogy vadiúj játékok is elérhetőek legyenek benne."

"Phil Spencer, az Xbox-üzletág vezetője egy podcastban elárulta, hogy nincs ok az aggodalomra, az Xbox Game Pass nyilvánosan nem részletezett működésű üzleti modellje jelenleg mind a Microsoft, mind pedig a játékfejlesztők és játékkiadók számára remekül működik. Sajnos nem árulta el, hogy mennyi előfizetője van a játékbérlőnek, ám a novemberi X019 eseményen elejtette, hogy egy év alatt megduplázódott a számuk."

Tipikus felhős duma.

Még lehetne persze sztorizni, de legyen most ennyi elég. De héj, bármikor újra tudod olvasni a régi storykat, jeee.

Ne menjek még? Na jó, akkor még egy story a végére...

Kívánom, hogy az Új Év jobban kezdődjön neked mint a Decathlonnak, ahol képzeld "technikai okok miatt" nem tudtak kinyitni sehol az országban... tudhatjuk meg a 444-től.

"Technikai problémák miatt nem nyitottak ki reggel a Decathlon áruházak"

Dehát mit történhetett? Mindenütt egyszerre bedugult a budi, mert a Szilveszteri parti elvadult? Ezt a 444 nem árulja el.

Máshol viszont kiderül, mi volt a ludas:

"Informatikai probléma miatt nem nyitottak ki a Decathlon Magyarország áruházai csütörtökön délelőtt; a cég arra számít, hogy legkésőbb kora délutánig elhárítják a hibát, és kinyitnak."

Szóval... Üdv a jövőben!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7615393112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása