Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A kultúrháború írtózatosan drága mulatság ( több mint 70 billió dollár minusz csak egy cégnél )

2019. május 08. - GABOR2

Nyugaton nemrég minthacsak valaki elsütött volna egy startpisztolyt és a nagy vállalatok szinte egyszerre fontosabbnak találják bizonyos ideológiák terjesztését mint a pénzszerző funkciójukat. Idén erről már született pár cikk tőlem, utánna lehet olvasni.

Viszont arra számítottak, hogy az Y generáció majd ilyen zombi generáció lesz, ami mindent elfogad majd amit elétesznek a cégek. Ebben tévedtek, viszont szemlátomást úgy döntöttek, hogy mindegy, mostmár nem várnak tovább, hadd menjen minden tovább mintha ez nem így lenne.

Így viszont a kultúrháború szemlátomást "kicsit" drága lesz. Szó se róla, az ENSZ meg mások is megerősítik, hogy a világ vagyonának a nagy része nagyon kevés embernél van, tehát elég jól fogják bírni a veszteségeket... legalábbis egy darabig.

Merthogy ez nem lehet mások, csak a tulajok döntése. Sokan leragadnak annál, hogy ez vagy az a vezető, vagy pl. civilszervezet miket csinál, ki kéne rúgni valakiket, hogy minden rendben menjen, de ugyanmár... már ezelőtt rég ki rúgták volna őket ha a tulajok nem éppen azt akarnák amit ezek a báb cégvezetők és civilek akarnak, hisz ilyen veszteségeket nem tűrnének el. Korábban nem is tették. (Természtesen a tulajok túlnyomó többségére gondolok, nem a kisrészvényesekre, meg a nagyok között is van kivétel persze.)

Most megtudhattuk, hogy a Google-Alphabetnek mennyibe is került, hogy harcolt az SJW-k oldalán és bannolt egy csomó embert és csatornát a Youtube-ról. A Youtube már régóta profit termelési gondokkal küzdött. Hiába nagyon népszerű, drága is fenntartani. Viszont nagy nehezen sikerült pici nyereséget elérnie. És most hogy megfigyelhetted, hogy sokkal több a reklám gondolhatod, hogy most akkor végre erősen nyereséges lesz. Nos... egyáltalán nem, mert a háború, mégha csak kultúrháború is, drága.

Nos, csak a Youtube vonatkozásában több mint 70 billió(amerikai billió) dollár minuszt jelent.

"Alphabet had more than $70 billion in market cap wiped out, and it’s blaming YouTube"

"Google has a YouTube problem, according to CFO Ruth Porat."

Ebből a cikkből kiderül, hogy jó progresszív harcosként lenézik akiket kitiltottak, de azt is el kell ismerniük, hogy hatalmas forgalmat, így pénzt csináltak a Youtubenak:

"On top of that, YouTube has removed millions of channels and videos that violated the company’s harmful content policies, most notably Alex Jones.

But all of those garbage videos also kept engagement high. It kept YouTube users tuned in to their feeds beyond the video they came to watch, even if the company said they only made up less than 1% of all videos on the site."

Persze reménykednek abban valamiért, hogy ez csak egy rövidtávú ár amit meg kell fizetni a "tisztaságért", de lehet, hogy mégsem:

"Today, YouTube says it’s serious about cleaning up the issues that have plagued the site for years. But that clean-up appears to have come at the short-term cost of ad revenue growth. (Although it’s possible that Porat was referring to other types of changes, or engaging in some selective disclosure to guide investors away from other reasons for the growth slowdown.)" 

A befektetők egy rész úgy döntött, hogy ők akkor ebből nem kérnek tovább és keletkezett egy laza 70 billió dolláros minusz.

"Investors punished the company on Monday by vaporizing more than $70 billion from its market cap."

De azért reménykednek, hogy minden rendben lesz hosszútávon, sőt előnyére válik majd az oldalnak, bár mint mondtam eddig is szinte lehetelen feladat volt nyereségesre kihozni, most meg igazából valóban lehetetlen lesz a dolog. Gondolom a megoldás a még több, még hosszabb, átugorhatatlan reklámok lesznek, amit viszont nem fognak sokan tolerálni, tehát lépnek, vagy blokkolót használnak majd, tehát megint még több reklám kell...

"But if YouTube can fix its content problems and continue to grow beyond its nearly 2 billion users, it has a chance to benefit in the long term."

Az elemzők aggódnak is rendesen, hogy így mi lesz:

"Still, analysts on Tuesday didn’t sound too worried about YouTube’s longer term prospects, and cautioned there are other factors playing into the ad growth deceleration."

A cikk azzal zárul, hogy ilyen brutális veszteségek és kilátások mellett, vajon a vállalat hajlandó-e tovább folytatni a harcot (ez a legfontosabb kérdés), hisz a részvényeseknek ez a küzdelem elég sokba fáj.

"With billions in market cap gone and analysts already downgrading Alphabet’s stock, the biggest question surrounding YouTube today is whether it will continue making improvements to curb the spread of toxic content or be shocked back into inaction for the benefit of its shareholders."

Persze a kultúrháború nemcsak ilyen fronton megy. Hanem, hogy kik dolgozzanak a cégeknél. Azok akik érdemeik alapján ezt jogosan elérték, vagy pedig kvóták alapján veszünk fel embereket az ideológiánk szerint. A Microsoft kis incidensét a témában nemrég megírtam.

A techcégek eléggé teret adtak az ideológiának és a Microsoftnál látjuk is, meg a bátor alkalmazott is megírta, hogy nagy bajok vannak.

Most a Googlenál is voltak durva incidensek ami a hozzá nem értésről tanuskodik. Pedig az ideológia szerint most mindenben toppon kéne lenniük.

"Bankszámlákat fosztott ki a Google"

"Rengeteg panaszt hallottunk már a Google itthon nem elérhető webshopjának abnormális működésével kapcsolatban, nemrég például az egyik vásárlónak pénzvisszatérítés helyett tíz darab Pixel 3 okostelefont adott a cég. Most ennél sokkal komolyabb botrány tört ki: az elmúlt napokban a Google Fi mobilszolgáltatás webshopjában részletfizetéssel eszközöket vásárolt ügyfelek egy részétől a cég egyben levonta a megvett készülék teljes árát."

Azért ez nem az a minőség amire a Googletől számítunk, ahol sokáig a legjobbakat vették csak fel. A Microsofttól már meg lehetett szokni, hogy semmi se jó amit kiadnak a kezeik közül, de a Googlenél ilyen nem nagyon volt; más bajok igen, ez nem.

"Ráadásul a Google hiába ad pénzvisszatérítést, a hiteltúllépés költségét kénytelenek lesznek kifizetni az érintett vevők, azaz megkárosította őket a vállalat."

A legnagyobb szereplők viszont elszántak ebben a háborúban, ahol vannak hamis civilszervezetek is. Most az egyik ilyen követelte, és el is érte, hogy a Mastercard megtárgyalja, hogy ezután bannolni fognak jobboldali embereket, szervezeteket, akár még politikusokat is.

"Activists Are Trying To Force Mastercard To Cut Off Payments To The Far Right"

Gondolhatod, hogy dehát csak a szélsőségesek esetében. Nos... ez a Youtube bannál is csak egy fokozat volt, meg persze olyanokat is leszélsőségeseznek akik nem azok egyáltalán.

"Activists have successfully forced Mastercard to hold a vote by shareholders on a proposal which, if passed, could see the company monitoring payments to global far-right political leaders and white supremacist groups."

És ez a háború rengeteg frontra kiterjed. Most csak egy kis példa. Egy amerikai gyerek vagy, meg akarod nézni mit mondanak a legújabb játékról milyen lesz. Itt van pl. a listavezető Days Gone nevű játék:

"I rolled my eyes at yet another gruff white male protagonist."

Vagyis egy játék értékelésénél azzal kell szembesülnie, hogy az értékelőnek azzal van baja, hogy fehér a játék jó főszereplője. Kapásból negatív pont, hogy fehér férfi szereplő van jó oldalon. És ez csak egy kis apróság a sok közül.

Érdemes megnézni, hogy mennyivel több a negatív értékelése a videónak mint a pozitív. No meg ott van a rengeteg komment arról, hogy mennyire elegük van abból ami ott folyik már egy ideje videójáték-újságírás terén.

Pár komment:

- This is really unprofessional

- It's 2019 where it's a crime to being a white male.

- Unsubbed. Here for games not woke journalism.

-''White male protagonist''? Whats next...? ''Zombie lives matter''?

- IGN is right. the main character in this game about biker culture should have been a transsexual black woman. also the bikes are too cliche. they should be riding unicycles instead.

- "Another gruff white male protagonist." I didn't ask for your political views, I asked for a review of the gameplay.

- Well, it's a game about motorcycle club culture in the Pacific Northwest, so of course the main character should have been a Pakistani woman.

- Imagine a "journalist" complaining game character is black for any reason.

- Can you imagine if he said he was tired of a black protagonist? Dude would be fired on the spot

Szóval ez egy nagy, átfogó háború, viszont nagyon-nagyon-nagyon drága is egyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5614815242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lomposfarkas 2019.05.12. 00:40:59

" ez egy nagy, átfogó háború, viszont nagyon-nagyon-nagyon drága is egyben."
Kultúrharcban a költségeknek, hullák számának nincs jelentősége, csak a cél számít. Láthattuk elégszer a múlt században is, most csak a harc terepe tolódott el.

GABOR2 2019.05.12. 10:16:38

@lomposfarkas: Úgy tűnik az eliten belül vannak akiknek nem tetszik, hogy milliárdokat vesztenek a semmiért, majd talán hamarosan írok róla.
süti beállítások módosítása