Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy bíztató felmérés a bizalmatlanságról ( önvezető autók )

2019. április 10. - GABOR2

Egy újabb felmérés, ami azt mutatja ennek nem lesz jó vége. Nálunk Szijjártó Péter kijelentette, hogy egyenesen az önvezető autók sikerén múlik majd a magyar gazdaság jövője, Varga Mihály pedig nemrég megerősítette az elköteleződést a téma iránt.

Én már jó előre megírtam: ez a netrekötött, felhős, önvezető autó dolog nem jó ötlet a megoldhatatlan biztonsági problémák miatt és én itt elsősorban hacker problémákra gondolok, nem pedig megvalósíthatósági gondokra. Annyit írtam már róla, nem teszem meg most ezt itt újra.

Vannak akik szerint a biztonásági problémák nem számítanak, tehát még az se, hogy mostmár emberek is meghalhatnak majd hackerektől. Ime egy forumtársam ezt írta:

"Egy ideális világban lehet. De a valósban pont leszarják a biztonságot.
Mondhatnánk azt is, hogy az emberek majd nem kérnek a minden ellopó tolvaj, ide-oda hajló/nyaló, sokmindent rosszul csináló vezetésből, de a gyakorlatban nem ezt látjuk.
Szóval az fog számítani, mit mond a reklám, mennyire trendi, mennyire fancy a cucc, nem az a mérvadó, mennyire biztonságos."

Szerencsére felmérések pont az ellenkezőjét mutatják, tehát van remény. Mint oly sokszor különböző tech témákban, megint kiderül, hogy az emberek nem azt gondolják, amit hisznek a vezetők, hogy gondolnak.

Sajnos ez viszont úgy tűnik nem hat a döntéshozókra. Varga Mihályék is tartják az irányt, dacára annak, hogy saját kutatásuk kimutatta, hogy ennek nem lesz jó vége.

Most pedig itt van egy újabb, immár külföldi kutatás ami ismét csak mutatja, hogy mennyire rossz lóra tett a kormány:

"Nem bíznak az emberek az önvezető autókban"

"Megnehezítheti a gyártók dolgát a leendő utasok bizalmatlansága az önvezető technológiák iránt - derül ki a Reuters és az Ipsos kutatásából."

"Az önvezető autók már a küszöbön toporognak, a Google például már korlátozott, de folyamatosan bővülő kereskedelmi szolgáltatást is felhúzott azokra, ugyanakkor a (leendő) felhasználók még mindig nem igazán bíznak a magukat kormányzó járművekben."

Milyen aranyos szöveg, bár nem kérünk belőle, de azért leendő felhasználók leszünk akkor is.

"A Reuters és az Ipsos kutatása szerint az Egyesült Államokban élő felnőttek mintegy fele gondolja úgy, az önvezető autók veszélyesebbek, mint az emberek által vezetett járművek - kétharmaduk pedig nem vásárolna teljes mértékben önvezető gépjárművet. De a technológiával kapcsolatos bizalmatlanságot az is jól illusztrálja, hogy a válaszadók 63 százaléka nem fizetne felárat az önvezető funkciókért - de még azok 41 százaléka, akik hajlandók is lennének plusz összeget kicsengetni az önvezetésért, sem fizetne rá többet kétezer dollárnál. A relatíve alacsony összeg a gyártók számára azért is lehet aggasztó, mert az önvezetéshez szükséges plusz hardver, mint a LiDAR szenzorok ára igencsak borsos lehet."

Tehát az emberek bizalmatlanok, de akik annyira nem, azok se nagyon akarnak fizetni ezért többet, max. 2.000 dollárt, ami semmire se lesz elég. Nos... erre építik elvileg Orbánék a magyar gazdagság jövőjét. 

Pedig hol van ez a remélt bevételekhez képest, hisz a techcégek nem 2.000, vagy 20.000, vagy 50.000 dollár pluszt akarnak ebből, hanem azt, hogy ne legyél tulajdonos, hanem kocsit csak használd szolgáltatásként és fizess érte rendszeres időnként, amíg csak használód... ami sokkal több lesz mint 2.000 dollár.

"Persze az alacsony vásárlási hajlandóság önmagában nem minden szereplőnek jelent nagy bajt, miután sok vállalat nem is az önvezető autók értékesítésében gondolkodik, sokkal inkább az azokkal nyújtott szolgáltatásokban - ilyen az Uber, a Waymo, de a tradicionálisabb modellt követő Tesla háza táján is hallhattunk hasonló ambíciókat."

Szóval itt van, szolgáltatni akarnak, ami nemcsak az autót érinti, hanem az utánad való kémkedésből nyert információk segítségével való szolgáltatásokat, de azért mégis csak "nagy baj" a cégek rövid távú érdekének szempontjából, hogy a felmérés szerint... ez egy zsákutca és a sok-sok milliárd amit belefektetnek kidobott pénz lesz. És természesen a magyar állam milliárdjai is azok lesznek. Pár nagy techcég viszont tényleg meg tudja engedni magának ezt a próbát csak... minek. Nem régi cikkem is mutatta, hogy rekord alacsony az érdeklődés az 5G frekvenciát iránt a németeknél, valahogy igazából nem bíznak a 5G körül kiépülendő technológiák sikerében.

És még van itt egy nagyon fontos dolog. Idéztem egy forumtársamat aki úgy gondolja, hogy az embereket nem érdekelné ha kiderülne, hogy ezek az önvezető autók hackelhetőek és halálos veszélyt jelentenek. Nos úgy tűnik nem éppen ez a helyzet:

"A bizalom csökkenésében komoly szerepet játszott többek között az Uber bő egy évvel ezelőtti halálos kimenetelű balesete, amely miatt aztán a vállalat kilenc hónapra kivonta a közutakról önvezető tesztautóit."

Így van, jön egy-két incidens ami elkerülhetelenül jönni fog, hisz a sebezhetősgéi bajokat ők se tudják megoldani és az emberek elfordulnak tőle. És erre alapoz a magyar kormány. 

"A hasonló esetek miatt visszaeső vásárlói bizalom nem csak az Ubernek, Teslának vagy az aktuális biztonsági fiaskó felelősének árt, de a teljes iparág dolgát megnehezíti. Márpedig az Uber, Waymo, Tesla és társaik hatalmas összegeket lapátolnak a területen zajló fejlesztésekre, így a vállalatok számára kulcsfontosságú, hogy az éles rajtkor az önvezető járművek pozitív fogadtatásra találjanak."

Inkább hallgatnának a józan észre... de nem.

Persze hogy lenne mainstream bullshit nélkül:

"Persze mindehhez az is hozzátartozik, hogy a felmérésekben megkérdezetteknek kevés személyes tapasztalata van a technológiával, nem csak kevesen ültek még hasonló járműben (például a Waymo One autóinak egyikében) de azok sincsenek sokan akik egyáltalán láttak már önvezető autót az utakon."

Ezt a logikát követve pl. nem mondhatod azt, hogy ártatlan gyerekek lemészárlása rossz dolog, hisz még sohase vettél részt gyerekmészárlásban, tehát ugyan honnan is tudhatnád, te kivülálló.

Ami még nekem érdekes az a cikk alatti kommentek. Mostmár sokkal több van mint amikor én ezt először olvastam, de már akkor is volt jó pár.

A cikk nagyon nem fejti ki mi a bizalmatlanság oka, én miért nem bízok benne már párszor kifejtettem korábban. A kommentek között amit olvastam viszont senki sem említette, hogy eseteleg a hacker probléma miatt bizalmatlanok az emberek, ellenben kapunk lehülyéző, ősemberező kommenteket. Pl.:

Némelyik mintha magára is célozna, de nem veszi észre:

-- "Aha. Tehát a szoftver legelső verziója tudjon mindent, különben pedig semmit nem ér.

A primitív ember egyik ismérve, hogy mindent fekete-fehérben lát."

-- "Kit érdekel?
A villanyautókra is köpködött a szakma, utánuk meg a birka emberek.
Szerencsére mindig bőven van annyi ember, aki nem tart az ilyen technológiáktól, hogy az el is terjedjen."

Meg persze emberek akik el akarják venni a vezetést a többiektől:

--  "Pedig működne a dolog de sajnos csak akkor ha a forgalomban MINDEN autó önvezető lenne gyakorlatilag megszűnnének a közúti balesetek, talán ha 1-2%-ra visszaesne a balesetek száma ami maradna az vagy technikai hiba vagy valami kivédhetetlen dolog lenne pl. pályán egy durrdefektes ütközés stb."

Igen vannak ezek az emberek... akik azt mondják elmaradott birkák akik nem kérnek ebből, ők bezzeg milyen modern gondolkozásúak, olyanok mint a feltalálók a hőskorban akiket senki sem értett meg akkor, de ők mások lennének... Pedig igazából ők pontosan azok a fajta emberek akik köpködték a feltalálókat annó, hogy miért akar mást hisz mindig így voltak a dolgok ahogy vannak...; hisz ezek az emberek pont azok akik egész életükben szinte azt látták, hogy az újításokra mindenképpen igent kell mondani, tehát miért mond valaki ellent, hisz mindig úgy volt, hogy az újítás jó. Pedig ez nem igazi gondolkozás... a helyes hozzáállás, hogy az ember valóban átgondolja, hogy mi válik a hasznára és aszerint dönt. Pl. látom... itt vannak ezek az autók amik meg is ölhetnek engem, meg a családom, meg másokat is és itt vannak a biztonsági problémák amiket nem sikerül megoldani... hmmmm... vajon akkor kell-e ez nekem? Ezek a nem gondolkodó emberek azt mondják, hogy igen, hisz mindig is ez volt korábban, hogy igent mondtunk az új dolgokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9514755693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása