Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A magyar gazdaságnak nincs jövője az NMHH saját kutatása szerint ( önvezető autók )

2019. január 22. - GABOR2

Honnan ez a cím? Onnan, hogy Szijjártó ezt nyilatkozta:

"az önvezető járműveken múlik a magyar gazdaság sikere"

Számtalanszor megírtam, hogy ez nagyon rossz ötlet. Most viszont az NMHH ( Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ) saját kutatásából derül ki, hogy az emberek mennyire elutasítják ezt a technológiát.

Gondolhatod, hogy de jó, csináltak egy felmérést mielőtt komolyan bementek volna a zsákutcába; akkor ebből tanulnak és elkerülik. Nos, tapasztalatom szerint ( erről korábban már sokszor írtam ) vannak emberek akik nem tudnak szabadulni, mindenáron kitartanak a rögeszméik mellett, mégha világos is, hogy az káros. Káros technológiai projektek mindenáron való megvalósítása az Orbán korosztályának egyik jellemzője. Ők nem gondolkoznak ezekről igazán kritikusan, elfogadják, hogy az lesz a jövő amit a techcégek kitalálnak, még ha ordít is a dologról, hogy nem jó ötlet. Tehát most is hiába kaptak egy hatalmas piros lapot, hogy ne menjenek ebbe az irányba, ők akkor is ezt fogják tenni szinte tuti.

Nem tudom, hogy ezt átvette-e az Itcafe, vagy ők találták ki, de máris kapásból el akarják jelentékteleníteni az egészet:

"A magyar társadalom bizalmatlansága az új műszaki, technológiai fejlesztések kapcsán már az okostelefonok térnyerésekor megmutatkozott: az akkori felmérések szerint sokan olyan okoskészüléket szerettek volna, amely pont olyan és olyasmit tud, mint a régi, hagyományos mobiltelefonok. Nincs ez másként az okosautókkal sem – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásának előzetes adataiból. A felmérés eredményei szerint bár az okosautókkal, vagyis az önvezető járművekkel menet közben akár aludhatunk vagy dolgozhatunk is, és a technika parkolóhelyet is keres nekünk, előnyei mellett jogos vagy vélt félelmek, aggodalmak bőven társulnak a jövőképhez."

Ebbe már benne van, hogy óóó... kit érdekel majd rájönnek, hogy ez a jó irány és nem kell törődnünk azzal, hogy szinte senkinek se tetszik a dolog; igen még a fiataloknak se.

Az önvezető autó, ha elég kiforrot és magában áll még jó ötlet is lehetne, de nemcsak hogy nem kiforrot a dolog, hanem azt tervezik, hogy majd ezek is netre lesznek kötve, meg felhőhöz. Vagyis... a hackerek távolról hozzá fognak férni az autókhoz, ami életveszélyes. Ja hogy majd lesz valami szuper biztonsági program... Ugyanmár, a legféltettebb katonai rendszereket se tudják megvédeni, mindig sebezhetőek a rendszerek, ezek is azok lennének. A titkosszolgálatoknak pedig nagyon megérné meghackelni őket, mert békeidőben egy-egy ember likvidálásához szuper eszköz lenne, de kémkedéshez is álom jó eszköz, háborús időben pedig ha minden autó önvezető lesz, akkor egy hackertámadással kapásból egy egész ország megbénítható.

Node nézzük a cikket:

"NMHH-piackutatás: az okosautóval az a baj, hogy okos"

"Az intelligens közlekedési rendszerek kiépítéséhez és az önvezető autók megjelenéséhez az autók és az infrastruktúra, illetve az ilyen járművek egymás közötti kommunikációjára van szükség. Mivel az ilyen kommunikáció jelentős mértékben hírközlési vonzatú, és a használt frekvenciák harmonizálását és engedélyezését is igényli, az NMHH-nál úgy ítélik meg, ismerniük kell a témával kapcsolatos trendeket és előrejelzéseket."

Amik mivel nem azt mutatják amit eddig gondoltak majd ignorálják.

Megint csak találkozok az ilyesmi mondattal... "Meglepő de még a fiatalok is azt gondolják, hogy inkább ezt nem kéne.."

Tavaly is hány ilyen, "meglepő de a fiatalok is azt gondolják" tanulmányról írtam. Nos, ez is ilyen; én nem lepődök meg, mert éppen azért mert a fiatalok sokat használják a technikát találkoznak annak korlátaival, sebezhetőségeivel és tudják, hogy vannak dolgok amiket nem szabad rá bízni; az ő agyuk még elég rugalmas, hogy ezt felfogja, az idősebb vezetőinké már nem és kritika nélkül megvalósítják a techcégek káros elképzeléseit.

Szóval:

"Talán meglepő, hogy a fiatalok és a jogosítvánnyal rendelkezők vagy azt tervezők – tízből heten – nem viszonyulnak pozitívabban az okosautóhoz, mint a többiek, egyszerűen csak többet tudnak róla: általában mind a pozitív, mind a kétkedőbb véleményeket magasabb arányban említették. Összességében csak minden harmadik ember gondolja előnyösnek azt, ha pár évtizeden belül elterjednek a sofőr nélküli autók, és ezt még a fiataloknak is csak kisebb része gondolja így. A használattól pedig még jobban tartanak: mindössze minden negyedik ember használna önvezető autót, és még az újdonságokra általában nyitottabb, kísérletezőbb fiataloknak is csak a harmada próbálná ki. Még inkább elzárkóznak azok, akiknek nincs jogosítványuk és nem is tervezik megszerezni azt, pedig a közösségi okosautó remek utazási alternatívát jelenthetne számukra, ha alkalmanként szükségük lenne gépkocsira."

És a magyar kormány erre tette fel az ország gazdaságának a jövőjét. Az emberek még évtizedekig nem akarnák használni.

Amúgy probléma még a magyarok szerint az okosautóval az pl. hogy nem akarják, hogy az autót is elvegye tőlük pár giga cég és csak mint "szolgáltatást" használhassa és fizessen érte folyamatosan. Eleve így ha valakivel az történik, hogy megszűnik a rendszeres pénzbevétele azzal is járna, hogy szépen a kocsit is elveszik tőle, hisz nem bírja majd azt se rendszeresen fizetni. Ott marad majd mikor már nem keres jól, minden nélkül, hisz minden csak "szolgáltatás" lesz. Amúgy durva, hogy egyesek az embereket ezért megszégyenítik, hogy ó az a durva birtoklási vágy, miközben azért ez eléggé egy alap dolog; a birtoklási vágyat inkább a giga cégek körül kéne keresni, akik mindent maguknak akarnak, hogy aztán rendszeresen fizess nekik a "szolgáltatásért" és aminek a végén neked nem lesz semmi tulajdonod, hiába fizettél ki egy vagyont.

"Tízből hatan azt gondolták, hogy az autó annyira személyes tárgy, hogy sajátot szeretnének, és nem ülnének be gyűjtőpontról elvihető közösségi okosautóba, pedig azzal csökkenteni lehetne a forgalmat, a dugókat és a parkolási problémákat – a légszennyezés és az autófenntartási költségek visszaszorítása mellett"

Ja, sőt hogyha embereket költöztetnének olyanok lakásába, akik nem használnak minden szobát, akkor jobban kihasználnánk a lakás kapacitásokat. Csakhogy ezt érthető okokból az emberek nem szeretnék.

Az okosautó kémked utánnad is előkellő helyen szerepel:

"végül szintén a lista elején végzett az a vélekedés, hogy ezek a járművek folyamatosan adatokat gyűjtenek például a közlekedési, vásárlási, zenehallgatási szokásainkról, amelyek rossz kezekbe is kerülhetnek"

Lassan, de az emberek úgy tűnik adaptálódnak.

Az is érdekes, hogy arra is, hogy mondjanak már valami pozitív funkciót az emberek, az önvezető autóknak nem kedvező válaszok jöttek:

"Az okosautók funkcióit felsoroló húszas listából a megkérdezettek csak olyat említettek a legnépszerűbbek között, amely legalább részben és extraként az új autók számos típusában már megtalálható valamilyen formában vagy létezik rá okostelefonos alkalmazás. Így a legnépszerűbb okosautó-funkció az, hogy az autó információt ad a forgalomról – ezt 42% említette –, valamint van ütközésre figyelmeztető (42%) és parkolást segítő rendszer (40%). Azt már csak elenyésző arányban tartották jó dolognak, hogy az önvezető autó automatikusan fizeti a parkolást. Ehhez képest csak minden nyolcadik válaszadó említette az okosautó talán legfontosabb, – és egyelőre átlagember számára – leginkább sci-fibe illő jellemzőjét: az önvezető funkciót."

"Az okosfunkciók ismeretében is csak minden hatodik ember lenne hajlandó többet fizetni egy olyan járműért, amely rendelkezik a válaszadó szerinti leghasznosabb funkciókkal, de ők is mindössze átlagosan egymillió forinttal többet."

Szóval figyelem: erre épít most az Orbán kormány Szijjártó nyilatkozata és több akciójuk szerint is. Nem csak az a baj, hogy a gazdaság rossz irányba megy, hanem addig is, amíg mindenkinek ez világos lesz, a kormány sok-sok millárdot fog erre fordítani, hisz támogatások, infrastruktúra állami pénzből való építése stb. stb. mind nyomatva lesz majd. 5G hálózat, utak menti érzékelők, adatközpontok... egyáltalán nem csak gyárakról van szó. Ezek mind kidobott pénzek lesznek.

Fogadni mernék, hogy azt hiszi a kormány, hogy milyen menő ezzel az elképzelésével és azt hitte ezt gondolják róla, közben meg:

"tízből heten – nem viszonyulnak pozitívabban az okosautóhoz,".

Elkészült tehát a felmérés, kiváncsi vagyok mi lesz a következő lépésük.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2814582884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2019.01.22. 20:59:59

Felmerülhet benned... minek ez a háttérszín. Nos ez egy hiba, nem tudom miért van, eltüntetni ennyit lehetett belőle.
süti beállítások módosítása