Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A begyepesedettség észményképe az amit a startupokkal művel a média

2019. december 06. - GABOR2

Oké, egyszer már ellőtték a poént, hogy a bankok rettegnek a kis startupoktól, én már annó megírtam, hogy ez egy hülyeség és lassan-lassan úgy tünt, hogy ezt bevallja a média is. Viszont a startupos dolgok, ellentétben a képpel ami egyesek, például a kormányban ülők, fejében elterjedt, igazából egy rég lejárt lemez.

Viszont annyira lenézik az embereket, hogy "Úgyse tűnik fel, hogy mit csinálunk", hogy újrafelteszik a régi lemezt, és még az is belefér, hogy a cáfolat kapásból ott van mellette egy másik cikkben és még mindezek után is úgy gondolják... a startupos sz@rság annyira "menő" téma, hogy újra kell írni a cikkünket, mert a startupokkal kapcsolatban egy újabb legendát dob a szemétbe már a címében is és akkor talán... nem szedhetjük majd legközelebb elő ugyanazt a lemezt, mintha mi se történt volna, mert erre már emlékezni fognak. Merthogy ez történt... a Portfolio újraírta az egyik cikkét, amiben a startupokra rossz fény vetül.

Én megírtam hosszabban, hogy mi volt igazából a Startup story, ha érdekel, több cikket is írtam erről, keresd meg őket, de röviden annyi, hogy régebben bepánikolt néhány nagy techcég, hogy ők is csak egy múló divat lesznek és elkezdték csillagászati áron felvásárolni a kiscégeket; a startup szó akkor jött divatba. És igen, volt olyan, hogy valakiknek kb. csak egy ötletük volt és még semmit se csináltak és egy vagyont adtak nekik. Hát hogy ne érdekelte volna a médiát a téma... a semmiért gazdag lehetsz, ez egy népszerű téma és jöttek a milliárdnyi cikkek, csak az nem akart feltünni később egyeseknek, pl. a kormánynak, hogy ennek már rég vége van.

Úgyhogy nézzük is mi volt most startup témában a felhozatal. Ime a régi lemez:

"Futótűzként terjed a bankok halálos ellensége: hétköznapi magyarok ügyködnek a háttérben" 

Jaj, megint a kis starupok, akik megmentenek minket a bankok rémes hatalmától.

"a díjmentes devizaváltással foglalkozó londoni startup futótűzszerűen terjedni kezdett Európában és ezen belül Magyarországon is. "

 Aztán persze megtudhatjuk, hogy igazából ez a próbálkozás is halálra van ítélve, mert igazából sz@r:

 "...a díjmentes alapszolgáltatássokkal nem sokra megyünk sem akkor, ha gyakran járunk külföldön, sem akkor, ha egy magyar bankszámla alternatívájaként akarjuk használni: ha egyszer kimerítjük a díjmentes keretünket, még a banki díjaknál is magasabb költségekkel találhatjuk magunkat szembe."

De mindegy, hisz már kattintottál. He-he.

Igazából a bankároknak több mint elég pénzük van, hogy felvásárolják az összes kis statupocskát. Ha látják, hogy valamiből még talán lesz is valami... simán megveszik és... a startuposok ezt imádnák. Mert ők nem valami hősök akik megmentenek a gonosz bankárok világösszeesküvésétől, hanem nagyrészük éppenséggel arról álmodik, hogy megveszi őket egy bank. Aztán persze lehet, hogy van egy a százmillióból aki tényleg valami többet akar ennél és nem adja el a cuccát, amikor lekezd sikeres lenni... az ő útjába majd mindenféle szabályozási akadályt tesznek, ami kinyírja majd az egészet.

És íme itt is van egy bank vezér, aki bevallja, hogy egyáltalán nem fél ezektől a kis techcégektől... miért is kéne neki? Ha még sikeres is lenne a startup bőven van ideje felvásárolni, hisz ha valakiknek hát nekik az ár nem akadály.

"Nem fél a techcégektől az egyik legöregebb svájci bank vezére"

"Patrick Odier, a svájci Lombard Odier privátbank szenior menedzsere viszont úgy véli, hogy a szektor meg fog tudni küzdeni a techcégek és nagybefektetők által támogatott fintechek által jelentett kihívásokkal.

„Nem gondolom azt, hogy az iparág elszigetelt. Szerintem a technológia hatalmas lehetőség számunkra, nem pedig fenyegetés és kötöttség. Nekünk megvan a lehetőségünk arra, hogy a legtöbbet kihozzuk a technológiából. Nincsenek ilyen helyzetben az új belépők a piacon, akiknek pozícionálniuk kell magukat és rengeteget kell még befektetniük” – mondta Odier."

Ja, és nézd csak meg a két cikk dátumait... Simán elfér egymás mellett valami és annak az ellentetje. Áááá, mennyi bullshit és nem érdekli őket, hogy látjuk-e...

Vagy valamilyen szinten azért mégis?

Ugyanis újraírták az egyik cikküket, teljesen amiben megdöntötték a kis startupok újabb mitoszát.

"Nem vonzó munkahely egy kisvállalkozás a fiataloknak"

Oké... ez a cikk totál újra lett írva. A címben is nem "kisvállalkozás" szerepelt, hanem startup.

Ime a link amit elmentettem:

https://www.portfolio.hu/uzlet/20191128/egyaltalan-nem-vonzo-munkahely-egy-startup-a-fiataloknak-408603

Mikor ezt a cikket írom még mindig működik, és odavezet az átírt cikkhez.

És ott már ez a link:

https://www.portfolio.hu/uzlet/20191128/nem-vonzo-munkahely-egy-kisvallalkozas-a-fiataloknak-408603

Láthatjuk, hogy az eredeti cím ez volt:

"Egyáltalán nem vonzó munkahely egy startup a fiataloknak"

A cikk teljesen át lett írva és arról szólt, hogy a fiatalok rühellik a gondolatot, hogy egy startupnál dolgozzanak, de úgy tűnik, hogy ezt dobták, hisz nem illik bele a "Jaj, hát startup, hát akkor az menő, meg fiatalok imádják és mivel mi is ezzel foglalkozunk mink is milyen menők vagyunk" képbe.

A maradvány mögött még találhatunk valamit az eredeti üzenetből:

"A Brain Bar széleskörű kutatást végzett az Y és Z generáció körében, amelynek eredményei megcáfolják, amit eddig a fiatal munkavállalók preferenciáiról gondoltunk."

Megcáfolja amit a fiatal munkavállalókról gondoltunk, hogy szeretik a startupokat... talán azért, mert nem mindenki maradt el, úgy kb. 10 évet, hogy még mindig rajong a startupokért, amik már rég halott téma, és nem, nincsenek már "egy vagyont a szinte semmiért" storyk.

Inkább az van, hogy nyomorúságos fizetést adnak, és neked kell csinálni ott mindent. Aztán talán adnak neked valami igéretet, hogy kapsz részvényt és húúú, de gazdag leszel, de valószínű inkább csődbe megy a cég és akkor majd kiderül, hogy a főnöknek elsőbbségi részvénye volt és mire eljutnak hozzád, semmi se marad a cégből. Vajon miért nem akarnak ilyen helyen dolgozni az emberek? Vajon miért nem örülnek annak, hogy egy olyan szegmensben dolgoznak, ahol kb. 90% a bukások aránya?

"A kutatás a Brain Bar 2019-es rendezvényeire jelentkező diákok válaszain alapult: a több mint 3200 válaszadó közül 52% az Y generáció (1981-1996 között születettek), 47% pedig a Z generáció (1997-2010 között születettek) közül került ki, többségük felsőoktatásban tanuló magyar diák."

"...míg mikrovállalkozásokkal csak 8% tervezne."

Aztán persze gondolhatod... lehet, hogy csak tévedtek és igazából ők láttak az egészben többet, és javították, a "startupokat", "kisvállalkozókra".

A képen is "kisvállakozók" vannak.

Nos talán, talán... de azért inkább mégse. Pár másik cikk ami ugyenerről szól:

"Nem startupoknál képzelik a jövőt a fiatalok"- Friss generációs kutatási eredmények

"Nem feltétlenül startupoknál képzelik el jövőjüket a fiatalok"

"Nem startupoknál képzelik el a jövőt a fiatalok"

Persze majd jön újabb nap és lehet írni egy újabb bullshitet a startupokról. Valamivel meg KELL tölteni a lapot...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr815341146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása