Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Legyen biztonság kedvéért papír is... egy újabb Újtechkor momentum? ( elektronikus szavazás )

2019. július 29. - GABOR2

Most először láttam olyat, hogy mainstreamben megjelenhet valami értelmes megoldás az "elektronikus szavazásunkat meghackelik" problémára.

Mert valahogy már jópárszor láttam, hogy sirtak miatta, de azt az értelmes megoldást még sehose láttam, hogy jó, akkor ha nem tudjuk megvédeni a szavazást a hackerektől, akkor nem fogunk elektronikisan szavazni.

Hiszen eleve jó azt mondani, hogy igazából csak a hackerek miatt kaptunk ki, akár igaz, akár nem. Vagy hát ez akkor van így ha az ellenzéknek semmi esélye a választóknál, szóval mint nálunk. A mi ellenzékünk pl. már tudja 2019-ben, hogy ezért kapott ki a 2022-es választáson, meg most összel.

Viszont ahol szoros eredmény várható ott már zavaró lehet. Persze ez bonyultabb  ennél.

Most itt egy cikk amiben felmerül valami hybrid szavazás ötlet; a cikk eredeti sztorijával nem foglalkozok.

Először még azt hittem, hogy a szokásos zsákutcás megoldás lesz a "megoldás" vagyis költsünk a jobb szoftveres biztonságra, ami biztosan nem oldaná meg igazán a problémát:

"A demokrata törvényjavaslat, amit a demokrata többségű képviselőház már elfogadott, további dollárszázmilliókkal támogatná a tagállamokat választási elektronikai rendszereik fejlesztésében"

De aztán szerencsére jött a józan ész:

" emellett kötelezővé tenné, hogy ne csak elektronikusan, hanem papíron is rögzítsék a szavazatokat, hogy csupán az adatbázisok törlésével ne lehessen befolyásolni a választás kimenetét. „Ez nem demokrata vagy republikánus, liberális, mérsékelt vagy konzervatív ügy, hanem hazafias, nemzetbiztonsági kérdés. Az amerikai demokrácia fedhetetlensége a tét, amiért annyi ősünk áldozta életét" - válaszolta McConnell bírálatára Chuck Schumer, a szenátusi demokrata frakció vezetője."

Milyen igaz...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr914985766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása