Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Digitális állam történések itthon és külföldön ( sok adattal és egy "ébresztővel" )

2019. június 13. - GABOR2

Most valahogy szokatlanul sok cikk jött ki a digitális államunkkal kapcsolatban. A Kossuth Rádióban amúgy is az utóbbi időszakban sokkal több volt, mint ami a többi médiába eljutt; szóval eddig is mentek a nyilatkozatok a digitalizációról ezerrel, csak ha nem hallgattad a Kossuthot nem is hallottál róluk; most viszont a többi médiába is jutott belőle.

"Javult Magyarország digitális fejlettsége"

"A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét jelző mutató, a DESI 2019-es adatai szerint Magyarország eredményei az elmúlt néhány évben az uniós átlagnak megfelelő ütemben javultak - közölte jelentésében az Európai Bizottság kedden. "

"A jelentés szerint Magyarország a szélessávú összekapcsoltság alapján teljesít a legjobban, valamivel az uniós átlag felett. Magyarország a tizenkettedik helyen áll az 5G-felkészültséget mérő mutatóban, az internet-hozzáférésben pedig a 14. helyet foglalja el. A vezetékes szélessávú lefedettség változatlanul a háztartások 94 százalékára terjed ki, a nagysebességű szélessávú lefedettség 87 százalékra nőtt. A háztartások több mint fele - 58 százaléka - legalább 30 megabit per másodperc (Mbps) sebességű szolgáltatásra fizet elő, meghaladva a 41 százalékos uniós átlagot. Ezenkívül Magyarország továbbra is jól teljesít a szupergyors hálózati összekapcsoltságot illetően, ami elsősorban a kábelhálózatok széles körű elterjedtségének tulajdonítható: a lefedettség 82 százalék, amíg az unió egészében ez az arány 60 százalékos."

"A jelentés szerint a legnagyobb kihívást egyebek mellett továbbra is a digitális technológiák üzleti integráltsága és a digitális közszolgáltatások jelentik. Magyarország eredménye mindkét területen elmarad az uniós átlagtól. Az e-kormányzati szolgáltatások minősége gyengébb, mint más tagállamokban, igénybevételük aránya pedig átlag alatti. A vállalkozásoknak mindössze 14 százaléka - ez az EU-ban a legalacsonyabb arány - használ vállalati erőforrás-tervezési szoftvercsomagot az információk különböző részlegek közötti megosztása érdekében."

"vállalati erőforrás-tervezési szoftvercsomagot " Sajnálják, hogy nem tudnak elég cég után kémkedni?

"Mint írták, az e-kereskedelem, a nagy adathalmazok és a felhőalapú szolgáltatások használata hasonló képet mutat. "

Addig jó amíg kerülik a felhőt mint a rühest.

Sok érdekes adat:

"Az alapszintű digitális készségek szintén elmaradnak az uniós átlagtól, Magyarország a 28 tagállamból a 21. helyen áll. Az alapszintű szoftver készségek is gyengék, a 28 tagállamból a 22. Magyarország. A 16 és 74 év közöttiek mindössze fele rendelkezik alapszintű digitális készségekkel, míg ez az arány az unió egészében 57 százalék. A lakosság 26 százaléka rendelkezik magasabb szintű internetfelhasználói készségekkel, amely alapján Magyarország a 21. helyet foglalja el a rangsorban. Magas azonban az információs és kommunikációs technológia (IKT-) diplomások aránya, az IKT-szakemberek aránya pedig közelít az átlaghoz Magyarországon - írták."

Újabb erőszakos kvótázások várhatók:

"Az Európai Bizottság közzétette a Nők a digitális világban elnevezésű eredménytáblát is, amelyből az derült ki, hogy a digitálisan versenyképes uniós országok a nők digitális gazdaságban való részvétele terén is jól teljesít. E tekintetben Finnország, Svédország, Luxemburg és Dánia emelkedik ki leginkább. Uniós szinten ugyanakkor továbbra is fennáll a nemek közötti különbség az internethasználat, a digitális készségek és az infokommunikációs szakmákban való foglalkoztatottság szempontjából. A legnagyobb egyenlőtlenség az infokommunikáció terén jelentkezik, ahol szakemberek mindössze 17 százalékát alkotják a nők."

Egy másik cikk így értelmezi a jelentést:

"A magyar digitális infrastruktúra kiváló, csak nem használjuk ki eléggé"

Esetleg feltehetnék a kérdést, hogy eleve akarunk-e felhős szirszarokat... ááá, de minek is, amúgy is tojnak még saját felmérésük eredményeire; már párszor megmutattam.

És a kormány persze nem akar megállni, tovább nyomatja a digitalizálódást ezerrel:

 "Újabb digitalizációs projektet indít a kormány"

"A dokumentum és határozat szerint a kormány elfogadja az innovációért és technológiáért felelős miniszter által bemutatott, „A Digitális Kompetencia Keretrendszer fejlesztéséről és bevezetésének lépéseiről” című koncepciót megalapozó dokumentumot, „amelynek célja, hogy Magyarország minden polgára és vállalkozása a digitalizáció nyertese legyen, valamint a digitális átalakulás során Magyarország Európa legsikeresebb, legjobb teljesítményre képes országai közé tartozzon.”"

Szóval a kormány elkötelezett.

Itthon továbbra is csak a szép és jó megy a digitális állammal kapcsolatban. Nos... minden jó, ha jó a vége; jöjjön az utolsó story. Mondjuk ez egy olyan blog ami a negatív trendekkel foglalkozik, úgyhogy remélem nem döltél be annak, hogy tényleg valami teljesen pozitív történet jön?! Nem... csak a valóság. Ami figyelmezetet arra, hogy rossz irányba megyünk ezzel. A figyelmeztetés pedig jó dolog:

Ime egy külföldi digitális állam sztori:

"Fényképes adatbázist loptak el az amerikai határőröktől"

"Az Egyesült Államok Vám- és Határőrsége (US Customs and Border Protection – CBP) hétfőn jelentette be, hogy egy „rosszindulatú kibertámadás” során, melyre május 31-én derült fény, a behatolók az egyik alvállalkozójuk rendszerében kb. százezer ember, utazó fotóját szerezték meg. A képeket a hatóság a ki- és beutazáskor, a határon készítette, a fontos információkat az arcok és a hozzájuk tartozó rendszámtáblák jelentik."

Na, talán két egymástól független eset is volt; mégjobb:

"információik szerint egy Perceptics nevű vállalkozást meghackeltek, akik rendszámtábla-leolvasó technológiát szállítanak a hatóságnak az USA-Mexikó határszakaszra. A lap akkor azt is megírta, hogy a megszerzett adatbázist a dark weben már közzé is tették, szabadon letölthető formában. Az még nem bizonyított, hogy a két eset azonos-e, illetve hogy összefüggésben állnak-e."

"Az ügy azért vert fel nagy port, mivel civil csoportok már rég támadják az USA hatóságainak adatgyűjtési gyakorlatát, és az egyik erős érvük az, hogy egy sikeres hackertámadás során veszélybe kerülnek mindazok, akiknek az adatait rögzítették, tárolják."

Esetleg észrevehetnénk hivatalosan is, hogy van egy negatív oldal is a serpenyőben, amiben olyan "apróságok" vannak mint kémkedés, és a digitális világ összeomlasztása hackerek révén, zsarolás nagy cégek részéről és... akkor talán meghozhatnánk a logikus lépést... Kösz, ebből nem kérünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3214892918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2019.06.20. 22:23:41

> Újabb erőszakos kvótázások várhatók:

Hehe, majd papíron bejelentem az asszonyt a cégbe: a negyedik gyerek után ugysem fog SZJA-t fizetni, teljesen jó lesz. Én húzom az igát, és ő kapja a fizut. És az EU meg Gy. Soros is elégedettek lesznek: teljesül a nedves álmuk, hogy nők programoznak.
süti beállítások módosítása