Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A tech világot átöleli a kúlturharc, tehát ő már nem ölel át mindenkit

2019. január 29. - GABOR2

Sok cég, nemcsak számtech cég, átkapcsolt nemrég olyan módba, hogy meg akarja szabni neked mi a helyes és ez természetesen az ő ideológiája. Annyira fontosnak tartják, hogy egyes cégek csak akkor engedik, hogy használd a "szolgáltatásukat", ha még a platformon kívül is "jó fiú" vagy.

Ha viszont ideológiai szempontból "jó fiú" vagy, a valóságban nem kell annak lenned.

Itt van erre egy brutális példa.

A Twitter azért mert leírod azt, hogy a "férfiak nem nők" örök időkre kitilthat gyűlöletbeszédért. Viszont itt van egy sztori amiben gyerekek meggyilkolására szólítanak fel, de ezt nem találta problematikusnak.

Ez persze azt is jelenti, hogy eldöntötték, hogy elvesztenek egy csomó potenciális felhasználót, mert az ideológia érvényesülése fontosabb mint a pénzt csináló funkció.

A dolog gyorsan eszkalálódik. Simán el tudom képzelni, hogy eljöhet az a rész is hamarosan, amikor akár egyes országokat bannolnak majd. Mondjuk felhő szolgáltatók azt mondják majd, hogy nekik valamiért nem tetszik valamelyik ország; amíg nem lesz olyan amilyennek ők szeretnék senki se férhet hozzá a felhő fiókjához abból az országból, beleértve cégeket is.

Pénzt veszítenek ezért? És? Van miből háborúzni:

"World's 26 richest people own as much as poorest 50%, says Oxfam"

Az első 26 leggazdagabb embernek akkora a vagyona, mint az emberiség legszegényebb felének összvagyona. És ez még csak a bevallott cucc, meg a "családi alapvány" nélküli pénz.

Persze háborúzni drága, mégha kúltur harc is, de ha közel limit nélküli az erőforrásod akkor bármi lehet...

Azon is dolgoznak ezerrel, hogy az információk már eleve el se jussanak az emberekhez:

"Szól mostantól a Microsoft böngészője ha álhíreket olvasunk"

A techcégek már amúgy is előrehaladottak abban a dologban, hogy nem követik a "mindent a felhasználóért" hozzáállást, tehát simán gondolhatják ezzel se lesz gond. Az emberek túlságosan rászoktak a "cuccukra" úgyhogy nem lesz következménye ennek se. Csakhogy a fák nem nőnek az égig.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1414595898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2019.01.30. 19:07:30

Még egy példa... A Twitter tiltja a "Learn to code" kifejezést. Ez azt jelenti, hogy tanulj meg programozni. Ez tilos amit a cikkben írtam meg lehet... Miért tilos ez? Azért mert évekkel ezelőtt az újságírók rengeteg ilyen cikket írtak, hogy mondjuk a kirúgott bányászoknak írták, hogy tanuljanak meg programozók lenni és most, hogy az USA-ba tömegesen rúgják ki az újságírókat, az emberek Twitterren visszaadják a tanácsukat, hogy na most akkor ők is tanuljanak meg programozni és a kirúgott újságírók ezt utálják és a Twitter melléjük állt és tilos leírni ezt a szöveget. Itt tartunk...
süti beállítások módosítása