Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Semmi nincs (sose volt) biztonságban ami netre van kötve és a felhő se

2018. január 03. - GABOR2

Egy újabb top sztori, bár igazából annyi hasonló van, akkor meg miért? Két okból: legsúlyosabb típusú hiba és ezt meg fogod érezni.

Igen, a biztonság nem nagyon hat meg sokakat, de ha belassul a gépük az igen. És most vagy belassítod, vagy elfogadod, hogy letolt gatyával vagy a fenyegetések előtt.

https://pcforum.hu/hirek/20155/javithatatlan-biztonsagi-rest-talaltak-az-intel-processzoraiban

"Javíthatatlan biztonsági rést találtak az Intel processzoraiban"

" a mostani hiba különleges súlyát az adja, hogy előbbiek többségétől eltérően tervezési jellegű - ami miatt azt a szokásos módon, ún. mikrokód-frissítésekkel nem lehet majd javítani."

"Kihasználása ellen így kizárólag szoftveres úton - az operációs rendszerek módosításával - lehet majd védekezni, ami viszont igen komoly következményeket von maga után. A mérések szerint ugyanis a védelem 5-30 százalékkal fogja csökkenti az Intel processzorokon futó szoftverek teljesítményét - azaz, ezek után ennyivel lassabban futnak majd a programok ezek a chipeken, mint eddig tették."

Van egy olyan érzésem, hogy sokan fogják azt választani, hogy inkább legyen gyorsabb a gép. Sokan nem is fogják tudni, hogy van ilyen sebezhetőség. Egy jó nagy zombihálózatot lehet építeni.

 "a hiba ugyanis rendkívül súlyos: lehetővé teszi a korlátozott jogokkal futó programok számára is, hogy azok a gép és az operációs rendszer legvédettebb memóriarégióihoz is hozzáférhessenek. Így a sebezhetőség kihasználásával többek között jelszavakat, titkosítási kulcsokat olvashatnak ki, sőt, akár manipulálhatják más szoftverek és a rendszer működését is, teljesen átvéve a gép feletti ellenőrzést."

"A hiba az otthoni gépek esetében is rejt kockázatokat, igazán súlyos problémát azonban elsősorban vállalati, illetve felhős szervereken jelent. Ezeken ugyanis kihasználásával a korlátozott fiókkal rendelkező felhasználók is hozzáférhetnek a vállalat legbizalmasabb adataihoz is; a felhős szervereken pedig a cégek akár versenytársaik virtuális szervereinek adatait is ellophatják, illetve manipulálhatják, ha azokkal közös hardveren futnak."

Waó! Az összes felhőben lévő vállalat adatára ismét egy kapu. A felhő biztonságos nagyon...

És igen, ilyen rendszerekre akarunk minden fontos dolgot rábízni. Ilyen sebezhető rendszerekbe akarjuk összegyűjteni annyi vállalkozás legfontosabb adatát amennyit csak tudunk, hogy aztán az x-n-dik súlyos hibát kihasználva vigyenek mindent. Így tűnik el a Nyugat több évtizedes előnye technikai és tudás téren. És így fogják majd egy gomb nyomással visszarepíteni a kőkorszakba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr913546193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2018.01.05. 12:32:25

Közben a sztori eszkalálódott. Érdekesnek találhatjátok ezt az írást:

prohardver.hu/hir/spectre_meltdown_ket_sebezhetoseg_panik_vilag.html
süti beállítások módosítása