Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy borzalmas ötlet ajánlása, a felhasználók ismételt átverése és képmutatás... ez mind így egyben

2017. november 29. - GABOR2

Megérkezett a Google-től az első IoT fejlesztési csomag. Ennek segítségével egy borzalmas jövőt építhetnek nekünk a fejlesztők.

"Az IoT piac egyre terjeszkedik, a különböző, online kapcsolattal rendelkező, automatizált eszközök az iparban és a háztartásokban egyaránt egyre nagyobb teret hódítanak, a gyártósorokról jelentő szenzoroktól az okos villanykörtékig és -hűtőkig. A piacból különböző szoftverplatformjaikkal a tech óriások is egyre aktívabban igyekeznek maguknak egy szeletet kihasítani - a Google-nél ezt az Android Things célozza."

Így van legyen minden egy szoftverrel vezérelve így elég csak egynek tudni a sérülékenységeit. Nézzük csak mire is kéne rábízni mindent:

http://www.digitalhungary.hu/e-volution/Biztonsag-nagyon-rosszul-vizsgazott-az-Android/3747/

"A Google operációs rendszerében tavaly összesen 523 sérülékenységet fedeztek fel a biztonsági szakértők és a hackerek, így az Android magasan vezet a biztonsági hibákat számon tartó CVE adatbázis év végi összesítő szégyenlistáját"

Úgy hangzik jó ötlet egy ilyen rendszerre bízni fontos dolgokat. Nézzük is meg az egyik alcímet:

"Kinyitni az ajtót"

Igen, pont azt szeretné mindenki, hogy egy ilyen kiemelkedően biztonságos rendszer kezelje az ajtó nyitás-zárás funkciót végülis az nem fontos.

Természetesen a felhő itt is itt van, hisz nem nagyon maradhat ki semmi rosszból, főleg hogy amire eredetileg kitalálták nem nagyon akarják használni a felhasználók.

"A gyors ütemben kibontakozó platformháború komoly téttel rendelkezik: a minimalista kliens operációs rendszereket a szoftverházak előre felkészítik a saját felhős szolgáltatásaikhoz való integrációra."

"Az Android Things fejlesztői eszközökre tehát az a feladat hárul, hogy meggyőzze a hardvergyártókat: kliensoldalon érdemes ezt a platformot (és mögötte a Google felhőjét) használni."

Az okosházhoz nincs szükség internetre-kötöttségre.

"A példaappok közül érdemes néhányat kiemelni, ilyen például a Smart Doorbell, amellyel nevének megfelelően egy okoscsengő készíthető: a kameramodul figyeli, hogy ki áll az ajtó előtt, a rögzített képet pedig a rendszer a felhasználónál lévő társalkalmazásba továbbítja, a Google Cloud Platformra vagy Firebase-re támaszkodva. Szintén érdekes projekt a Weather Station, vagy időjárás-állomás, ehhez azonban már plusz szenzorokat is be kell szerezni, amelyek adatait az eszköz összegyűjti és igény szerint helyben, vagy akár a Google Cloud Platform segítségével elemzi."

"De az eszközön akár a vállalat gépi tanulási megoldásai is igába hajthatók, a TensorFlow példakóddal az eszköz képes felismerni a kamera elé tartott objektumokat és TTS (Text-To-Speech) használatával akár hangosan ki is mondja mit lát. A lista még számos elemmel folytatódik, így bőven van lehetőség válogatni az indulóprojektek között."

Így van ki lesz elemezve minden amit otthon csinálsz. Tényleg ezt akarod?

Jaj, de miért vagyok ilyen negatív, hisz úgyis lesz majd egy menü ahol majd választhatjuk, hogy akarjuk-e, hogy a Googlenek továbbítva legyenek az adataink. Szépen bejelöljük, hogy ne kapják meg az adatokat és minden rendben lesz. Nos ha így gondolod... hol a fenében éltél az elmúlt 10 évben??!! Ugyanis sorra derült ki hogy semmit se ér az hogy miket állítgatsz be, az adatokat elküldi a szoftver mindenképpen. Pl. a Windows 10-nél is tök mindegy hogy a saját maga által kínált menükben lekapcsolsz mindent, az adatgyűjtés folytatódik tovább. És most egy friss ilyen hír a Google-ről:

https://pcforum.hu/hirek/20047/engedely-nelkul-is-koveti-az-android-felhasznalokat-a-google

"Engedély nélkül (is) követi az Android-felhasználókat a Google"

"Bár az Android telefonok beállításai között elvileg lehetőség van annak letiltására, hogy a készülék - és azon keresztül a Google - folyamatosan figyelje a felhasználók pozícióját, ennek gyakorlatilag semmi hatása sincs ezen adatok gyűjtésére."

A keresőóriás ugyanis akkor is pontosan tudja, hogy hol van vagy éppen merre járt a felhasználó, ha utóbbi az említett funkciót - látszólag - deaktiválta. Legalábbis ezt állítja a Quartz, aminek nyomozása kiderítette, hogy hiába is kerül a helymeghatározási funkció letiltásra az Androidokon, a rendszer további is gyűjti és a Google-hoz továbbítja a készülék helyzetét leíró pozícióadatokat.

"A Google a leleplezésre válaszul elismerte, hogy rendszere valóban gyűjti a szóban forgó információkat, de ez szerinte csak az üzenetek kézbesítési sebességének és megbízhatóságának növelésre érdekében történik. Azt ugyanakkor nem fejtette ki, hogy a helyzetinformációk milyen módon is szolgálták volna ezt a célt."

Szokd meg, hogy egy olyan világban élsz ahol teljesen lefoss@k a techcégek a privát adataidhoz való jogaidat. Vagyis inkább tiltakozz ellene, de azt mindenesetre tudd a magánélethez való jogodat nem fogják tisztelni.

Persze képmutatás az van... a Google-nek teljesen oké, hogy begyűjt rólad egy csomó személyes adatot, de azzal baja van, hogy valaki rápillant a mobilképernyődre, úgyhogy kell egy program ami erre figyelmezteti a felhasználót:

"A Google szoftvere képes megállapítani, ha valaki a vállunk fölött rápillant a kijelzőre."

http://www.origo.hu/techbazis/20171128-google-android-biztonsag-kemkedes-pillantas.html

"Mikor az okostelefonok biztonságára terelődik a szó, akkor keveseknek az a legnagyobb nyűgük, hogy valaki a válluk fölött átpillantva vizslathatja a mobiljuk kijelzőjét."

Ez a problémák közül a legutolsó, de itt a hős új program ami megvéd.

"A Google két kutatója már dolgozik a probléma megoldásán. Az egyelőre E-Screen Protector névre keresztelt androidos szoftverük az előlapi kamera képét folyamatosan elemezve képes megállapítani, ha valaki rápillant a telefon kijelzőjére."

Waó egyszerre oldja meg ezt a problémát és folyamatosan elemzi mi zajlik a telefon körül, igazi Google megoldás.

"Akár egy ártatlan, futó pillantást is képes lehet elcsípni."

Fő a biztonság, annál nincs fontosabb.

"A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az előlapi kamera képének folyamatos elemzése valószínűleg elég gyorsan merítené a telefon akkuját, plusz időnként szimplán zavaró lehetne, ahogy kapcsolgatja a kijelzőt."

Ugyanmár így is folyamatosan küld rólunk adatokat a készülék, majd pont a kémkedéssel spóruljunk.

Mi van azzal a ne legyél gonosz mondással? 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6513404291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása