Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Nézzünk fel az égre ( féléves felhő helyzet áttekintés )

2018. január 03. - GABOR2

Itt az ideje, hogy megcsináljam a félévente szokásos időjárás cloud jelentést, vajon szükséges-e szorosabban figyelemmel kísérni ezt a negatív trendet.

Ha csak néhány adatot néznék elbizonytalanodhatunk, mert van néhány cég ami mintha jól haladt volna a clouddal. Ez viszont csak a látszat.

Na vágjunk bele.

Azt állítják a felhőről, hogy biztonságos és megbízhatóan működik, úgyhogy legyél bátor és használd. Nos:

http://www.origo.hu/techbazis/20171003-groove-music-spotify.html

"Leállítja a zenestreamelőjét a Microsoft"

"Az előfizetők könnyen átköltözhetnek majd a Spotify-ba."

"Valószínűleg kevesek őszinte megdöbbenésére a Microsoft bejelentette, hogy az idei év utolsó napjával leállítja a saját zenestreamelő szolgáltatását. 

 

https://www.hwsw.hu/hirek/57728/instagram-api-adatszivargas-hitelesitett-profil-hack.htm

"Hírességek érzékeny adatai szivárogtak ki Instagramon"

Remélhetőleg ebből tanulnak az átlagemberek, mert ők állítólag a hírességektől tanulnak.

Aztán még ugyanez. Szóval elvileg őszintén el kellene mondani, hogy mekkora is volt a hackertámadás, de sokszor kiderül, hogy sokkal nagyobb, mint amit először bevallanak. Most is sokkal súlyosabb volt a probléma.

http://hvg.hu/tudomany/20170905_instagramrol_ellopott_adatok_doxagram

"Sokkal komolyabb volt a mostani adatlopás az Instagramról, mint eddig hitték, milliók adatait árulja az ismeretlen hacker."

"Korábban azt hitték, hogy néhány ezer ismert emberről van szó, azóta viszont kiderült, hogy sok millió felhasználó érintett, köztük politikusok, színészek sportolók, médiavállalatok. A megszerzett telefonszámokat és mailcímeket most a Doxagram nevű weboldalon árulják: regisztrálni kell, és 10 dollárért lehet keresni egy-egy fiók adatait."

Miért is ne használták volna ki a "felhő erejét" és vittek volna csak pár száz felhasználói adatot, mintha csak egy szokásos vállalati betörés lenne, mikor a felhő arról szól, hogy egy akcióval akár egy kontinenst is ki lehet rabolni.

Ha azt hiszitek, hogy tinik csak a BKK honlapot hackelnek meg, akkor itt egy sztori arról, hogy a Google felhőjét hackelte meg egy tini:

https://pcforum.hu/hirek/19778/feljelentes-helyett-tobbmillios-jutalmat-kapott-a-google-t-feltoro-tini

"Feljelentgetés, rendőrök és több éves börtönbüntetéssel történő fenyegetés helyett több mint 2.6 millió forintnak megfelelő jutalmat kapott a Google-tól a napokban egy 17 éves dél-amerikai fiú. Ezequiel Pereira ugyanis egy súlyos biztonsági hibát talált a keresőóriás felhőszolgáltatásában, amit azonban jelentett a cég részére - ezért ütötte a markát a 10.000 dolláros jutalom."

"Az egyébként a BKK "hacker" által is használt megoldáshoz rendkívül hasonló, a HTTP-fejlécek manipulálásán alapuló "törési" módszer ugyan banálisan egyszerű volt, ennek ellenére megérte a viszonylag komoly összeget a Google-nak. Kihasználásával ugyanis a vállalat által csak saját munkatársai számára fenntartott, belsős szolgáltatásokhoz tudott volna bárki a publikus internetről is hozzáférni."

Hát igen a felhő aztán szuperbiztonságos.

Stabilitás nincs, ki vagy szolgáltatva, hogy mit változtatgatnak:

https://itcafe.hu/hir/google_drive_csere_g_suite.html

"Google Drive: decemberben a támogatás, márciusban a régi app szűnik meg"

Fontos, hogy ha minden ki van szervezve a felhőbe, akkor az megbízhatóan működjön:

http://hvg.hu/tudomany/20170918_outlook_hotmail_hiba_nem_jott_meg_a_level

"Lehet, hogy nem kapott meg ma egy csomó e-mailt, gond van az Outlookkal"

"Európa-szerte problémák vannak a Microsoft Outlook és Hotmail e-mail szolgáltatásaival. És úgy tűnik, még egy darabig fenn is áll majd a hiba, amely miatt sokan nem kapnak meg leveleket."

Úgy tűnik arra a legendára is rácáfolt ez az ügy, hogy ha hiba van az nem gond, mert redundancia van, illetve pikk-pakk megjavítanak mindent.

"A nemzetközi beszámolók szerint valaki küldeni nem tud levelet, másnak a beérkező üzenetekkel van gond, illetve azzal, hogy nem érkeznek be a számára küldütt e-mailek. Olyan is van, akinél csak késik a levelek küldése és/vagy fogadása.

A probléma az outlook.com-os és a hotmailes címek mellett a Microsoft Office 365 szolgáltatását is érinti, így például a vállalati levelezőket is érinti a baj."

"A Microsoftnál már dolgoznak a probléma elhárításán. Egyes brit kommentelők arról írnak, ők azt a tájékoztatást kapták, hogy 24 órába is beletelhet, mire sikerült úrrá lenni a helyzeten."

Biztonság mindenek felett:

https://itcafe.hu/hir/oracle_hiba_javitas.html

"Rendkívüli javítást adott ki az Oracle, még ma frissítsen!"

"A gyorsaságból ítélve és a hivatalos közleményre hagyatkozva a legmagasabb szintű biztonsági résről lehet szó."

"A biztonsági javításokkal általában nem kapkodó Oracle példás gyorsasággal adott ki egy update-et, mivel egy különösen súlyos sebezhetőséget fedtek fel egyik termékükben.

kritikus hiba (CVE-2017-10151) az Oracle Fusion Middleware rendszerében található, mégpedig a vállalatok által széles körben használt azonosításmenedzselő Oracle Identity Managere szegmensben. A rést egy támadó könnyedén ki tudja használni, és ezek után távolról átveheti a rendszer feletti irányítást."

Okos dolog a vállalati titkokat cloudban tartani ugye?

Ismét egy megbízható működést bemutató eset.

https://itcafe.hu/hir/microsoft_edge_chrome.html

"Az történt ugyanis, hogy a Microsoft Ignite konferenciáján a vállalat egyik fejlesztőmérnöke előadást tartott az Azure felhőszolgáltatásról, hogy a felhasználók hogyan tudják alkalmazásaikat és adataikat ide migrálni, ám a Windows 10-en futó Edge böngésző lefagyott. Erre Michael Leworthy – szinte rutinszerűen – letöltötte a Chrome-ot és feltelepítette, hogy folytathassa a bemutatót – a résztvevők nevetése és tetszésnyilvánítása közepette. A mérnök igyekezett humorral kezelni a helyzetet: megjegyezte, hogy „Nem segítünk a Google-nak”, és kikapcsolta a Chrome-ban a hibajelentések és statisztikák küldését."

A Google is bemutatta milyen egy megbízható komoly felhő szolgáltató:

https://www.hwsw.hu/hirek/58006/google-docs-drive-hiba-bug-tos-szolgaltatasi-feltetelek.html

"Látszólag véletlenszerűen tagadta meg a Google Docs és Drive a felhasználók hozzáférését a saját dokumentumaikhoz a szolgáltatási feltételek (TOS) megszegésére hivatkozva."

"Közleményt adott ki a Google az elmúlt napokban tapasztalható Google Docs és Drive problémák miatt, melynek során a szolgáltatás "tévesen megtagadta a hozzáférést" a felhasználók bizonyos fájljaihoz."

Sokan levonták a szükséges következtetést:

"A tanulság a hozzászólók szerint, hogy semmit nem érdemes Google-re bízni, ami számít."

Még hozzátenném, hogy semmilyen felhős szolgáltatóra.

"A felhőellenes felhasználók pedig természetesen ismét a saját nézeteik beigazolódását látták, miszerint érdemesebb a dokumentumokat offline szerkeszteni."

A szemetek! A valóság alapján levonnak következtetéseket.

"Sokan arra is rácsodálkoztak, hogy a Google hozzáférhet a dokumentumok tartalmához. Az emlegetett szolgáltatási feltételek részben azt tartalmazzák, hogy ha a felhasználó "feltölt, bead, tárol, küld vagy fogad" tartalmat a Google szolgáltatásain keresztül, akkor azzal engedélyt ad a vállalatnak, hogy például használja, szolgáltassa, tárolja, reprodukálja, módosítsa, publikálja megjelenítse azokat - a szolgáltatás működése, támogatása és fejlesztése érdekében. "

Ide kell rakni a titkokat.

 "A reputációs veszteséget viszont nehezebb lesz visszaállítani, amit a néhány napig tartó probléma okozott."

Megintcsak nem sikerült pár óra alatt megoldani a problémát.

A Dellre is lehet számítani biztonság terén:

"Frissítve: Komoly veszélyben voltak a Dell-vásárlók"

"Beláthatatlan veszélyeknek tette ki a felhasználókat a Dell, amikor támadók vették át az irányítást egy hónapra az egyik kulcsfontosságú domén fölött."

"A Dell-partner hanyagsága hihetetlen károkat okozhatott volna a felhasználóknak, szerencsére a támadók nem aknázták ki az adódó lehetőséget. A szoftverbe drótozott domén segítségével ugyanis például fertőzött backupok küldhetőek le a klienseknek - "pont azoknak, akik a malware-től menekülnének a visszaállítás segítségével","

Na látjátok, jó dolog nagy techcégekre bízni a fontos dolgaidat, mert azok nem vétenek alapvető hibákat. Ja de.

"Eközben az alkalmazás nem frissült, az továbbra is a dellbackupandrecoverycloudstorage.com doménen kereste a felhős szolgáltatást. “A hibára figyelmeztették a Dellt és elhárítottuk” - mondja a cég. A Dell “nem hiszi”, hogy a tévedés nyomán adat került volna a harmadik félhez, vagy a harmadik féltől a kliensekhez, beleértve malware leküldését is az eszközökre."

Egyáltalán nem törekedtem a teljességre, sőt gondoljatok bele, vannak titkok amik nem derülnek ki egyből.

Egy átfogóbb áttekintés még ennek a végére:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/egyre-tobb-a-vegzetes-tamadas---lehet-hogy-mar-a-te-adataidat-is-elloptak.3.262765.html

"Egyre több a végzetes támadás - Lehet, hogy már a te adataidat is ellopták?"

"Megugrott a kibertámadások száma az idei első félévben, több mint két és félszer annyi rosszindulatú akciót regisztráltak, mint tavaly ilyenkor - idézi a CNBC a Gemalto elemzését. A folyamat miatt a világ egyre több kormánya próbálja rákényszeríteni a cégeket, hpogy keményebben harcoljanak a támadások ellen.


 "Az év első hat hónapjában összesen 918 adatokkal kapcsolatos visszaélést tártak fel, amivel 1,9 milliárd személyes adat kerülhetett illetéktelen kezekbe. Ez 167%-os emelkedést jelent 2016 hasonló időszakához képest a Gemalto szakemberei szerint. Az érintett cégek kétharmadánál az adatlopás vagy elvesztés egyben az árfolyam esésével is járt a tőzsdén, a vizsgált 65 cégnél összesen 52,4 milliárd dollárt veszítettek a befektetők - mondta Jason Hart, a cég alelnöke."

"Meglepő módon a jelentés szerint az is hozzájárulhat az adatlopások növekedéséhez, hogy a cégeket egyre keményebb szabályokkal próbálják rászorítani az ügyfelek adatainak védelmére. Hasonló szabályt fogadtak el most az USA-ban és az EU-ban is, ezek azonban azt is jelentik, hogy egyre értékesebbek az ügyféladatok, így a hackereknek is jobban megéri feltörni a rendszereket."

Szóval ez a félév se bizonyította be, hogy okos dolog a felhőbe rakni a titkokat, mert ott biztonságba vannak és megbízhatóan hozzá tudsz férni mindig. Sőt ez egy álom helyzet a hackereknek, hisz összegyűjtenek neki akár egy kontinensnyi rendkívűl értékes adatot és egy akcióval vihet mindent.

Pár egyéb dolog a felhővel kapcsolatban:

https://www.hwsw.hu/hirek/57657/microsoft-hibrid-felho-cloud-operations-management-suite.html

Hogy is hagyhatnák ki egy klasszikus felhős (marketing) cikket, hogy visszaidézzük a régi szép időket. A cikk a klasszikus vonalat követi: itt a felhő ami mindent felforgat, ez a jövő és ez elkerülhetetlen, persze a jelenben az emberek kerülik mint a leprást, de ez majd másként lesz.

"A virtualizációhoz fogható hatása van a nagyvállalati informatikára a hibrid felhős technológiák elterjedésének. A változás megkerülhetetlen, de egyelőre lassan közeledik, részben a fejlett menedzsment-eszközök hiánya miatt. Hiánypótlásra itt a Microsoft Operations Management Suite."

"Ritkán érik igazán nagy paradigmaváltások a nagyvállalati informatikát"

Bocs, de igazából minden hétre jut egy forradalmi ötlet.

Ha azt hiszed, hogy meg tudod oldani, hogy a nagy felhő szolgáltatások ne szerezzék meg az adataid és inkább kisebbekhez mész, hát, lehet hogy majd egy nagy lenyeli és ővé lesz az adatod és az új tulajdonos úgy alakít át mindent ahogy csak akar.

https://www.hwsw.hu/hirek/57706/google-marketo-gcp-szovetseg-felho-marketing-automatizacio.html

"Ezzel egyúttal a Google fontos hiányosságot is tudott pótolni, saját automatizált marketinget ugyan nem kínál, de immár van cég, akivel közösen tud értékesíteni."

Ilyen fejlesztések kellenek, marketing és értékesítés. Szegény marketingeseknek elveszik a munkáját. Bár lehet, már algoritmusok írják a felhős cikkeket annyira egyformák.

"Az értesülések szerint a költözés mérete tényleg nem triviális, a Marketo több tíz petabájtnyi ügyféladatot fog átmozgatni a folyamat során. "

A Google felhős szolgáltatása illegális tevékenységre is használható:

https://tribune.com.pk/story/1499221/google-drive-new-pirate-bay/

Bár mivel a Google monitoroz ez csak addig tart amíg neki megéri. Pl. ez vonz be új felhasználókat.

Mivel a felnőtteket nem sikerül eléggé behülyíteni, a fiatalabbaknál kell keresgélni:

https://www.hwsw.hu/hirek/57799/sap-pazmany-egyetem-felsooktatasi-integalt-rendszer.html

"Egy olyan integrált rendszert alakított ki az SAP, amely egyszerre valósítja meg a számviteli és beszerzési feladatokat, de a tanulmányi rendszerekhez is kapcsolódik. Eddig tizenhárom egyetem használja a cég rendszereit, de további helyeken is szeretne bevezetést a vállalat."

Majd beadják a fiataloknak hogy ők nem csak azért felsőbbrendűek mert egyetemisták, hanem "nem megértett" felhő felhasználók.

A Microsoft egyszerre akar csinálni mindent. Konkurenciát csinált a felhőjének:

https://pcforum.hu/hirek/19909/uj-orokre-megvasarolhato-office-csomagot-jelentett-be-a-microsoft

 "Új örökre megvásárolható Office csomagot jelentett be a Microsoft"

"A Microsoft kedden egy újabb kiadását jelentette be örökre licencelhető irodai szoftvercsomagjának. Az Office 2019-ért elődeihez hasonlóan egyetlen egyszer kell majd csak fizetni, és a végtelenségig lesz használható - szemben az Office 365-tel, amit havi/éves díjért cserébe lehet igénybe venni."

Úgy tűnik a fizess örökre model elég sokaknak nem válik be.

A nagy techcégek természetesen dolgoznak azon is, hogy a várost is egy széthackelhető veszélyes hellyé tegyék:

https://itcafe.hu/hir/cisco_okosvaros_finanszirozas.html

"Egymilliárd dolláros finanszírozási programot indít a Cisco okosvárosoknak"

És akkor a pénzügyek.

Emlékszünk még? A Microsoftnak és más techcégeknek "új fajta emberekre" volt szüksége. Olyan emberekre akik nagymamáknak adtak el méreg drágán hasztalan vackokat, pár hetes képzéssel informatikusnak nevezhetők, olyanok, akik bármit el tudnak hitetni az emberekkel.

Ennek volt eredménye:

https://www.hwsw.hu/hirek/57982/microsoft-negyedeves-jelentes-2018-q1.html

"A divízión belül a kereskedelmi Office termékek és felhős szolgáltatások bevétele 10 százalékkal ugrott meg,"

"Az Intelligent Cloud részleg 2018 Q1-re vonatkozóan 6,9 milliárd dolláros bevételt közölt, ez ugyancsak egészséges, 14 százalékos növekedést jelent."

"A szerveres termékek és felhős szolgáltatások 17 százalékos bevételnövekedést hoztak,"

Érdekes, hogy a cloudos dolgok nincsenek egyben.

Ez így elsőre nem is tűnik rossznak, de hiányoznak innen adatok amiket mások megadnak a Microsoft nem. Majd meglátjátok milyen fontosak azok az egyéb adatok.

Ne csak a nagyokat nézzük:

https://www.hwsw.hu/hirek/57987/logmein-negyedev-penzugyi-jelentes-2017q3.html

"Nagyjából maga mögött tudja a LogMeIn a Citrix GoTo üzletágával történt összeolvadást, az integráció rögös hónapjai után immár előre tekinthet a vállalat."

"A "collaboration cloud" 7 százalékkal tudott nőni az előző év hasonló időszakához képest és a bevétel 55 százalékát tette ki."

"A "service cloud" pedig szerény 1 százalékkal emelkedett, részesedése pedig 17 százalék. Az amerikai bevételek adják továbbra is a vállalat gerincét, a nem-USA bevételek mindössze 24 százalékot tesznek ki, igaz, ez 1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban." 

Más nagyvállalatnál is volt kemény 1 százalékos növekedés:

https://www.hwsw.hu/hirek/58081/cisco-negyedev-penzugyi-jelentes-2017q3.html

"Előfizetős modellre áll át a Cisco"

"A hardverek mellett a szolgáltatási üzletág adja a cég fontos támaszát, ez kerek 3 milliárdos bevételt és 1 százalékos növekedést könyvelt el." 

És most jönnek a "rossz" hirek, illetve a túl öszinte jelentések.

https://www.hwsw.hu/hirek/57494/soundcloud-elbocsatas-zene-streaming-szolgaltatas.html

"SoundCloud: masszív elbocsátásokkal mentenék a céget"

"Masszív költségcsökkentésre kényszerül a SoundCloud, ennek megfelelően látványos elbocsátási hullámot jelentett be, a munkavállalók 40 százalékától szabadul meg rövid időn belül a cég."

"A pénzügyi problémák nem új keletűek, a cég még márciusban jelentette be, hogy 70 millió dolláros hitelkeretet nyitott, miután egy újabb tőkebevonási kör kudarcot vallott - nem sikerült meggyőzni a kockázati befektetőket a cég növekedési potenciáljáról."

Nem sikerült meggyőzni a befektetőket, hogy a felhőjé a jövő? A butuskák.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/jelentett_a_legnagyobb_europai_techceg.5.257097.html

"Gyors növekedést mutatott a cloud-üzletág a legnagyobb európai technológiai vállalatnál, az SAP-nál a második negyedévben, de ezzel együtt a költségek is megugrottak, így az elemzői konszenzustól kissé elmaradt a negyedéves profit. Főleg a k+f költségek és a marketingköltségek emelkedtek, a cloud üzletághoz kapcsolódóan."

Az "újfajta emberek" drágák és a növekedés költség megugrással jár. De legalább nemcsak a dolgok jó oldalát közölték mint a Microsoftnál, de még ennél is lehetnek öszintébbek.

"a cloud-szolgáltatások bevételei 29 százalékkal ugrottak meg és már 16 százalékos súlyt képviseltek a bevételben viszont a cloud-üzletághoz kapcsolódóan a kutatás-fejlesztési és a marketingköltségek is megugrottak: 19, illetve 16 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest
ez pedig bár a jövőbeli növekedésbe történő befektetés, a jelen profitabilitását rontja: az egyszeri tételek nélkül számított működési eredményszint közel 2 százalékponttal csökkent,"

Haladunk, haladunk egyre nagyobbak vagyunk... és egyre rosszabb üzletnek tűnik a dolog! Ez aztán a jó irány.

És ezeket a csodás eredményeket megint nem értékelték a befektetők:

"a negyedéves eredmények után 1 százalékos eséssel nyitott az SAP árfolyama"

Vannak nagy más cégek is amik a cloudra fogadnak és ennek megfelelően töpörödnek:

https://www.hwsw.hu/hirek/57959/ibm-penzugyi-jelentes-2016q3.html

"Tovább zsugorodik az IBM"

"Boldogok a befektetők, a végre gyengülésnek indult dollár kicsit kisegítette az IBM pénzügyi eredményeit. Nagy örömre azért nincs ok."

O waó! 

"Hiába mennek jól az új generációs termékek és szolgáltatások, a régi biznisz olyan tempóval zsugorodik, hogy nem tud növekedő pályára állni az IBM - szűrhetjük le a cég negyedéves jelentéséből." 

Hűtlenül eldobja a régit a felhőért és ezt kapja cserébe. Sokkal kevesebb profit, nagyobb költségek, igazi álom a befektetők fülének.

"A harmadik pénzügyi negyedévben a cég 19,2 milliárd dolláros bevételt könyvelt el, ez távolról nézve ugyanannyi, mint az előző év hasonló időszakában, de ha a kedvező árfolyamhatást kiszűrjük, akkor 1 százalékos zsugorodásról számol be a cég. A profit szintén esett, 2 százalékkal lett kisebb és 3,1 milliárd dollárt ért el."

 "A felhős bevételek picivel jobbak, a 600 milliós forgalom 10 százalékos bővülést jelent"

Micsoda nagy pénz... csak nem egy óriás techcégnek.

A vállalatokat nem tudták behülyíteni, ott még csökkentek is: 

"A cég két nagy szolgáltatási ága továbbra is fájdalmasan engedi a levegőt, az üzleti szolgáltatásokat nyújtó Global Business Services újra 2 százalékkal zsugorodott (4,1 milliárdra), ezen belül különösen az üzleti folyamatokkal foglalkozó Global Process Services zakózott nagyot, 12 százalékos zsugorodással."

És ebből a jelentésből is kitűnik, hogy milyen jó, hogy a felhőt külön veszik egy vállalaton belül így van olyan felhő ami úgy tűnik növekszik, a kellemetlen rész meg máshova van téve és lehet mondani a felhő növekszik.

De azért csökken is piszt!!!:

"A műszaki szolgáltatásokat (többek között előfizetéses felhős szolgáltatásokat) egybefogó Technology Services and Cloud Platforms üzletág négy százalékos mínuszt húzott be és 8,5 milliárdos forgalmat bonyolított."

"A földrajzi bontásra vessünk még egy rövid pillantást, mert érdekes módon most sem egy irányba tartanak a különböző régiók. A távol-keleti piac például 2 százalékkal nőni tudott, miközben az EMEA (Európa, Közel-kelet és Afrika) 1 százalékkal esett, Amerika pedig 2 százalékkal zsugorodott."

Fehér embert nem tudták jól behülyíteni, afrikaiak meg azt hiszik ez ő értük van.

"Sajnos a tárolós termékekről már nem közöl külön kimutatást a cég, így nem tudjuk, ez a szegmens hogyan teljesített."

Biztos csak szerénységből.

"A tőzsde 2017-ben eddig meglehetősen pesszimista volt és év elejétől őszig a cég értékelésének mintegy 20 százalékát eltüntette. A friss hírekre viszont nagyot ugrott a papírok értéke, közel 10 százalékkal magasabb most az árfolyam. Ez annak köszönhető, hogy az eredmények lényegesen meghaladták a (túlságosan pesszimista) elemzői várakozásokat - arról azonban szó sincs, hogy felívelőben lenne a vállalat csillaga."

 

Figyelem: a felhő  " a cég értékelésének mintegy 20 százalékát eltüntette".

Na ez már öszintébb jelentés volt, növekszik 10% százalékkal a felhő közben meg megy a cég szépen a levesbe.

 

Minél nagyobb a felhő, annál kisebb a cég, annál nagyobbak a költségek és kisebb a profit. Ez a Cisconál is látszik:

"Tovább apad a Cisco forgalma"

https://www.hwsw.hu/hirek/57672/cisco-negyedeves-penzugyi-jelentes-bevetel-2017-q4-switch.html

"Tovább apadt a Cisco forgalma, a vállalat bevétele a tavalyi év hasonló időszakához képest 4 százalékkal, 12,63 milliárdról 12,13 milliárdra mérséklődött, ezzel pedig immár zsinórban a hetedik csökkenéssel zárult negyedévet könyvelte el a cég."

Talán ennél is rosszabb hír, hogy az előző néhány negyedévvel ellentétben már a profit is lejtmenetbe kapcsolt, amely így 3 százalékkal, 3,19 milliárdról 3,08 milliárd dollárra zsugorodott.

"A sort végignézve mindössze négy tételnél látható pozitív mutató, a vezeték nélküli termékeknél 5, a biztonsági megoldásoknál 4, a szolgáltatásoknál 1, az egyéb kategóriánál pedig 31 százalékos a javulás, igaz utóbbi még a nagyobb plusz ellenére is csak 161 millió dollárt hozott a Cisco konyhájára. Mindez természetesen messze nem kompenzálta a húzótermékekből befolyt bevételcsökkenést, amit a Cisco elsősorban továbbra is a cégen belüli átszervezés számlájára írja, amivel a Cisco lassan igyekszik elszakadni hardveres gyökereitől, hogy egy sokkal inkább szoftverközpontú hálózati céggé válhasson."

"A vállalatot kormányzó Chuck Robbins szerint a folyamat a negyedévek óta tartó folyamatos forgalomcsökkenés ellenére jól halad, ám ezt a tőzsde látszólag nem hitte el, a jelentés után ugyanis nagyjából 4 százalékot csökkent a Cisco papírok értéke. "

A befektetők megint buták voltak. Miért nem hisznek a marketingnek? A felhőjé a jövő, még akkor is ha a befektetők pénzt veszítnek emiatt. A jövő az egyre kisebb profit és több költség.

Nézzünk a Lenovo házatájára, mert ha felhőről van szó, akkor nézzük a nagyokat.

"A Lenovo, aki egyébként jelenleg a harmadik legnagyobb szereplője a hazai és világszintű adatközponti piacnak is"

https://prohardver.hu/hir/letisztult_szerverek_a_lenovotol.html?stext=lenovo%20harmadik

"Az új stratégiától a Lenovo azt reméli, hogy sikerül az eddiginél nagyobb részesedésre szert tennie a negyedik ipari forradalom alapvető elemeiben, így a big data, a mesterséges intelligencia és a hibrid felhő megoldások területén."

Nos lássuk mit adott a Lenovonak a felhő?

Egyelőre csak a régi jó PC-s üzletág teljesít elfogadhatóan a Lenovónál, az évek óta tartó fogadkozás és a menedzsment önfényezése ellenére sem képesek az újabb részlegek növekedőre, különösen profitábilisra fordulni. De majd ezután! - folytatódik az ígérgetés.

Waó! Tetszik ez a bevezető.

"Stagnáló bevételről és veszteségbe forduló működésről adott hírt a Lenovo, a cég a június 30-cal zárult három hónapban szinte hajszálra a tavalyi (hasonló időszakban) elért eredményét hozta újra, kereken 10 milliárd dolláros (egészen pontosan 10,012 milliárd dolláros) bevételével."

"Az adózott eredmény viszont nem csak eltűnt, hanem mínuszba is fordult, a tavalyi hajszálvékony 173 milliós profitból 72 milliós veszteség lett."

"A Lenovo pont az elmúlt hetekben újította meg adatközponti portfólióját, amelyet egységesen a ThinkSystem márka alá vont össze. Itt is jelentős átszervezésekkel és szép reményekkel rebootolja az üzleti stratégiát a Lenovo, van is miért: tavalyhoz képest 1,09 milliárdról 971 millióra esett a bevétel, az üzemi eredmény pedig még nagyobb mínuszt mutat, 31 millióról 114 millióig nőtt a veszteség."

"A cégnek pedig nagy reményei vannak ezzel a területtel is, de ahogy a mobilpiacon, itt is agresszív stratégiával kell részesedést szerezni a versenytársaktól. A cég igyekszik is, a jövőben aktívabban fektet a partneri hálózatba és az értékesítési képességekbe is - hogy ennek milyen hatása lesz, azt a következő negyedévekben látni fogjuk majd. Egyelőre mindenesetre komoly kudarc a szerveres tevékenység, az IBM-től megvásárolt x86-os részleggel megerősített divíziótól néhány éve még nagyon sokat várt a cég."

Az, hogy cégnek reményei vannak a felhővel kapcsolatban mutatja, a rugalmasságra való képtelenséget. Ismételjük ami nem megy, csak 114 millió dollár veszteséget okozott a negyedévben.

Szerintük is ha felhőről van szó agresszitivásra van szükség és "újfajta emberekre" akik behülyítik az embereket. Valahogy az emberek önként nem kérnek ebből a "jóból".

Különben is mit hisznek? Amerikai cégek fognak náluk adatokat tárolni? Ők pontosan tudják, hogy kilopkodják a fontos üzleti titkokat és hogy velük is ezt tennék a kínaiak... Nekik marad néhány afrikai ország, onnan lophatják a tudást.

És végül a legöszintébb cég. Gondolom észrevettétek, hogy egy ívet húztam le. A csak a happy adatokat közöljük cégektől fokozatosan eljutottunk, a teljesebb képet mutató cégek felé.

https://www.hwsw.hu/hirek/58206/oracle-penzugyi-negyedev-forgalom-bevetel-profit-eredmeny-reszveny-felho.html

"Nem sikerült elég jól az Oracle negyedéve"

"A "felhős szoftver mint szolgáltatás" kategória forgalma ismét nagyot nőtt, a tavalyi évhez képest 53 százalékkal, 1,12 milliárdra ugrott fel az ebből befolyt forgalom, így az már a teljes bevétel 12 százalékát teszi ki."

Hát itt akkor nincs baj, ugye? A befektetők ontani fogják a pénzüket egy ilyen cégbe. De nem... mert ez a cég felhő szolgáltató... is.

 "Mindez ugyanakkor nem bizonyult elégnek"

De gonoszok ezek a befektetők, a felhő lehozza a csillagos eget ide nekik a földre és ők ilyen hálátlanok. Nem is... hülyék, nem tudnak semmit. Vagy éppen pontosan tudják hogy mekkora kamu ez az egész felhő.

"a felhős értékesítések növekedése ugyanis lassuló tendenciát mutat,"

"A "régi" biznisz, vagyis az új szoftverlicencek értékesítése 2 százalékos visszaesést mutatott, 1,35 milliárd dollárra apadt az ebből befolyt összeg. Ez természetes folyamat, ahogy az új vásárlók az on-premise futtatott szoftverek helyett fokozatosan a felhős megoldásokra állnak át, ez a kategória tehát tovább fog zsugorodni - a cég előtt álló nagy kihívás a két oldal egyensúlyban tartása, vagyis az innen kieső bevételeket folyamatosan pótolni a felhős bevételekkel, amely a feljebb ecsetelt tendencia alapján nem lesz triviális feladat."

Hogy-hogy nem? A felhő elhozza a paradicsomot.

"Az on-premise biznisz másik (vastagabb) lábát a licencfrissítések és a terméktámogatás jelenti, amely önmagában a teljes bevétel 65 százalékát tette ki 6,3 milliárd dollárral, ami szerény, 1 százalékos növekedést jelentett. A befektetőket ez nyugtathatja meg a leginkább: hiába a felhős robbanás, az Oracle régi telepített bázisa atom stabil és rendületlenül fizeti a támogatást a megvett termékek után. Ezzel a teljes on-premise szoftveres bevétel 7,8 milliárd volt, ami az Oracle teljes forgalmának 81 százalékát adta."

Ez hatalmas!!!!! A tájékozott pénzembereket jobban megnyugatja 1 százalék régi üzletág növekedés mint 53 százalék felhő!!!!! Többre becsülik ezt. Vajon miért? Azért mert ők pontosan tudják, hogy ez az egész felhő dolog egy nagyon rossz ötlet és nagyon idegesek, hogy az emberek többsége rájön erre az amúgy triviális dologra. A régiből majd egyre kevesebb lesz, lesz helyette felhő, csak a befektetők húznak el.

"A következő negyedévre szerényebb, 2-4 százalékos növekedésre számít az Oracle. Ezzel párhuzamosan a kiemelt figyelemben részesülő felhős szolgáltatásokból befolyt bevétel 21-25 százalékot nőhet, "

Ahogy egyre több a felhő úgy töpörödik a techóriás. Lássuk hogy reagáltak a befektetők ezekre a remek felhős hírekre?

"A nem túl fényes prognózis hatására 6-7 százalékot csökkent az Oracle részvényeinek árfolyama."

Látjátok nöhet a felhő, de az csak arra jó, hogy az adott cég tovább süllyedjen.

Ráadásul az Oracle jelentésből látszik, hogy hiába az "újfajta emberek" a felhő terjedési tempója csökkeni fog. Ellőtték az utolsó patronokat kb..

Most nézzük egy kicsit a bigger picturest.

"IDC: Már zsugorodik az IT outsourcing"

https://www.hwsw.hu/hirek/58079/idc-it-uzleti-szolgaltatas-outsorcing-digitalizacio-2017h1.html

 "A területek közül a leggyorsabban a vizsgált időszakban az infrastruktúra szolgáltatások (9,8 százalékkal) és az üzleti tanácsadás (8,2 százalékkal) növekedett, egyedül az IT kiszervezés területén csökkent a bevétel 2017 első félévében."

Bocsi első féléves adat, de talán elárul pár dolgot.

"Földrajzi eloszlás szerint Amerikában költöttek a vállalatok a legtöbbet a szolgáltatási piacon, a 249 milliárd dollár 4,6 százalékos növekedésnek felel meg - ebből 217 milliárd dollárt az Egyesült Államok költései tesznek ki. Az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régió 3,3 százalékos növekedéssel 145 milliárd dollárt költött a szolgáltatásokra, míg az ázsiai és csendes-óceáni régió 3,7 százalékos növekedéssel 81,3 milliárd dollárt. Mindössze két területen volt csökkenés tapasztalható az év első felében a korábbiakhoz képest, Japánban és Közel-Keleten."

Na szóval összefoglalva. Pár nagyobb cégnek nőtt a felhős felhasználói bázisa. Viszont a kötségek nőnek, a régi sokkal nagyobb profitot hozó ágak bevétele fájdalmasan hiányzik és a cégeknek nincs is jó kilátásaik a jövőre. A felhős új ügyfelek föleg amerikaiak, ami azért jó, mert az egyik legnagyobb adat tolvaj NSA nem külföldieket lop meg. Persze pl. a kíniak viszik az amerikai felhőből a nyugati tudást, de a legnagyobb tolvaj mégiscsak amerika. Európában alig növekszik a felhő, ami jó, mert nem tudnak annyit lopni tőlünk és annyira szégyellik az alacsony számot, hogy Európát egybeveszik a Közel-Kelettel és Afrikával, hogy jobban nézzenek ki a számok. Japánban ahol szintén fontos a tudás, még csökken is a felhő.

A felhő veszélyes. Össze akarják benne gyűjteni az értékes adatokat, amiket aztán egy akcióval mind vihetnek. Akár egy teljes kontinens összes fontos tudását. Veszélyes a cégekre is, mert egyre kisebbek lesznek azok, amelyek ezt az utat választják. Bár a nagy techcégek meg vannak támogatva állami pénzekkel, úgyhogy attól még, hogy a piacon nem sikeresek még tudnak nyomulni. Viszont egy hatalmas buborék alakult ki, az eddigi legnagyobb, és nagy kérdés mi lesz a kipukkad.

Továbbra sem szükséges jobban figyelni a felhőre.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9113546279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

btprg 2018.01.04. 15:51:18

Nagyon jó összefoglaló. Éljen a derült égbolt, vesszenek a felhők :))

GABOR2 2018.01.04. 20:38:02

@btprg: Na miért hívják felhőnek? Azért mert, ahogy az igazi felhőre bárki felnézhet az utcán és láthatja az egészet, a techcloudba is bárki belenézhet a világ minden tájáról... bármilyen hacker és viheti az egész tartalmát.

Ez a processzor probléma most megint különösen súlytja a felhőt, szerencséjük, hogy átcsúszott az ügy idénre.

Amúgy lehetne jobb is az összefoglaló. Kimaradt pl. hogy a Microsoft felhője ugyan nőt de, a "Az üzemi nyereség a szegmensben már komótosabban" szinte semmit se nőt. Forrás: www.hwsw.hu/hirek/57982/microsoft-negyedeves-jelentes-2018-q1.html

A másik meg, hogy igazából a felhő növekedése mögött ma már sokszor nincsenek igazi emberek. Pl. vesz valaki egy IoT háztarási gépet amiről fogalma sincs, hogy felhőre is van kötve. Ezt úgy mutatják, ki hogy nőt a felhő ügyfélszáma eggyel. Meg a termék eladásból befolyó összeg egy részét elszámolhatják a felhő részére. Meg ami legfőbb, ezek a gépek emberi beavatkozás nélkül gyűjtik az infókat az emberekről, akik erről tán nem is tudnak. Ezeket az adatokat eladják reklámcégeknek akik fizetnek ezért. Ezt pedig beszámítják a felhő nyereségének. Miközben az illető nem is tud róla, hogy bármi köze lenne a cloudhoz. Nem hiába van az is, hogy a befektetők rosszul vannak a felhőtől, mert hiába növekszik még két számjeggyel, is a nyereség kb. nulla, valahol inkább a költség több mint a nyereség a növekedésből és kilátás sincsen arra, hogy ez javuljon, hisz az otthoni felhasználók nem tűrik a jelentős havi költség emelést, a cégek egy része amelyek bedöltek, pedig bármikor rájöhetnek rossz üzletet kötöttek, hisz nagyon hamar elérik azt a költségszintet amikor már annyit fizetnek mintha egészáron megvették volna az egész cuccot..És visszamondják az egészet. Vagy megtudja, hogy kirabolták a cloudot és visszamondja; vagy rájön túl sokszor van üzemkészség probléma és azért hagyja ott . Emiatt nincs nyugi a felhő körül.
süti beállítások módosítása