Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

2025-re 100 milliárd sebezhető készülékre számítanak

2016. november 24. - GABOR2

Ezt az egészet mégéri elolvasni: https://itcafe.hu/hir/huawei_iot_biztonsag.html

"A Huawei régiós kiberbiztonsági vezetője úgy látja, hatalmas kihívás előtt áll a biztonsági ipar az IoT terjedése miatt."

Amin majd jól megszedhetik magukat. Ezt a kihívást el kéne inkább kerülni.

 

"A Huawei szerint 2025-re további 4 milliárd új internetfelhasználó lesz, 8 milliárd okostelefon és legalább 100 milliárd, eszközök közötti digitális kapcsolat adja majd az úgynevezett „Dolgok Internetét’’ (Internet of Things, IoT), amely hatalmas kiberbiztonsági készültséget is igényel – mondta el Ulf Feger, a vállalat régiós kiberbiztonsági vezetője a vállalat kibervédelemről szóló budapesti sajtóbeszélgetésén. "

Majd kiderül hamarosan miért is kell ilyen nagy készültséget tartani...

"A Huawei szakértője szerint azonban a Gartner által jövendölt összeg, mely szerint 2018-ra az IoT-befektetések elérik majd az 547 millió dollárt, még kicsi is."

Háromszor ennyi sem tudná ezeket az eszközöket nem sebezhetővé tenni.

"Mindez a kormányok, a vállalatok és a végfelhasználók közötti összefogást igényel, annak érdekében, hogy megfelelő kibervédelem álljon rendelkezésre – közölte Feger. A kibervédelemben az Egyesült Államok, Dél-Korea, Kína, Malajzia, Németország és Spanyolország jár például élen, azonban a világon jelenleg nincs globálisan összehangolt megelőzési- vagy intézkedési terv, azonos protokoll és csapat, vagyis minden ország külön-külön szabályozza és intézi a kibervédelmét"

Ezek a szereplők támadnak egymásra. Akkor meg mit érne ez?

"A hackertámadások pedig egyre kifinomultabbak – mondta az eseményen Feger, hangsúlyozva, hogy még a fizikai elkülönítés sem jelent teljes védelmet: „Egy, a munkatársak által nem megfelelően használt, egyszerű USB-kábellel térdre lehet kényszeríteni egy nagyvállalatot” – figyelmeztetett. Az okoseszközök bevezetésével a kockázatok is megnőnek, Feger szerint amint hálózatra kapcsolódnak, például az egészségügyi műszerek is sebezhetővé válnak: előfordulhat például, hogy illetéktelen hozzáféréssel rosszakarók manipulálhatják a vérnyomásmérő által mutatott értékeket. De veszélyek leselkednek egyéb ágazatokban is: egy katonai akciót ma már nem bombákkal próbálnák meg meghiúsítani, hanem például azzal, hogy megtámadják a vadászrepülőgépeket elszállásoló hangárok ajtajának elektronikus vezérlőrendszerét, és nem engedik a gépeket felszállni."

Na látjátok ezért kell ilyen nagy erőfeszítést tenni. Hogy tök feleslegesen netre kötött dolgokat védjünk mint a vérnyomásmérő.

Amúgy meg...

Ez az egész kinyirná a magánélet maradékát is. Miért kössük pl. netre a vérnyomásmérőt?  Arra az adatra is igényt tartanának a vállalatok? Meg amúgy is minek netre kötni egy vérnyomásmérőt?

Ha energiafogyaszókká és netre kötötté teszünk dolgokat amik korábban nem voltak azok azzal energiát pazarlunk.

Ráadásul majd talán az lesz, hogy ahhoz hogy biztonságosan használhassuk a vérnyomásmérőnket pl. majd mindig újabbat kéne venni, mert csak ahhoz jár a legújabb szoftver... aztán két év múlva megint újat. Ez is pazarlás.

Meg nézzétek a másik példát... még a katonai infrastruktúrát is rákötnék... az ész megáll. Meg amúgy mindent... tehetszállítás, házak egy része, állami rendszerek... ezek mind ki lesznek ütve egy háborúban azonnal.

A különböző országoknak mindig lesz egy halom nulladik napi sebezhetősége amivel az egész IoT világot hazaküldheti. Ha ebbe az irányba megyünk akkor a katasztrofa meg fog történni.

Arról nem is beszélve, hogy a hétköznapi emberek is majd egymás után úgy kémkedhetnek majd még mint soha.

Szerintem kerüljük ezt el.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2911996232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása