Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Tegyük az életet még sz@rabbá ( videójáték ipar és ultrafelhő gondolkozás )

2023. november 27. - GABOR2

Idén a videójáték ipar becsült bevétele $187.7 billió dollár lesz, ennek idén talán picivel a felét teszi ki majd a mobil játék szegmens. Bár ez a szám talán csak az USA-ra vonatkozik, mert látok ennél sokkal magasabb számokat, vagy valamit nagyon elszámoltak. ( valahol az értéket ténylegesen csak az USA-ra írják, másik cikk világszertének írja )

Érdekes, hogy májusban még 300 billió dollár feletre várták a bevételt, most meg a 187,7 és 200 milliárd feletti becsléseket látok.

De igazából teljesen mindegy is, a lényeg, hogy a videójáték ipar bevételei sokkal sokkal nagyobb mint mondjuk a zeneipar és a mozik bevétele... még ha össze is adjuk őket. Több száz százalékkal nagyobb.

A mobiljátékokban található árazások sokszor igazi horror. Viszont egyre több olyan Youtube videó van, ami arról szól, hogy az emberek tömegesen égnek ki videójáték ügyileg; és ezt elemzik is, hogy miért van, hogy pszichológusokkal dolgoznak együtt a videójátékgyártók, hogy minél több pénzt préseljenek ki az emberből és nem az a cél, hogy jól érezd magad.

Szóval gondolhatnád, hogy mindezek után, hogy olyan sok pénzt kiszedtek az emberekből, a videójáték gyártók megelégszenek azzal amilyük van. 

Nos, úgy tűnik nem, ugyanis most nemrég az egyik ilyen arról beszélt, hogy szerinte a videójátékok hatalmas élményt nyújtanak az embereknek és ezért többet kéne fizetniük... sokkal.

Remélem felhősök ezt nem olvassák... Óra alapú árazásról beszél és olyan árakat szeretne, hogy mondjuk két napi játék után annyit kéne fizetned, mintha ma megvennél egy teljes árú AA játékot. Vagy hát ahogy cikk is azt írja, hogy nem akarja ezt tán bevezetni, csak szerinte ez lenne az igazságos, ez lenne a játékok igazi ára. 

"A story has been doing the rounds that Strauss Zelnick, the CEO of GTA publisher Take-Two, thinks games should be priced by the hour." 

https://www.gamesindustry.biz/strauss-zelnick-didnt-say-games-should-be-priced-per-hour-but-is-he-right-about-their-value-opinion

"Zelnick isn't suggesting video games should be priced by the hour. He's arguing that because video games are typically longer forms of entertainment, then they offer better value on a 'per-hour' basis than other forms of entertainment. And that's something that will prove important when customers are being mindful of their spending."

Szóval ezek az emberkék a fejükben már jogosnak tartják, hogy egy sokkal-sokkal nagyobb számlát nyújtsanak be neked.

És ha egyszer tényleg bevezetik az óra alapú számlázást, nem létezik, hogy majd a felhősök el ne gondolkodjanak rajta, hogy talán nekik is nem csak havonta kéne benyújtani a számlát... Remélem egy felhős se olvasta, nem akarok nekik tippeket adni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1318268663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2023.11.28. 01:27:42

Ez a videójáték is egy érdekes történet, olvastam egy nagyon hosszú cikket arról hogy jutottunk el mostanáig. Eredetileg ezeket a játékokat lelkes egyetemisták kezdték el készíteni, akik minél jobb játékokat akartak csinálni, szerették a munkájukat. Idővel jöttek kisebb befektetők akik pénzt akartak csinálni belőle, de nem szóltak bele a fejlesztők munkájába. Aztán felfigyeltek az iparágban rejlő nagy pénzre az óriás cégek, akik megvették a kis cégeket és elkezdték a játékosok lehúzását mindenféle módszerekkel, ezenkívül elkezdtek félkész játékokat kiadni amiket utólag javítgatnak, a fejlesztőkből meg kizsigerelt bérmunkásokat csináltak, ami szintén rontja a játékok minőségét és bónuszként elárasztották a woke mocsokkal az eddig politikamentes játékokat.

GABOR2 2023.11.28. 13:29:58

@Madarász Henrik: Igen, ez egy remek összefoglalása hogyan történt.

Másik oldalról, régen a kiegészítők ingyenesek voltak. Aztán jöttek a fizetős DLC-k. Megjelentek a játékon belüli shoppok. Megjelentek a "szerencsén alapú" dropboxok. Vagyis hiába fizettél még így is lehet mást kapsz.

Nekem van két verekedős játék a mobilomon, annó volt időszak, hogy nem fértem PC-hez és ártatlan voltam a mobiljáték témában és azért...

Örület ami van; pl. egy legendary karakter közel se kimaxolva kerül annyiba mint a PC-s teljes árú játék. Plusz ennek a karakternek kellenek még "ruhák" és mint mondtam közel sincs kimaxolva. Vagy másik játékban 11-szer kellett alapból megszerezni alapból egy karaktert, hogy ki legyen maxolva, mostmár még többször.

Plusz az hogy közvetlenül meg tud szerezni a karaktert ritka, vagy akkor baromi drága. "Szerencse doboz" van... Csakhogy az igazi pénz is csak javítja az esélyed, ami amúgy alapból, tehát játék saját creditjét használva ilyen 0,02%, hogy azt kapd amit akarsz... Nem vicc.

És még lehetne sorolni. De szerintem ezért is van, hogy a májusban még 300 milliárd fölé becsült bevétel lehet nem éri majd el a 200 milliárdot... egyszerűen kiégnek az emberek, nemcsak az árazás miatt persze...

Madarász Henrik 2023.11.28. 14:17:27

@GABOR2: Igen, egyszer eljöhet a pont amikor elegük lesz a játékosoknak a lehúzásokból és a silány minőségből és akkor beesnek majd a bevételeik. Ez olyan mint a német autók, régen legendás volt a minőségük, aztán a német munkásokat felváltották a vendégmunkások és elkezdték kiszervezni más országokba az alkatrészek gyártását pénzügyi okokból, ma már pont olyan a német autó mint bármelyik másik.

lomposloncsos 2023.12.01. 20:50:27

Én kb. immunis vagyok a videójáték témára. Telefonon a tilitolis, piros fahasábot kiszabadítós játékban az 1200. pálya körül tartok. A 666. és a 1111. pályánál kicsit elméláztam és nyomtam tovább :) szóval nem rajtam múlik az "ellenállás".

GABOR2 2023.12.02. 16:47:45

@lomposloncsos: A lényeg, ha van alternatívád pl. PC, akkor sohase vegyél mobil játékot ami nem fix egyszeri áras. Ugyanis elképesztően túláraznak mindent benne.
süti beállítások módosítása