Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ne csak a másikra mutogassunk, hogy buták voltak ( digitális állam, Fehérorosz hack )

2021. augusztus 19. - GABOR2

Viszonylag nemrég volt egy cikk arról, hogy a Fehérorosz digitális államot meghackelték és vittek mindent... Mindent. Szóval az egész ország lakosságának adatait, köztük a legtitkosabb emberkéknek is minden adatát és más egyebeket.

És valahogy ez a történet így magában lebeg, nincs tanulság pl. ránk nézve, hogy pl. ... akkor okos dolog digiális államot építeni?

A cikk címét egyébként a hozzászólásom miatt átírták, mert a cikkíró szerint ez volt minden idők legnagyobb állami hackelése... én mutattam neki 100-szor nagyobbat és mostmár más a cím.

Nade nézzük:

"Durván meghackelték Lukasenka rendszerét"

"Megszerezték minden belarusz személyes adatait, betörtek az elnöki hivatal rendszerébe, lehallgatott telefonhívásokhoz jutottak hozzá és még a Lukasenkáék által gerjesztett menekültválságot is leleplezték: minden idők legsúlyosabb állam elleni hackertámadását követhették el Belaruszban."

Ez a felhő ereje... egy hackeléssel viheted akár az egész ország adatvagyonát.

"A hackerek először is rátették a kezüket az AISZ-Paszport nevezetű adatbázisra – ez tartalmazza minden belarusz állampolgár személyes adatait, így az igazolványképüket, lakcímüket, munkahelyüket. A dolog pikantériája az, hogy így a hackerek megbízható információkat szereztek arról is, ki dolgozik pontosan a belarusz karhatalmi erőknek, beleértve a továbbra is KGB-nek hívott titkosrendőrséget, a különleges rendeltetésű erőket (OMON), valamint a rendőrséget is – képpel, névvel, lakcímmel együtt. Ez kiváló lehetőséget kínál arra, hogy az ellenzéki erők célzottan megszervezhessék a helyi karhatalommal való összecsapást, ha azok valahol beavatkoznak a tüntetésekbe."

Sokkal hosszabb a cikk, érdemes elolvasni.

És érdemes lenne nekünk is és a Nyugatnak is tanulni belőle, de erre nem látok jeleket. Nekünk még ennél is nagyobb lehet a kárunk könnyen lehet. És félreértés ne essék.

Szerintem az összes digitális állam ami ma létezik pont ugyanígy fel van törve néhány nagyobb szereplő által, de most ahhoz fűzűdött nagyobb érdek, hogy nyilvánosságra hozzák ezeket az infókat ebben az esetben. Van itt néhány forró téma...

Nade, mit látunk nálunk?

"Varga Mihály: négy területen gyorsítanák a digitalizáció"

"A versenyképességi tanács javaslatai négy területen gyorsítanák a digitalizációt, ezek a magyar emberek digitális készségfejlesztése, a kormányzati szolgáltatások és az egészségügy további digitalizációja, valamint a magyar vállalkozások digitális eszközhasználata - ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter."

Amint látjátok mi továbbra is tojunk a veszélyekre, inkább még gyorsabban akarjuk bevezetni ezeket a sérülékeny megoldásokat... mintha nem is létezve semmi negatív oldal. Pedig mint látjátok a Fehéroroszország is ilyen szuper-modern akart lenni, hogy minden állami dolgot digitalizál és messzíről elérhetővé tesz, még a legtitkosabb állami ügyeket és személyek adatait is beleértve és hopp minden titok ellopva egy akcióval. Szerintem ez nem jó ölet. Digitális állam= sebezhető állam.

És bár nem írtam róla egyéb elfoglaltságok miatt voltak mostanában "saját" támadások és egyéb ügyek is pl.:

"A kormány feljelentést tesz az újabb vélt informatikai támadás miatt"

"A kormany.hu oldalon megjelent közlemény szerint a kormányzati szervek azt észlelték, hogy informatikai támadást indítottak a (nemzeti) konzultáció hivatalos internetes oldala ellen, tömeges kitöltéssel próbálkoznak az elkövetők."

"Fennakadás volt a Magyar Postánál, kártalanítják az érintetteket"

De minden negatív hírt totál nem vesz figyelembe a magyar kormány, totális a vakság.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1616665182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása