Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Kultúrháborús történések - különkiadás - 14

Big tech/felhős cégek elképesztő lépései... főleg

2021. január 14. - GABOR2

Ez egy igazán különleges rész... hisz több minden amit szerettem volna bemutatni nem lehet, mert... törölték a "Big Tech"-esek.

Trump utolsó Twitter bejegyzésével akartam kezdeni, mert nagyon jól mutatna mindent. Az utolsó bejegyzései között közli, hogy nem megy el Joe Biden beiktatására, de közli azt is, hogy hatalmas tömegek állnak mögötte és nem lehet a hangjukat semmibevenni... aztán végleg letiltották. Igazán irónikus és megalázó.

A Twitter kiadott egy indoklást miért tiltja ki Donald Trumpot végleg és ez egészen döbbenetes...

Ugyanis az indoklásban az van, hogy Trump az égvilágon nem követett el semmit ami törvényellenes, vagy szabályellenes lenne, sőt folyton a békés viselkedésre szólított fel, de letiltották mert... lehet, hogy bizonyos dolgokat valakik másként értelmeznének mint ahogy ételmezné az emberek 99,99999%-a.

Nem vicc itt az oldal:

https://blog.twitter.com/en_us/topics/company/2020/suspension.html

"After close review of recent Tweets from the @realDonaldTrump account and the context around them — specifically how they are being received and interpreted on and off Twitter — we have permanently suspended the account due to the risk of further incitement of violence. "

Magyarán nem kell, hogy elkövess bármi tilost, elég ha millárdból egy ember beleképzel valami teljesen mást.

Persze nemcsak a Twitter tiltotta ki:

  • A Redditen törölték az r/DonaldTrump subredditet.
  • A Twitch törölte Trump csatornáját.
  • A Shopify letiltott két, Trumphoz kapcsolódó online áruházat.
  • A Google kivette az áruházából a Parler nevű, "konzervatívoknak és szélsőjobboldaliaknak" szóló appot, az Apple pedig 24 órát adott nekik, hogy moderálják a tartalmakat.
  • A YouTube felgyorsítja a Trump és más csatornák elleni, választási csalásokról szóló "hamis állítások" miatt érkezett panaszok érvényesítését.
  • A Facebook letiltotta Trumpot legalább a következő 2 hétre, amíg át nem adja a hatalmat Joe Biden megválasztott elnöknek.
  • Az Instagram szintén.
  • A Snapchat szerdán letiltotta Trump fiókját, mert úgy véli, hogy a fiók elősegíti és terjeszti a gyűlöletet és erőszakra buzdít. ( 14-én megerősítték, hogy örökre )
  • A TikTok letiltott több trumpista hashtaget, például a #stormthecapitol-t és a #patriotparty-t.
  • A Discord letiltotta a The Donald szervert.
  • A Pinterest a novemberi választás óta korlátozza az olyan Trump-párti témákhoz kapcsolódó hashtageket, mint a #StopTheSteal.

Magyarán egy hatalmas tisztogatás ment végbe azért, mert néhányan bementek mindenféle tervezés nélkül a Kapitóliumba, ahol kb. nem történt semmi és közben az elnök végig azt kérte, hogy ne csinálják, menjenek haza, legyenek békések.

Ezenkívül igazából sokkal több dolog történt, mert felmérhetetlen, hogy mennyi embert töröltek, mondhatni hangtalanul. 70.000 ilyet, 60.000 olyat... vannak erről cikkek, de senki se tudja mennyi lehet a végleges szám. Ráadásul szerintem a megbízhatatlan progresszíveket is kiírtják most majd, csakhát... nem fog róla senki se beszámolni tán, mert nem marad aki beszámolhatna róla.

Ez a "szabad világ", ez a világ amit kiépített a Big Tech azután, hogy korábban az volt mániájuk, hogy összekössenek mindenkit mindenkivel és hogy "Merj másként gondolkodni!", meg egyéb bullshitekkel reklámozták magukat. Ez lett belőle... az ellenkezőjük.

És ez rávilágít arra, hogy miért mondhatta azt az amerikai nagykövet Orbánnak, hogy az 5G-n múlik majd az ország és gyerekeink jövője.

Az 5G-vel akarják elérni, hogy lehessen Ipar 4.0, meg önvezető autók, okosházak meg egyéb jövő cuccok... az 5G az ami összekötné őket a felhővel.

A jövőben a "Big Tech"/ felhős cégek majd simán mondhatják egyes kis/közepes országoknak majd, hogy "Figyelj, nem értünk egyet a politikával amit követsz, amig nem változtatod meg felejtsd el, hogy van iparod!"

Ilyen lenne a jövő amit akarnak, erre gondolhatott az amerikai nagykövet. Bár szerintem a sebezhetőség problémája miatt ez nem jöhet létre, legalábbis nem lenne életképes, de... a sebezhetőség problémával sohase foglalkoznak a döntéshozok érdemben.

Szóval, hogy a sok negatívum után átcsapjunk valami pozitívba... több neves közösségi oldal/ felhős cég szakember szerint lehet, hogy ezek a cégek megásták a sírjukat/ kiprovokálták, hogy szabályozzák őket/ vagy máshogy, de nagyon rosszul vissza fog nekik vágni, hogy azt tették amit tettek.

A szabad világ, még hivatalban levő elnökét... cenzúrázzák, miközben egyéb diktátorok simán irogathatnak amit akarnak.

"Donald Trump amerikai elnököt letiltotta a Twitter, de tömeggyilkos diktátorok változatlanul használják"

Rengeteg cikk van arról, hogy amit tettek a techcégek az borzalmas és sokan azt vélik ezzel célponttá tették magukat és majd a baloldal is ugyanúgy ki akarja csinálni majd őket, mert előbb-utóbb nekik is árt majd ez a viselkedés.

"The Slippery Slope Arrives: Big Tech Censorship Threatens Our Freedoms"

"Save the Constitution From Big Tech"

"Jason Rantz: Big Tech censorship – the Left should be most worried about this conservative purge"

"Big Tech is a big fraud with its bogus censorshipe"

Szóval lehetne ezt még sokáig folytatni, de a lényeg, hogy sokan úgy látják, hogy ez egyfajta öngyilkos lépés lehetett és innentől már mindenki komolyan fogja venni a Big Tech problémát. Persze most még hálásak a Demokraták azért amit tettek és nem is Trump fogja őket megregulázni... pedig korábban minden esélye megvolt rá, hát így járt, hogy nem lépett.

Viszont az a jó, hogy nem is csak emiatt lehet ez öngyilkos lépés a techcégeknek... Az ügyfelek láthatják, hogy az USA elnökének vicces indokokkal elveszik a szólásszabadságát... nyilván felfogják sokan, hogy akkor bárki másét is. De még csak nem is ennyiről van szó.

A felhős cégek mint tároló cégek is tán megásták a sírjukat. Ugyanis ami a Parlerrel történt az színtiszta szerződésszegés és totális bizalmi gyilkosság.

A Parlernek nemcsak egy normál szerződése volt az Amazonnal, hogy biztosítják nekik a felhős hátteret, hisz tudták, hogy előbb-utóbb célpont lehetnek.Viszont olyan naívak voltak, hogy azt hitték, hogy egy felhős cég külön kifejezett garanciája többet ér mint egy WC-papír.

A Parler vezetője elmesélte, hogy az Amazon felhőjével kapcsolatban egy különleges szerződésük volt, ami szerint ha bármi ilyen vagy ilyesmi dolog történik, mint ami történt most, akkoris a szerződés értelmében kapnak 30 nap-ot, ami alatt tovább üzemelhet az oldal gond nélkül és utánna pedig átmehetnek máshova, úgy hogy a tartalmuk épp marad. Ehhez képest azonnal elvágták ők is az egészet. Ez kőkemény szerződésszegés és perel is érte a cég, remélhetőleg rengeteg pénz kiperelnek belőlük, másrészről az egész világnak világos lesz mennyit is érnek a nagy felhős cégek garanciái:

"Parler sues Amazon for suspending app from cloud service, claims antitrust violation and breach of contract"

És hívjuk fel arra a figyelmet... ez nem csak azt jelentette, hogy kib@sztak egy másik céggel, hanem a Parler egy közösségi oldal, tehát tízmilliókkal b@sztak ki.

Ráadásul a Parler vezetője azt is elmondta, hogy kitiltásaik versenyjogi szempontból is támadhatóak, hisz amikor kidobták őket a Parler appjának letöltése volt a listán az első, hirtelen annyian akartak csatlakozni és lényegében egy versenytársat kinyirtak, hogy segítség a Twittert. Mások felvetették, hogy innentől jogos lenne a techcégek tulajdonjogát az államokra áthelyezni, mert csak illúzió, hogy van választása annak, aki máshova akar menni, hisz rögtön kinyirják a konkurenciát.

Majd meglátjuk, hogy lesz-e még Parler, de ha lesz akkor talán nagyon sikeres lehet majd, most kapott jó sok reklámot.

"Joe Concha: Big Tech’s suspensions of Parler create ‘a very dangerous place’"

Mindenesetre ha azt gondolnád, hogy a Parler jó, mert konzervatív... meg merthogy jobban tiszteli a jogaidat, ne felejtsd el, hogy egy nagy techcég, ami összegyűjti rengeteg ember adatait... Miért mondom mindezt? Mert igaz, és a másik, hogy mielőtt kidobták őket a felhőből, valakik meghackelték a Parlert és 70 terrányi adatot loptak onnan:

"Hackerek loptak el 70 terabájtnyi adatot a Parler szervereiről"

Szóval... a "konzervatív felhő" is... felhő.

Amúgy a sajtó is nagyon..."semleges", mert csak azért, mert a Parler nagyjából tiszteletben tartotta a szólásszabadságot egyből szélsőjobboldalinak, meg Trumpistának, meg mit tudom én minek mondják:

"Lépett a Google és az Apple: máris letiltották a Trump-hívek új közösségi oldalát"

 "Sorra tiltja le a Twitter és a Facebook a szélsőjobbos gyűlölködőket, és most hiába menekülnek"

Érdekes... azt hittem már rég letilották a "szélsőjobbos gyűlölkodőket", de még olyan aranyosak is emelett, hogy nem engedik, hogy máshol gyakorolhassák a szólásszabadságot.

De nemcsak a techcégek borultak el. Trump golfpályáin nem lesz bajnokság, hibába volt rá szerződése:

"Trump az ellene hozott intézkedések közül állítólag a golfpályájának kizárásától lett a legdühösebb"

 De igazából most még fel se tudjuk mérni mennyire mélyrehatol ez az egész tisztogatás. Van arról is történet, hogy egy öreg nénikét felvett egy reptéri társaság az utazási tilalmi listára, miután ott volt a kapitóliumi Trump beszédnél. Egy férfiról pedig videó is van ami a repteren készült, hogy amikor készült hazamenni közölték, hogy a tiltólistán van... és azt mondták rá, hogy egy terrorista... mert ő is ott volt.

https://www.youtube.com/watch?v=_bje0AQIGAY

De van már úgy látom egy külön, vidám, baloldali összeállítás arról, hogy a repülőterek biztonsági csapata a "trumpistákat" hogyan dobatja ki a reptérről, erőszakkal.

Teljesen érthetetlen, abnormális viselkedés volt az is, hogy állítólag az egyik hivatali munkatárs, állítólag mert mérges volt Trumpra egy hivatalos oldalon hamis információt jelentetett meg, hogy Trump elnökségének hamarabb vége lesz. Bár egyesek szerint ez csak fedősztori.

Egyébként média emberek és AOC is lista készítgetésbe kezdett, hogy kiket kell majd kicsinálni... igen, szóval egyre inkább Szovjetunióra elmékeztet ez az egész:

"Feketelistára teszik Trump szövetségeseit"

És akkor képzeld el, hogy csak digitálisan lehetne fizetni... ha az lenne, onnnan is kitiltanának, de vannak akiknek még ez is kevés lenne, de még ne szaladjunk annyira előre...

Beszéljünk egy kicsit még magáról a tettről... Kiderült, hogy több kapitóliumi biztonsági ember simán szabadutat engedett az embereknek, sőt olyan is kiderült, hogy 6-szor utasították vissza, hogy még több biztonsági ember avatkozzon be, akik megakályozhatták volna az egészet... minthacsak azt akarták volna, hogy ez megtörténjen.

"Hatszor szólt hiába a rendőrfőnök, hogy vessék be a Capitoliumnál a Nemzeti Gárdát"

Ez is majd egy olyan történet lesz, amit rengeteget lehet elemezni... ugyanis annak ami megtörtént kb. nulla százalék eséllyel kellett volna megtörténnie... vagyis simán az egész csak egy megrendezett színház volt lehet, hogy meglehessen csinálni pl. ezt a tisztogatást.

Egyébként gondolom láttátok, hogy Orbánt rengetegen emlegették... gyakorlatilag látszik világosan, hogy Orbán a kilövendők közötti listán van, ráadásul elég előkelő helyen.

Szijjártó is az egyik ilyennek visszaszólt:

"Szijjártó reagált Obama kritikájára: Aki az ország vezetőit kritizálja, az a magyarok döntését minősíti"

Földi László szerint is be lesz készítve a balhé Orbánnak... bár ha veszít ő is csinálna egyet... de neki is garantáltan készítenek:

"Földi László: Bárki is nyer 2022-ben, nem ússzuk meg balhé nélkül"

De nemcsak Magyarország ellen megy már a hangolás egyből:

A régi, háborúzgatós emberek visszatértek és most hirtelen kitalálták, hogy az Al-Kaida Irában van, tehát... tenni kell majd "valamit".

"Irán az al-Kaida „új támaszpontja”, indulhat a hajsza"

 Itthon meg majd a drága pénzen megszervezett non-stop színesforradalmak várhatóak. Durvábbak lesznek mint bármikor korábban. Ha Orbán az emberek helyett a bankok kegyeit keresi majd ( mint most teszi )... neki annyi.

Ennyi negatív hír után talán szeretnél valami jót is olvasni... mondjuk hagyjuk ezeket a Big Tech-eseket, nézzük mi van azokkal, akik a nyílt forrás szabad eszmélyét osztják... vagy osztották. Biztos van valami technikai újításuk és nem ez a mocskos politika érdekli őket. Nos... nagyon rossz hírem van:

A "The Mozilla Blog"-on nem egy fejlesztés híre fogadott, vagyhát... nem éppen egy klasszikus fejlesztésé.

Írtak egy cikket arról, hogy... nem elég simán csak kidobálni az embereket a közösségi oldalakról ha jobboldaliak... állítólag persze a Kapitóliumi történtek világosítták meg őket.

"We need more than deplatforming"

Lényegében be akarják azonosítani a böngészőn át, hogy a kik hírdetnek nekik, le kell a hírdetőket vadászni, hogy megszüntessék a pénzbevételét mondjuk egy Youtubernek. Meg amúgyis mesterségesen el akarják érni, hogy a "professzionális hírkészítők" mindig előnybe legyenek. Meg folyamatosan meg kellene osztani adatokat ami segíti, hogy még jobban kíszűrjék, hogy kiket hallgatnak a neten az emberek, kik adnak nekik pénzt és milyen hatást tudnak elérni a társadalomban.

Mondanom se kell, hogy a Twitter oldalukon sokan beolvastak nekik, hisz ők volnának eredetileg a nagy szabadságszeretők... dehát ez is már csak a múlt.

Természetesen európai politikusok is nem attól féltek leginkább, hogy megfosztanak alapvető jogoktól embereket, hanem az a nagy baj, hogy betörnek egy épületbe ahol nem történt kb. semmi:

"Borrell: A Capitolium figyelmeztető jel az európai demokráciák számára"

Az nem figyelmeztető jel, hogy milliókat cenzúráznak a véleményükért.

Viszont forduljunk most pozitívba... vannak akik felszólaltak ez ellen, a mexikói elnök pedig kifejezetten jelezte, hogy ellene van:

"A mexikói elnök az inkvizícióhoz hasonlította a Twittert Trump letiltása miatt"

Még Merkel is problémásnak látja... bár nem tudom minek, hisz náluk pl. a migrációról tilos bármi rosszat írni:

"Merkel problémásnak látja Trump Twitter-fiókjának felfüggesztését"

 

Franciáknál is dereng még valami a szólásszabadságról, meg arról, hogy a cenzúra rossz:

"Több vezető francia politikus is felszólalt a Twitter ellen"

A Republikánus Párt se volt 100% genyó:

"Megakadályozták Donald Trump elmozdítását az elnöki székből"

Mondjuk vicces is volna az ellen totálisan támadni, akit állítólag a Pártra szavazók 99%-a támogat.

És a nagy techcégek vezetői is kezdenek betojni:

"Beismerte a Twitter tulaja, hogy Trump letiltása veszélyes lehet"

"A Twitter közösségi oldal tulajdonosa szerdán kiállt a Donald Trump amerikai elnök fiókjának felfüggesztéséről szóló döntésük mellett, ám arra figyelmeztetett, hogy ez a lépés veszélyes precedenst teremthet."

Ó szóval miután tettek valami nagyon rosszat, fennáll a veszéy, hogy valahogy majd viszonozzák.

Még egy apró észrevétel... Ugye én korábbi részekben írtam, hogy Zuckerberg másként áll Trumphoz, ő inkább üzleteket kötne és a profitot maximalizálná. Annyiban látszik ez a másfajta hozzállás most, hogy ő tán az egyetlen aki nem örökre tiltotta ki Trumpot, hanem "csak" amíg elnök.

De igazából ebben a helyzetben az a szép, ha még nem is viszonoznák... ez önpusztítás. Amit tettek ezek a nagy tech / cloud cégek az színtiszta bizalmi rombolás, ami a cloudnál alap kéne, hogy legyen, de még ettől függetlenül is... ők dobálják ki, ki tudja akár millió számra az ügyfeleket/felhasználókat. És lehet, hogy lesz@rják az embereket az USA-ban, de a világ többi része se akar majd üzletet kötni olyannal aki ennyire megbízhatatlan, tehát a nagy álmuk világa sohase fog majd eljönni... Remélem... bár ha eljön, majd a sebezetőségi probléma miatt fog végül megsemmisülni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9316388424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koenigsberger 2021.01.16. 10:51:32

Pontosan. Egyrészt kommunista típusú politikai cenzúra, másrészt viszont biznisz az egész. Csak addig van tele mindenkinek a szája a liberális „véleményszabadsággal", amíg monopóliuma nem lesz. Utána már rögtön az ő számára sem fontos, hogy a más (azaz immár az ő monopóliumától eltérő) vélemény. Sőt...

Mint valaki remekül észrevételezte: ez a kettős mérce azért is röhejes, mert az összes „közösségi oldal" (azaz inkább közösségromboló) mantrája volt, hogy ők csak a platformot biztosítják, de a rajta megjelenő vélemények nem az ő felelősségük (persze ettől még a „nem polkorrekt" dolgokat ugyanúgy cenzúrázták). De most a Parler szerintük 100 százalékban felelős a rajta elhangzó véleményekért. Ja, oké.

GABOR2 2021.01.18. 17:26:23

@Koenigsberger: Nagyon jó észrevétel. Ráadásul a Twitter és a többi esetében is bármikor tudnának sokan felmutatni példákat rá, hogy engedi az erőszakos megnyilvánulásokat. Csak szomorú, hogy akinek ezt helyre kellett volna tennie épp most távozik és nem tette meg amíg tehette volna... pedig sokszor mondták neki.
süti beállítások módosítása