Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy majdnem teljesen klasszikus történet egy cégről, ami minden fontos üzleti titkát netrekötött gépeken tárolta

2020. december 09. - GABOR2

Ez egy gyönyörű, majdnem klasszikus történet... a probléma vele az, hogyha létezne az a dolog, hogy... minő szörnyűség... tanulunk a korábbi hibáinkból, sőt ennyi eset után... bűneinkből, akkor ez a történet sohase született volna meg.

De nyugi, az eset szereplői bár nyilván minden információ birtokában voltak, amik elárultak, hogy amit tesznek abból nagy baj lehet... mégis megtették. És semmi infó amiből kiderülne, hogy a jövőben nem hagynának mindent ugyanúgy ahogy van, sőt lehet azt tervezik, hogy még sokkal rosszabb helyzetbe sodorják magukat és majd felhőt használnak vagy valami.

Azért is aranyos a történet, mert a szereplői nemcsak sima rendszereket használtak, hanem azt hitték, hogy ők aztán nagyon modernek és biztonságtudatosak mert VPN-t is használtak; talán majd az lesz a megoldásuk, hogy majd beszereznek még több hiper-szuper biztonsági "megoldásokat", amiket persze szintén fel fognak törni.

Külön bónusz, az amit a magyar cikk nem árul el... titkos, hadi megrendelést is kapott a cég... ami úgy tűnik eddig volt titkos.

"Zsarolóvírus áldozata lett egy helikoptergyártó"

Szóval a klasszikus... neten lógnak az üzleti titkok, saját találmányok leírása... és szépen ellopják... Jaj, de nem, itt pont nem klasszikus, mert ha fizetnek lehet nem lesz semmi baj, de... nem fizettek és baj lett... talán ennyire bíztak a szuper biztonsági programokban, hogy úgyis csak blöffölnek a hackerek... ki tudja.

"Hackerek támadták meg a Kopter nevű helikoptergyártó belső hálózatát és az azon lévő titkosított fájlokat, és sikeres zsarolóvírus-támadást hajtottak végre a vállalat ellen. A Kopter elutasította ugyan az együttműködést a támadókkal, de a bűnözői csoport erre válaszul a cég egyes bizalmas dokumentumait közzétette az interneten, a sötét weben."

"A LockBit bűnszervezet üzleti dokumentumokat, belső projekteket és védelmi szabványokat is kiszivárogtatott. Állítólag egy VPN appliance gyenge jelszavas védelmét és a kétfaktoros hitelesítés hiányát használták ki."

Tényleg olyan ellenállhatatlan, hogy a cég legérzékenyebb titkait kirakják a netre? Nagyon... modern.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2016325002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2020.12.09. 20:55:31

Egy újabb hír, szerintem még nem írtál róla, bár az utolsó pár posztodat még nem olvastam el: m.hvg.hu/tudomany/20201208_kibertamadas_zsarolovirus_foxconn_mexiko_hackerek

Haláli sztori.

GABOR2 2020.12.10. 01:51:27

@KalmanBlog: Kösz szépen a story-t... mástól már hallottam róla, hogy van valami nagy story ekörül.

Ugye ők sok gyártósort működtetnek, talán azok is leálltak? Az angol verzióban sincs erről szó. Ami fura, hogy ugye 1200 szervert 100 giga üzleti dokumentumokat titkosítottak/ semmisítettek meg, de azt írják, hogy óóó azok csak ilyen általonos adatok voltak... 100 giga csak általános üzleti adat...

Szóval én úgy érzem, hogy majd talán monjduk két hónap múlva lesz egy pár soros lerejtett hírecske, hogy igazából sokkal súlyosabb a baj mint először állíották. Vagy a másik... lehet, hogy fizettek.

KalmanBlog 2020.12.11. 10:32:19

Ja, és ezt is akartam linkelni neked, mint kisszínest: totalcar.hu/magazin/kozelet/2020/12/03/a_szalagkorlatba_vezette_magat_a_bmw/

Szerencse, hogy túlélték az utasok, különben nem volna annyira vicces a sztori... Van egy kollegámnak sávtartós kocsija, ő csak simán nem szereti ezt a feature-t.

A vezetési segédek közül én egyébként a radaros távolságtartó tempomatot szeretem (volt ilyen kocsim, bár a radar veszélytelenségéről nem vagyok meggyőzve), és van ebből olyan, ami dugóban araszoláskor el is indul és meg is áll, azt is szeretném szerintem, de olyanom még nem volt. A többi segédre viszont nem vágyom.

GABOR2 2020.12.11. 15:01:03

@KalmanBlog: Hi! Ezt te, vagy valamelyik másik forumtárs már elküldte nekem, de azért köszönöm.

Én nem vagyok az önvezető technológiák és elődei ellen, de két dolognak teljesülnie kell:

1, Legyen rendesen kiforrot.
2, Ne lógjon neten, különösen ne felhőben, mert ezek távoli támadást tesznek lehetővé.
süti beállítások módosítása