Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A digitális tőzsdei csodák tönkretesznek ( tőzsdei meglepik, saját story time included )

2020. december 08. - GABOR2

Találtam egy nagyon érdekes és tanulságos írást, arról, hogy vajon mennyire jártak jól azok akik valamilyen tőzsdéző appal játszadoztak mostanában a koronavírus alatt és bizony igazán sokkoló adatok jönnek ki...

Őszintén szólva a koronavírus alatt nagyon szépen lehetett keresni, a hosszútávú aratás pedig még hátravan... elvileg. Viszont ami számok vannak itt ,azok sokkolóak.

Ugye kötelező kiírni, hogy pl. az appal játszadozó emberek 78% pénzt veszít az appal. A mostani adatok viszont amik szerepelnek ebben a cikkben még sokkal rosszabbak.

Úgyhogy most pár tippet megosztok mint tőzsdéző, hogy hogyan lehet ez. Meg felhasználva ismerősöm tapasztalatát aki etoro-zik... Nemrég mesélt új storykat is. Ha már írok erről, majd megosztom azt is.

1. Az emberek úgy kezdenek bele az egész dologba, hogy nincs semmi előzetes tudásuk. Nem baj... erre vannak demo számlák, vagy... ki kéne bírni, hogy nem egyből hatalmas összegekkel játszadozól próbaként. Ez persze óriási önfegyelmet feltételez, mert ha éppen azt látod, hogyha nem száz dollárt teszel fel, hanem 10.000-ret akkor meg lenne az egész családnak a karácsonyi ajándék...

2. Ahogy korábban az ismerősöm etoros tapasztalatát írtam... nagyon furák tudnak lenni ezek az appok. Ugye az volt az olajjal a korábbi hónapokban, hogy bezuhant nagyon, jobban mint sokan várták... És sokan, akik rosszul becsülték az egész zuhanás alsó pontját rosszul jártak. Viszont volt egy nap, ami történelmi volt, egy nap alatt hatalmasat ugrott vissza napközben az olaj és akkor... az etoro nem engedte, hogy elad amid van és rengetegen írták akkor, hogy emiatt nagyon sok pénzt veszítettek, mert órákon át az etoro nem engedte, hogy elad amid van, aztán a piac kompenzált és nem 25%-ot kerestek az etoro-sok, hanem mondjuk 5%-ot. És ezek után amikor meglett az igazi mélypont, az etoro bevezette, hogy mondjuk ezeket a dolgokat nem veheted kis tételben, hanem mondjuk mimuimum 500 dollár... Tehát azok tudnak majd rajta keresni, akik komolyan játszadoznak a tőzsdén. A mostani friss eset, amit mesélt az ismerősöm pedig az volt, hogy a Pfizer bejelentette, hogy ők az elsők akik megkapták az engedélyt a koronavírus oltásukra és ez várható volt, mert a bejelentés előtti pár napban is már több mint 10%-ot ment az árfolyam fel, viszont a bejelentés napjára, email-es értésítés nélkül, csak pusztán a napján kiírja a szervíz oldalukra, közölték, hogy bajok lehetnek majd aznap... és lettek is, és megint az volt, hogy az emberek láthatták, hogy ott van a papírjuk +20%-ban mondjuk, de... nem tudják eladni... már megint amikor lehetne kaszálni, bezzek amikor megy a pénz... akkor minden kifogástalanul működik.

3. Súlyos pénzeket veszíthetsz azzal, hogy "Leverage" dolgokkal játszadozol... Ez normális tőzsdéken külön megállapodás kérdése lenne, de a digitális csodák elintézik neked, hogy ne kelljen szöszmötölnöd azzal, hogy valakitől kölcsönkérsz. ( és elgondolkodni, mibe is mész bele ) Ez a cucc, azt jelenti, hogy más pénzét kölcsönkérheted egy rövid időre, mondjuk 48 órára ingyen, a betéted bizonyos százalékában, de ha rosszul tippelsz... megszívod nagyon, a leverage lehet akár több száz százaléka a saját pénzednek... ugye mondanom se kell, mi lenne ha valami nem úgy sül el ahogy gondoltad.

4. Írtó sok pénzt veszíthetsz  azzal, hogy speciális ügyleteket kötsz. Van arra mód és pl. ezt az etoron is megjátszadod, hogy... akkor is pénzt keressél, ha a papirok értéke lefele megy. Hát nem csodálatos? Pénzt keresni, miközben minden megy lefele? Ó, van egy "apró" hátrány... nincs felső határa annak, hogy mennyi pénzt veszíthetsz, ha nem úgy jönnek össze a dolgok ahogy tervezted.

5. Vannak akik úgy tőzsdéznek, hogy mondjuk vettek vállalati részvényeket és azt hiszik, már mindent láttak és belevágnak teljesen más jellegű piacoknál kereskedni. Mondjuk vesznek olajat, de nem társaságok részvényeit, hanem a nyersanyagot, vagy pl. vesznek aranyat. És... azt hiszik, ez úgy működik mint a részvényeknél... megy fel-le a papirom értéke arányosan az összértékkel... hát nem. Ha pl. aranyat veszel, a te papirod értéke nem az összértékhez van kötve, és simán lehet, hogy az arany tőzsdei értéke le megy 2%-kal, de a te papirod értéke meg, 50%-kal is többel. Ha nem hiszed járj utánna. Nemrég tán valami egyetemista gyerek emiatt lett öngyilkos, mert így veszített tán több százezer dollárt amit arra kapott, hogy kifizesse  a tanulmányi hitelét...

6. Ez a pont összefügg az előzővel... De a fő mondani való: nincs igazi szabadságod a tulajdonod felett az appokkal. Az appok valamennyire kórlátoznak, hogy ne kövess el egy bizonyos nagyságnál nagyobb hibát, de egyben ezek lehetnek amik töntretesznek. Mondok egy példát. Monjduk vettél aranyat, mert arra számítottál, hogy majd fel megy az értéke, de mindezekről a veszélyekről nem tudtál amiket itt írok és az arany értéke valóban felment, de csak egy nappal később mint számítottál rá, ehelyett aznap amikor számítottál a növekedésre lement 2%-kal az összértéke. Ami, mint föntebb is írtam, a te konkrét papirodnál jelenthet 50% minuszt. Na most gondolod, ez nem baj, hisz mint írtam, másnap meg majd az egekbe megy az arany... De bizony baj, ugyanis ezekben az appokban vannak felülírhatatlan beállítások, amik döntenek a vagyonod sorsáról. Nevezetesen az arany papírjaidnál be van állítva, hogy legyen 50%- miunusznál egy kötelező eladás... Vagyis az app lesz@rja, hogy másnap majd felmegy az egekbe az árfolyam, ma magától el fogja adni -50%-kal a papírod és te nem tehetsz ez ellen semmit. Megintcsak... ha nem hiszed járj utánna.

7. Az emberek lusták és megspórólhatnának maguknak olykor egy igen komoly veszteséget, ha előbb ellátogatnának egy híroldalra, minthogy döntenek egy-egy ügyben... persze ez se garancia, sőt lehet, pont az ellentetje jön be mint amit írnak, de az éppen kialakulóban levő katasztrofális zuhanástól megmenthet. Pl. most mindig Tesla-t akarnak venni az emberek, aztán valaki körülnézés nélkül beugrik, hogy akkor neki is Tesla kell... Pont azon a bizonyos napon...

+1: Hackerek feltörik az accountod és kirabolnak.

Én ezeket látom a saját tapasztalatomból, meg másoktól akik tőzsdéznek, olyannak, amik képesek arra, hogy egy pillanat alatt eltüntessék a pénzed, amit évek alatt kerestél.

De tényleg... legyél alázatos... szinte mindenki pénzt veszít vele... vagyis nem szabad vakon, vagy fél szemmel belevágni. És a digitalziációs csoda ezt megkönnyíti... pl. a nyersanyagos pénzt vesztést egy hagyományos bróker simán megakadályozhatná... pl. mert szól, hogy biztos, hogy ezt akarod... Nem hinném.

És akkor a konkrét cikk... ami amúgy baromi hosszú, úgyhogy érdemes felkeresni a forrást...

"Robog a csorda, amíg el nem gáncsolják – Veszélyben a tapasztalatlan kisbefektetők"

"A koronavírus-járvány első hulláma során valósággal elözönlötték a tapasztalatlan kisbefektetők a világ tőzsdéit, egyes kutatások alapján a lakossági befektetők a tőzsdei tevékenységek 25 százalékát tették ki a koronavírus-okozta kezdeti időszakban. A tőzsdén kereskedők teljesítményét tanulmányozó szakemberek már régóta megfigyelték, hogy a profi befektetők túlnyomó többsége sokéves távlatban alulteljesíti a releváns benchmarkokat - ezek a szakemberek most a Robinhood példáján keresztül a kevés tapasztalattal rendelkező kisbefektetők felé fordulnak, figyelmeztetve őket is a várhatóan gyenge teljesítményekre."

Ugye ez a cikk is megemlíti, hogy semmi sem indokolta a realgazdaság felől, hogy legyen ekkora visszapattanás a tőzsdéken... Igazából a jegybank elkezdte venni a parpirokat azért volt ez főleg.

"A különböző biztonsági intézkedések és az országos szintű lezárások után azonban komoly, A GAZDASÁGOK VALÓS HELYZETÉT NEM IGAZÁN LEKÖVETŐ VISSZAPATTANÁST LÁTHATTUNK a tőzsdéken, új magaslatok felé törtek az indexek – eddig úgy néz ki, hogy tőkepiaci szempontból egy V-alakú kilábalásnak lehettünk a szemtanúi."

Vannak részvények amik viszont érthetők valahol, hogy növekedtek... mint pl. a Zoom, ami pont az otthomaradás miatt növekedhet.

Viszont sok az új kisbefektető, hála a digitalizációnak:

"A MÁRCIUS KÖZEPE-VÉGE ÓTA TARTÓ RALI NAGYMÉRTÉKBEN A KISKERESKEDŐKNEK IS KÖSZÖNHETŐ,

a koronavírus-válság első hulláma alatt jelentősen megnőtt ugyanis az amatőr kisbefektetők aránya a tőzsdéken."

"Az arány többek között azért emelkedett ilyen jelentősen, mert számos brókercég – élükön a Robinhood-al – csökkentette vagy törölte el végleg a jutalékokat és kezdett el töredékrészvény-vásárlási lehetőséget kínálni, illetve a járvány jelentős áringadozásai is bevonzották a laikusokat.

Mindezek után adódik persze a kérdés, hogy

HOGYAN TELJESÍTETTEK A KOMOLYABB PÉNZPIACI HÁTTÉRTUDÁSSAL NEM RENDELKEZŐ, AMATŐR BEFEKTETŐK"

"A felület( Robinhood) népszerűségének növekedése azonban korántsem bizonyítja a kiskereskedők sikerességét, sőt."

"A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a „csordaszellem események” során a Robinhood kereskedők által naponta leginkább zsákolt részvények felső, 0,5 százaléka

ÁTLAGOSAN KÖRÜLBELÜL 5 SZÁZALÉKOS VISSZAESÉST MUTAT A KÖVETKEZŐ HÓNAPBAN,

míg a szélsőségesebb eseményeknél a visszaesés körülbelül 9 százalékos."

"A ROBINHOOD-FELHASZNÁLÓK SZÁMÁNAK JELENTŐS NÖVEKEDÉSÉT GYAKRAN NAGY ÁRFOLYAM EMELKEDÉSEK KÍSÉRIK, AMELYEKET SZINTE MINDIG VISSZAESÉS KÖVET, HOPPON HAGYVA KISBEFEKTETŐK TÖMEGEIT."

 

"A KERESKEDŐK MINDÖSSZE 3 SZÁZALÉKA KERES PÉNZT." ( !!!!!!!!!!!! )

 

"A különböző tanfolyamok ígéreteivel ellentétben az egyének számára gyakorlatilag lehetetlen a megélhetési tőzsdézés. Minden olyan személy aktivitását megfigyeltük, aki 2013 és 2015 között kezdte a napi kereskedést a brazíliai határidős piacon, ami a volumen szempontjából a harmadik legnagyobb börze a világon. Megállapítottuk, hogy a 300 napnál tovább kitartó személyek 97 százaléka vesztett pénzt, csak 1,1 százalékuk keresett többet, mint a brazil minimálbér, és csak 0,5 százalékuk keresett többet, mint egy banki pénztáros kezdeti fizetése - mindezt hatalmas kockázat mellett."

 

Vagyis a digitalizáció segít abban, hogy pénzt veszítsél, akár nagyon sokat is, fénysebességgel..., de a problémák közül sokat meg lehetne előzni utánnanézzéssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7016324404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras2 2020.12.08. 17:59:53

Tőzsdézni csak lassan és szépen, mert nagyon észnél kell lenni.
Ha valamilyen részvényről nincsen információd, akkor ne játszadozz vele. Vagyis, ne szerelj gázt vagy villanyt se ha hülye vagy hozzá.
Pl. Tesla. A Kovid elején leesett az árfolyama, mert az emberek ész nélkül adták el a részvénycsomagjaikat, ami többek között Teslát is tartalmazott. Viszont a Tesla mögött szabadalmak, gyárak, Állami támogatás, a SpaceX, és az emberek vakhite is van, tehát irreálisan alacsonyra esett. Kerestem rajta 50%-ot, majd kivettem. Azóta is csak felfelé megy...
De kivettem, mert megláttam mit csinál a Renault, és abba tettem át a pénzemet. A Renault 2018 első negyedévében 100 USD-n tetőzött. 2019 márciusában 14 USD- nál volt az alja. Ezen rengeteget veszítettek. Mások. 16 USD- nál vettem belőle. A 14/16 USD ár irreálisan alacsony. Miért? Szakszervezet. A francia állam nem engedheti meg magának hogy a Renault becsődöljön, mert a szakszervezet megbénítja az országot. A Renault élni fog ha a fene fenét eszik is. Most éppen 35-ön áll, és villanyban fejlesztenek. Majd 50 felett eladom.
Tanulság? Ha nem tudod hogy mit veszel, ráfizetsz, ennyi erővel menj rulettezni.
Ne akarj napok alatt milliomos lenni, mert rámegy a házad is, és magyarázhatod az asszonynak hogy miért kell visszamennie az anyjához a gyermekekkel, míg te mész a híd alá.
Maradj annál amihez értesz is valamennyire. Az Etoro-n lehet futball klubok részvényeit is jegyezni. A focihoz sík hülye vagyok, bottal se piszkálnám meg azokat a papírokat.
A nagypolitikát nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Az emberek idióták. Mikor Elon Musk betörte az új Tesla szélvédőjét, esett a részvénye, mert az emberek hülyék. Aki AKKOR vett, nagyot kaszált.
Ne akkor vegyél amikor megy felfele. Akkor vegyél amikor lent van. Figyeld mi esik, és várd meg a mélypontot. Legyél türelmes, de ne legyél hülye. Nem minden részvény fog visszamenni, és ha benézted a mélypontot...
Csak olyan pénzzel játssz, aminek az elvesztését megengedheted magadnak. Pl szokj le a sörcigispeedkokszfűről, és az addig erre elvert pénzt fektesd be olyasmibe, amiről van némi infód.
Ha fociklubbot veszel, az nem különb a totónál.

GABOR2 2020.12.08. 22:31:58

@bandiras2: Kösz szépen, sok jó tanácsot adtál. Most a Teslanál én is elkerültem a golyót, a nagy zuhanás előtt tán két nappal gondoltam, hogy ebből mostmár bármikor baj lehet és átraktam egy másik részvénybe, ami szintén bukott, de csak 5%-ot a nem is tudom... 30 helyett.

Igazából mindent ismerni viszont nem lehet ugyse, meg mint mondot... igazából az emberek hite hatalmas erő... ami viszont nem feltétlenül valóságon alapszik.

A napi kereskedés meg egy külön világ más szabályokkal.

bandiras2 2020.12.08. 23:00:55

@GABOR2: A tőzsde az a hely, ahol a gójok pénze átvándorol a megfelelően születettek zsebébe.
Ezt tudomásul kell venni. Vannak a trendek, és a birkák követik a trendeket. Aztán a megvezetett birkákat megnyírják, és meg i s érdemlik.
Ne menj a birkák után, keresd a saját utadat.
Olyan nincs hogy tuti nyerő, de ha informált vagy, akkor minimalizálni tudod a kockázatot.
Pl mikor az említett szélvédő betörős esetben a birkák pánikoltak, és eladtak. Amikor a birkák éppen nem a megtervezett irányba mozognak, akkor a mozgásuk a pánikot okozó események irányítják, és véletlenül sem a józan ész.

10 éve volt, hogy a ruszkikat befenyítette a yenki pénzügyi hatalom, befagyasztás, embargó, stb...
Na akkor erre reakcióul, Putyin piacra dobott irgalmatlan mennyiségű amerikai állam papírt. Ez nem esett jól a washingtoni nagyoknak, de kibírták, a birkák meg csak néztek. És ezután Putyin nem csinált semmit. Ült a seggén és várt napokig. A birkák pedig nem értették, és bepánikoltak: "Jaj, Putyin kifogyott a munícióból, akkor most a ruszkik össze fognak omlani!!! Jaj nekem van ruszki részvényem!!! ELAAAAAD!"
Az orosz részvények bedőltek mind. Szarért húgyért lehetett venni annak akinek éppen volt miből. Ki is adott el éppen irgalmatlan mennyiségű amerikai papírt, és emiatt vastagon ki volt tömve pénzzel? A Putyin. Százmilliárdokat érő részvénypaketteket vásárolt fel bagóért, és ezzel nemcsak kiszorította az amerikai befolyást, de az osztalékot se kellett már nekik fizetnie.

GABOR2 2020.12.09. 00:02:34

@bandiras2: Igen, igazából sokkoló néhány beállítás ezeknél az új appoknál, meg ezek a rejtélyes hibák... mintha valóban azt akarnák elérni, hogy ne nagyon nyerjenek a tömegek és a statisztikából látszik, hogy nem is nyernek. Meg tényleg milyen már, hogy a saját tulajdonod felett elveszted az irányítást és ők döntik el mikor adják el másnak.

A másik, hogy igazából már talán rosszabb a helyzet mint a tömegek pánikolása, ugyanis már sok a "robot" kereskedő, amik pl. figyelik híreket, a közösségi médiákat és pár kulcsszó alapján hoznak döntést és villámgyorsan lépnek. Erről a problémáról már írtam párszor.

Ha Putyin így tett, nagyon ravasz volt, tudnál erről adni valami forrást?

bandiras2 2020.12.09. 13:07:44

@GABOR2:
Az a gond hogy nem emlékszem se a pontos dátumokra, és napokon keresztül elhúzódott, kisebb hírekként adagolva, és nekem kellett a pontokat összekötni.
Mint amikor kiszivárgott a CIA jelentés, hogy irán még minimum 15 évig nem lesz képes atombombát csinálni. két hét múlva mínuszos hír volt, hogy Irán NEM fogad el amerikai dollárt olajért...
Iránban két hétig görcsöltek ezen, hogy meg merjék e ezt lépni, az amerikai haderő le volt kötve az afgán és az iraki fronton, valamint a repülőgépek nagy része élettartam növelő nagykarbantartásra várt, a folyamatos háborúk miatt. Ha ezt irán BÁRMILYEN más körülmények között lépte volna meg, akkor eltaposták volna. Indokot találni a háborúra bármikor lehet, de a kiszivárgott jelentés világbotránya, és a haderő állapota miatt így megúszták.

Koenigsberger 2020.12.14. 19:02:51

A leírtak java része nem az "app" hibája, hanem egyszerűen így működnek a brőkerek. A zugbrókerek, mint az eToro, meg még inkább. Margin call stb., ez le is van írva a T&C-ben, csak ugye azt Átlag Jóskapista el se olvassa, mert nem tud angolul. Plusz azért nem teljesülnek a megbízások, mert a brókerek többsége (a zugbrókerek meg még inkább) ki se viszik a piacra a millió jóskapista filléres ügyleteit, mert nincs értelme (többe kerülne a leves, mint a hús), hanem házon belül lemeccselik. Aztán amikor nagy esemény van, magyarán amikor az összes jóskapista nagyot akar fogni, akkor egyszerűen nincs likviditás, mert nincs eladói vagy vevő oldal. Még a piacon se.

Ebből a millió jóskapista annyit lát, hogy a g*** bróker hirtelen 100-szorosra növeli a spread-et.
Egyszerűen arról van szó, hogy a nagykutyák megmozgatják a piacot (az intézményes kereskedők), és egyik brókercég se önmaga ellensége, hogy jóskapistát nyerni hagyja.

Egyébként a hivatásos szabadúszó tradereket, akik nem filléreket gurigáznak ide-oda, hanem előfizetnek normális brókerszolgáltatásra, azokat nem is szívatják ezerszeres spreaddel. Nekik gyorsabban visszaáll a likviditásuk. Ugye Jóskapista eközben néz, hogy bezzeg a k**** spread pont addig ment, hogy kiüsse a stop-losst, avagy pont ne teljesüljön az előre belőtt függő megbízása.

A napi kereskedést is pont az ilyen lúzereknek találták ki. Én legalábbis nem ismertem még olyat, aki meggazdagodott volna belőle. A legjobb esetben is az van, hogy bemákol egy sikeres hetet, aztán nagy mellénnyel nekiáll "forexezni". Róluk mintázták azt a mondást, hogy "hogy kell egymilliót csinálni a tőzsdén?" "Kétmillióval kell kezdeni..." :D

A legjobb egyébként, amikor ez se kell hozzá, csak bedől a "nagy nevű" zugbróker és a sok szépreményű tőzsdei mágnás fut a pénze után. (Hány ilyen volt csak az elmúlt 10 évben...)

Ui.: bandiras2 kollégának riszpekt a leírtakért.

GABOR2 2020.12.14. 20:16:08

@Koenigsberger: Hi, köszönöm a hozzászólásodat; valóban most csak egy töredékét tették ki a számítástechnikai hibák az írásnak.

"Egyszerűen arról van szó, hogy a nagykutyák megmozgatják a piacot (az intézményes kereskedők), és egyik brókercég se önmaga ellensége, hogy jóskapistát nyerni hagyja."

Nagyon úgy tűnik, de emiatt majd sokan inkább otthagyják az egészet, a beidézet cikk címe is pont azt veti fel, hogy mikor lesz ebből az embereknek elege.

"Aztán amikor nagy esemény van, magyarán amikor az összes jóskapista nagyot akar fogni, akkor egyszerűen nincs likviditás, mert nincs eladói vagy vevő oldal."

Az etoro ugye egy közösségi oldal is és többen felvették ezt is, de... közben meg lehetett látni, valakik továbbra is kereskednek, hisz vilogtag folyamatosan, zöldek, pirosok.

De úgy látom te talán jobban értesz ehhez mint sokan mások, úgyhogy szívesen veszem a hozzászólásod.

Itt van még amúgy pár cikk idénról, amikor másik kereskedő appok összeomlottak:

ujtechkor.blog.hu/2020/03/11/csodott_mondtak_a_hiper-szuper-meno_bankgyilkos_fintech_cegek

Koenigsberger 2020.12.15. 20:26:47

Üdv! Egyébként jó a blog. :)

Én se vagyok szakértő, csak az előző válság és pánik után engem is elkapott a hév és először engem is beszippantott ez a dolog. Viszont lehetőségem volt rá, hogy élőben is találkozzak olyanokkal, akik tényleg ebből élnek hivatásszerűen (persze ez külföld). Hosszú történet lenne, de 10-ből akár 9 ügyleten vesztenek a hivatásosak is. Miben különböznek mégis az említett kispénzű szerencsejátékosoktól? Abban, hogy ők nem azt nézik, hogy mennyit lehet nyerni, hanem hogy mennyit veszthetnek egy ügyleten. Meg persze nem csak egy-két ezer fontot/dollárt/eurót mozgatnak. Ez egyébként fontos, mert ma hiába nyithat Gipsz Jakab már pár száz dollárral is számlát, az hosszútávon ugyanolyan, mint a kaszinózás: a ház (a bróker) fog nyerni vele az említett tőkeáttét (leverage), az árrés (spread) és a jutalékok/költségek miatt. Persze Gipsz Jakab úgy is kezeli ezt az egészet, mint a kaszinót vagy fogadóirodát: "könnyű pénz". Erre játszanak rá a retail brókerek.

Mondjuk én amúgy is elég "szélsőséges" véleményen vagyok az egész mai pénzügyi és bankrendszerről, ami ezt a "kereskedést" is életben tartja. Egy nagy, jól álcázott manipuláció, és olyan szintű kizsákmányolás és rabszolgaság, mint a világtörténelem során eddig soha.
süti beállítások módosítása