Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A jövő egészségügye: nem valami csodapirula, hanem a felhő és a Big Data ment meg ( és ez elkerülhetetlen )

2019. október 22. - GABOR2

Komolyan mintha nem is kiberbiztonsági hónap, hanem valami "jövő egészségügye" hónap lenne, annyi ilyen cikk született az utóbbi időben.

Persze bullshit a legtöbbje, például megtudhatjuk, hogy szinte minden gyógyszerészeti vállalat szerint a felhő meg a Big Data lesz az, ami legjobban fogja befolyásolni a jövő egészségügyének arculatát. Nem számít, hogy ilyen már van egy ideje és mindig kiderül, hogy nem ér semmit.

Pl. ott van az IBM kis Watsonja. Emékeztetőül:

"Masszív elbocsátások az IBM-nél"

"Belsős, hivatalosan meg nem erősített információk szerint masszív leépítéseket hajt végre az IBM, a Watson Health csoport felének-kétharmadának mennie kell."

"Drámai leépítés jöhet az IBM egészségügyi felhőjén dolgozó divízióban - tudta meg a The Register. A brit lap több, egybehangzó belsős információ alapján azt írja, hogy a Watson Health részlegnél dolgozók mintegy 50-70 százalékát bocsátja el az IBM. A lap forrásai szerint a dolgozók nagyjából ilyen arányban kapták kézhez a munkaviszony megszakításáról szóló értesítést."

"Az IBM az elmúlt években nagy tételben fogadott arra, hogy az adatelemzés számos iparágat (például az egészségügyet) forradalmasítani fogja, ezért rengeteg pénzt költött arra, hogy magát jól pozicionálja ezeken a területen. A bevételek azonban továbbra is jelképesek, és ami igazán aggasztó, a növekedési ütem is az: a cég "stratégiai imperatívuszai", amelyek a következő generációs IBM-et jelentenék, mindössze 10 százalékos növekedést mutattak fel az elmúlt 12 hónapban, az első negyedévben pedig az analitikai eszközök mindössze 4 (!) százalékos növekedést mutattak."

"Jelen állás szerint tehát rettenetesen mellélőtt a cég ezekkel a stratégiai vásárlásokkal, a piac még messze nem elég érett a fejlett technológiákhoz (ha az lesz valaha). Eközben pedig a sok ezer amerikai mérnök jelentős költségtényező - amelyet most elég látványosan megritkít a vállalat."

Szóval nem tudom, hogy amikor ilyen kijelentésekkel jönnek miért nem számít egyáltalán a valóság. Vagy lesz@rják, mert ők csak el akarják ezt adni és mindenhol ezt a bullshitet kell ezért nyomni, hogy higgyenek benne?

Védőöltözetet felvenni, lemerülünk nagyon mélyre a bullshitek világába. Természetesen olyan is lesz, hogy hiába minden, "ez lesz az elkerülhetetlen jövő", aminek valami kötelező ráolvasásnak varázsigének kell lennie, ami összenőt a felhővel az idők során. A bullshit mértéke akkora lesz, hogy még az egyik cikknél a másik résztvevőnek közbe kell szólnia, hogy kicsit túl messzire mentek már. Szóval akkor remélem felkészültél... Kezdjük.

"Rákos betegségek: 10 éven belül jöhet az áttörés"

Én tévedésben éltem, azt hittem, hogy az immunológia az ami talán ezt megteszi, de úgy tűnik, hogy a majd a felhő. Szóval ha lesz valami előrehaladott rákos daganatod csak odamész a felhőhöz és... megtörténik a csoda.

"Személyre szabott orvoslás, big data, sejt- és szövetterápiák, mesterséges intelligencia - ezek lesznek azok a technológiák, amelyek meghatározzák a jövő gyógyszeriparát az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének kutatása, a második Innovatív Gyógyszeripari Körkép eredménye szerint."

Személyre szabott orvoslás és a big data kéz a kézben jár a felhővel, meg persze a mesterséges intelligencia is.

"Második alkalommal készített felmérést 26 kutatás- és fejlesztésorientált gyógyszeripari tagvállalatának vezetői körében az AIPM, melynek keretében azt vizsgálta, hogy merre tart a tudományos fejlődés az egészségügy területén, melyek a legfontosabb eredmények, és mely területeken várhatóak a következő évtizedben a legfontosabb változások. A kutatásban a magyar gyógyszerforgalom több mint 50 százalékát adó gyógyszeripari a vállalatok olyan topvezetőit kérdezték, akik a legújabb fejlesztésekre világviszonylatban is rálátnak."

Engem aggaszt, hogy ezek a vállalatvezetők a felhőben látják majd mind a megoldást. Van egy olyan érzésem, hogy erősen korrumpálták őket a felhős vállalatok, mert ha a józan észt és a korábbi ilyen próbálkozásokat nézik azt láthatják, hogy egyáltalán nem váltotta valóra a hozzá fűzött reményeket, tehát hülyeség benne hinni, de ráadásul a legelső helyre sorolni, hogy majd elhozza a kánaánt még nagyobb debilségre vall.

Az eredeti cikknél látod ábrán is, itt a sorrend:

"Az eredmény egyértelmű képet ad: a legmeghatározóbb technológia a személyre szabott orvoslás lesz.  Ezt követi a big data, a sejt- és szövetterápiák, génterápiák. De 4,4-es átlagpontszámot kapott a mesterséges intelligencia, 4,2-es pontszámot a fejlett terápiás területeken történő fejlesztések és 4 pontot a 3D nyomtatás."

És minő véletlen, hogy mikor már a mi országunkról van szó konkrétan akkor is valahogy ez a kettő kerül az élre:

"Más pontszámok rajzolódtak ki arra a kérdésre, hogy Magyarország mely technológiák alkalmazásában rendelkezik jó eredményekkel és mibe lehetnénk még jobbak. Ebben a tekintetben a felmérésben legjobb eredményt a személyre szabott orvoslás ért el (2,1), de ez is a „kis elmaradásban vagyunk” értékelést haladta meg éppen."

Aztán:

"LEGINKÁBB A DAGANATOS BETEGSÉGEK TEKINTETÉBEN OPTIMISTÁK, OLYANNYIRA, HOGY ITT SOKAN SZINTE BIZTOSRA VEHETŐ VÁLTOZÁST JÓSOLNAK (4,6)."

Csakhogy ezt aligha a felhő hozza el, hanem amit belinkeltem.

Aztán még mást is kérdeztek: vajon mi lenne a legfontosabb, hogy jobb legyen az egészségügy. Hát meg fogsz lepődni, senki se hitte volna, hogy a top beszállító vállalatvezetők a még több pénzt rakják az első helyre:

"Kiemelten fontos szempontként értékelték a gyógyszerkassza növelését (4,9), a szakemberek itthon tartását (4,5) valamint a klinikai kutatások ösztönzését is (4,4)."

Aztán ideje még mélyebbre merülni:

"A szemünk láttára alakul ki egy új tér, ahol a magyar betegekért versenyeznek"

Kapásból mi az első mondat:

A digitális tér meghódítja az egészségügyet is, ez elkerülhetetlen. 

Felhős céget szimatolok a levegőben, ha ilyen mondatokat látok.

"Miért megállíthatatlan trend a digitalizáció Magyarországon az egészségügyben is?"

"Általános trend, hogy az emberek, és így a betegek is új kommunikációs utakat, új technológiákat keresnek, így nyitottak a telemedicinális megoldásokra. Ezzel párhuzamosan világszerte egyre súlyosabb probléma az egészségügyi munkaerőhiány. A modern kommunikációs technológiákat felhasználva hatékonyan használhatjuk ki az egészségügyi szakemberek szűkös kapacitását, ráadásul ezek felhasználásával sokkal kényelmesebben és gyorsabban elérhetővé válik a hozzáférés az orvosi segítségez."

Szóval ezután majd valami telefon kameráján keresztül mondom meg az orvosnak, hogy mi a bajom. Hogyan fog megvizsgálni? Hogyan hallgatja meg a tüdőmet mondjuk? Csak arra hagyatkozik majd amit mondok? Hmmm... sz@rabb lesz.

Aztán ilyen okosságok, hogy szétrobbanjon az agyam:

"Csak rá kell nézni a felnövő generációra, akik ma 14-15 évesek. Minden magán és “hivatalos” ügyüket mobilon intézik különböző applikációk használatával. 10-20 év múlva ők biztosan nem fognak már orvosnál sorban állni, teljesen hozzászoktak, hogy mobil platformon érnek el szolgáltatásokat. Tehát ez egy olyan trend, amit megállítani nem csak az egészségügyben, de más iparágakban sem lehet, csak felkészülni rá. "

Igazából egymillió cikk van az oldalamon ami mutatja, hogy mennyire rossz ötlet fontos dolgokat okostelefonra bízni, ehhez még hozzácsapnák az egészségügyi titkainknak a kiteregetését? Amúgy meg nem, nem intéznek mindent ott, meg mutattam már pár felmérést, ami mutatja, hogy a legendákkal ellentétben nem is akarnak mindent ott intézni. Például.

Amúgy meg a bizonyos hackerek bármikor megállthatnák, csak megéri inkább kémkedni és egy csomó pénzt keresni vele.

Aztán azt is megtudhatjuk, hogy azért is jó dolog ez, mert az orvoshoz járás pont olyan mintha shoppingolnánk:

"A mi gondolkodásunknak az a mozgatórugója, hogy az egészségügyi fogyasztás is pont olyan, mint a bevásárlás vagy nyaralás lefoglalása, ettől semmiben nem különbözik..."

Na azért volt olyan résztvevő aki kicsit próbálta a valóságba visszahozni a beszélgetést, de hogy jó szektatagnak számítson, a végére azért odarakta a "de mindezek ellenére ez lesz az elkerülhetetlen jövő" cuccot.

"Valóban szükség van a modern technológiákra, az egészségügyi ellátók nem csak betegközpontú, de ügyfélközpontú hozzáállására, de ezzel együtt a telemedicina csak kiegészíteni, és nem helyettesíteni fogja a hagyományos orvoslást. Ennek egyik oka, hogy bizonyos ellátások személyes orvos-beteg találkozás során végezhetők, másrészt pedig mindig lesznek olyan betegek, akik nem elégszenek meg a virtuális ellátással. "

"de a digitális technológia és a távgyógyítás jelentős előre törése – azok előnyeiből fakadóan –elkerülhetetlen."

Aztán, hogy ilyen jó voltál és elolvastad mindezeket a bullshiteket jutalmul kapsz valamit, amiben csak kicsi bullshit van és valóban értelmes ötletnek tűnik.

Szinte hihetetlen, de volt olyan cikk is amiben innovációról volt szó és nem a felhő, Big Data, vagy az AI vitte a prímet.

"Magyar kutatók hoznak forradalmat az egészségügyi innováció területén"

Tényleg szinte hihetetlen, hogy valaki tényleg valami új találmánnyal jön, ami tényleg használ valamit.

"A világon egyedülálló és ezért külföldön is nagyon keresett kétfoton mikroszkóp, sikeres nemzetközi együttműködések, publikációk sora neves külföldi szaklapokban, az agy működésének sejtszintű és valós idejű megfigyelése, a látás mesterséges visszaállítása, rákdiagnosztika néhány másodperc alatt - csak néhány azok közül a projektek, kutatások és tervek közül, amelyek Rózsa Balázs fizikushoz és csapatához köthetőek. A Femtonics Kft alapító-tulajdonosa nagyszabású, új terveibe is beavatta a Portfolio-t. "

"Rózsa Balázs a technológiájában élvonalbeli mikroszkópcsalád kifejlesztését megalapozó kutatásokat még Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke szárnyai alatt, közel 20 éve kezdte el. Vizi E. Szilveszter támogatása mellett ehhez a munkához csatlakozott két évvel később akkori tanítványom és mai tulajdonostársam, Katona Gergely fizikus – emlékezik vissza az alapító. 2003-ban a világon elsőként alkották meg azt a speciális 3D-s szkennelő technológiát, amely nagyságrendekkel gyorsabban mért a versenytársak berendezéseinél."

"A cég éppen legújabb termékével, a Femto3D Atlas-szal tervezi meghódítani a piacokat."

"Ezt követően továbbfejlesztett pásztázó technológiának és mozgáskorrekciós algoritmusoknak köszönhetően lehetővé tették a képalkotást élő, éber állatokban. Ez a technológia nemcsak sejttesteket volt képes leképezni az agyszövet nagy térfogatában, hanem lehetővé tette az agyműködés elemi egységei aktivitásának (többszáz dendritnek, dendrittüskének, axonnak) megfigyelését az egyes neuronok összetett dendrithálójában, miközben az éber állatok agya folyamatosan elmozdult az aktivitásuknak köszönhetően."

"Ezáltal képesek vagyunk arra, hogy végre valós időben vizsgálhatjuk az agyműködést"

És még sok minden más.

Azért a végére kapunk AI-t itt is:

"mesterséges intelligenciára támaszkodva sokkal nagyobb felbontású és részletgazdagabb képeket tudnak majd alkotni. Mindezt nagyságrendekkel gyorsabban."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2515251006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2019.11.02. 01:49:34

Mióta mondogatják, hogy mennyire meg fogja reformálni az egészségügyet az informatika! Személyre szabott gyógyszer lesz, meg minden!

Egyelőre ott tartunk, hogy az óriási reform abból áll, hogy újfajta testi deformációk jelentek meg az állandó géphasználat miatt.
süti beállítások módosítása