Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ennek elvileg egy óriási ébresztőnek kellene lennie a kormány részére, de az álmodozás megy tovább ezerrel ( digitális állam )

2019. szeptember 17. - GABOR2

Nagy sztori, megtörtént úgy tűnik amire korábban már többször figyelmeztettem. Digitális állam= sebezhető állam.

Most egy nagyon-nagyon durva eset történt Magyarországon, aminek elvileg óriási ébresztőként kéne hatnia, de nem történt semmi, sőt.

"Állítólag hackertámadás nullázta le a Magyar Fejlesztési Központ adatbázisait"

"A nulláról kénytelen újraszervezni az adminisztrációját a kormány által 2014-ben létrehozott Magyar Fejlesztési Központ (MFK), miután július közepén egy hackertámadás a teljes szerverparkját megsemmisítette – értesült egy forrásból a 168 Óra. Ezt az információt az egyik érintettként a Magyar Rögbi Szövetség (MRSZ) is megerősítette."

"A bizonyos uniós támogatások lehívásában fontos szerepet játszó MFK-nak saját szerverparkja van, amelyen a teljes hivatali dokumentációt, szerződéseket, számlákat, vállalati szoftvereket, lényegében a tevékenységéhez kapcsolódó összes digitális adatát tárolta."

"A 168 Óra feltette az MRSZ elnökének azt a kérdést, hogy miképp semmisülhettek meg teljes mértékben az adatok, hogyhogy nem volt biztonsági mentés? A megkérdezett nem tudott biztosat mondani, de tudomása szerint fizikailag ugyanazon a helyen tárolták a biztonsági mentést és az eredeti adatokat."

"Észak-koreai hackertámadás pusztította el az EU-pályázatok fontos magyar intézményének szervereit"

"Két forrásból is úgy értesült a 168 Óra, hogy július közepén észak-koreai hackertámadás érte a közvetlen brüsszeli források magyarországi koordinációjával foglalkozó Magyar Fejlesztési Központot (MFK), amely során a Központ teljes szerverparkja megsemmisült, így bő négy évnyi működés adminisztrációját kell helyreállítani, amennyire csak lehetséges."

Mi ez a megfogalmazás?

"amely során a Központ teljes szerverparkja megsemmisült,"

Mi az, hogy megsemmisült? Leolvadt, vagy mi a t@köm?

Amikor megkérdezik, hogy "No és a másolatok?", akkor is elég érdekes a válasz:

"A kormány által 2014-ben létrehozott MFK-nak saját szerverparkja volt, amelyen a teljes hivatali dokumentációt, szerződéseket, számlákat, vállalati szoftvereket, lényegében a tevékenységéhez kapcsolódó összes digitális adatát tárolta. Ez azonban a cikk szerint mind megsemmisült amiatt, mert fizikailag ugyanazon a helyen tárolták a biztonsági mentést, mint az eredeti adatokat."

Szóval a szövegből úgy tűnik mintha valahogy felrobbant volna az egész szerverközpont és mivel fizikailag ott voltak a biztonsági mentések azok is megsemmisültek... fizikailag.

Ez elég nagy bullshitnek hangzik, nem? Mellesleg hol van a régebben emlegetett szuperállamiadattrezorfelhő, amiben állítólag minden benne van mindenhonnan?

Meg Észak-Korea támad ilyennel? Miért? Nem az van a címben, hogy észak-kóreai eredetű eszköz, hanem hogy ők támadtak. Ha igaz, miért nem volt rá semmi felelet részünkről? Bullshit szag mindenütt.

Szóval feltételezem, hogy a szerverek fizikailag igazából nem semmisültek meg, ami miatt pedig tök mindegy, hogy hol volt a fizikailag a másolat; ha pedig fizikailag nem semmisült meg a szerver, akkor hacsak nem direkt mód úgy támadták meg, akkor az adatok helyreállíthatók... legalábbis nagyrészt.

Aztán meg jött egy közlemény, hogy volt támadás, de nem vesztek el az adatok...

"Hackertámadás pusztította el a Magyar Fejlesztési Központ minden digitális adatát"

Külügy: Támadás volt, de nem vesztek el az adatok

A Magyar Fejlesztési Központot a közelmúltban kibertámadás érte, azonban a korai és szakszerű beavatkozásnak köszönhetően a cég adatállománya nem veszett el. Az MFK a hatályos rendelkezések alapján eljárva a vírustámadás észlelése után azonnal leállította rendszereit, és tájékoztatta a kormánybiztosságot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonsági szolgálatát, valamint késedelem nélkül hivatalos bejelentést tett a Nemzeti Kibervédelmi Intézet felé. Az MFK kormányzati szerveren lévő levelezőrendszere nem sérült meg. Az MFK a vírustámadás után a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel és felügyeleti szerveivel együttműködve megtette a szükséges lépéseket a rendszer és biztonsági hátterének helyreállítására.

Na most megintcsak... akkor mi az igazság?

"A 168 Óra értesüléseit minisztériumi és más hivatalos válaszok hiányában az Magyar Rögbi Szövetség technikai igazgatója, Debreczeny Dénes erősítette meg telefonon. A szövetség több szálon is érintettje az ügynek, mivel a fejlesztési központ igazgatója, Kiss Antal a rögbiseknél is elnöki posztot tölt be."

"Részben az MFK, részben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal segítégsével az elmúlt években a magyar pályázók (cégek, állami és kutatási intézmények) több tízmilliárd forintnyi közvetlen brüsszeli forrást nyertek el, jellemzően a Horizont2020 pályázati rendszerből. Emiatt a cikk azt rögzíti: az biztos, hogy milliárdos tételű támogatások teljes dokumentációja semmisült meg."

Meg:

"Ezt megerősítette a lapnak az MRSZ technikai igazgatója, aki közvetve úgy értesült a vizsgálatról, hogy észak-koreai eredetű volt a hackertámadás és ezt a lap másik forrása is megerősítette."

Lehet spekulálni.

Simán lehet, hogy valóban mindent töröltek, de megintcsak az államiszuperadattrezorfelhőből előkotorták és visszarakták a cuccokat, amit tudtak és azt mondták... legyen szebb a dolognak a kommunikációja, nem is volt igazán nagy baj.

Lehet, hogy valami ellenzéki hacker akarta úgy láttatni a kormányt, hogy megsemmisíti a számára kellemetlen adatokat, hisz itt egy csomó EU pénz admininisztárciója folyt..

Lehet, hogy valóban a kormány meg akart néhány kellemetlen nyomot semmisíteni, ami EU pénzek hűtlen kezelésére mutatott volna rá, vagy egyéb csalásra, de nem akart mindent megsemmisíteni, csak amit "kell". Az adatállomány nem intakt voltára pedig meg van a kifogása.

Az, hogy a Orbán nem tanult semmit az esetből viszont látszik.

Mikor is történt:

" július közepén észak-koreai hackertámadás érte"

Mit mondott nemrég Orbán:

"Magyarország már most is egy digitális gazdaság Európa szívében, a jövő nálunk már elkezdődött, és abban bízunk, hogy Európa is teljes lendülettel ebbe az irányba fordítja majd a szekerét – mondta a kormányfő, sürgetve egyúttal, hogy az Európai Unió végre zárja le a digitális gazdasággal kapcsolatos vitákat, és cselekedjen egységesen."

Vagyis ezerrel nyomatná továbbra is a digitalizációt; itt már csak max. az lenne a kiút, hogy azért kívánná ezt az EU-nak hogy gyorsabban omoljon össze, de valószínű nem erről van szó.

A kormány mint eddig is, csak a szépet és a jót akarja meglátni a digitális állam projektben. Pedig a digitális állam= sebezhető állam.

Ezzel szépen le is lehetett volna zárni a cikket, de még valami. Úgy tűnik, hogy valami következmény azért talán lehetett, de persze lehet semmi köze hozzá:

"Felmentette Orbán Viktor az EU-pénzek egyik legfontosabb döntéshozóját"

"A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg és a mai, azaz 2019. szeptember 11-i naptól hatályos, hogy felmentette Orbán Viktor miniszterelnök a Fejlesztéspolitikai Koordinációs Bizottság, illetve a Partnerségi Megállapodás monitoring bizottsága elnöki tisztségéből Schanda Tamás Jánost. A döntés nem meglepő, egy minapi minisztériumi átszervezéssel szorosan összefügg."

Szóval épp azelőtt, hogy távozik az EU-pénzek döntéshozájának csapata és annak egyik legfontosabb vezetője, történik egy ilyen. Minthacsak tisztára akarták volna mosni a házat. Persze lehet véletlen.

A digitális államban szép és egyben átok a hatalmonlevőknek... minden megtörténhet. Az igazság meg nem derül ki... A digitális cuccok mindig átírhatók.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5115113346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása