Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Mindent a felhőre tettél fel... és most olyanjuk van, hogy szépen kizárnak ( GitHub, Google Stadia )

2019. július 29. - GABOR2

Régi klasszikus listám, hogy miért nem jó ötlet cloudod használni, már párszor kiegészült újabb érvekkel. Most is itt a maga valójában egy újabb eset, hogy nagyon póruljárhatsz a felhővel.

"Amerikai rendelkezések áldozata lett a GitHub is"

"A programozók körében igen népszerű speciális tárhelyszolgáltató és fejlesztői eszközöket is biztosító, a Microsoft által 2018-ban 7,5 milliárd dollárért megszerzett GitHub a közelmúltban igen furcsa lépésre szánta el magát a szakemberek beszámolói szerint: egyes fejlesztők arról kaptak értesítést, hogy az amerikai kereskedelmi szankciókat meghatározó előírások alapján felfüggesztették fiókjukat. "

Így van, nyilván nem nehéz látni ezt elsőre... azok a kis országok akik felmennek szépen a felhőbe, a jövőben, ha partizánkodnak egy-egy kérdésben szépen le lesznek választva és ezzel totál megbénítva. És a tervek szerint a jövőben szinte minden felhőben lesz; önvezető járművek, ipar, okosotthonok, városok. Ehhez persze 5G is kell. Nem hiába mondta Orbánnak az amerikai nagykövet:

"miután magukkal hozzák az új 5G-technológiát, ők fogják irányítani annak felhasználását is. A kínai kormány kezére akarja játszani a saját és gyermekei jövőjét? Én aggódnék emiatt."

"ZDNet tudósítása két szemléletes példát hoz az intézkedésekre. Az egyik áldozat egy Anatolij Kaskin nevű 21 éves férfi, aki a Krím régióban él. Ő a weboldalát és egy játékszolgáltatását (több online játékot egy felületen kezelő szoftverét) hosztolta a GitHubon, amikor megkapta a hivatalos figyelmeztetést – ezek az oldalak jelenleg nem elérhetőek. Bár sokan tanácsolták neki, hogy válasszon másik hoszt-szolgáltatót, ő fel van háborodva, mivel a GitHub fejlett lehetőségeire épített infrastruktúrája és masszív törzsközönsége volt."

  Ráadásul az amerikai vállalatok egyre inkább olyanok, hogy ideológiákat követnek és azok akik nem értenek ezzel az ideológiával egyet repülnek... hisz ők egy privát cég, nem kötelezhetik őket, hogy tovább szolgáltasson. Majd ez lesz az országokkal is... például Magyarországon azt mondják, hogy csak férfi és nő házasodhat... akkor le lesznek szépen kapcsolva. Vagy ha már nem ők diktálják a dolgokat akkor majd valaki más hülyeségét kell majd követni... éppen ezért nem kéne már eleve belemenni ebbe a csapdába.

De van itt másik felhős story is. Már korábban volt róla szó... a Google Stadia egyfajta felhős játékplatform lenne... nem teljesen, majd olvass vissza mi is ez pontosan, a lényeg, hogy már eleve rühellik az emberek.

Most pedig valaki fel tette a kérdést... mi lesz a játékainkkal ha a Google Stadia becsődöl, mint ahogy már sok korábbi Google projekt. A válasz egy lebaszós idegroham lett.

Ja igen, még a válasz előtt pár magyarázat. A Google Stadiánál az van, hogy ötvöznék a felhős havi fizetést azzal, hogy ennek elllenére a játék teljes árát ki kell fizetned, DEEEE hiába fizeted ki, ezzel csak a játékhoz való hozzáférés jogát kapod meg, maga a játék semmilyen szinten se lesz a tied, ezért is tartották fontosnak feltenni a kérdést, mi lesz ha a projekt kudarc lesz... hirtelen 0 darab játék lesz amivel játszhatok miközben kifizettem őket teljes áron +  a felhő havi pénze?

Nos akkor lássuk...

"What Happens If Google Stadia Shuts Down? Developer Answers"

""Moving to the cloud is scary," Google Stadia developer says."

A felhőbe menni ilyesztő...

“We get this a lot. I hear you. Moving to the cloud is scary. I felt the same way when music was transitioning from files to streaming. I still have all my old CDs in the garage… although it’s hard to find a CD player these days :)

“The same happened to Movies and Photos and my Docs and other files… And it’s great! Games are no different. Eventually all of our games will be safely in the cloud too and we’ll feel great about it. We’ve been investing a ton in tech, infrastructure and partnerships over the past few years. Nothing in life is certain, but we’re committed to making Stadia a success.

“The games you buy on Stadia are yours to play. From day one we’ll support Takeout, so that you can download your game metadata, including saves if you want to.

“Of course, it’s ok to doubt my words. There’s nothing I can say now to make you believe if you don’t. But what we can do is to launch the service and continue investing in it for years to come. Exactly how we’ve been doing with Gmail, Docs, Music, Movies and Photos. That’s exactly what we’re committed to.”

Szóval a Google fejlesztője lealázza azt aki kérdezi ezt a fontos kérdést és úgy válaszol mintha valami más világban élne, ami már rég túl van azon, hogy aggódott a felhő problematikái miatt és mindenki már elfogadja és majd így lesz ezzel is. Utal rá, hogy ők egy nagy cég, úgyhogy nem lesz olyan, hogy becsődölnek... itt persze elfelejti, hogy volt már "pár" Google projekt ami becsődölt és töröltek.

Összességében a válasz annyi, jó paraszt módon előadva, hogy... bízzál bennünk, menni fog, nincs olyan opció, hogy csőd. Vagyis nincs igazi válasz a kérdésre, ami valószínű az lenne, hogy mindent elveszítesz és mivel eleve nem volt semmilyen értelemben a tied, nem is kérheted, hogy kártérítsenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7314985840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2019.07.29. 23:23:15

Pár éve lett divat, hogy szoftverfejlesztő cégek nem üzemeltetnek saját infrastruktúrát, hanem github-ra teszik fel a projektjeiket. Van erre való szerződés elfogadható árakkal. Kiváncsian várom mikor fogják ezeket a szerződéseket figyelmeztetés nélkül felmondani "gondolatbűnben" ("wrongthink"-ben) bűnös ügyfelekkel szemben. Talán még bele is írják a szerződésbe: wrongthink esetén a szerződés egyoldalúan azonnali hatállyal felbontható.

GABOR2 2019.07.30. 12:41:15

@KalmanBlog: Csak egy baloldali felháborodás hullám kell mint eddig és máris bannolják a korábbi kedves ügyfeleket, bármi is legyen a szerződésekben.

kéki béla 2020.06.28. 14:02:37

Kerestem, hogy a BLM vs github témáról talalok-e valamit a blog.hu-n.
Ez a blog(?) a találat szerint akár erdekes is lehetne. Ehelyett mit kapok? Primitív fideSSes mocskot... Grat.

GABOR2 2020.06.28. 19:18:28

@kéki béla: Itt megtalálod mindkét oldal "mocskát" ugyanis ez a blog nem áll egy párt mellé se, hanem azt akarja, ami a legjobb az embereknek. Legnagyobb része meg nem is politikai.
süti beállítások módosítása