Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Elon Musk brainstormingja

2019. július 23. - GABOR2

Kedves olvasom, gyere, kérlek foglalj helyet ebben a kényelmes székben, néz szét... mit látsz... Elon Musk brainstorming csapatának egyik tagja vagy. Azért ültetek itt össze, ezzel a XXI. századi hőssel, hogy fontos döntéseket hozzatok.

Szóval van itt egy pár aprócska gond...

A Telsa megint ölt nemrég. Ráadásul ugyanúgy mint évekkel korábban.

Plusz több esetben kiderült, hogy rájöttek, hogy... hazu... tévedtünk és az autónk nem csökkenti, hanem brutálisan növeli a balesetek számát az emberekhez képest.

Kiderült, hogy az űrhajóink biztonságával kapcsolatban is hazud... tévedtünk.

És most itt van egy újabb friss eset, hogy felrobbant a SpaceX csillaghajó vizsgálat közben... De legalább a vizsgálat szerint minden rendben volt. Nem vicc:

"Óriási robbanás volt a SpaceX csillaghajóján"

"Tűz ütött ki a SpaceX texasi telephelyén szerda éjjel, amikor a cég mérnökei épp a fejlesztés alatt álló Csillaghajó tesztjárművének statikus tesztjét végezték – írja a Techcrunch. Egyelőre nem világos, hogy az egyébként sikeres teszt végén feltörő lángok mekkora kárt ejtettek a Starhopper nevű járműben."

Szóval biztos, hogy nem hazudtunk megint amikor teszteltünk, spontán keletkezett a tűz... mint a világegyetem.

Aztán visszatérve a Teslára... a fejlesztőcsapat szerint a kitűzött céldátumig megépíteni egy teljesen önvezetőautót... lehetetlen. Ááá... dehát mi vagyunk a Tesla, meg Elon Musknak amúgy sincs lehetetlen ugye...

A fejlesztések tekintetében kihívásokkal küzd a cég, amire válaszolnunk kell megfelelően.

Kedves olvasom... neked kell döntened, hogy mit lépjünk... de ÁCSI mielőtt választasz gondolj bele ki ül ott az asztalnál a közeledben... a XXI. század már most legendás hőse, Elon Musk. Légy méltó hozzá.

Tehát:

Hogyan reagáljunk arra, hogy a fejlesztésekkel kapcsolatban kihívásokkal küzdünk:

a, Elon Musk megoldja mások helyett is ( jó, de lassú) 

b, Megadjuk a fejlesztőknek a megfelelő mennyiségű időt és pénzt, hisz ezen emberek élete múlik és a legfontosabb a biztonság (Tip: hősies hozzáállás)

c, Kombináljuk a kettőt. (Tip: ez álomjó, de kell pár fotó hogy szinte igazából mindent Musk csinál)

Na, mint választottál kedves olvasom? Ugyanis a helyes válasz a: c.

Igen, mi vagyunk a Tesla! Mi vagyunk a legjobb cég!!! Fontos nekünk a fogyasztó, éljen, éljen a fogyasztó!

Figyelem! Figyelem! Szimuláció megszakítva... Programozási hiba. Maradjon nyugodt. Valódi eredmény:

d, Kirúgunk mindenkit aki aggodalmaskodik a biztonság miatt és még 10%-kal csökkentjük a fejlesztő csapatot.

Back to the real world olvasom (itt már már csak "kedves olvasóm" se vagy):

"Tovább fogyatkozik a Tesla önvezetős fejlesztőcsapata"

"Újabb lelépési hullám csapta meg a Tesla önvezetős fejlesztőcsapatát - állítja a The Information." 

"A forrás szerint a nagyjából egy tucat fő a gárda nagyjából 10 százalékát jelenti, amelyek között ráadásul több értékes, a Teslát hosszú évek óta szolgáló szakember is volt. A csapat korábbi operatív vezetője, Stuart Bowers még májusban hagyta el az autógyártót, állítólag nem önszántából. Elon Musk elégedetlen volt a cége önvezetős rendszerét takaró Autopilot fejlesztési munkálataival. Az üzletember igencsak ambiciózus módon 2020-as céldátumot tűzött ki a teljesen önvezető Tesla megjelenésére, amely a fejlesztőcsapat egyes tagjai szerit tarthatatlan határidőt jelent."

"Érdekes kérdést vet fel, hogy Musk ambiciózus terveit siker-e tartani az egyre apadó mérnöki gárdával, a negatív tendencia ugyanis nem új keletű. Tavaly tavasszal az önvezető autós hardverfejlesztésekért felelős mérnöki divízió feje, az AMD-t is többször megjárt Jim Keller hagyta ott az autógyártót. Az Autopilot szoftverének fejlesztéséhez kapcsolódó feladatokat ezt követően Andrej Karpathy vette át, aki korábban a Tesla mesterséges intelligenciával és az Autopilot gépi látással foglalkozó ágazatát vezette. Karpathy és az Stuart Bowers közel egy évig közösen kormányozta csapatot, arról azonban egyelőre nincs információ, hogy az idén májusban elküldött szakember hiányában milyen struktúrában folynak a fejlesztések."

Nos, nem kedves olvasóm sajnos a fejlesztőcsapatnak nem volt ideje megírni jól a szimulációt, de semmi gond, back to the dream:

Kedves olvasóm! Miután sikeresen kiválasztottuk együtt a c választ, törődnünk kell egy újabb... kihívással.

Sőt egyből kettőt egybe kell vonnunk.

Az egyik szerint a mi hős fejlesztőnk szeretne új területeket meghódítani:

"A Mars mellett az agyat is meghódítaná Elon Musk"

"Az emberi agy és a számítógép közötti érintkezési felületet fejlesztő cégének eddigi munkáját mutatta be Elon Musk."

Válasz a három lehetőség közül, amire erre a hírre reagálsz:

1, Elon Musk szuper, alig várom, hogy belenyúljon az agyamba

2, Király

3, Elon Muskban bízhatunk, hogy jó terméket fejleszt ebből.

Válaszottál? Jó.

Most jön egy másik ezzel a termékkel összefüggő kérdés:

Használhatjuk-e az agymosó gépeinket azokon akik kiestek az álomszimulációnkból?

a, Elon Musk szuper alig várom, hogy belenyúljon az agyamba, és kijavítsa a valóságot

b, Talán a fejlesztőcsapat nem is csinálta meg ezt se (ez egy bug, vagy easter egg, vagy feature)

c, Igazából nem is estem ki a szimulációból, nem láttam semmit higgyenek nekem

A helyes válasz : d: Leszarjuk mit akarsz.

De ne izgulsz... hazamehetsz. DE! A hazautat, legújabb önvezető Teslával teszed meg! Szerencsés (utolsó) utat!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2214975984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanyi vagyok 2019.07.23. 09:53:49

Elon Musk tipikusan az az ember,.aki azt hiszi mindenhez ért. Bejött neki a paypal, de ez a többi faszság az csak hype. Hyperloop, rakéták.....

KalmanBlog 2019.07.23. 15:18:14

Ezek az ötletek jópofák, de nem véletlen, hogy mások sokkal óvatosabbak: nem működnek egyáltalán, vagy nem működnek még.

Emlékszem egy Hyperloop-szerű vonatról gyermekkoromban olvastam az unokatesómtól kapott Alfa újságban - aki előttem 6-8 évvel vette :-). Tehát az ötlet nem új. A kivitelezéssel meg azóta többen is próbálkoztak, de mindannyiszor kiderült, hogy működhetne, de nem éri meg. Ez is így fog járni, csak több pénz lesz előtte elköltve.

Villanyautózással is a legtöbb autógyártó foglalkozik. Csak kiszámolták, hogy nem éri meg, és éppen annyit és annyiért adnak el, amennyit a _szabályozás_ és a szabályozott piac rájuk kényszerít. Akksit meg annyit tesznek bele, ami az adott körülmények között _ésszerű_. És ezért a Tesláé a legnagyobb hatótáv. De nem azért, mert kiszarták a spanyolviaszt. A konkurrens pont ugyanolyan akksit, motort és motorvezérlőt _vehetne beszállítóktól_, ha megérné. A Teslának megéri, mert nem a piacról, hanem a befektetőkből élnek, így rájuk nem vonatkoznak a piac szabályai - átmenetileg.

Az önvezetésről: voltam egy programozós szakmai konferencián évekkel ezelőtt, ahol valaki éppen a Tesla Autopilotról áradozott. Mondtam neki, hogy: de ez még nem teljes önvezetés úgy hallottam. Erre ő: dehogynem, teljesen magától tud vezetni már most. És biztonságosabb mint az ember. Mindezt gondolom az Internetes hype-ból merítette, és meg volt győződve róla, hogy így igaz. Pedig valami kötődése kellett, hogy legyen az informatikához, különben nem lett volna ott, tehát nem is teljesen átlagemberről volt szó.

Amit Elon Musk kitalált az a hype alapú startup egekbe skálázása. Amit nagyon-nagyon jól csinál. Én csodálom, hogy nem ment már évekkel ezelőtt csődbe a Tesla.

A SpaceX-ből viszont a problémák ellenére is akár lehet sikersztori szerintem. Amit ott csináltak az újrahasznosítható rakétákkal, az nem annyira rossz ötlet. Max az emberes repülést később kezdik, vagy lesz pár baleset is. Ha valóban olcsóbb tud lenni, mint az állami rakéta, akkor még úgy is lehet gazdaságos.

GABOR2 2019.07.25. 15:57:05

@Sanyi vagyok: Elon Muskkal kapcsolatban kezdettben az volt számomra zavaró, hogy ilyen nagyon tipikus amerikai hős vállalkozónak állították be, miközben mint már korábban mutattam többször is blogomon rengeteg állami pénzt kap, sőt... már rég csődben lenne ezek nélkül.

Mostmár az is zavar, hogy látszik, hogy a halálos balestek se térítik el attól, hogy első akarjon lenni bármi áron...

GABOR2 2019.07.25. 16:09:56

@KalmanBlog: Ami a rakétázást illeti... kell a bizalom, a bizalom, hogy biztonságos amit kifejlesztettek. De ott is hamisítottak. Olvasd el ezt:

itcafe.hu/hir/spacex_nasa_pim_csalas.html

Ami az önvezetést illeti... saját fejlesztőcsapata akiknek azért érteniük kell hozzá, állítják, hogy nem fog menni, amit kér Musk és ez már nem tudom hanyadik csapat volt amelyik azért állt fel, mert úgy érezték, hogy ember életek múlnak már ezen és mivel ők az igazi feltalálók próbáltak felelőséget vállalni a termékükért...

Régebbi cikkből:

"Utóbbi szerint ugyanis a cég mérnökei határozottan figyelmeztették a vezetőt hogy az úgymond "önvezető" szoftver aktuális állapotában veszélyes lehet - Musk mégis a program bevezetése mellett döntött."

"A konfliktus végül odáig fajult, hogy számos, az AutoPilot projektben kulcsszerepet betöltő munkatárs felmondott a Tesla-nál - nyilván azért, mert nem tudták jó lelkiismerettel vállalni a bizonyos értelemben egyértelműen félkész szoftver bevezetéséből adódó kockázatokat és áldozatokat. Ezek között volt a fejlesztőcsapat vezetője, Sterling Anderson is, aki tavaly távozott Elon Musk vállalatától.Egy másik, azóta szintén felmondott mérnök egy belső - de most kiszivárgott levélben - pedig egyenesen "gátlástalannak" nevezte az alapító-elnök döntését, ami szerinte "potenciálisan vásárlók életét tette kockára"."

Nem csak arról van szó, hogy nem elég jó a hatótáv, hanem... még mesterségesen lerontják, hogy mintha a többlet teljesítmény egy plusz szolgáltatás, egy DLC lenne szinte:

ujtechkor.blog.hu/2019/06/13/ime_a_jovo_autoja_dlc-ket_vehetsz_hozza_mintha_csak_egy_jatek_volna_teljesitmeny_csokkentes

Majd a környezetvédők mivel nem akartak előregondolkodni, vagy aszerint cselekedni, majd utólag rájönnek, hogy pl. ilyen óirási aksikat készíteni sem éppen környezetbarát, főleg hogy pár év és töredék teljesítményre képesek, dehát valamit tépniük kell mégha rosszat is... hisz kell a lové és ezzel kell a látszat.
süti beállítások módosítása