Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A Microsoft paradoxonos és kamus reklám cikke némi hasznos infóval

2019. március 19. - GABOR2

A Microsoft készített egy cikknek álcázott reklámot, de már megint igazából saját iparágának is betesz. Azonkívül van itt benne pl. ez a gyönyörű paradoxon. Mindig mindent fel tudnak törni, tehát... tegyél a biztonságodért ezt és ezt... de ha mindig mindent fel tudnak törni, akkor igazából mit is ér amit tanácsolnak... effectíve semmit.

Node nézzük a cikket.

"Miért a kkv-k a kiberbűnözők elsődleges célpontjai?"

Amikor elsőre láttam a cikk címét azt hittem, hogy valami érdekes cikkre bukkantam és végre ennek apropóján írok egy cikket arról, hogy az elterjedt elgondolással szemben, a kis cégeket is támadják és lopdossák tőlök az üzleti titkokat, innovatív találmányokat, de aztán láttam, hogy Microsoft a "szerző". Picit beleolvasva a cikkbe láttam, hogy ez a dolog hamarosan belefog torkolni egy felhő reklámba:

"Nem túlzás állítani, hogy a kkv-k vannak a leginkább kitéve a hackerek támadásainak. Nem véletlenül: a kisebb cégek ugyanúgy érzékeny – és értékes – információkat gondoznak, mint nagyobb társaik, csupán azzal a különbséggel, hogy rendszerint ott spórolnak, ahol tudnak, így nem ritkán kevesebb energiát fordítanak olyan területekre is, mint az informatikai eszközeik védelme."

"Miközben a kkv-k védelmi rendszerei sokszor elavultak, a hackerek egyre ügyesebbek. A kockázatokat ráadásul tovább erősíti, hogy a költséghatékonyságot jelentő munkakultúra is hódít: a BYOD (Bring your own device: „hozd a saját eszközöd”) trend révén sok, nem megfelelő védelemmel ellátott, ellenőrizetlen készülék is csatlakozik a vállalati rendszerekhez. De akkor is nagyobb kockázatról beszélhetünk, ha a vállalkozás törekszik ugyan nagyobb biztonságra, de az alkalmazottak saját készülékein futó rendszerek nincsenek egymáshoz integrálva. Ekkor ugyanis szintén biztonsági rések keletkezhetnek, amelyeket a kiberbűnözők könyörtelenül kihasználnak. Ehhez elég, ha a munkatárs például egy külső helyszínen egy bárki által hozzáférhető, azaz nem biztonságos wifi hálózatot használva nyitja meg a céges levelezőfiókot. Ha egy gyenge biztonsági háttérrel rendelkező kkv rendszereibe sikerrel törnek be illetéktelenek, akkor sajnos a társaság partnerei – esetleg nagyvállalatok – adatai is veszélybe kerülhetnek. A vállalatok közötti munkához ugyanis ma már nélkülözhetetlen bizonyos adatbázisok, információk megosztása. A nagyobb cégek ugyanakkor már ezen kockázatokat is figyelembe veszik."

Ezúttal viszont csalódnom kellett, mert nem kifejezetten felhő reklám volt, inkább vegyél jogtiszta dolgokat szöveg megy.

Hogy miért? Hát az indokokkal lábon lövi magát a Microsoft:

"A kiberbűnözők felkészültsége szintén olyan kockázat, amely ellen a gyártó által folyamatosan támogatott szoftver védelmet biztosít: ez – jogtiszta szoftver esetében – automatikus frissítések formájában valósul meg, ami azt jelenti, hogy a felhasználónak nem kell folyamatosan gondot fordítania a védelmi funkciókra. Az üzembiztonság szempontjából fontos, hogy a szoftverfrissítéseket a gyártó előzetesen szigorú tesztelésnek veti alá, így biztosítja a stabilitást és a kompatibilitást más rendszerekkel. A teljes körű Microsoft élmény nagyobb sebességet, megbízhatóbb teljesítményt biztosít, ami egyszersmind kíméli a hardvert is."

A valóság erre folyamatosan rácáfol, egyre inkább rossz minőségűek a frissítések és minden nagyobb frissítésnél hatalmas bajok szoktak lenni. Vagyis ez az érv nem állja meg a helyét.

De aztán jöjjön itt a paradoxon:

"Sokakban felmerülhet ugyanakkor a kérdés: miért vegyek drágán jogtiszta szoftvert, ha közismert, hogy a kiberbűnözők bármit feltörhetnek? Nos, a válasz egyértelmű: csak a jogtisztán beszerzett szoftverek esetében lehet beszélni a gyártó folyamatos támogatásáról és frissítéséről, amely hosszútávon garantálja az informatikai rendszer magas fokú biztonságát, zökkenőmentes működését. Mindettől elesik az, aki feltört, kétes helyről származó, jóllehet első ránézésre olcsó megoldást választ."

Szóval vedd meg a drága legális szoftvert a biztonságod érdekében, de azért közismert, hogy így is feltörik majd a rendszered... aha. Baromi meggyőző. Bár ez így igaz, akkor sincs biztonságban a géped, ha frissíted folyton, node... most meg akarnak győzni, vagy nem?

Pár nagyon érdekes adat:

"különböző adathordozón (CD,-n DVD-n) keresztül telepített programok több mint 61 százaléka valamilyen módon fertőzött, vagy biztonsági rést tartalmaz. Ennél is rosszabb a helyzet a számítógépek esetében, hiszen a vadonatúj gépek 91 százalékán van valamilyen rosszindulatú alkalmazás."

Mondjuk én a Microsoft legális operációs rendszereit se tartom annyira jóindulatúnak azokkal a normálisan kikapcsolhatatlan kémfunkciók garmadájával.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr914701038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása