Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A legjobban védett titkokat is ellopják ha netre van kötve

2017. október 12. - GABOR2

A mai világban egyre inkább netre akarnak kötni mindent; legyen minden fontos adatod olyan rendszeren ami csatlakozik, vagy ami még sokkal-sokkal-sokkal rosszabb tárold felhőben, az okosautód legyen netre kötve, a házad bizonyos rendszerei; legyen digitális állam... Csakhogy ezeket a rendszereket nem tudják és nem is fogják tudni megvédeni a támadások ellen, mindig sebezhetőek maradnak.

Most arra láthatunk megint példát, hogy nemcsak az ilyen polgári rendszerek sebezetőek (amiket manapság simán kiadnak félkészen) hanem olyan rendszerek is amik a legfontosabb katonai titkokat tárolják.

https://mno.hu/kulfold/eszak-koreai-hekkerek-elloptak-kim-dzsongun-likvidalasanak-tervet-2420869

"Észak-koreai hekkerek titkos dél-koreai katonai dokumentumok százait lopták el, köztük a háború esetére Washingtonnal közösen kidolgozott műveleti terveket is – írja az MTI."

Ez az eset azt is megmutatja milyen nagy probléma van a mai vezetők fejében. Teljesen rabjai annak a gondolatnak, hogy mindent digitalizálni, netre kötni kell mindenképpen. Hiába van rengeteg "incidens" ami megmutatja,hogy ezt nem kéne, ők teljesen arra lettek nevelve, hogy "ez lesz a jövő" és már túl öregek ahhoz, megváltoztassák ezt a nézetüket, hiába mutatja meg a valóság folyton hogy ez milyen káros. Ha nem lenne ennek már történelme és ez lenne az első eset azt mondanám oké; ha ezután lennének még további "incidensek", de még joggal lehetne reménykedni, hogy a "legszuperebb" biztonsági cuccok majd megoldják a problémákat... hát azt mondanám azért a legfontosabb dolgokat biztonság kedvéért azért se rakjátok fel neten lévő rendszerre; de nem, itt már rengeteg eset történt ami bizonyította, hogy a legmodernebb biztonsági rendszerek is nagyon kevesek ahhoz, hogy megoldják a hacker problémát, tehát ebben már nem kéne reménykedni, csak az a baj, hogy eddig már nem jutnak el a jelenlegi vezetők.

Épp ellenkezőleg nagyon fontos állami dolgokat akarnak neten elérhetővé tenni, ami rendszerek sokkal kisebb akadályt jelentenek majd mint a katonaiak.

Képzeld csak el mit tudna tenni pl. Észak-Korea ha olyan jövőben élnénk mint amit a techcégek megálmodtak nekünk. Az okosautók mind összekötve felhőben úgy hogy a vezérlésre van befolyásuk, a házad bizonyos rendszerei neten lógnak, az ipar vezérlése neten van,  emberek százmillióinak legfontosabb adatai ott vannak összegyűjtve néhány felhőben és csakis a felhőben. És ezek polgári rendszerek, amiket legtöbbször már manapság is félkészen adnak ki, nagyon messze a katonai szintű védelemtől, amit most éppen feltörtek.

Nézzük tovább a cikket:

"I Csholhi képviselő jelezte, hogy a dél-koreai védelmi minisztérium szerint a kiberkalózok által eltulajdonított dokumentumok 80 százalékát még nem azonosították."

A szuper rendszer még erre se képes.

"A különleges erők sürgősségi tervét viszont ellopták, beleértve az évenkénti amerikai–dél-koreai közös hadgyakorlatok részleteit, valamint a kulcsfontosságú katonai létesítményekről és az áramfejlesztő telepekről szóló információkat."

"235 gigabájtnyi titkos adatot raboltak el. I Csholhi egyelőre nem volt elérhető, de a képviselő irodája közölte, hogy helyesen idézték őt."

Milyen jó, hogy így összegyűjtöttek mindent. Nem kell fáradni lehet vinni az egészet.

"A beszámoló szerint a dokumentumok között szerepelt az Észak-Koreával megvívandó háború 5015-ös számú, amerikai–dél-koreai műveleti és cselekvési terve, amely a Kim Dzsongun észak-koreai vezető megölésére vonatkozó elképzeléseket is tartalmazza."

Gondolom teljesen elviselhetetlen a gondolot, hogy ezeket a terveket ne neten levő rendszereken tárolják.

"A dél-koreai védelmi minisztérium szerint Észak-Koreának egy körülbelül 6800 fős „hekkerhadserege” van," 

Okosan csinálják, tudják, hogy ez a nagy gyengepontja a Nyugatnak, ráadásul ha megvalósul a nagy techcégek "jövő terve" a mainál sokkal-sokkal nagyobb kárt tudnak majd okozni, míg mi nem fogunk tudni visszavágni, hisz ők éppenséggel nem digitális állam, a hagyományos háború pedig az atomháború veszélye miatt elmaradna, főleg, hogy a visszavágásnál már a Nyugat szinte összes fontos rendszere már térdre kényszerül.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7912956441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2017.10.12. 13:27:59

Na ma is az volt, hogy írok és az írásom fele eltünt... Ráférne egy karbantartás a blog.hu-ra.
süti beállítások módosítása