Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Figyelmezetés vakoknak és látóknak 2.

2017. május 25. - GABOR2

Most pedig jöjjön a kommentszekció. Abból is az ami nem tetszett. Bár a legtöbb kommentet elég nehéz egy kategóriába sorolni.

"Ezt úgy kellene üldözni és büntetni, mint a terrorizmust." 

"Helyben fejbe lőni

Vége."

"Az túl kegyes halál az ilyen férgeknek!"

És hasonlók... Semmit se érne. Nem szüntetné meg a problémát. Túl vonzó az, hogy egy gombnyomással tönkre lehet tenni egy országot.

Akkor számolatlanul az olyan kommentek, hogy hülyék voltak az üzlemetetők, a hatalmas autógyárak csupa hülyét vettek fel...:

"A moralizálás egy dolog, de az emberi hülyeség is szükséges, hogy egy ilyen támadás sikerüljön."

Több pénzt biztonsági rendszerekre, az megoldja:

"Mert mindenki baszik arra amit evek ota mondogatnak a szakemberek. A programozokat szarra fizetik, cserebe ilyen minosegu kodokat kapunk keszhez, a sysadmin-ok pedig nagyon keves helyen vannak megbecsulve/megfizetve. Lenezik a munkat amit vegeznek, pedig a fel vilagot ok probaljak eletben tartani. Arrol nem is beszelve, hogy ha intezmenyek forditottak megfelelo osszeget az informatikai rendszerukre es annak az uzemeltetesere, akkor nincs is mirol beszelnunk... a sysadmin-os kollegaknak ejszakazni kell egy kicsit, de ugye egy rendes infrastrukturanak van napi mentese."

Az összes ilyen jelegű, tehát, hogy fejlett biztonsági rendszerek kellenek és akkor minden rendbe lesz kommenthez:

"Az antivírus halott, a hackerek pedig úgyis bejutnak a gépeinkre"

"Egy meglepő bejelentést tett a napokban a vírusirtó szoftverek egyik legnagyobb szállítójaként ismert Symantec. A Brian Dye, a cég egyik elnök-helyettese ugyanis kerek perec kijelentette, hogy az antivírus technológia gyakorlatilag "halott", és bármit teszünk, a hackerek úgyis be tudnak jutni a gépeinkre."

"Így Dye szerint a cégeknek egyre inkább arra kell összpontosítaniuk, hogy olyan megoldásokat nyújtsanak, amik képesek a bejutás esetén keletkezett károk minimalizálására - mert magát a bejutást megakadályozni úgysem tudják az esetek legnagyobb részében."

Az már egy ideje csak illúzió, hogy majd ha fejlett vírusvédelmi cuccok vannak azok majd megvédenek. És ezt olyan állítja aki ebből él és érdekében állna hazudni, de becsületére legyen mondva nem teszi.

Komment arról, hogy jöhet bármilyen támadás, csak apró kellemetlenséget okoz egy jól kiépített rendszerben. Szóval hatalmas múltik és a teljes brit egészségügyben csupa hülye van:

"Arrol nem is beszelve, hogy ha intezmenyek forditottak megfelelo osszeget az informatikai rendszerukre "
Figyu, ahol normális épzés volt, normális hálózattal, spamszűrővel, stb., nem pedig patcheletlen XP-s gépekkel férnek hozzá a hálózaton kívüli dolgokhoz agyhalottak, ott nem volt fertőzés. Kapiske? Te most azokat a helyeket látod, ahol bénák voltak.
Állami intézményekben meg elvárható lenne, hogy ne legyenek azok.

Ja, és egy cég oprendszereit érinti a dolog. El lehet gondolkozni, hogy jó-e, ha a fél világ IT infrastruktúrája egy cégtől függ.

"Nem a digitális állam a hiba, hanem a zsugoriság és/vagy hozzá nem értés illetve nemtörődömség, ami jellemez sok állami intézményt vagy annak IT-felelőseit. Ha a hálózat normálisan fel van építve (és rendesen be van állítva), a számítógépek rendelkeznek a megfelelő frissítésekkel, és egyébként is a biztonságtechnikusok pár hónaponta végigjárják az infrastruktúrát potenciális támadási felületekért kutatva (plusz a dolgozók is kapnak megfelelő "kiképzést"), akkor az ehhez hasonló incidensek nagyrészt elkerülhetőek lennének. De nem vagyok idealista, ez csak egy álomkép, aminek nagyon kevés kórház felel meg attól függetlenül, hogy éppen Európa melyik részén fekszik."

"Ha jol van felepitve megtervezve es uzemeltetve egy rendszer akkor nincs semmi gond, ahogy mar irtam, ugyanis erre valoszinuleg elore felkeszultek, es vannak veszforgatokonyveik. Leallitjak az egesz rendszert es visszaallitjak az elozo napi allapotot. Tehat egy ilyen tamadas maximum csak kellemetlenseget szabad, hogy okozzon. Ha itt embereletek fuggnek ezektol a rendszerektol akkor ilyen esetben pedig csak elo kell venni a hot spare-t es offline-ban vagni az egeszet."

Nos úgy tűnik csődött mondtak a jól fizetett szakemberek, a jól felépített rendszerek, a vészforgatókönyvek.

A vicceskedők:

"Igen, bármikor a fejünkre eshet egy tehén..."

"Imadom, hogy minden ilyen hirbol kabaret tudsz csinalni" (A kórházak megtámadásáról szóló hírnél.)

Persze vannak ennél sokkal keményebb emberek:

"Mintha más állam más elfuserált rendszerének ne lettek volna a múltban..."

Mármint ne lettek volna áldozatai. A fickó közönyös azzal kapcsolatban, hogy a digitális állam miatt meghalnak emberek. Van egy olyan érzésem, hogy ő ebből él és szarik mindenre, csak adják a pénzt a munkájáért.

Akkor a "Microsoft már kiadta a javítást, nincs mit törödni az egésszel tovább":

"Az MS a márciusi patch dayen kiadta a javítást.
A patcheletlen gépek vannak veszélyeztetve.
Meg a WinXP."

"miért baj, h akkora a rendszer, amekkora? amúgymeg ismét: március óta kint van a patch, fel kellett volna pakolni."

"Miért ne lehetne tenni?
Csak fel kellett volna rakni a márciusi frissítéseket, meg nem IQ 0-s felhasználókat alkalmazni"

"És március óta patchelve van. Gyökér felhasználó és nem frissített rendszer kombója okozta a gondot."

És ez még egy milliószor. Igazából, csak részbe volt megoldás a patch ami márciúsba volt, nem volt szükség mindig felhasználói beavatkozásra a terjedéséhez és igazából ezt a támadást és más támadásokat meg lehetne csinálni ismeretlen biztonsági réssel is. A biztonsági hibák soha se fogynak ki, lesz másik.

"Igazad van amúgy, de már kezdesz átmenni Blikkbe."

Ezt nekem írták, mert túlságosan is egyenesen, nem pedig megszépítve írtam a dolgokról.

A alufólia sapkás fickó aki semmit se ért abból amit ezen a blogon írok:

"Javasolnám számodra az alufóliát.
De nem csak a fejedre csákónak, hanem úgy egészben aztán feküdj be egy barlangba.

Komolyan ilyen idióta ember miatt votl a sötét középkor is, meg a boszorkány üldözés meg az inkvizíció meg stb... de azokkal gondolom semmi gondod nem lett volna."

Eszerint a fickó szerint mindent kritkátlanul kell fogadni ahogy jön. Ha nem, akkor középkor.

Valaki símán csak hazudik, abban bízva, hogy úgysem olvassák el amit írok igazából:

"Az ő hozzáállása szerint az autókat is be kell tiltani, mert öngyilkos merényletre lehet használni (ezkben a témákban ez az első és utolsó hszem)"

A filozófus aki mindennek a jó oldalát látja csak és számon kéri miért mindennek csak a rossz oldalát látom.

"Mar leirtam maskor is : NEM BAJ, hogy latod ennek a dolognak a rossz oldalat, nem ez a gond. Az a gond, hogy nem latod a jot. Valamit valamiert , halal egyszeru. A digitalis allamban az is benne van hogy nem ulok napokat/heteket eves szinten NAV-nal meg kormanyhivatalokba meg a rak tudja hany helyen meg. Tovabba nem ertem mit akarsz, a szamtech kibaszott iramban fejlodik, sot exponencialisan, akkor ezt vegyuk fel mindenhol kivehe az eletnek azon a teruleten ahol valoban hasznos ? Latom magam elott ahogy az agyam ele vetitett hologramon nyomom a LoL-t mikozben amugy van rajtam egy VR headset mert epp kozgaz II-n ulok a Corvinuson , aztan szolok Siri-nek, jon a repulo autoval hogy irany az APEH , kitoltjuk a papirokat. Vagy akkor mit akarsz ? Mert tenyleg nem ertem. A technologia ilyen, ilyen volt eddig is, van jo meg rossz oldala. Az a kurvaidegesito, hogy te nem latod a jo oldalt, sot mi tobb(mert ez engem kulonosebben nem erdekel) , ugy predikalsz itt egyfolytaban, meg a blogodon is, mintha legalabbis a tizparancsolatot osztanad, mikozben teljes elfeledkezel arrol hogy totalisan ketoldalu dolog amirol beszelsz. Ennyi erovel a prohardver forum is egy rakas szar, mert ha napi 18orat olvasom romlani fog a latasom. Ez ok, de azert a forumnak van masik oldala is. Na ez az amit te eredendoen nem tudsz felfogni az elmult fel-1ev alapjan."

Micsoda súlyozása a jó és rossz dolgoknak. Kényelemért mindent, tegyük csak ki a cégek titkait, rakjunk kést az állam torkára, mindent lehessen simán bedönteni. Amúgy erre válaszolt helyettem más, érdemes lesz azt elolvani.

A fatalista:

"Ezen az alapon semmit sem szabadna csinálni.
Az állampolgárokat sem lehet biztosan megvédeni a bűnözőktől.
A közlekedőket sem lehet biztosan megvédeni a notórius szabályszegőktől."

Akik letudják ennyivel:

"Tudjuk. A digitális állam az Antikrisztus."

Senki sem írt arról, hogy azokat büntetni kéne akik kiépítenek egy olyan rendszert ami szuperkönnyen bedönthető és nagyon fontos dolgokat vezérel. Elég nagy a vakság a dologra.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr612540747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása