Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Eric Schmidt megint hozta a formáját, de ma már más világ van...

2024. szeptember 02. - GABOR2

Nemrég  hallottam egy videóban, hogy Eric Schmidt adott egy interjút. Ez érdekes lesz gondoltam... Sőt rögtön hallottam azt is, hogy az egész interjút totál letiltották, törlik mindenhonnan. Na gondoltam... Eric hozta a szokásos formáját.

Node kicsoda Eric Schmidt, talán vannak olyanok akik nem hallottak róla. Én nagyon is tudom kicsoda ő, korábban mindig meghallgattam amiket nyilatkozott. Ki nem hagytam volna.

Eric Schmidt egy tech-legenda a 2000-es évekből. Ő volt az aki a Google-t egy kisvállalkozásból egy gigantikus tech vállalattá tette. Majdnem minden amihez ért arannyá változott. Egyszer megkérdezték tőle mi az amit másként csinálna, ha üzenhetne a múltbéli énjének és lényegében azt mondta, hogy egy nagy hibát vétet, az pedig az volt, hogy nem ismerte fel a közösségi médiákban a nagy lehetőséget. Volt idő amikor zsebből megvehették volna a Facebook-ot , de mivel nem hitt benne, nem tették és mire felfogták mekkora dolog lesz ebből, már késő volt.

De amúgy a Google-ből egy hatalmas sikerstory-t csinált. Eric Schmidt alatt a Googleből a "világ legjobb vállalata" lett. Ha valaki ott dolgozott az lényegében annak a jele volt, hogy az illető a legjobbak közé tartozik, mert Eric Schmidt alatt tényleg csak a legjobbaknak adtak esélyt ott dolgozni. Tehát nem azért volt a Google a "világ legjobb vállalata", mert a dolgozók megkaptak mindent és semmit se vártak cserébe.

Viszont a történetnek van egy másik oldala is. Szerintem Eric Schmidt nem teljesen normális ember. Könnyen lehet, hogy pszichopata, sőt inkább szociopata, vagy valami más, de a lényeg hogy míg agyilag valamikben kiváló, más dolgokban meg nagyon gyengén teljesített látszólag... dolgokban amiket minden normális ember értene.

Ő maga egyébként pl. kijelentette, hogy nem képes felfogni a gonosz és jó koncepcióját, egyszerűen képtelen ezeket definiálni és ha valaki elmagyarázza neki, hogy mik ezek, ő akkor se érti meg.

És még valami... amikor azt mondom, hogy pszichopata sokan valami filmes klisére gondolnak mint Hannibál Lecter, de az igazság az, hogy nem minden pszichopata mészáros vagy ilyesztő; sőt igazából sok szupervonzó tud lenni; sok magasrangú cégvezető és politikus igazából pszichopata. De ők igazából nem érzik át az emberek érzelmeit egyszerűen csak betanulják, hogy mi az ami működik. De nem éreznek semmit.

És Eric Schmidt-et is ez a tulajdonsága segíthette is, de ugyanakkor a cégének egy igazi PR rémálom volt. Szerintem ezért volt, hogy a Google után Eric Schmidt sohase került hasonlóan magas pozióba sehol, hiába volt tálán ő a világ legjobb vezérigazgatója.

Ugyanis például... a Google kitalált valamit annó amire mindenki felkapta a fejét, hogy ez egy Orwelli rémálom ötlet, aztán a Google PR team elmagyarázta, hogy nincs itt mitől félni, ők sohase tennének ilyet, ők a "Don't be evil!", "Ne légy gonosz!" cég. Aztán mondjuk másnap Eric Schmidt adott egy interjút ahol lazán bevallotta, hogy de bizony úgy gondolják, azt akarják megvalósítani, amitől mindenki retteg, sőt akár még brutálisabb dolgon dolgoznak mint amit az "összeesküvés gyártók" gondolnak.

És ezt sorozatosan tette. Ezért se hagytam ki egyik interjúját se. Tudtam, hogy jó lesz... És régen egyszerűen megjelenhetett ez, de ma már más világ van. Eric Schmidt ebben a mai világban nem lehet nagy tényező, egyből cenzúráznák. Ahogy meg is tették most, brutális mértékben. Valahol, még bennem is felmerült időnként, hogy ezt talán azért teszi, mert nem tetszik neki ami történik igazából, hogy ő valójában "az emberekkel van"; de nem hiszem, szerintem egyszerűen csak van egy ilyen fogyatékossága, hogy nem fogja fel, hogy ezeket a dolgokat nem szabadna, hogy kikotyogja. Nem büszkeségből, hanem tényleg... agyilag nem fogja fel, hogy ezeket a dolgokat nem szabadna neki elmondania nagy nyilvánosság előtt.

Volt egyébként még egy pozitív tulajdonsága, ami manapság hiányzik... Ha valaki kiakadt és ellenezte amit kitalált... meghallgatta és úgy mutatta, hogy ha van rá mód, akkor kompromisszumra is kész lenne.

De alapvetően ő egy gépeies ember volt, aki az embereket eszközöknek nézte és önmagát egyfajta rendszerépítőnek és abszolút kiszolgálta a megrendelőket, csak valahogy nem fogta fel, hogy vannak gonosz tervek amiket nem szabadna bevallani, hogy meg akarják valósítani. És amúgy az ő irányítása alatt a felhasználók privátszférájához való jog abszolút semmibe volt nézne, a Google rengetegszer megszegte az állami és saját szabályait is.

És akkor nézzük a mostani történetet...

Igazából, hogy mi az igazság nem tudhatom, mert az eredeti interjút mindenhonnan letörlik tán azonnal. A Stanford egyemen tartott előadást és mind az egyetem, mind a Youtube például nem tűri el.

"Why Stanford is not to be blamed for removing former Google CEO Eric Schmidt's video where he 'trashed' Google's work hours"

Van egy hivatalos magyarázat ami megjelenik a sajtóban. Van egy magyarázat amit az AI-kal kapcsolatos videókat készítő Youtuber gondol, akinek a videóját néztem. És szerintem mindkettő bőven elég ok, a mai világban, hogy ne jelenhessen meg az interjú.

És akkor mégegyszer: Én nem láttam a teljes interjút, a Youtuber mondta, hogy mindenhonnan törlik azonnal és őneki b@romi nagy erőfeszítéssel sikerült megszereznie és mutatott részleteket az interjúból.

Tehát akkor kezdjük tán azzal, amit a sajtó mond, hogy amiatt lett letiltva az interjú, aztán a Youtuber szerinti igazi okkal és végül leírom még amire emlékszem, hogy mondott egyéb dolgot.

 Szóval én úgy láttam, hogy talán az egész beszélgetés az AI körül forgott és Eric Schmidt kifejtette, hogy ő úgy gondolja, hogy ez az AI story úgy lesz majd, hogy az első mindent vinni fog, aki első lesz az visz mindent majd, maximum, ha valaki nagyon picit van lemaradva, talán annak még marad valami, de alapvetően az első mindent vinni fog és ez igaz lesz országok szintjén és vállalatok szintjén is.

Na és ekkor az interjúztató mondta, hogy Eric te a Google vezérigazgatója voltál, meséld már el, hogy hogy áll akkor a Google ebben a versenyben. És... ugye mondtam, hogy korábban is Eric Schmidt a saját cége PR rémálma volt. Most se volt másként.

Ugyanis Eric azzal kezdte, hogy nos... ő már nem a Google alkalmazottja, úgyhogy mindenre nem láthat rá, de lát eleget... És már eleve ez a kezdés keménynek fogható fel, mert úgy beszél magáról, hogy nem a "Google alkalmazottja" már; mintha csak egy alkalmazott lett volna, úgy beszél magáról, ez is egyfajta távolságtartás; mert korábban ő a cégnek mondhatni atyja volt és bár fura ezt mondani egy embernél aki tán nem képes empátiára, de... mondhatni egy család voltak.

Na mindegy, elkezdte Schmidt sorolni, hogy úgy látja, hogy a Google azért, hogy a dolgozóknak minden szuperkényelmes legyen, hogy be se kelljen járniuk dolgozni stb., egyéb Z generációs woke dolgokért lemondott arról, hogy a győztesek között legyen.

És itt belement pár dolognál a részletekbe is. Talán ha jól emlékszem valami olyasmit mondott, hogy a Googlenél most az van, hogy a dolgozók kéthetente egyszer, pénteken kell bemenniük az irodába és ez őalatta elképzelhetetlen lett volna, hogy szerinte kizárt, hogy így normálisan lehessen dolgozni nagy projekteken. És hogy járt tán ilyen ázsiai országokban, ahol az emberek hozzáállása a munkahelyhez tökéletes ellentéte ennek és hogy a Google szerinte beállt a vesztesek közé, eldobta magától a sikert.

És az interjúztató közbemondott tán valamit, hogy az ázsiai országhoz képest előnyben van az USA és a Google, de Schmidt szerint a Google egy olyan vállalat lett, ami eldobja magától a sikert a dolgozók kedvéért.

És itt mondott tán még egyéb kemény dolgokat is, belement más dologba is tán részletesen, de nem nagyon emlékszem. Talán a cikkből kiderül, merthogy a sajtó szerint ez a fő ok, hogy törlik mindenhonnan az interjút. Hogy Eric Schmidt, aki a Google legendás vezérigazgatója volt, kijelenti, hogy a Google egy vesztes cég lesz ez... potenciálisan dollár tízmilliárdoknál is többe kerülhet a Google-nek, tehát nemcsoda hogy törölnék. Plusz ugye a Google-t is megszállta a woke és a woke se akarja látni ezt a kritikát.

"Why Stanford is not to be blamed for removing former Google CEO Eric Schmidt's video where he 'trashed' Google's work hours"

"Google decided that work-life balance and going home early, and working from home, was more important than winning."

Na aztán az ok amiért az AI Youber szerint igazából törlik az interjút... erről is találtam amúgy most cikket.

Na szóval, ugye beszélt arról, hogy szerinte mind országok szintjén mind vállalatok szintjén az első AI gyártó cég abszolút nyertes lesz majd.

És akkor mondott egy példát konkrétan, hogy miért... Ő ugye láthat fejlesztéseket amikről a sajtó nem számolhat be és tán arról mesélt, hogy az egyik ilyen nagy AI fejlesztővel nagy barátok és ő mutatott neki egy AI technológiát ami 2025-re fog teljesen kifejlődni és az majd lehetővé teszi, hogy minden sikeres trendet meglovagoljon az AI  cég és bárki mást aki sikeres, azonnal lemásoljon.

Mondott egy példát is. Itt van pl. a Tiktok ami kínai és leveri az összes USA közösségi oldalt. Jelenleg az USA szeretné betiltani, de a közeljövőben ez az AI amiről beszélt, meg fogja tudni csinálni azt, hogy azt mondod neki, hogy: Kutasd fel, hogy mi az ami sikeres; másold le úgy, hogy annyiban eltérjen, hogy ne lehessen minket perelni másolásért, alkosd meg ( ezt megcsinálja percek alatt, percek alatt teljesen le fogja másolni a komplett weboldalt és minden működését és adatát... ami az adatokat illeti amúgy fura, mert elvileg védve vannak a hozzáféréstől, dehát ha eleve ez ilyen sötét hadművelet talán megoldható ) és ha valamiért nem sikerül akkor addig próbálkozz AI amíg jó lesz. És szerinte így a jövő AI vállalata mindent le fog másolni ami trendi és csinál belőle egy akár még jobb veziót és így mindig a győztes oldalon lesz.

Ez most a sajóban egy olyan címmel jelent meg, hogy az ex Google vezér arról beszél a diákoknak, hogy lopják el mások ötleteit teljesen, ez a siker kulcsa:

Former Google CEO Eric Schmidt to Stanford students: "Make me a copy of TikTok, steal all …."

Na és az AI Youtuber szerint ez, hogy ezt kikotyogta, hogy ilyen AI technológia van készülőben és hogy sikeres cégek komplett lemásolására és adataik és üzletük ellopására akarják használni majd, ez az amit nem szabad terjeszteni és kimondani igazából. Nos, lehet... sőt az is lehet, hogy több dolog ugyanannyira indokolja, hogy a mai világ nem viseli el Eric Schmidt-et.

"Ex-Google CEO Says It's Fine If AI Companies "Stole All the Content""

"'Make me a copy of TikTok, steal all the users, steal all the music, put my preferences in it, produce this program in the next 30 seconds, release it, and in one hour, if it's not viral, do something different along the same lines," Schmidt told the room. "That's the command.""

 

De ezeken kívül beszélt még arról pl., hogy nemrég dolgozott a USA hadseregnek és az volt a véleménye, hogy a drónoknak nagy szerepe lesz a hadviselésben a jövőben. És az ukrán-orosz háború ezt igazolta, hogy a drónok nagyon hatékonyak tudnak lenni. Viszont szerinte az USA hadserege mára nagyon elmaradt és nagyon gyenge ezen a téren. Ő azt akarta volna elérni, hogy az USA drónok teljesen ember nélkül képesek legyenek harcolni. Szerinte ez sokkal hatékonyabb lenne mint ami ma megy, hogy emberek vezetik a drónokat. Viszont szerinte az USA hadserege elvetette ezt az irányt és már nem is dolgozik nekik. Mire a riporter felvetette, hogy ez fura, mert amikor szétvált a hadsereggel az útjuk, akkor kapott talán valami nagyon fényes medál kitüntetés Eric; mire ő azt mondta, hogy az a kitüntetés a világ legfeleslegesebb kitüntetése, mert lényegében semmilyen tanácsát se fogadták meg és USA drón serege piszkosul le van maradva.

Aztán még beszélt az AI-val kapcsolatban olyanokat, hogy pár éve még azt gondolta, hogy az AI megvalósítható kicsiben, ezért is ő a saját pénzét több AI-val foglalkozó kezdő kisvállalatba tette. De egyre inkább úgy látta, hogy az AI igazából egy drága dolog lesz. Mára úgy gondolja, hogy az AI amire vágynak több mint 300 milliárd dollárból valósítható majd meg és hogy az USA áramellátása nem teszi lehetővé, hogy megvalósuljon. Itt gondolom főleg arra gondolt, hogy környezetbarát módon nem. És azt mondta, hogy az USA-bak rá kéne vennie Kanadát, hogy adja az AI szolgálatába az egész országukat. Kanada teljes természeti, megújuló energia potenciálját az AI szolgálatába kell állítani.

Amúgy meg nemrég jelent meg cikk arról, hogy az AI cégek azt szeretnék, hogy elvehessék a kripto ipartól az energiatermelő rendszereket:

"A kriptobányászok energiáját akarja az AI-szektor"

"Olyan mértékben nő az AI és az adatközpontok áramigénye az USA-ban, hogy a szektor már a bitcoinbányászokat is célba vette, az ő energiájukat akarják."

"Hónapok óta minden nap arról hallunk, hogy az adatközpontok energiaigénye elképesztő mértékben növekszik az AI és a felhő miatt – ezzel párhuzamosan pedig mindenhol sorra épülnek a dollármilliárdos adatközpontok, nem csak az USA-ban és Európában, de mindenhol (a Google most épp Latin-Amerikába és Vietnámba vinne egy hatalmasat). Miközben a megoldást az atomenergiában és a geotermikus energiában, valamint az adatközpontok erőművek mellé építésében látják sokan, addig a valóság az, hogy az elképesztően gyors terjeszkedés (adatközpontok, AI, felhő) miatt a rendelkezésre álló elektromos kapacitás egyre kisebb."

Remélem Eric Schmidt még sok interjút ad majd...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5918483053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.09.02. 21:25:42

A végkövetkeztetés biztató.

Madarász Henrik 2024.09.03. 02:53:11

Azért azt megnézem amikor több millió amerikai kriptost akarnak így lenullázni az MI cégek, mit szólnak majd hozzá.

GABOR2 2024.09.03. 12:47:13

@Madarász Henrik: Csinálnak majd egy precedenst, hogy akkor ezt így lehet. Hogy ők magukat hasznosabbnak tartják és kizárnak az energiából. Mások, mint én meg majd őket fogja mindenki másnál kevésbé fontosnak tartani, hogy ha mindez tényleg csak a korlátozott LLM-ért van.

Koenigsberger 2024.09.04. 07:22:21

Nekem erről a történetről a régi vicc jutott eszembe...

1951, Kohn felszólal a taggyűlésen:
- Három kérdésem lenne: hová lettek a kávéházak? Hová lett a búza? Hová lett a hús?
Egy hónappal később az újabb taggyűlésen felállt Grün:
- Nekem csak egy kérdésem lenne: hová lett Kohn?
süti beállítások módosítása