Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

AI-k

2024. augusztus 26. - GABOR2

Nem sok, pár csak pár hír az AI-kről.

Úgy tűnik nem sikerült mindenkit behülyíteni, még olyan helyeken sem, ahol remélték, sok pénzt legombolnak majd az emberekről:

"A japán cégek közel fele nem akar AI-t"

És minél több infó jön az" AI-ről", annál világosabb lesz, egyre több embernek, hogy nem az aminek probálták beállítani. Ez csak LLM.

"Kiderült: Mégsem fog az emberiség ellen fordulni és azt kiirtani a mesterséges intelligencia"

"Az Iryna Gurevych, a németországi Darmstadti Műszaki Egyetem informatikusa és Harish Tayyar Madabushi, a brit Bath-i Egyetem informatikusa által jegyzett dolgozat szerint a mai mesterséges intelligenciákat túlságosan korlátozza ehhez programozásuk, ami egyszerűen nem hogy nem engedi meg, de nem is teszi lehetővé számukra, hogy (emberi) utasítás nélkül új készségeket sajátítsanak el. Ebből eredően és definíció szerint ezek a modellek mindig is emberi irányítás alatt fognak maradni, és nem fognak önérdekből és "saját kútfőből" az emberiség létére törni."

"a következtetést arra alapozza, hogy a szóban forgó kifejezéssel illetett technológiák egyszerűen nem lesznek képesek a sci-fi filmek HAL-9000, Skynet vagy a Mátrix rendszerévé fejlődni."

"Ugyanakkor a kutatók felhívják a figyelmet, hogy ez nem jelenti azt, hogy a mesterséges intelligenciák nem lehetnek majd képesek óriási károkat okozni. Emberi utasítás hatására ugyanis pusztító tevékenységeket is végrehajthatnak majd, akár ölhetnek is, de kevésbé erőszakos formáikban is óriási társadalmi és gazdasági károkat okozhatnak majd pl. hamis információk generálásával és terjesztésével"

"Eredményeink nem azt jelentik, hogy az AI egyáltalán nem jelent fenyegetést", magyarázta Gurevych. "Inkább azt mutatjuk, hogy a konkrét fenyegetésekkel összefüggésbe hozott komplex gondolkodási képességek állítólagos megjelenését nem támasztják alá bizonyítékok, és hogy az LLM-ek tanulási folyamatát végül is nagyon jól tudjuk irányítani. A jövőbeli kutatásoknak ezért a modellek által jelentett egyéb kockázatokra kellene összpontosítaniuk, például arra, hogy a modelleket álhírek előállítására használhatják fel."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9818476115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.08.26. 23:45:35

Lesz még itten Buttleri Dzsihád...

Koenigsberger 2024.08.29. 19:26:49

Már mindenem tele van ezzel az álhírekkel és hamis információkkal való állandó riogatással.
Mikor még nem létezett a digitális világ, már akkor is hatalmi ágként működött a digitális média elődje, a papírsajtó.
süti beállítások módosítása