Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy vs Varga: a bankok túlnyerték magukat és most mindenki más szenved

2024. augusztus 26. - GABOR2

Tudjátok miért tudnék h@nyni attól ha azt hallom, hogy "kicsit most szorítsunk meg", szükség van arra, hogy felelősen gazdálkodjon az állam, hogy nehogy túlköltekezzen?

Azért mert az egész egy bullshit.

A kovid-ra hivatkozva több mint 10 év megszorításának megfelelő összeget szortak szét... igazából nem gazdaságvédelemre, hanem alighanem "haveroknak" és mind Varga és Matolcsy egyetértett abban, hogy a mai extra infláció egyik legfőbb oka ez.

A másik meg ami még aktuálisabb story: Magyarországon van olyan törvény, sőt talán nem is törvény csak "szokás", hogyha a bankok oda akarják adni nagyon rövid időre, nagyon magas kamatra a Jegybanknak a pénzüket, akkor az nem mondhat erre nemet.

És most lényegében ezzel a módszerrel kirabolták teljesen az országot és az ország közpénzét, magánpénzzé változtatták.

És ez nem összeesküvés, világosan leírják gazdasági újságok.

Miért van ez így? Nem tudom, semmi értelme, a bankokon kívül mindenki csak szenved most is emiatt.

És a magyar bankok sz@rok, a vállalatoknak nem hiteleztek semmit, korábban írtam is itt elemzőről, aki szerint olyan magas kamat mellett amik most vannak csak hülyék vennének fel hitelt. Tehát semmi teljesítménnyel rekord nyereség...

Némileg felturbózott verzió: Van 10 forintom, ezt kölcsönadom az országnak amit az nem utasíthat vissza. Tíz nap múlva kérem vissza a pénzem és a kamat rá... 10.000 milliárd forint.

És igen, én egy zseni és szép vagyok ezért.

Ezért is mondják, hogy a bankok az igazi urak. Nekik meg van engedve, hogy semmi munkáért vigyék az ország pénzét.

Ja és miért van erre szükség a tankönyvek szerint? Ez elvileg arra van, hogy ha magas az infláció és a gazdaság totál fel van hevülve, mert a bankok szorják mindenkire a pénzt, akkor ezzel az "eszközzel" a Jegybank eléri, hogy a bankok inkább hozzá adják a pénzüket, ne a gazdaságnak, ami így "lehül" és az infláció csökken.

De a magas kamatok miatt a bankok amúgy se hiteleztek semmit, tehát ez az érv is kamu lenne.

De a story folytatódott tovább.

A kormánynak nincs pénze és a gazdaság és a lakosság is ki van zsigerelve. Mi az egyetlen hely ahol van pénz? Hát a bankok. A kormány pedig kitalálta, hogy ráveszi a bankokat, hogy adja vissza a Jegybanktól elvett közpénzt, persze már úgy mint a bankok saját pénzét, amiért majd még kamatot fizetnénk + a kormány még a bankadó felét is elengedné. A kormány azt hitte ennek az ajánlatnak a bankok nem tudnak majd ellenálllni. De azt tették:

"Másodszor is elkérte Nagy Márton a bankok 1300 milliárdját, de úgy néz ki, megint nem fogja megkapni"

"Több mint egy éve már, hogy Nagy Márton miniszter kijelentette: 1300 milliárd forinttal több állampapírt kell venniük a bankoknak, cserébe a felére csökkenthetik az extraprofitadójukat. A tavaly még 200 milliárd feletti extraprofitadó idén le is feleződött, ám a bankok mindössze átrendezték az állampapír-portfóliójukat, az erről szóló rendelet szövege alapján ugyanis ez is elegendő volt hozzá. A kormány ezt mintha zokon vette volna, és július elején visszamenőleg is a teljes állomány növelését írta elő a bankoknak, ellenkező esetben nem felezhetik le az idei adójukat. Most úgy néz ki, a bankok jó része nem is fogja, mert ennyi állampapírt idén már nem éri meg vásárolniuk, inkább adóznak. Ha így lesz, döntésükkel idén inkább a költségvetés, jövőre viszont ők maguk járhatnak jobban."

A bankok inkább adóznak minthogy állampapírt vegyenek. Vagyis az államnak sokkal kevesebb lesz a bevétele mint amit gondolt. Igaz ezért nem kell kamatot fizetni mert adó. De az államnak viszont sokkal több pénz kéne mint az adóból jönne. És ez fontos, az se érdekli a kormányt, hogy a magyar lakosságnak ezért sokat kéne fizetnie kamatot... a pénzért ami a mienk volt csak fent leírt módon át lett játszva a bankoknak.

Gondolhatsz arra, hogy a bankok úgy érzik: Szentelenül túlnyerték magukat, inkább adóként visszaadják egy részét. Vagy: a bankok meg akarják szivatni Orbánékat, hogy maradjanak pénz nélkül.  Vagy sima kalkuláció, hogy később még több pénzük legyen.

Akárhogy is, úgy tűnik Orbánék nem jutnak elég pénzhez és az egész ország megszenvedi majd:

"Nagy Márton: cash-flow problémánk van, le kell mondanunk egyelőre a növekedési álmokról"

"Cash-flow probléma van a magyar állami költségvetésben a magas kamatkiadások miatt, ezért rövid távon le kell mondani a növekedési álmokról, és újabb beruházások elhalasztását is vizsgálja a gazdasági kabinet 2025-ről 2026-2027-re – többek között ezekről beszélt Nagy Márton az Indexnek adott interjúban."

Egyszerűen annyira nincs pénz, hogy 3 évre elhalasztanának beruházásokat. És Matolcsy gonosz álma ezzel meg is valósulna, mert ezzel elérné, hogy az utolsó gazdaságélinkítő tényező is megszünne.

"Kétéves csúcsra nőtt a magyar államadósság ráta a magas deficit és a váratlan recesszió mellett"

"Még mindig jelentős, a GDP arányában 5,5%-os volt az államháztartás nettó finanszírozási igénye az idei második negyedévvel zárult utolsó egy év során, és az április-június közötti váratlan recesszió mellett ez oda vezetett, hogy kétéves csúcsra, 76,1%-ra emelkedett június végére a GDP-arányos államadósság ráta – derült ki a Magyar Nemzeti Bank szerdai adataiból."

Végül a kormány mégis szerett pénzt, innen:

"Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam"

"A magyar állam egymilliárd euró összegben vett fel hitelt kínai bankoktól idén tavasszal, amelyet április 19-én teljes összegben le is hívott – derül ki az ÁKK frissített statisztikáiból, amelyben a költségvetés fennálló hitelállományát ügyletenkénti bontásban mutatja. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül. A megjelölt hitelcél általános infrastrukturális beruházásokat takar, a kamatszint és a törlesztés ütemezése nem nyilvános, csupán annyit tudunk, hogy változó kamatozású, három éves lejáratú hitelről van szó. A devizaadósság aránya a magyar államadósságon belül ezzel kritikus szint környékére emelkedett."

Szóval ezt lépte a magyar kormány a Matolcsyval szembeni harcában a kínaik pénzével töltötte ki a lyukakat, ezzel a korábbi nagy célt is félredobva, hogy ne a külföld felé adósodjon el az ország. Dehát ez van: csak a bankok tudnák vissza adni a mi korábbi pénzünket, de nem hajlandóak erre, hiába ígért nekik a kormány később még többet. Ami talán azért van, mert a bankok szeretnék ha Orbán bukna, ha nem tudná megoldani a költségvetés gondjait.

A gazdaságunk közben gondban van. Magas kamatok, mostmár az állam se fog beruházni... senki se fog, az ötletek az akkugyárakról is zsákutcának tünnek.

"Egyre nagyobb bajban a magyar gazdaság, már a kormány is aggódik"

Közben amúgy vicces, hogy Nagy Márton azt várta, hogy a Jegybank élinkítsen. Matolcsy rég rombolni akar és a Jegybank is minuszban van.

"A magyar gazdaság 2024 első negyedévében rövid fellendülése után a második negyedévben a GDP 0,2%-kal csökkent az előző három hónaphoz képest. Az 1,5%-os éves szintű növekedés ellenére az előzetes növekedési adat csalódást keltő belső keresletre utal, és a törékeny fellendülés elsődleges hajtóereje a szolgáltatások voltak – derül ki az ING friss elemzéséből, amely szerint a kormány 1,8-2,2%-os előrejelzésénél is alacsonyabb lehet a bővülés 2024-ben. Eközben bár szükséges lenne egy költségvetési stimulus, a BNP Paribas szerint a büdzsé állapota nem teszi ezt lehetővé."

Szóval a büdzsé állapota nem teszi lehetővé és miért van bajban a büdzsé:

"Cash-flow probléma van a magyar állami költségvetésben a magas kamatkiadások miatt, ezért rövid távon le kell mondani a növekedési álmokról, és újabb beruházások elhalasztását is vizsgálja a gazdasági kabinet 2025-ről 2026-2027-re – többek között ezekről beszélt Nagy Márton az Indexnek adott interjúban.""

A magas kamatokért pedig a Jegybank a felelős aki felemelte az alapkamatot. Matolcsy...

Mindez a sz@r ami most van állítólag azért történt, hogy legyűrjük az inflációt ami feladat mindennél fontosabb, bár nem működött a dolog, sőt még most is, a romok között is, valahogy még nől:

"Kellemetlen meglepetés a magyar inflációs adat, nagyon óvatos lehet az MNB az elemzők szerint"

"A vártnál nagyobb gyorsulást mutató júliusi inflációs adat kellemetlen meglepetést jelent, illetve az infláció szerkezete továbbra is aggasztó – ilyen megállapításokat fogalmaztak meg az elemzők a KSH által ma reggel közzétett júliusi inflációs adatok, illetve az MNB inflációs alapmutatóinak értékelése során. Úgy látják, hogy az MNB emiatt még inkább óvatos lehet egyelőre a kamatpolitika terén, és akár augusztusban meg is állhat a vágási sorozatban, illetve év végéig legfeljebb 1-2 vágás férhet bele jelen állás szerint. Az alábbiakban a négy elemzői kommentárt abc-sorrendben mutatjuk be."

Amúgy hogy magára a konkrét Matocsy vs Vargára térjek rá... 

Megüzenték Matolcsynak, hogy túl sok a hobby projekt, miközben durván minuszban van a Jegybank:

"Túl nagy lábon él az MNB a jegybank felügyelőbizottsága szerint"

Matolcsy meg olyan választ adott, hogy szerinte nincs joga ezekhez a vizsgálatokhoz a felügyelőbizottságnak, aztán megpróbált egy nagyon pofátlant rúgni a kormányba:

"Matolcsy György elárulta: ennyivel drágul az élet Magyarországon a kormány lépése miatt"

"Az MNB számításai szerint a tranzakciós illeték megemelése idén 0,1, 2025 elejétől 0,2 -0,3 százalékponttal dobhatja meg az inflációt - közölte Matolcsy György jegybankelnök Tóth Bertalan országgyűlési képviselő kérdésére."

Szóval... ezért az egész sz@rért Matolcsy a felelős, lényegében minden mai gazdasági baj visszavezethető arra, hogy Matolcsy az egekbe emelte az alapkamatot és ez a pofátlan... lény olyannal hadakozik, hogy a tranzakciós illeték  0,1 százalékkal megdobja az inflációt. Amikor az ő lépése olyan mintha atombomba szönyegbombázást kapott volna az ország gazdasági értelemben... Pofátlan gXXX.

De aztán szép azt élet, mert akiknek van egy csomó tartalék pénze, azoknak még több lehet most:

"19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni"

És igazából talán leszámítva az utolsó két évet, jó folyamatok zajlottak itt... kár, hogy az utolsó két év sok eredmény totál szétrombolásáról gondoskodott:

"Meg fogsz lepődni, milyen gazdagok az emberek Magyarországon"

De ha visszamegyünk Gyurcsányig, akkor még mindig jobb...

"Tavaly ismét emelkedésnek indult a globális vagyon, és jó hír, hogy a legalacsonyabb vagyoni szegmensben élők aránya 2008 óta csökken, az egy felnőttre jutó átlagvagyon pedig emelkedik. A UBS friss tanulmánya szerint Magyarország is jól áll a listán, itt az adatok azt mutatják, hogy az alacsonyabb vagyoni osztályokba tartozó felnőttek vagyona gyorsabban nőtt, mint a magasabb vagyoni osztályokba tartozó társaiké."

"A nyugat-európai gazdaságok közül Svájc közel 6%-kal és Olaszország közel 4%-kal esett vissza, míg

Magyarországon körülbelül 8%-os lehetett az egy felnőttre jutó átlagos vagyon visszaesése tavaly forintban mérve."

Mivel is lehetne zárni ezt a cikket? Hát hogy fontos, hogy felelősen álljunk az államadóssághoz, hisz tudod, hogy akár egy mozdulattal az egy évtizednyi kuporgást elb@ssza az éppen aktuális hatalom:

"Varga Mihály államadósság-reformot sürget a gazdaság megmentéséhez"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9118476059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2024.08.26. 22:39:06

Nekem azért vannak kételyeim hogy milyen gazdaságélénkítés lenne, megtömnék a külföldi multikat pénzzel, vennének repteret, 800 milliárdért irodaházakat, 1000 milliárdért épülne a Belgrád-Budapest vasút, most ezek jutnak eszembe az elmúlt néhány évből, de több ilyen volt.
süti beállítások módosítása