Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A Microsoft kirúgott egy teljes diverzitástért felelős csapatot és a jövőben a dolgozók "minősége" fontos lesz

2024. július 19. - GABOR2

Pont ma történt egy világméretű IT összeomlás ami a Windows rendszereket érinti csak és ez és még egy milliárd másik eset felvetheti azt, hogy a Windows-ok nem igazán minőségi rendszerek. Én is szinte minden héten tudok írni újabb "hibás frissítésekről" amik ilyen-olyan problémákat okoznak.

Talán a hibás kódok növekvő mennyiségének köze lehet ahhoz, hogy a Microsoft évek óta célnak tűzte ki, hogy nem a legjobb szakembereket kell felvenni, hanem diverzé kell tenni a céget, tehát bőrszín, "történelmi elnyomottság" alapján vet fel fontos poziciókba embereket.

Most az egyik ilyen csapatot felszámolták és azt mondják, ez "rengeteg embert érint" és hogy a jövőben a vezető aki ezt meglépte azt akarja, hogy a dolgozókat a hozzáértésük alapján vegyék fel. Ami persze horror a kirúgottak szerint, akik szerint ők, egy hatalamas világjobbitó projekt részesei voltak, de most egy borzalmas diszkrimináló ember kirúgta őket.

Még magyar oldal is ír valamennyit a dologról:

"A Microsoft állítólag bezárta az egyik diverzitással foglakozó részlegét, mert üzleti szempontból már nincs rá szükségük"

"Az utóbbi években sokan vádolták azzal a film- és a játékipart, hogy (főleg az Egyesült Államokban) olyan nagy hangsúlyt fektettek a sokszínűségre, egyenlőségre és befogadásra (diversity, equity, inclusion = DEI), hogy az már a szórakoztatóipari produktumok minőségének a kárára ment. Azonban most úgy tűnik, hogy ez a trend változóban van, vagy legalábbis ezt írják egy kiszivárgott levélben, amiben azt is állítják, hogy a Microsoft felszámolta az egyik DEI-csapatát."

" a cég 2024. július 1-én számolta fel a csapatot a "változó üzleti igényekre" hivatkozva, ezzel pedig ki is rúgták az itt dolgozók egy részét. A részleg vezetője kritizálta a Microsoft döntését, illetve "vizsgált és bizonyított diszkriminációval, bántalmazással és toxikussággal" vádolja a cég vezetőségét. Ugyanakkor a DEI-csapat szerinte tele volt "briliáns, etikus és világklasszis stratégákkal," akik" segítettek jobb hellyé tenni a világot.""

Hát a Windows frissítéseket nem sikerült jobbá tenniük...

"Az email szerint úgy általában is veszélyben vannak a DEI-programok, mert a cégek számára ezek már nem olyan kritikus fontosságúak, mint 2020-ban."

Ők nagyon szerették volna ezt, de ha egyszerűen kifogy a patron, a pénz és a cég léte lesz a tét egy idő után... mondjuk nem a Microsoftnál, de sok más cégnél. És sok más cég lépi ezt meg. Végülis teljesen logikus... Az egész csak árt üzleti szempontból.

"Microsoft reportedly fires DEI team — becoming latest company to ditch ‘woke’ policy"

"Microsoft has reportedly laid off a team devoted to diversity, equity and inclusion after pouring millions of dollars into the initiative — becoming the latest major company to ditch the “woke” policy."

"The Big Tech giant disbanded the DEI team at the beginning of the month due to “changing business needs,” according to a July 1 email obtained by Business Insider."

Ezután számítani fog, hogy az illető jó legyen abban amit csinál, talán ritkábban kell majd írnom Windows frissítésekrő, bár nem írják, hogy melyik részlegről van szól:

"On Tuesday, tractor giant John Deere announced it will scuttle nearly all its DEI polices in favor of a quality-based workplace."

Más helyeken nemcsak a csapat lett kirúgva hanem az összes meghatározott DEI célt és poziciót kidobtak az ablakon:

"That followed a decision last month by farm chain retailer Tractor Supply to axe all DEI goals and positions."

Másfél év alatt 44%-kal csökkent a nagy cégeknél a diverzitásért felelősök száma:

"Zoom, Snap, Tesla, DoorDash, Lyft, Home Depot and Wayfair have also downsized their DEI teams.

Overall, DEI-related job postings declined by 44% by mid-2023 compared to the same period in 2022."

Azt azért megint hangsúlyoznám: A tulajdonosok nagyon szeretnék ezt, csak sok cég eljutott addig a pontig, hogy vagy pénzügyileg tarthatatlan a dolog vagy monjduk a nagy techcégek esetében felmérték, hogy ha továbbra is nem tehetség alapján vesznek fel embereket akkor a kínaiaknak lesz mondjuk előbb igazi AI-je és ugye egyes elméletek szerint aki megépíti az első igazit, az megnyeri magának a világot, ezt pedig nem kockáztathatják meg. A diverzitás cuccok csak már kiépített, szinte magától működő cégeknél tartható hosszabb ideig, amiknek van biztos bevétele mindegy, hogy mi van. Versenyhelyzetben tarthatatlan.

Egyébként a Microsoft úgy fogalmaz, hogy továbbra is elkötelezett a diverzitás ügyileg, csak ezután nemcsak feketékkel, hanem hispánokkal fogják feltölteni a helyeket és fontos lesz ezután a "elszámoltathatóság" is, vagyis talán lesz következénye annak, hogy több millió ember életét vetik vissza folyton az elrontott frissítéseikkel.

“Our focus on diversity and inclusion is unwavering and we are holding firm on our expectations, prioritizing accountability, and continuing to focus on this work.”

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4218450503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása