Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az ilyen hírek hallatán nem igazán gondolnám, hogy minden rendben van a gazdasággal...

2023. július 24. - GABOR2

Az ilyen hírek hallatán nem igazán gondolnám, hogy minden rendben van a gazdasággal:

Ugye a fejlődés egyik velejárója, hogy nől az ország energiafelhasználása. Ez mutatja, hogy mennyire bővül minden, leginkább az ipar.

Nálunk most ez a helyzet:

"Összeomlott a villamosenergia-felhasználás: a 2009-es válság óta nem volt ilyen"

"Júniusban már zsinórban 13. hónapja folytatódott a magyar villamosenergia-rendszer bruttó felhasználásának esése, és a negatív sorozat egészét tekintve most lett a legnagyobb a csökkenés mértéke éves összevetésben. Ahhoz, hogy ennél alacsonyabb júniusi fogyasztási adatot találjunk, másfél évtizedet kell visszamennünk az időben"

"2023 júniusában 9,9%-kal volt kisebb a magyarországi villamosenergia-rendszeren belüli felhasználás, mint egy évvel korábban."

"Ezzel az éppen tavaly júniusban kezdődött esés az idei első nyári hónapban új mélypontot ért el, mivel a csökkenés a 13 hónapos sorozat minden korábbi hónapjában szerényebb mértékű volt."

Ez talán azért van, mert akkor jelentették be, hogy a rezsicsökkentés korábbi formája halott... vagy hamarosan az lesz.

"LEGUTÓBB 15 ÉVE, 2009 JÚNIUSÁBAN REGISZTRÁLT ENNÉL GYENGÉBB FOGYASZTÁSÚ JÚNIUST (3229,6 GWH)."

Fontos ez a kitétel:

"a statisztika nem tartalmazza a háztartási méretű napelemes rendszerek adatait; ezeket beleszámítva érdemben magasabb értékeket kapnánk."

Vagyis a napelemek miatt esett vissza az áramfogyasztás azt mondják...

De kérdem én... a háztartások röpke egy év alatt napelemekkel annyi áramot meg tudtak spórolni, hogy 2009, tehát 14 év ipari elektromos felhasználás-bővülést kiválthatták? TÉNYLEG??!!

"Mi áll a zuhanás mögött?"

"A most júniusi közel 10%-os zuhanás azért is aggasztó, mert a hazai villamosenergia-felhasználás már a 2022 júniusi bázishónapban is 3,5%-os esésben volt éves összevetésben. Noha az átlagfogyasztás fölötti részre vonatkozó lakossági rezsitarifák jelentős emelését csak 2022 júliusának közepén jelentette be a kormány - vagyis az árammal való lakossági spórolás csak ekkortól indult be igazán -"

Van itt egy ártatlan kis mondatocska ami talán fontosabb kéne legyen:

"példátlanul magas infláció, illetve a gazdasági aktivitás gyengülésének általános fogyasztáscsökkentő hatása is hozzájárulhatott."

Igen, én azt gondolnám, hogy a "gazdasági aktivitás gyengülésének" meglehetősen nagy okként kéne megjelennie...

Szóval akkor lakossági napelemek + spórultunk + gazdasági aktivitás gyengülése... Kár, hogy ezen okok arányait nem tudjuk.

Ráadásul arról is szó van, hogy ugye az orosz gáz elvágása és inkább elektromos fűtés + több klima használata inkább növelné a lakossági fogyasztást:

"A villamosenergia-felhasználást felfelé befolyásoló tényező ugyanakkor az elektrifikációs trend, melynek keretében - részben az energiaválság, illetve az orosz-ukrán háború gázellátási kilátásokat elbizonytalanító hatására - sokan villanybojlerre és -tűzhelyre cserélhették gáztüzelésű berendezéseiket. A klímaberendezések terjedése szintén az áramfogyasztás növekedése irányába hat, de - azon túl, hogy a spórolás ezek használatára is kiterjed - a magas infláció feltételezhetően lelassította e folymatot is."

Az is érdekes, hogy ezt bajnak tekintik. Pedig inkább ha spórolás okozta elvileg ünnepelni kéne, vagy napelemek, szintén ünnepelni kéne, zöldülés stb.. De nem.

Szóval van egy olyan sejtésem, hogy a gazdaság fojtogatása Matolcsy részéről + szankciók... erősebben hatottak mint ez a cikk sejteti.

A gazdaságunk döglődéséről pár friss cikk:

"Varga Mihály bevallotta: örülhetünk, ha nem esik vissza idén a magyar gazdaság"

Plusz ez se tipikus... a mezőgazdaság mentse meg a gazdasági növekedést... akkor a többi ágazat, ami több áramot fogyaszt bizony döglődik:

"Harmadszor mentheti meg a recessziótól a magyar gazdaságot a mezőgazdaság"

"A takaréklángon pislákoló magyar gazdaság idei fő kérdése, hogy tud-e növekedést felmutatni, vagy recessziós év lesz 2023. Mivel a GDP-változás igen közel lesz a nullához, a kis súlyú mezőgazdaság viszont igen szélsőséges teljesítményingadozást mutat, könnyen lehet, hogy újra előáll az a ritka helyzet, hogy a növekedési mutatót az agrárszektor teljesítménye tolja át a pozitív tartományba."

"Mint köztudott, nincs túl jó bőrben a magyar gazdaság, immár harmadik egymást követő negyedévben zsugorodik. Az okok ismertek: az infláció megeszi a hazai vásárlóerőt, a magas kamatok is fékező hatást fejtenek ki, a költségvetés az őrült kiköltekezése után kiigazításra szorul, na és a külső kereslet sem erős. Így aztán az ipar és az építőipar teljesítménye csökken, és a szolgáltatások sem dübörögnek."

Ipar csökken= kevesebb áramot fogyaszt.

És itt is itt van... magas kamatok. Köszi Matolcsy.

Azért hagy jegyezzem meg, hogy... az ellenzék hatalomra kerülésétől ennek a helyzetnek még drasztikusabb romlását várnám. Tudom milyenek voltak hatalmon, ők még hozzáadott katasztrófák lennének a meglevő katasztrófákhoz...

És hagy mutassam meg azt is, hogy máshol is borzalmas a helyzet. 

És ez összefügg tán azzal, amiről előzőleg írtam az "előfizetéses rendszerről", arról, hogy a lakásoknak az emberek nem a tulajdonosai, hanem bérlői.

"Teljesen kimerülőben a brit családok: elképesztő szinten az élelmiszer-infláció"

"A brit statisztikai hivatal friss felméréséből kiderül, hogy az ország egyszülős háztartásainak több mint egynegyede kifogyott az élelmiszerekből a megugró infláció miatt."

"A február 8. és május 1. között, közel 15 ezer háztartás bevonásával végzett felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 5%-a az előző két hétben kimerítette élelmiszerkészletét, és nem rendelkezett a pótláshoz szükséges pénzzel. Ez az arány azonban drámai mértékben, 28%-ra emelkedett, amikor a legalább egy gyermeket nevelő, egyedülálló szülőből álló háztartásokat vizsgálták."

Az a vicces, hogy azok az inflációs adatok amik így kifektetik őket a magyar inflációs adatokhoz képest egy vicc:

"2022 októberében a fogyasztói árak inflációja Nagy-Britanniában példátlanul magas, 11,1%-os szintet ért el, amelyre több mint négy évtizede nem volt példa."

De akkor ugrás az "előfizetéses rendszerhez". Lehet nyugati a fizetésed, de ha nincs saját házad és a lakbér magába elviszi a fizetésed mondjuk 50%-át, akkor ilyen gondok kevesebb emelkedésből is jöhetnek, főleg ha egyedül vagy:

"Az ONS felmérése azt is kiemelte, hogy a bérlők általában nagyobb pénzügyi terhekkel szembesülnek, mint a jelzáloghitellel rendelkező lakástulajdonosok."

"az ONS jelentése szerint a segélyezettek 21%-ának még ezen intézkedések ellenére is nehézséget okozott az élelmiszerek beszerzése."

Ez is a magyar emeléshez képest egy röhej, de ott ettől már hanyattvágják magukat:

"A Bank of England 2021 decemberében mindössze 0,1%-ról elképesztő mértékkel, 5%-ra emelte a kamatlábakat, és további emelésekre számítanak."

5%... Jajj ne... mennyi a magyar most? Majdnem 20%?

De ott ilyenkor az összes ilyen előfizetéses sz@rság ugrik hipp-hopp 50%-ot árazásban és sokaknak game over...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr718178295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2023.07.24. 23:52:10

Azért az is érdekes, hogy a mezőgazdaság menti meg a recessziótól az országot, miközben elvileg az ukrán gabona tönkrevágott annyi mindent...

gigabursch 2023.07.25. 03:16:26

Szerintem nincs itt semmi extra látnivaló, pusztán csak egy kicsit csökkent a hedonista index...
süti beállítások módosítása