Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A mostani események mutatják, hogy alap közgazdasági elméletek tévesek ( profit vezérelte infláció Magyarországon )

2023. július 12. - GABOR2

Nemrég többször írtam erről a témáról. Miért drágulnak így a dolgok, miért ekkora az infláció.

Az egyik legérdekesebb dolog az volt, hogy kijött egy európai kutatás arról, hogy igazából az infláció nagy részét, már egy ideje, nem a megemelkedett költségek okozzák, hanem mert a vállalatok a hatalmas profit érdekében durván túlárazzák a termékeket.

De ez akkor még csak európai szintű kutatás volt, nem specifikusan magyar, írtam saját tapasztalataimról, hogy szemlátomást az a rész, hogy a fogyasztók viselkedése az árra hatással van, mintha... körülbelül nem is létezne, még úgy sem, hogy a fogyasztók nagyon is erősen reagáltak.

És most viszont kijött a kifejezetten Magyarországra vonatkozó kutatás; és szerintetek a magyar vállalkozások is megszivatták az embereket? Nos... mi az hogy, nagyon is; még jobban mint a nyugatiak.

"A vállalatok mohósága miatt drágul az élet Magyarországon - de miért?"

Ez megmagyarázhat például olyan furcsásogokat, hogy vajon miért nőt a kenyér ára százszázalékkal miközben állítólag az ország úszik a szuperolcsó és egészségtelen ukrán gabonában és inkább sokkal olcsóbbnak kéne lennie, vagy miért volt gyanúsan magas januárban a tej ára...

"Az elmúlt két évben az infláció mellett a vállalatok jövedelmezősége is érdemben emelkedett, így a profit-vezérelt infláció jelensége a gazdasági elemzések fókuszába került - írja a héten megjelent inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank, és egyben megállapítja: a jelenség Magyarországon régiós és nemzetközi összevetésben is erős. A profitvezérelt inflációt nem a kereslet-kínálat egyensúlytalansága okozza, hanem az a jelenség, amikor a vállalatok a nyereségesség érdekében nagyobb áremelést hajtanak végre, mint amit a költségek növekedése indokolna."

"A jegybank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy 2022 második felétől jelentősen emelkedett az inflációnak a költségek által meg nem magyarázott része. A közgazdászok a számításaik során felbontották a hazai inflációs folyamatokat belső, illetve külső költségtényezőkre, valamint az ezek által nem befolyásolt részre. Az inflációs tételeket alapvetően meghatározó költségtényezők a korábbi évek inflációs folyamatait jól megmagyarázzák, de 2022 harmadik és negyedik negyedévében egy új jelenség bontakozott ki. Jelentősen emelkedett az inflációnak az a része, amelyet a költségek alakulása nem magyaráz."

"Az MNB becslése szerint 2022 második feléig az infláció emelkedéséhez a belső tényezők csak kis
részben járultak hozzá, a változások 80 százalékát külső tényezők magyarázták. Ezt követően azonban
a belső tényezők szerepe fokozatosan emelkedett és meghatározóvá vált. Mivel az elmúlt két
évben az infláció mellett a vállalatok jövedelmezősége is érdemben emelkedett, így a profit-által
vezérelt infláció kérdése egyre inkább előtérbe került."

És igazából az, hogy hogyan viselkedett a vásárló mindegy volt, hiába zuhant be a kereslet, hiába vásároltak mást, kevesebbet a vásárlók... a cégek valahogy kollektíve mégis tartották a rekord magas árakat. Ami cáfolja a közgazdasági elmélet kereslet-kínálat-ár "törvényeit".

És persze ezzel lényegében az elmúlt évek fizetésemelése is jórészt semmivé vált:

"Fabatkát sem érnek a magyar fizetések: lesújtó EU-s jelentés érkezett"

"Hiába nőtt uniós kitekintésben is jelentős mértékben, 16 százalékkal idén a hazai bruttó minimálbér összege, a rekordmagas infláció miatt a legalacsonyabb bért keresők vásárlóereje a második legnagyobb mértékben csökkent az EU-n belül – derül ki az Eurofound felméréséből. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós ügynökség éves jelentéséből az olvasható ki, hogy mind a bruttó, mind a nettó összeget vizsgálva az EU-n belül Magyarországon az egyik legalacsonyabbnak számít a minimálbér összege. A bruttó minimálbérre jutó munkavállalói átlagos adóteher mértéke pedig a második legmagasabb Magyarországon az EU tagállamai között. Továbbá a teljes munkaerőköltségen belül Romániával holtversenyben az EU-n belül nálunk a legmagasabb az állami elvonás mértéke (adóék) a minimálbér esetében."

Van olyan gazdaságpszichológiai elmélet, hogy a dolgozók tömegeit örökké "éhezés állapotában" kell hagyni, de nyitvahagyva a remény kapuját, hogy hogyha keményen dolgozik akkor jobb lesz neki. Ennek viszont illuziónak kell lennie, mert amúgy ha egyszer tényleg megkapja a dolgozó amire vágyik, nem lesz már annyira motivált és kreatív.

Éppen ezért időnként kötelezően kellenek válságok és egyebek, hogy erre hivatkozva az emberektől elvegyék a fizetésének azt a részét amivel egyről a kettőre léphetne.

Most, nálunk, épp most történt ilyen.

És ez igaz a digitalizációra, meg innovációra is. Erről  írtam egy sokrészes sorozatot. ("Az innováció nem fogja megoldani a problémákat" )

Itt is van a nagy ígéret, hogy ez majd segít növelni a fizetésed, de mind a nemzetközi, mind a hazai statisztika elárulja, hogy évtizedek óta a vállalatok az ebből való többletett százszázalékban megtartják maguknak, a dolgozó sohase kap belőle semmit.

És itt van egy órdító másik magyar példa arra, hogy a vállalkozások kb. a pusztulásukig ragaszkodnak az abnormális áraikhoz, nem számít igazából a fogyasztók száma és viselkedése szinte semmit:

"Kong az ürességtől a Balaton, durván visszaesett a forgalom"

"Igen jelentős, 30-40 százalékos vendégforgalom-csökkenést lehet tapasztalni a Balatonnál az idei szezonban - nyilatkozta az Indexnek Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke."

Szóval azt gondolnád, hogy egy 40 százalékos vendégforgalom-csökkenés már csak a közgazdasági törvényszerűségek szerint is kéne hasson az árakra, hogy csökkenjenek. Aztán persze emellett még ott van most az a tény, hogy tudjuk, hogy amúgyis, a vállalatok profitnövelés céllal már növelték az árakat abnormális mértékben úgy általában az országban.

Nos...:

"A magas árakkal kapcsolatban elmondta, hogy ezek a költségek megugrása miatt alakultak ki, ezért nem lehet olcsóbban kínálni a szolgáltatásokat."

Szóval nem... hiába esik 40 százalékkal a vendéforgalom az árakra ez nem lehet hatással, semmi közgazdasági alaptörvény nincs.

És ugye ez a cikk még a magyar infláció kutatás előtt készült tehát bepróbálkoztak a kamuindokkal... "a költségek megugrása" miatt kell ez.

De hogy igazából a költségek még annyira se ugrottak meg mutatja ez a cikk:

"Parkoló pályára tették a diákmunkásokat"

"Hagyományosan mintegy kétszázezer diák dolgozik Magyarországon, de idén kevesebb diákmunkásra van szükség. A cégek a magas kiadások miatt inkább kevesebb emberrel dolgoznak, mint tavaly."

"cégeknek szemmel láthatón jobban meg kell gondolni költéseiket, például kisebb létszámmal dolgoznak a tavalyi évhez képest."

Szóval eleve kevesebb embernek kell fizetniük is...

Eleve magasabb profit + 40 százalékos vendégforgalom-csökkenés + kevesebb embernek fizetnek, több munkát kell csinálnia kevesebb embernek, de mindez kevés, hogy csökkenjenek az árak.

Akkor nekem ne beszéljenek itt közgazdasági törvényszerűségről.

Bár egy kibúvó még lehet... az, hogy ezek a cégek az ostobaságuk miatt felszámolják önmagukat.

És pont nemrég jött egy cikk ami felveti, hogy baj van itt a szezon közepefele...

Az előző cikk ugye még a nyár elején jött ki, de most itt van egy frissebb, amiből kiderül, hogy kőkemény kitartásuk, hogy nem csökkentik az áraikat... több kárt okoz nekik mint hasznot és így a szezon közepe táján elgondolkoznak, hogy lehet rossz ötlet így hozzáállni:

"Eltűntek az emberek: brutális visszaesést hozott a nyár kezdete a Balatonon"

"A nyár első hónapjában 20-40% közötti visszaesésről számoltak be a szállodák tavalyhoz képest. Ennek az egyik oka az, hogy az óriási infláció miatt kevesebben nyaralnak idén, másrészt a fizetőképes kereslet gyakran külföldi utakat választ. Idén akciókra, szezonközi leárazásokra lesz szükség, hogy mentsék az évet."

"Ha nálam lenne a bölcsek köve, akkor sem tudnék mondani egyértelműen befutó marketing stratégiát. Jelen helyzetben annak van nagyobb szerencséje, aki eddig is fizetőképes vendégkörre célzott, mert az a társadalmi réteg válságállóbb. De lehet, hogy éppen ők döntenek a kiutazás mellett" – tette hozzá a régióvezető."

Szóval akiknek van pénze az idén elment külföldre, akiknek meg nincs nagyon, nem jön, vagy nem fogadja el a többszörösen abnormális árakat. Mit kéne tenni... engedni a hiper magas profit elvárásból?

Így szezon közepére elkezdtek gondolkodni rajta...

"A turisztikai adatok is visszaigazolják, hogy a lakosságnak idén elképesztő spórolást kell végrehajtania a vágtató infláció miatt. Miután jövedelmük egyre nagyobb részét költik el élelmiszerre, így kevesebb jut kikapcsolódásra; csak a külföldiek tartják a turizmust."

"FORSTHOFFER ÁGNES ÚGY LÁTJA, HOGY IDÉN NAGYOBB HANGSÚLYT KAP, HOGY KINEK MILYEN JÓ A TERMÉKE, AMIT KÍNÁL, ILLETVE MENNYIRE ÍTÉLIK MEG KEDVEZŐNEK A FOGYASZTÓK AZ ÁR-ÉRTÉK ARÁNYT."

Ennek azért van egy olyan íze is mint amikor azt mondják a HR-esek, hogy a fizetés nem is olyan nagyon fontos szempont ki hol akar dolgozni, vannak egyéb dolgok is amik jobban motiválnak, úgyhogy ők inkább ezekre az egyé dolgokra koncentrálnak...

"IIyen gazdasági helyzetben sokkal intenzívebben kell figyelni a keresletet és pontosabban reagálni annak igényeire. Ezzel lehet a piacra menni és a rá szánható keretből a promóciót megcsinálni”

De még az ilyen misztikus terekben is rosszul teljesít a Balaton:

"a magyar szállásadóknak versenyezniük kell a hasonló kategóriájú adriai szálláshelyekkel, és ebben a versenyben idén nem állnak jól a magyar szállodák."

"Habár a hazai szálláshelyek még valamivel olcsóbbak, mint Horvátországban, kezd teljesen eltűnni a különbség."

Szóval akkor vegyük végig... nincs árkülönbség a horvát nyaralóhelyekhez képest, de rosszabb szolgáltatást és egyéb misztikus értékeket nyújt a Balaton, plusz az egyéb költségek is baromi drágák az infláció/általános profitéhség miatt és azok a magyarok akiknek van pénzük idén inkább külföldre mennek.

Valakiben megszületett a zseniális felismérés:

"idén egyértelműen az alacsonyabb árakra, szezonközi akciós ajánlatokra van szükség” – állítja Szabó Tamás."

Arra lenne szükség itt szezon közepén, hogy felismérjék... engedniük kell a pofátlanul nagy kapzsiságukból, mert ez már saját létükre veszélyes így.

A cikkben megkérdezik, hogy hééé, nemcsak kurv@ra mohók vagytok és nem kéne így emelni az árakat és ez a cikk pont aznap született, amikor a magyar inflációs jelentés kijött ami elárulja, hogy hatalmas kamu, hogy az emelkedő költségek miatt nőttek meg így az árak, tehát lehet aki válaszolt erről még nem tudhatott... tehát akkor mit válaszolt:

"Arra a kérdésre, hogy a magyar szállodák nem árazták-e túl magukat, Flesch Tamás úgy reagált, hogy minden költségük emelkedett a vendéglátásban érdekelt vállalkozásoknak, és ez a tengerparti szálláshelyeken sincs másként, tehát egy külföldi nyaralás alkalmával is emelkedő költségekkel találkoznak majd a magyar vendégek.

Az árszínvonal nem egy öncélú dolog, emelkedtek a nyersanyag- és bérköltségek, az energiaárak megugrásáról nem is beszélve, semelyik vállalkozás nem kötelezhető arra, hogy önköltségi ár alatt értékesítse a szolgáltatásait"

Ó igen... kamuzott ő is egy hatalmasat, hogy jaj de nagyok a költségek, nehogymár önköltségi ár alatt : - ) értékesítsék a szolgáltatásaikat. Jaj szegények. Hát hogy tudnál mást tenni, mint sajnálni őket.

Ami az éttermeket illeti... na pl. voltam nemrég egy vidéki nagyvárosban egy olyan étteremben nemrég, ami kb. úgy nézett ki mint valami munkásétkezde. Ami viszont feltünő volt, hogy volt egy csomó... fiatal csaj, gondolom diákmunkás, akik kb. semmit se csináltak. Elvileg elvitték az asztalokról a tálcákat, de sokszor "nem vették észre", meg feleslegesen ők töltötték az almalevet... A tulajdnonos egy vén kujonnak tűnik, aki szeret jó hangosan parancsolgatni maga körül stb.. De gondoltam ITT csak nincs képük sokat kérni, hisz mondom, amolyan szocialista design volt az egész; de baromi drága volt a kaja, baromi drága. Nem is értettem hogy van képe ilyen árakat kitenni. A kaja jó volt, de kicsi adag. Mindenért külön árat számolt fel.

És gondolkoztam, hogy én fizetem meg a csajait, akik körül nagyon alfahímeskedik.

Szóval az éttermek is úgy látom nem sz@roltak az áremeléseknél, bár tudok pozitív példát is.

Róluk azt mondja a portfolió, hogy jól elvannak általában, bár csökken a forgalom, kivéve Budapesten, de ott elve nem magyarokra utaznak, a Balatonon viszont nagy a baj étterem ügyében is, mert ott az éttermek is szigorúan kitartottak, hogy márpedig nekik az abnormálisan magas árazás jár:

"A túlélésért küzdenek az éttermek, néha a bezárás az egyetlen út"

A cím eléggé félrevisz, dehát én is rákattintottam...

"Budapesten viszont jól megy az éttermeknek"

"Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint csökken a kereslet, de összességében nincs tragédia az ágazatban."

"A pusztító infláció mellett a változékony, kiszámíthatatlan júniusi időjárás miatt is kevesebb belföldi turista volt a nyaralóhelyeken, emiatt a balatoni vendéglátósok sem nyitották jól a nyári szezont."

Nem gond a visszaeső vendégszám, mert jobban növelték az árakat minthogy vendégeket vesztettek...

A balatoni éttermek viszont egyszerűen nem akarnak tudomást venni arról, hogy azok az emberek akik a hülye magas áraikat megfizetnék idén nincsenek itt, így hát ők "bajban vannak" saját maguk miatt. Ők nem elégszenek tán meg a tisztességtelenül magas profit első szintjével.

Másik cikk ami az éttermekért sír:

"Az életben maradásért küzdenek az éttermek"

Itt is elmondják, hogy a rezsijük nagyon magas ám, higyjuk el. Úgyhogy maradnak a magas árak, nem befolyásolhatják piaci törvényszerűségek őket, bár emiatt:

"a vendégek többsége sokkal jobban megnézi, hogy mire költi a pénzét. A drágább borok helyett az olcsóbbakat választják, három fogás helyett pedig megelégednek kettővel” – így próbálta meg érzékeltetni a jelenlegi piaci folyamatokat Semsei Rudolf, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnökeként is dolgozó étteremvezető."

Ennyi negatívság után valami pozitívum is kell. Hmmm... hát úgy láttam hogy a koronavírus sláger terméke... a WC papír ára több mint 500 forinttal bezuhant úgy tűnik az egyik boltban ahova járok időnként. Talán mert látszólag senki, sohase emelte le a polcról egyiket se ilyen árak mellett mint voltak.

Szóval talán valami nagyon nagyon tökéletlen módon mégis van valami piaci törvény amit hiányoltam. De, á, törvénynek nem lehet nevezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr118165550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2023.07.12. 19:25:22

Idevaló:

"Az OECD tagállamai közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a reálbér 2023 első negyedében az előző év azonos időszakához képest. A hazai reálbér 15,6 százalékkal esett vissza, a csökkenés mértéke négyszeresen haladja meg a 38 tagú OECD felmérésbe bevont 34 tagállamában mért átlagos csökkenés mértékét. Az OECD friss munkaerőpiaci jelentéséből az is kiderül, hogy a vállalatok nyeresége Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben (61%) 2023 eleje és 2019 vége között az ebből a szempontból vizsgált 29 OECD-országban, igaz, a bérköltség emelkedésének mértéke is jelentős volt (34%), ami a második legmagasabb mutatónak számít."

www.portfolio.hu/gazdasag/20230712/magyarorszagon-zuhant-a-legnagyobbat-a-berek-vasarloereje-megszedtek-magukat-a-cegek-az-arrobbanas-kozepette-627539

Mia and Me 2023.07.13. 18:53:30

Ami itt megy, az összecseng a semmid se lesz és boldog leszel szlogennel. Az, hogy itt a legnagyobb mértékű a pénz leértékelése szerintem azzal is magyarázható, hogy a NY-e-i államokhoz képest lakosságarányosan még mindig a magyaroknál van a legnagyobb olyan "érték" ami némi önállóságot és választási lehetőséget biztosít: a ház és lakástulajdonok, a földek. Tőlünk nyugatabbra a "dolgozó" réteg élete végéig bérel lakhelyet. (az ottani nyuggerek ezért is vesznek magyar falvakban pár millióért parasztházakat és költöznek ide, vagy ingáznak). Nálunk még mindig túl "sok" embernek (vagyis inkább családnak) van saját lakása/ingatlana, földje.
Ezt akarják több lépcsőben kiforgatni.
(a termelővagyont ugye 30-40 éve folyamatosan adták el és játszották ki, aztán jöttek a szolgáltatások, - most van soron az egészségügy (akinek nincs pénze az d..öljön meg, akinek van, az is , csak az drágábban), valamint a tulajdon (a infláció a haszontalan dolgokra nem hat- tehát nincs jelentősége hogy a 6 személyes vitorláshajó "csak" 2 %kal drágult, mert az alapvető cikkekkel élelemmel, élethez kellő alappilléres szolgáltatásokkal szívják kifelé a pénzt, addig míg az emberek jó része a tulajdonát is pénzé teszi, hogy életben maradjon.)

Hartrigel 2023.07.14. 21:33:39

Ez miez.. eleve hibás feltevésből indul ki a szerző hogy nálunk piacgazdaság lenne meg kapitalizmus. :D

GABOR2 2023.07.15. 16:09:34

@Mia and Me: Az infláció a lakásárak nem nagyon hat. A külföldiek a forint gyengítéssel juthatnak előnyhöz. Viszont ugye pl. a rezsicsökkentés szűkítésével, sokan akiknek nem lakásuk volt hanem házuk nagyon megszívták és a házakat éppenséggel lehet nagy számban felvásárolták vállalkozások. A rezsi költség kb. egy fizetést elvitt, felújítani egy lakás ára... sokan eladták, aztán meg behallt az egész, mert Matolcsy miatt a hitelek törlesztőrészlete az egekbe ment. Ami növeli annak is az esélyét, hogy nem magyar lesz a vásároló.

Ja cél tán az lenne, hogy a magyarok úgy általában ne tulajdonosok legyenek, hanem béreljék a házakat. Kanadában most az átlagfizetés több mint felét, nagyvárosokban háromnegyedét elviszi a házbérlés. Majd nálunk is el akarnak jutni ide.

GABOR2 2023.07.15. 16:10:30

@Hartrigel: Nagyon sehol se, amerikában is mindig megmentik inkább a "nagy" szereplőket közpénzből, minthogy hulljon a férgese...

Koenigsberger 2023.07.18. 21:48:13

Tanult kartársaimnak nem ellentmondva, kiegészítésképp ne felejtsük el:

- a tranzakciós adót, amit a végfelhasználóval fizettetnek ki;

- az extraprofitadót, amit szintén a végfelhasználó fizet ki;

- az állítólagos rezsicsökkentést, miközben a piaci energiaár többszörösét fizettették (és fizettetik) ki az emberekkel;

- és persze ott a világbajnok ÁFA, ami miatt szintén végfelhasználóként a harmadát ráfizeted mindenre.

Hadd ne mondjam csak az utóbbi kapcsán, hogy itt, a rothadó kapitalizmusban az alapvető élelmiszereken 0% ÁFA van. Hoppá.

De hadd legyek megengedő: Orbánisztánban nem is ez az iszonyatosan képmutató lehúzás-hegy a fő baj a névleg jól megrezsicsökkentett és megcsaládtámogatott emberek kárára.

Hanem hogy a bérek ugyanott vannak, mintha nem is csatlakoztunk volna az EU-hoz két évtizede. A minimálbér ugyanúgy ma is a negyede-ötöde az EU-s színvonalnak, mint előtte. Ez a szörnyű nagy baj és szégyen.

Nem rezsicsökkentő meg családtámogató lózungok kellenek ide, hanem normális színvonalú fizetések, hogy ilyen sületlenségekre szükség se legyen.

Ami pedig az építőipart és a turizmust-vendéglátást illeti, ott már a 90-es évek óta le vannak osztva a lapok. Ezek állami fejőstehenek (extra-adókból és egyebekből annak megfelelően kihagyva). Egy bizonyos szint fölött egyszerű földi halandó nem tud ezekbe a körökbe bekerülni. A vadkeleten ez legalábbis így van, de alighanem az egész országban ez a helyzet (hiszen némely dél-dunántúli vidék lerohadtabb, mint a Viharsarok). Ezért van a béka segge alatt az egész vendéglátás az étteremnek hazudott, szocreálból átpofozott kifőzdékkel, áthaladó forgalomra épült útszéli köpködőkkel, mai napig létező talponálókkal, kisvendéglőnek álcázott kocsmákkal. Meg persze a „romkocsma" mint „echte magyarosch" fogalom is ebben a miliőben született meg a fővárosban.

GABOR2 2023.07.23. 16:01:50

@Koenigsberger: Engem ez a legyünk mi a nagy akkumlátor gyártó ország akaszt ki aktuálisan. Továbbra is összeszerede vagyunk, ebből nem lesz magasabb fizetés, főleg úgy, hogy igazából majd külföldről hoznak be még olcsóbb munkásokat. Ez nagyon nem az az irány amit nekünk ígértek.

De egyáltalán nem hiszem, hogy a baloldallal jobb lenne, hanem inkább még sokkal rosszabb.
süti beállítások módosítása