Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A piacnak úgy tűnik csak egy láthatatlan keze van...

2023. június 05. - GABOR2

Itt egy cikk amiben elitélik a kormány azon döntését, hogy kötelező akciókat kell hirdetniük a boltoknak, bár ez speciálisan a gyógyszerekről szól:

"Hirtelen durva kötelező akciót hirdetett a kormány - Ez magyarok százezreinek fájhat"

És ha belegondolunk ez tényleg a piac önszabályozásának durva megsértésének tűnik.

Csak az a baj, hogy... a valóságban tényleg létezik ez a bizonyos piaci önszabályozás?

De eleve piaci helyzetről beszélni butaságnak tűnik akkor amikor szankciókkal verik szét a kialakult piaci kapcsolatokat és rákényszerítenek a sokkal drágább alternatívákra.

Nade az is kiderült nemrég, hogy az európai cégek már jó ideje valójában nem a költségektől szenvedve emelték az árakat, hanem a nagyobb profit miatt:

"Egy újabb puzzle a magas inflációs rejtélyhez"

És ugye korábban már írtam arról, hogy én mit tapasztaltam a kenyérboltokban. A vevők szinte százszázaléka elkezdett egy kiló helyett felet venni, meg azzal jöttek be a boltba, hogy "a legolcsóbból" adjanak.

Tehát a fogyasztók megtettek mindet amit tudtak. Jó most, ez csak az én megfigyelésem, de arról is jöttek hírek ugye, hogy a statisztikák is bemutatták a kereslet bezuhanását.

És tegyük hozzá, hogy ellentétbe azzal amit először hittünk, hogy jaj a háború miatt nincs alapanyag a kenyérhez, kiderült, hogy olcsó ukrán gabonát használnak a kenyérhez, amivel teli vannak a raktárak.

Tehát visszatérve... ha igazából a költségek nem indokolják az ennyivel magasabb árakat, sőt... talán még alacsonyabbnak kéne lennie az árnak + a fogyasztók is megteszik azt amit tudnak és ennek ellenére hipermagas marad az ár... akkor mégis mi a t@kömtől várjuk, hogy visszacsökken majd oda ahol valóban lennie kéne?

Jó, az igaz, hogy az első kenyérboltnál amikor a korábbi legnépszerűbb kenyérből aminek az ára megduplázodott kb. senki se vett, akkor csökkentettek valamennyit az árán... de így is szupermagas maradt.

És ez a szupermagas kenyér ár makacsul maradt, pedig a fogyasztók reagáltak azzal, hogy alacsonyabb minőséget vettek és kevesebbet.

Tehát akkor... mégis miért és hogyan csökkenének vissza az árak a fogyasztói oldaról? Nem tudom.

És akkor itt a kormány döntése ami... működhet.

Minden bolt tudja, hogy pofátlanul túláraz a profitért és megteheti azt, hogy az amúgyis betervezett akciót nevezi majd a kötelező akciónak. Viszont ha egy árúházlánc úgy dönt, hogy TÉNYLEG lecsökkenti jelentősen az árakat, az indokoltra és ennek híre megy és a lakosság inkább majd odajár, akkor ez a többi boltot is majd arra kényszeríti, hogy csökkentse jelentősen az árait. Csak egy nagyobb bolthálózat döntése kell hozzá, plusz hirverés. Szerintem a magyarok nagy többsége abba a boltba járna ezután.

Az igazi piaci körülmények amúgyis a csökkenés irányába mutatnak:

"Kétéves mélyponton az élelmiszerek ára"

"Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) világpiaci élelmiszerárindexe májusban két éves mélypontra esett, a növényi olajok, a gabonafélék és a tejtermékek árának jelentős csökkenése meghaladta a cukor és a hús árának emelkedését, írja a Reuters."

Plusz a szokásos árúházlánci sorrend nálunk pont most borul fel, újak kerülhetnek az élre, ha ügyesek lesznek:

"Kiderült, melyik boltban költötték a legtöbbet tavaly a magyarok Szász Péter"

Szóval a kormány módszere... működhet. Nem piaci eszköz... de a piaci mechanizmus a korrekcióra... egyszerűen nem történt meg, a boltok lesz@rták, hogy a lakosság akkor kevesebbet költ, akkoris tartották az áraikat. Ha pedig ez van, a kormány lépése nem is annyira problematikus, sőt talán... szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9318139544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

békaapu 2023.06.06. 08:16:20

Egyetértek Gábor.
A semmitől sem függő, túl szabad árakat mégis csak szabályozni kell - ha a piac nem képes rá, akkor tessék jönnie az államhatalomnak.

gigabursch 2023.06.06. 12:40:18

Számomra ez látszatintézkedés és szélmalomharc.

Inkább az inflációval kéne valamit kezdenie a vezetésnek.

GABOR2 2023.06.06. 14:59:07

@gigabursch: Most olyan dolgokat csinálnak amitől majd nőnie kell az inflációnak. Amúgy nem azt mondom, hogy az intézkedés jó lesz és működni fog biztosan, de az biztos, hogy a tankönyvi mese a piac önszabályozásáról nem igazán működik...

GABOR2 2023.06.06. 14:59:47

@békaapu: Igen, a "piaci kudarc" elismerése a jóléti államok egyik alapfelvetése is.

békaapu 2023.06.07. 09:25:42

@gigabursch:
Az infláció az a pénzhatalom fix jövedelme. Egy-két százalékot nem is sajnálnék tőlük. De az extra infláció az már az én félretett pénzemről szól, amit ilyen módon és őnekik el szabad lopniuk.

A vezetésnek pedig nincsen" Anyag és Árhivatal" nevű intézménye.

békaapu 2023.06.07. 09:28:01

@GABOR2:
Hejj, de nem értek a közgazdasághoz.. se. :-)

Én csak azt képzelem, hogy a pénz urai így veszik el tőlünk azt amit hadianyagban megtagadtunk.

gigabursch 2023.06.07. 13:04:34

@békaapu:
Van azért egy óriási különbség.
Mert pénzben akárhány bőrt lehúzhatnak rólunk, de abban az erkölcsi kérdésben, hogy nem állunk be birka módon szlváúkjajízni és ehhez nem asszisztélunk fegyverrel, az olyan kérdés, amihez a pénz urai és hű kiszolgálói az életben nem tudnak hozzászagolni.

GABOR2 2023.06.08. 17:09:16

@békaapu: Most kapnak extra pénzt bőven, Matolcsy extra kamatkiadásai nélkül egyensúlyba lenne a kötlségvetés, hogy azt kifizetssük, most egyremásra jönnek az adóemelések.

GABOR2 2023.06.08. 17:12:11

@gigabursch: Épp most mondott tán csődött "a világ legjobb tankja" a Leopárd 2 a fronton tömegesen állítólag, a mi felajánlásaink semmit se érnének, de ha veszít Ukrajna nem csodálkoznék, ha a média szerint miattunk lenne... bár ha nyernek is menni fog ellenünk a propaganda, itt nincs nyerés számunkra....

békaapu 2023.06.09. 00:00:10

@gigabursch:
Bocsánat, de nem értem a különbséget :

Énszerintem az inflációval fizettetik ki velünk a kimaradt emberanyagot és propagandaértéket.
Te (ha jól értem) akkor a háborút tiltó gondolat bennünket összetartó erkölcsi hatását teszed mérlegre a pénzünk értékének a csökkentésével szemben.

Ezt értem és egyetértek hogy számít – de mivel szemben látod ennek a gondolatnak az óriási különbözőségét?

békaapu 2023.06.09. 00:01:41

@GABOR2:
Akkor ne örüljünk a kamatok miatt gyarapodó bankbetéteknek?

GABOR2 2023.06.09. 00:31:18

@békaapu: Az ország tartozása nől automatikusan, a bankbetéted... te látod, hogy nőt volna a kamat? A több banki kamatod mennyire ellensúlyozta neked csak az inflációt?

Az infláció inkább elinflálja a tartozást is, írták is, hogy Orbán ennek a résznek örülhet:

"Idén az infláció még megmenti a magyar adósságcsökkentést, de mi lesz jövőre?"

www.portfolio.hu/gazdasag/20230530/iden-az-inflacio-meg-megmenti-a-magyar-adossagcsokkentest-de-mi-lesz-jovore-616658

Plusz persze annak is örülhet, hogy költségvetésbe befolyó ÁFA-bevételek is emelkednek.

Persze mivel minden többlet kamatkiadásokra és tartozások rendezésére megy... a pénzhatalom örülhet, ő profitál abból amit elszednek tőlünk.

békaapu 2023.06.09. 20:30:16

@GABOR2:
Semennyire : a kamat nem azért van hogy a betétest ne érintse az
infláció.. a kamat szerintem azért van, hogy csábítsa a
készpénztulajdonosokat.

Az infláció ha elinflálná a tartozást is, akkor leselkedne veszély a
pénzhatalomra. De én ezt nem hiszem.

Madarász Henrik 2023.06.10. 01:48:39

@békaapu: Én nem nevezném csábítónak a mostani kamatokat, miután levonják az összes adót és banki díjat, örülhet ha a betett pénzt visszakapja.

Koenigsberger 2023.06.17. 04:48:10

Az a baj, hogy a Fityesz már rég tönkretette a piaci bizalmat a cucilista tervgazdálkodást idéző parasztvakító intézkedéseivel, lásd „rezsicsökkentés", ami közben valójában piaci ár fölötti gázárakat fizettet ki az emberekkel. A hatósági árakkal tönkretették a kereskedelmet. A legújabb intézkedéseik meg már inkább a padlássöprésre hajaznak (lásd duplájára emelt kamatadó szocho címén).

Ha volna bennük szemernyi tekintet is az emberek iránt, azonnal levinnék a szintén világrekorder magas áfát elviselhető szintre, alapvető élelmiszerek esetén pedig 0% lenne.

Katasztrófa, amit művelnek. Kétszer annyiért árulnak dolgokat Mo-on, mint itt a „rothadó kapitalizmusban". Persze, mert amint nő valaminek az ára, a világbajnok áfa miatt még pluszban majdnem a harmadát ráteszi.
süti beállítások módosítása