Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A jövő autói: egyszerűen visszavezetik magukat a kereskedőhöz, ha nem fizetsz állandóan a kocsiért, ami sohase lehet a tied

2023. március 01. - GABOR2

A Ford benyújtott egy szabadalmat ami arról szól, hogy ha nem fizeted a részleteket a kocsi után, az szépen fogja magát és az önvezető képessége révén szépen lelép és visszamegy a kereskedőhöz.

Na most, a cikk amit szemlézek az írja, hogy : "akik hitelre veszik meg járművüket és elmaradnak havi részleteikkel," azok járhatnak így, de ez tán csak azért van, mert a cikkíró túlságosan is a jelenben él és gondolkozik.

Pedig tudjuk, hogy azon fantáziálnak az autógyártók és a techcégek, hogy a jövőben a hétköznapi emberek nem lehetnek majd autótulajdonosok, csak bérelhetik majd az autókat... meg kb. minden mást is.

Ami azt jelenti, hogy minden hónapban kell majd fizetned azért, hogy "legyen egy kocsid", igazából persze csak bérled.

És láthatod, hogy mi lesz ha elmaradsz a részlettel... simán lelép majd a kocsid.

Gondolj bele... egy átdolgozott élet után semmit se fogsz majd hagyni az utódodra, mert semmid sincs, csak "szolgáltatás előfizetésed". De addig se kell elmenni, lehet csak éppen mondjuk ér valami szerencsétlenség és nem tudsz mondjuk hónapokon át pénzt keresni... Akkor szépen kiveszik alólad a kocsid, a házad... mindened.

Nekem ez a jövő nem vonzó, nem kéne ebbe az irányba menni.

"Visszavezetheti majd magát a kereskedőhöz az autó, aminek nem fizetik a részleteit"

"Azok az autóvásárlók, akik hitelre veszik meg járművüket és elmaradnak havi részleteikkel, a jövőben meglepődve tapasztalhatják majd, hogy szerzeményük egyszer csak sofőr nélkül elindul házuk elől és visszamegy az őket eladó kereskedőkhöz. Legalábbis akkor, ha a valóságban is megcsinálják azt az ötletet, amit a Ford most szabadalmaztatott. Ez lényegében az önmagát a tartozás ellenében lefoglaló autó koncepciója, ami a fent már vázolt módon működne. Azaz, ha a vásárló nem fizetné után a részleteket, akkor az autó eladója vagy tényleges tulajdonosa - a kereskedés vagy a bank, ami a hitelt adta rá - arra utasíthatná azt, hogy az menjen hozzá vissza, a belép épített önvezető technológia segítségével."

Plusz pont a cikkírónak, hogy gondolt erre:

Főleg, hogy valószínűleg nem kellene sokat várni arra, hogy hackerek a rendszert feltörve az egyébként autójukat rendesen fizető vagy akár kp-re vásárlók járműveit is magukhoz irányítsák a képesség segítségével, új szintre emelve az autólopásokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5218061626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hartrigel 2023.03.01. 21:55:56

A napokban beszélgettem egy ismerősömmel, hogy mennyire kezdünk disztópia felé menni a világ, nagyjából egy elég sötét kiberpunk irányba.
Pont ma láttam egy videót, hogy a chatbot, aminek elfelejtettem a nevét, beszólogat neked, ha nem azt mondod, amit hallani szeretne. pl. kritikát mert megfogalmazni az uralkodó narratíva vagy a nők felé, kisebbségek felé ilyenek. Kommentszekcióban kiakadás van, hogy ők valami jó tündér pajtit vártak az A.I.-tól erre kapnak egy virtuális erkölcs-csősz smasszert a lakásukba egy haver helyet. Mondjuk én már 10 éve mondom, hogy egyik technológia se te érted van csinálva, csak egy csillógos lánc.
Vagy ha valaki vagy maréknyi jó akaró ember tényleg közösségi célokért csinál valamit, azt hamar megveszik az irányítás akarok.
De pl. itt egy jópofa cikk, hogy hogyan nem lesz munkád a jövőben.
www.cyberpunks.com/in-the-cyberpunk-future-youre-going-to-be-unemployed/
Ez elgondolkodtatott, mondjuk a cikk direkte nem tér ki rá, de az van, hogy minden generáció egyre "tech-savvy"-bb lesz, magyarul egyre jobban fogják kenni vágni a tech cuccokat, legalábbis arányaiban nagyobb részük mert mindenki azért ma sem. Szóval pont az olyan krapekoknak nyitják meg a teret, akiktől te óvaintesz minket ezen a blogon, de itt változik a polarítás, mert itt ők lesznek a jófiúk, amint már - uram adja soha napján -, de úgy igazán kiépül a technópokol. Magyarul, a kiberpunkok. Mert én is egyre inkább ilyen sötét kiberpunk fényben láttom a jövőt, amikor te, vagy én, vagy kínai átlagos János lemegy a neonfényes lebújba, hogy felbéreljen egy "konzol-zsokét", hogy ugyan pakolja már oda azt a 2 plusz pontot még "kretén mércéjére" mert az kell az ingyen buszbérletért, mert a gyerek fogászatára. Vagy ha az aktuális kocsidat elviszed hozzájuk "csippeltetni". Disztopikus szar világ pipa! Okosba kell megoldani mindent, pipa! Na EZ lesz az igazi kiberpunk!
Plusz, akármilyen erős a technológia azért biztos vagyok benne hogy lesznek gyengéi amit a hackerek kihasználnak, vagy ha az egyszerűbb, akkor marad a jó öreg social engineering és a korrupció amira mindig lehet számítani.

GABOR2 2023.03.01. 22:55:03

@Hartrigel: Figyelj én nem írtam róla, mert mesterségesen felkapott téma ez a AI Chatbot, de valakik letesztelték... Kérdezték tőle, hogyha van egy atombomba egy nagy város közepén ami már mindjárt robban és nem lehet máshogy hatástalanítani, csak ha kimondasz egy "csúnya szót" amit az SJW-k nem szeretnek, akkor szabad-e kimondani, hogy megmentsük emberek millióinak az életét és elkerüljük, hogy sugárfertőzött legyen a bolygó és a válasz az volt, hogy nem, a csúnya szót, semmilyen körülmények között se szabad kimondani, tehát az AI szerint inkább haljon meg több millió ember. Ilyen klassz jövöt építenének velünk az AI-val. Ezek az AI-k igen, ilyen SJW woke, warriornak van kalibrálva. Kösz, nem kell.

Koenigsberger 2023.03.05. 09:58:26

Ez az AI körüli hisztéria csak a 21. századi megfelelője annak a manipulációnak, ami pl. emberszabású majmokat próbált „alkotómunkára" rávenni, hogy ezzel „bizonyítsa", hogy az ember csak egy túlfejlett állat. Ma ugyanazt művelik transzhumanizmus címszóval a még sötétebb alakok és az őket éljenező birkák azzal a címszóval, hogy az ember csak valami bonyolult számítógép.

A transzhumanizmus se a semmiből pottyant ide, csak nyilván a 90-es években, amikor még a sci-fiken kívül sehol nem volt a „mesterséges intelligencia", egy gyermeteg és naiv elképzelésnek tűnt. Jobb szó volna rá a szubhumanizmus, mert nyilván az alapfelállás attól még semmit se változott: a számítógép nem intelligens, hanem csak egy buta eszköz, ami sokkal gyorsabban tudja leutánozni az ember egy-egy tevékenységét. Ha nem egy túlnépesedett, nyersanyagzabáló világban élnénk, semmi szükségünk nem is volna számítógépekre.

Szerintem a valóság még annál is sokkal rosszabb, mint a fent emlegetett technicista sci-fi disztópiákban. Fordítsuk csak meg az evolucionista-progresszionista magyarázatot: előttünk olyan civilizációk léteztek akár több ezer évig is, ahol (mint ma épp a technicizáltság miatti szűklátás következtében bevalljuk) ugyanilyen mérnöki szintű tudással rendelkeztek. Mi meg az ipari forradalomtól kezdve úgy 300 éve „fejlődünk" és nagyon úgy néz ki, hogy máris itt a vége, mert a „gyors fejlődés" ára épp kamatos kamattal kopogtat az ajtón. (Aztán erre a transzhumanizmus bálványozott idiótái a Holdra meg a Marsra menekülnének, vagy „átmásolnák" az ember „tudatát" is számítógépes adathordozókra.)

Mondták például régebben, hogy hogy kitágult a világ, mert régen nem láthattak az emberek világot stb. Ma akkor mennyire „tágabb" a világ, hogy már egy olcsó telefonnal is megnézhetem az egészet a googlemapsen?!
süti beállítások módosítása