Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Digitális bullshit hunting ( featuring felhő barátunk, of course; startup, Ipar 4.0, Microsoft, digitális bankok, mesterséges intelligencia... szinte minden egybe )

2021. május 27. - GABOR2

A cím egy kicsit megtévesztő, mert a vadászatnak már vége, szóval nem kell itt keresgélni bullshitért... máris itt lesznek totális töménységükben a legnagyobb... örömünkre...??? Nem tudom, ha szereted az önsanyargatást ez is ott van az opciók között.

 

Hogy csináljuk... kezdjük egyből a legszXXXX-bal, vagy előtte még ízlelgessük csak?

Azt mondom vágjunk bele...

És akkor kezdődjön is a kis vadászati beszámoló.

A szép nyugodt környezetben egyszercsak figyelmes lettem arra, hogy feltűnik valami ami felzavarja a környéket, de még nem volt semmi se biztos ekkor:

"A negyedik ipari forradalom Magyarországot is elérte – Miről szól a digitalizáció a hazai gyártóvállalatoknál?"

Már az első sorokból láthatjuk, hogy zsákutcás trendeket gondozgatnak:

"A gyártóipar digitalizációjáról, a nemzetközi ipar 4.0 trendek hazai alkalmazhatóságáról, az emberek és gépek kapcsolatáról volt szó a nemrégiben Németországban megrendezett Hannover Messe c. rendezvény nyomdokain a Digital trends in manufacturing rendezvényünkön,..."

Viszont feltünt nekem ezután valami ami azt jelezte, hogy ez nem egy átlagos bullshit lesz... sokkal rosszabb annál:

"... mely a Microsoft szakmai gondozásában, hazai iparvállalatok felsővezetőinek részvételével zajlott."

Na... amikor azt olvastam, hogy a Microsoft szakmai gondozásában zajlott a dolog, akkor arra tudtam gondolni, hogy oké... 99,999 százalék, hogy ennek felhő lesz a vége.

A kevésbé bátraknak itt a barlang előtt van az utolsó esélye a visszafordulásra és menekülésre... még mondhatod, hogy oké, ott van az a 0,001 százalék esély, hogy ebből nem valami felhős sz@rság lesz; miért is ne lenne más, nincs semmiféle természeti törvény, hogy felhő jöjjön ezután, lehet, hogy a Microsoft kifejlesztett valami mást...

Nos, a bátrak akiknek van tier 6 túlélőeszköze jöjjön tovább velem gondolatban a bestia barlangjába:

Egy kultusz titkos összejövőhelye volt ott:

"Keszte Róbert (Continental) szerint az end-to-end digitális ellátási lánc egy tökéletes vízió" 

Tökéletes vízió... igaz, hogy a hackerek, már most, jópár ezt megvalósító céget szétbarmoltak sok napra, de ez valamiért tökéletes...

Gyönyörű ez a zéró kritika, ez a csőlátás, ez a... fanatizmus ( fanatizmus: a kétségek túlkompenzálása egyesek szerint ), minden szép és jó... tökéletes.

Ezek gold, sőt diamond fokozatok. Igazi kincseket rejt ez a szörny barlang... már amennyiben a bullshitet kincsnek tartod... Ilyen "kincsek" barlangjának viszont biztos van valami rettenetes fő lakója... Menjünk tovább...

Gondolhatod, hogy hé... ez nem is olyan vészes, itt vagyunk a barlangban és nem is volt itt semmi felhő... de aztán meglátjuk, hogy van a barlangnak egy sötétebb, mélyebb szintje... Belépünk és ez vár minket:

" ...sokat tudna segíteni a digitalizáció, hogy a rendelkezésére álló adatokból, a vevői jelzésekből és az ezekből készített előrejelzésekből tervezhetővé váljon a gyártás."

Ajaj... adatok kellenének, sok adat, vevőktől is... akik sokan vannak. Vajon mi tudna kezelni ennyi adatot? Izgatottan keresgélünk a barlangfalakon a zseblámpánkkal és tudjuk, hogy mostmár a találkozás azzal a bizonyossal szinte tuti, hogy elkerülhetetlen...

Vérrel felírt írások a falon... durva rituálékat követhettek itt el:

"A forecast a legeslegfontosabb, de a legeslegnehezebb is egyben a mai világban, az ügyféligények folyamatosan változnak, egyik napról a másikra. Ez valóban hatalmas versenyelőnyt jelenthet, de ezt megoldani nagyon nagy kihívás is – tette hozzá Majtényi Márta (Tungsram)."

A primitív "kultúra" valamiféle "világítótoronyról" ír:

"„Az Ericsson azt mondta „szeretnénk valami különlegeset elérni Dallasban, Texas államban, szeretnénk létrehozni az első 5G Világítótornyot”."

És aztán... miközben a teljes csapat vérbefagyva olvasta a zseblámpával megvilágított feliratokat a barlagfalon, egyszercsak, váratlanul lecsapott a bestia, mindenféle figyelmeztetés nélkül:

"Ehhez modernizált felhő alapú architektúrát vásároltak, történetesen az Azure-t használták, amivel mindenki másnál sokkal gyorsabban tudtak use case-eket kipróbálni."

A csapat 50%-a pillanatok alatt cafatokká vált, senki se számított csak így erre, hírtelen a szöveg közepén, mindenféle külön kiemelés nélkül.

Aztán vártak itt ránk a már megszokott rémségek, amik elpusztították a csapat további 30%-át:

"120 százalékkal nőtt a produktivitás, 70 százalékkal a termékek szállítási ideje, 50 százalékkal kevesebb raktárkészlet mellett. Ezeket a hatásokat nem tudod elérni digitalizáció nélkül.”"

Gondolhatnád ezt a szöveget olvasva... 70 százalékkal nőt a termékek szállítási ideje... ez valahogy mintha nem lenne jó..., nos ezért csak 30% pusztult el tőle...

De amúgy igen, tényleg nincs értelme az ő szempontjukból.

Viszont a szöveg többi része is igencsak halálos adag bullshit... mi fenétől nőne a produktivitás 120%-kal... azt nem hatékonyságjavulás csinálja, hanem a kereslet növekedés... tehát ennek semmi értelme és totál over the top baromság.

50%-kal kevesebb raktárkészlet, meg azt jelzi, hogy valaki korábban totál nem tett semmit, hogy javítson a hatékonyságán. Olyan cégeknél ahol van logisztikai kontrolling ilyen nem fordulhat elő... a  munkájuk az, sok éve, hogy tökéletesítsék a hatékonyságot, tehát akkora tér erre nem maradhatott. Vagyis, mint oly sokszor korábban... alighanem hasraütésszerű kamu számok ezek, vagy másként erősen manipuláltak.

De aztán ez nem volt elég nekik, kis csapatunk tovább fogyatkozott:

"A Foxconn gyárában már alkalmazzák a Microsoft HoloLens kiterjesztett valóság szemüvegét, amellyel például a minőségbiztosítási kollégák élőben közvetíteni tudnak egy audit folyamatot."

A bastiák ilyen életerőt simán csak kiszipolyozó baromságokkal jöttek. Csak sóhajtani tudtál egy nagyott és nem segített semmi, a páncéljaink nem értek semmit.

Aztán egy újabb szörnyű írást láttunk a falakon... ki akarnak tőrni és... eljönni érted a munkahelyeden. Basztatni, akarnak, ha akár csak egy perc szüntet tartanál, hogy ezzel igazolják a létüket:

"A Tungsramnál okosmegoldásokban és IOT megoldásokban is gondolkodnak mind a gyárakban, mind piaci megoldásként. A gyárakban például olyan megoldásokat alakítanak ki, amellyel mérhetővé válik, ki milyen effektíven dolgozik. "

Ekkor világossá vált, hogy el kell hagynunk a barlangot és figyelmeztetni a világot a rá leselkedő veszélyre... visszafele, a felhő fele persze nem mehettünk.

További írásokat láttunk, amik arról szóltak, hogy "külsős", "független", szakembereknek meg kéne szállni a cégeket:

"Majtényi Márta szerint az innovációban a hibrid modellek működnek a legjobban: szükség van a cégspecifikus belső tudással rendelkező kollégákra és a külső, a világot másképpen szemlélő tanácsadókra."

" Ezt kétféleképpen lehet megtenni: „a dolgozó vagy gyorsabban kapkodja a lábát, ez a kevésbé célszerű út, vagy valamit okosabban tesz.” A Contitnentalnál a dolgozók digitális fejlesztése érdekében beépítették a pénzügyi motivációs rendszerbe a digitalizációt."

Körülnéztem és nem láttam senkit se már magam körül; csak fogtam a VHS kamerákkal készült felvételeket és mentem tovább és egy furcsa belső portált láttam... az volt ráírva, hogy:

"A címlapkép forrása: Getty Images."

Vége volt a cikknek és egyedüliként visszateleportálodtam a normál világba... utolsó hírvivőként, hogy figyelmeztessem a világot mire készülnek a sötétben levők.

Ezután sohase tudtam szabadulni a rémségektől amit láttam és elhatároztam, hogy elvonulok a világtól.

De aztán kaptam egy rejélyes üzenetet...

Egy rejtélyes fényről szólt a levél; fiatal, életerős, ötletekkel teli... Startupról, aki a legjobbak közül való.

Végtelen tipródás után, másnap elhatároztam, hogy megkeresem e rejtélyes "legjobb" fény forrást, hogy reményt hozzak az olvasoimnak, friss, ötletekben gazdag erőt, ami megment minket...

Akkor még nem tudhattam mi vár rám...

"Egy magyar startup sikere"

Egy ilyen címtől azt várnám, hogy valami olyasmit mutat be, hogy feltalált valamit egy magyar, eladta fillérekért és most egy külföldi cég készül igazából aratni az ötleten... ezúttal viszont nem erről van szó.

"A vállalkozás közleményben jelentette be, hogy a magyar egészségügyi startup, a Spirocco a második helyen végzett az Európai Unió által finanszírozott GATEKEEPER projekt pályázatán, amire 23 országból 114 pályázat érkezett."

Gatekeeper... valaki aki eldönti milyen info mehet ki vagy be... máris nem igazán tetszik a dolog. De legyünk nyitottak, menjünk tovább; mi lehetett az az innovatív, zseniális ötlet:

"Az öregedő társadalmak egészségügyi rendszerei a hagyományos eszközökkel csak nehezen tudják biztosítani a szükséges erőforrásokat így nem csoda, hogy egyre több ország a digitalizációban látja a megoldást egészségügyi és szociális kihívásainak kezelésére."

"A GATEKEEPER projekt fő célja, hogy klinikai kutatással bizonyítsa, hogy különböző digitális megoldások összekapcsolásával egy egészségesebb, független életet képes biztosítani az Európai Unió egyre idősödő népessége számára. A projekt megvalósítása során a gondozást igénylő idős vagy beteg emberek környezetében található egészségügyi szolgáltatókat, vállalkozásokat, nonprofit szervezeteket, valamint az ellátásban szintén résztvevő, nem professzionális segítőket, családtagokat, szomszédokat, önkénteseket egy dedikált platformon összegyűjti. Az egyes szereplőktől érkező adatok a Gatekeeper adatbázisba rendezi, majd egy mesterséges intelligenciával támogatott adatelemzést követően javaslatokat fogalmaz meg az ellátás hatékonyságának a javítása érdekében. A rendszer egyik sarkalatos pontja a érdekelt felek tevékenységének az összehangolása, az elvégzett feladatok monitorozása."

Ó... waó, micsoda "innováció"! Tíz éve is ezzel jöttek, csak akkor még használták a felhő szót a szövegben, meg Big Data-át... most persze a "mesterséges intelligencia" a menő... ami viszont a "felhőben lakik" és azt jelenti, hogy ez egy felhő... amiért sok pénzt kérnek tőled...  merthogy régen még ment a hitegetés, hogy a felhő majd olcsó lesz.

Szóval igen, itt vagyunk megint... a nagy ötlet az már megint, ami ezerszer volt már, de most is jár a díj érte... legyen minden adatod a felhőbe, majd elemezgetik és ezért cserébe majd leszípolyozzák az egészségügyi pénzeket... örökké, hisz a felhőért fizetésnek sohase lesz vége.

Hamis ígéret volt hát ez is.

Fogtam hát a végtelen tudás forrását és tovább kutakodtam. Magától kiadta ezt:

https://www.youtube.com/watch?v=XHh0JiFFAdA

5 perc alatt egy lakáshitel, digitálisan... "mert így kényelmes".

Végülis sokaknak életük legfontosabb pénzügyi döntése egy saját lakás beszerzése... miért is ne dönthetnének vele kapcsolatban, 5 perc alatt, impulzívan... ugyan mi baj lehet belőle?

De azért azt megírják, hogy a bank ad magának 3 hetet, hogy döntjön a te 5 perc alatt meghozott döntésedről... á maguknak azért mégiscsak megfontolnák.

Az is "cuki", hogy odaírják, jelmondatnak, hogy " És tényleg annyit kapunk amennyit kalkuláltunk" de mögé tesznek egy kis csillagocskát... ami persze azt jelenti, hogy... aligha.

Úgyhogy magamhoz vettem a kezdeményezést és valódi fényt akartam látni... és láttam is... bullshittek fogták körül.

"Digitális visszalépésre figyelmeztetnek a koronavírus-járvány után Magyarországon"

"Lelassulhat a digitális átállás a világjárvány enyhülésével, a látványos fellendülést akár kismértékű visszalépés is követheti – derül ki a McKinsey & Company tanácsadó Global Digital Sentiment felméréséből. A kutatás adatai szerint 65 millió európai, ezen belül 800 ezer magyar tervezi, hogy kevesebb időt fog eltölteni az online térben végzett tevékenységekkel, miután a pandémia véget ér."

Meg fog történni a "megtörténhetetlen"... ezt nem hagyhatják.

Az ellenszerük: bullshit.

"A pandémia világszerte felgyorsította a digitális átállást, de az elmúlt hat hónapban, ahogyan az emberek egyre inkább hozzászoktak a járványhelyzethez, már láthatóvá vált egyfajta visszarendeződés a 2020-as, nagyon magas értékekhez képest. Azok közül, akik a járvány során digitális csatornákra tértek át, 23 százalék tért vissza az offline csatornák használatára Magyarországon – áll a McKinsey & Company tanácsadó cég Global Digital Sentiment felméréséről készült tanulmányban. A McKinsey előrejelzése szerint"

Na ágyika-ágyika... a pandémiának nincs vége, nemrég extrán le volt zárva minden... és már így is 23% inkább visszatért?!!

Mennyi lesz akkor akikor vége lesz a pandémiának? Merthogy még közel sincs vége... azt próbálja sugalni a cég, hogy ennyi a visszatérők száma... de épphogy nem,  a java csak még most jön.

"EZ A TREND FOLYTATÓDNI FOG A JÁRVÁNY LECSENGÉSE UTÁN, EZÉRT A VÁLLALATOKNAK LÉPÉSEKET KELL TENNIÜK A DIGITALIZÁCIÓBAN ELÉRT EREDMÉNYEIK MEGŐRZÉSE ÉRDEKÉBEN, A LEGNAGYOBB NÖVEKEDÉST MUTATÓ FOGYASZTÓI CSOPORTOKRA KONCENTRÁLVA."

Például úgy, hogy függetlennek tűnű, bullshit cikkeket írnak "elkerülhetetlen jövők-ről"?

"A fogyasztók ugyanis vágynak a pandémia előtt megszokott vásárlási élményre. A legtöbb iparágban a járvány lecsengése után az online aktivitás várhatóan csökkenni fog (kivéve a turizmust, ahol 28, és a telekommunikációt, ahol további 1 százalékos növekedés várható). "

Figyeld a zárójeles szöveget is... pont a turizmusba várható majd pont digitális növekedés... Ja majd nézegetünk inkább műhold felvételeket tengerpartokról.

"A digitális csatornáktól való elfordulásnak a pandémiát követő időszakban várhatóan azokban a szektorokban lesz a legnagyobb a kockázata, ahol a legnagyobb számban növekedett az ügyfelek, vásárlók száma a járványhatás miatt"

"Mivel az európai fogyasztók az utóbbi 15 hónapban a tevékenységeiknek egyre nagyobb hányadát helyezték át az online térbe, ezért a McKinsey arra számít, hogy erőteljes lesz a verseny a vállalatok között a digitális szolgáltatások bővítése terén, miközben az ügyfelek is elvárják majd a jobb felhasználói élményt a szolgáltatókhoz való visszatérésükért cserébe."

Oké, akkor tehát ezek szerint, ahhoz, hogy visszatérjek mondjuk a digitális bankoláshoz... több élményben kell részesülnöm.

Csak utalni akartam volna egy összeget valahova, minél előbb, de ezután... csak akkor, ha kapok valami plusz szórakozást közbe...

Huhh... lehetnek ilyen... titkos kis vágyak is? Vagy csak mondjuk kapok egy jégkrémet, vagy a kedvenc dalomat? Milyen élményt fogok kapni?

Nektek milyen igényeteket kell majd kielégítenie ezután egy banknak, hogy náluk utaljál pénzt digitálisan? Ne adjátok olcsón magatokat, nyugodtan elszállhat a fantázia... ők nem tudják, hogy enélkül is el akarnád utalni azt a pénzt amit mindenképpen el kell utalnod, pssszt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3616573806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2021.05.27. 18:05:30

Saját "élmény vágyam": kapok normális kamatot a betétem után. Fújj, hogyan gondolhatok ilyenre, tudom.
süti beállítások módosítása