Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ők nem igazán hisznek már benne, de minket azért még próbálnak győzködni ezerrel ( The Future of the 5G )

2019. április 04. - GABOR2

Lehet, hogy Orbán Viktor és az amerikai nagykövet és néhány nagyon gazdag idős úr ilyen-olyan okból hisz az 5G "hatalmában" ( igazából inkább ami szerintük köré épülhet ), a tűzhöz közelibb cégek, akik amúgy minket embereket győzködnek ezerrel, hogy ez lesz az elkerülhetetlen jövő, amikor odajutnak, hogy akkor pénzügyileg is mutassák meg mennyire hisznek a saját maguk által mondottakban már nem igazán tünnek izgatottnak. És ilyenkor a mainstream média meglepődik.

"Meglepően óvatosak a licitek a német 5G-s aukción"

"Meglepően alacsony teljes bevétellel zárulhat a német hírközlési hatóság 5G-s spektrumaukciója, mely a jelek szerint megnyitja az utat egy új, saját infrastruktúrával rendelkező piaci szereplő számára is."

Nem meglepő hisz az 5G köré kiépülő, propagált sok újdonságról kiderül majd, hogy zsákutca és ők bizony ezt már valószínű erősen sejtik.

"Fennállásának eddigi egyik legalacsonyabb árbevételét remélheti a német hírközlésszabályozó szerv, a Bundesnetzagentur (BNetzA), vagyis a német állam a március közepén kezdődött, most is zajló 5G-s spektrumaukcióból. A jelenleg a 120. körnél járó árverés során mindössze 2,45 milliárd eurónyi licit érkezett a 2 és a 3,4-3,7 GHz-es sáv összesen 41, 420 MHz széles blokkjára. Az árverésen szereplő blokkok közül már csak ötért folyik verseny, ha egyik blokkra sem érkezik több licit, az aukció véget ér."

Hát nem pont így néz ki az amikor a piaci szereplők érzik, hogy valóban ez a jövő és az évszázad üzlete?

"Negatív rekord lehet"

"A 2,45 milliárd eurós összeg kevesebb mint fele a 2015-ös aukcióból származó bevételnek és nem egészen öt százaléka a 2000-ben tartott 3G-s aukcióból származó 50 milliárdos rekordbevételnek, mely akkor jelentős piaci átrendeződéshez is vezetett. A mostani aukció révén szintén változhatnak valamelyest a piaci erőviszonyok, hiszen az árverésen elindult, és 10 blokk esetén nyerésre áll az 1 & 1 Drillisch, mely ugyan eddig is meghatározó szereplője volt a német mobilpiacnak, de csak virtuális mobilszolgáltatóként, azaz saját infrastruktúrával nem rendelkezett."

Ha elhiszed a mainsteames verziókat akkor tényleg nagyon meglepődhetsz:

"Az eddigi eredmények jelentősen alulmúlják az előzetes elemzői várakozásokat is, melyek éppen arra hívták fel a figyelmet, hogy az új piaci szereplő megjelenése felverheti az árakat."

"eredmény jól jelzi, hogy az operátorok a korábbinál lényegesen óvatosabb beruházási stratégia mentén igyekeznek spektrumhoz jutni azokban a sávokban, melyeken 5G-s szolgáltatás nyújtható. Ennek legfőbb oka lehet, hogy az 5G-s hálózatok köré egyelőre nehéz olyan üzleti modellt szervezni, mely hosszú távon kompenzálja a jelentős beruházásigényt (beleértve a frekvenciáért fizetett díjakat).

"Minden figyelem Németországon"

A legnagyobb európai gazdaság távközlési piacán zajló spektrumaukció eredményét árgus szemekkel követik a többi tagállam piaci szereplői és hírközlésszabályozó szervei egyaránt. Hazánkban a frekvencialicencek értékesítésében illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a várakozások szerint néhány hónapon belül kiírhatja az 5G-s spektrumaukciót, melyen a 700 MHz-es és a 3400-3800 MHz-es sáv szabad blokkjainak használati jogát értékesítik.

Az NMHH az utóbbi sávban egyszer már hirdetett árverést, ám az érdeklődés rendkívül lanyhának mutatkozott: A jóval az 5G-éra előtt, 2016-ban a meghirdetett keret kevesebb mint negyedére volt jelentkező. A licitáláson két cég vett rész, a Vodafone Magyarország és a DIGI összesen 896 millió forintot fizetett 6 FDD és 4 TDD alapblokk 15 évre szóló használati jogáért.

Ez persze nem akadályozza meg őket, hogy nekünk orrba-szájba nyomassák, hogy ez lesz a jövő pedig... igazából ők se hisznek benne és fogalmuk sincs, hogy mit kezdjenek az egésszel.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3914739997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása